Lyrica v těhotenství

14. 9. 2018
otázka

Vážená paní doktorko, chci se zeptat na Váš názor ohledně užívání léku Lyrica v těhotenství. Mám poúrazovou epilepsii - parciální, nemám záchvaty se ztrátou vědomí a křečemi. Během prvního těhotenství jsem užívala "pouze" antiepileptikum Levelanz, dnes již 2letá dcera je v pořádku, zdravá. Jelikož jsem nebyla dlouhodobě kompenzovaná, záchvaty se objevovaly cca 2x do měsíce, neuroložka mi k antiepileptiku přidala Lyricu..Nyní užívám 150mg ráno a 300mg večer. Říkala mi také, že její užívání během případného těhotenství je bezpečné...ale podrobněji jsme to ještě nerozebíraly, nebylo to ještě aktuální...Minulý týden jsem zjistila, že jsem těhotná(asi 4tt), teprve půjdu na gynekologii, na neurologii budu ještě také volat, abych to paní doktorce řekla. Zatím jsem na internetu pročítala zkušenosti s užíváním tohoto léku a dočetla jsem se, že užívání pregabalinu v těhotenství může být vysoce teratogenní a je to také kontraindikace kojení. Tak jsem dostala strach. Ráda bych znala Váš názor na užívání Lyricy v těhotenství, případně při kojení? Moc děkuji, Kateřina Rath.

odpověď

Pokud je nutná léčba antiepileptiky během těhotenství, obvykle se volí pouze jedno léčivo, které nejlépe potlačuje záchvaty u dané pacientky, předepisuje se v co nejnižší efektivní dávce. Přípravek Lyrica se v těhotenství podává jen v nezbytných případech.

PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 3913
Další dotazy
14. 9. 2018
otázka
Dobry den,mam zlucove kyseliny hodnotu 17 a beru treti den ursosan 2-0-2.Jaterni resty mam v poradku a uz asi tyden me svedi cele telo.Ted jsem 37+3 a mam hrozne nervy z tech leku(ursosan)Muze to na miminko v tak pokrocilem stadiu tehotenstvi nejaky...
odpověď
V indikovaných případech je v této fázi těhotenství léčba Ursosanem možná, svědění je běžným nežádoucím účinkem hlavně na začátku léčby.
14. 9. 2018
otázka
Dobry den pani doktroko,jsem v 7tt (40let,spontanni tehu) a lekar mi predepsal utrogestan 2-0-2 a imunolozka 1/2 tbl prednisonu 5mg kvuli imunite.Doted jsem mela celodenni nevolnosti,po prednisonu je mi lepe..je mozne,aby je tlumil?Dale beru...
odpověď
Nutnost užívání Vigantolu vyhodnotil váš lékař, případné dotazy na léčbu směřujte na něj.
14. 9. 2018
otázka
Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se zeptat, jsem v 32tt a aplikovala jsem si cca 5 dní 1x denně navečer na bolestivý kotník Voltaren emulgel. Vůbec jsem si neuvědomila, že je možné, že se tento gel v těhotenství nemůže, ikdyž se aplikuje pouze...
odpověď
Užívání nesteroidních antirevmatik (diclofenac) je ve III.trimestru těhotenství kontraindikováno, protože tato léčiva mohou způsobit vážné poškození plodu. Jedná se zejména o jejich vnitřní užívání, po lokální aplikaci je míra celkového vstřebávání...
14. 9. 2018
otázka
Dobrý den, mám velmi slabou periorální dermatitidu. Už jsem se s ní jednou léčila a pomohl mi krém Rosalox. Nyní však kojím a nemohu jej používat. Kožní lékařka mi doporučila pastu Vitella ictamo. Nemám ale pro mě takový účinek, jaký bych chtěla....
odpověď
Neměl by být problém.
13. 9. 2018
otázka
Dobry den,jsem v 36 tt a dva mesice jsem brala leky flavobion 3×1 a u toho mam porad strach,ze se muze v tehotentsvi jen ze zavaznych duvodu a jeste jsem brala essentiale forte 600mg 3×2 a tam je v pribalovem letaku,ze se smi brat v tehotentstvi,ale...
odpověď
Žádné poškození není pravděpodobné, buďte bez obav.  
13. 9. 2018
otázka
Dobrý den, kvůli opakovaným kvasinkam v těhotenství (nyni 18tt.) zvažuji preventivně užívat Candi stop. Chci se zeptat zda je bezpečný pro plod a zda lze dlouhodobě užívat (píší min.2-3mesice). (Užívám ještě femibion 2 a euthyrox, ale to asi není...
odpověď
Konzultujte optimální léčebný postup s lékařem, Candistop může být vhodným podpůrným prostředkem.
13. 9. 2018
otázka
Dobrý den, mám tříměsíčního chlapečka, kterého plně kojím. Včera mě začalo bolet v bedrech. Vzala jsem si paralen a pomazala mastí pamenol,ale bolest neustoupila. Mám doma prášky diclofenac duo 75mg. Můžu je užit,i když kojím? děkuji
odpověď
Vzhledem k časovému prodlení v odpovědí jste problém již patrně vyřešila; obecně je nárazové užití diclofenacu při kojení možné.
13. 9. 2018
otázka
Dobrý den, ještě bych se chtěla zeptat, zda při kojení (3měsíční miminko) můžu užívat Detralex. Děkuji moc
odpověď
Ano, bez problému.
13. 9. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mohu při plném kojení užívat Faktu mast nebo čípky? Mám 3měsíční miminko. Děkuji, pěkný den
odpověď
Ano, aplikace léčiv je možná.
16. 8. 2018
otázka
Dobrý den, vážený paní doktorko, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně užívání TARDYFERON-FOL v těhotenství. Jsem nyní na začátku 12.týdne a zároveň jsem pacientkou s beta-thallasemií minor. Můj lékař mi nyní předepsal TARDYFERON-FOL 1tbl....
odpověď
Nejsem kompetentní vyhodnotit jednotlivé podtypy talasemie a s tím související odlišné klinické projevy nemoci, proto mohu jen obecně uvést, že podávání antianemik s obsahem železa je kontraindikováno při onemocnění spojeném s poruchou využití...