Menigokok

16. 4. 2018
otázka

Dobrý den, mám 9 měsíční miminko a s manželkou neustále diskutujeme o očkování proti menigokoku , já si osobně myslím , že je to trochu zbytečné , ale manželka je přesvědčena o tom , že by jsme měli rozhodně naše miminko očkovat. Zdůvodňuje to tím , že když tato bakterie vypukne tak do několika hodin může dojít k fatálními následkům a , že k těmto fatálním následkům dochází téměř po každé. S naším pediatrem jsme to zatím neprobírali, protože manželka o tom ani nehodlá diskutovat. Já proti očkování nic nemam, ale zase si myslím, že by mělo být vše " s mírou". Zajímal by mě teda názor pediatra co si o tomto očkování myslí . A popřípadě v jakém věku očkovat, jestli co nejdříve nebo až před nástupem do většího kolektivu např. školka. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Ani já na to nemám jednoznačný názor. očkování jistě dobré je, na druhé straně je drahé a pravděpodobnost, že dítě chytí meningokokovou menigitídu není vysoká. V ČR zemře ročně cca 600 lidí u dopravní nehody, v ČR dostane meningokokovou meningitídu/sepsi myslím cca 80 lidí ročně, z toho úmrtnost je do 10%, samozřejmě mohou být ale trvalé následky. Pro kompletní zaočkování by bylo dobré nakombinovat vakcíny proti Meningokoku B (Bexero) s vakcínami proti jiným sérotypům. Takže je to skutečně o úzkosti a strachu, na druhé straně o uklidnění před strašákem, a proti tomu moc racionální arugmenty nejsou. Pokud se pro očkování rozhodnete, tak není důvod jej odkládat.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1137
Další dotazy
24. 4. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore. Syn (3 roky) byl vždy zdravé dítě, téměř nemarodil, jen nějaká ta rýma atd max párkrát do roka. V lednu nastoupil do školky a cca měsíc a půl vydržel krásněnemarodit. V únoru pak chytil v MŠ nestovice a od té doby je...
odpověď
Dobrý den. Žel nástup do školky je vázán s tím, že dítě se setká se zcela novým virovým a bakteriálním osídlením a velká část dětí trpí na opakované infekty. Pokud se zatím neskrývají ještě nějaké alergické potíže a jedná se o lehké (i když...
24. 4. 2018
otázka
Dobry den, uskladnila jsem si veci pro miminko u mamky a bohuzel ma v dome vlkhost a nektere veci byly napadeny plisni. Vyprala jsem na 90 stupnu, vse zmizelo plus dala presusit do susicky, avsak ted premyslim, jestli to nemuze byt nejak zazrane v...
odpověď
Dobrý den. Nedokážu odhadnout, nakolik bylo prádlo "chyceno". Pokud hodně, tak ani devadesát stupňů stačit nemusí, event. jsou rady vymáchat oblečení v roztoku vody se savem. Nicméně předpokládám, že to nebyl takový případ, oblečení je teď naprosto...
24. 4. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, malému je 13 měsíců a myslím, že se mu špatně polyká, bolí ho v krku. Mohl byste mi prosím poradit, co je pro takové malé dítě nejvhodnější? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den. Jestli jsem to dobře pochopil, tak ho teď trápí nějaká viróza, že ho bolí v krku? Žádný univerzální návod neexistuje, zkuste přechodně mixovat stravu, případně více mléka. Pokud bude vše odmítat, musíte na pohotovost.
24. 4. 2018
otázka
Dobry den ma 2 mesicni dcera odmita jist ( sunar) neji vubec uz 24 hod. jedine co pije je feniklovy caj to jedine doni dostanu ne vice nez 30 mil. Predtim byla ok papala 60 mil. Kazde 2-3 hod. Ted vubec breci uz jen kdyz vidi brindacek prosim...
odpověď
Dobrý den. S takto nízkým příjmem byste měla jít s malou do nemocnice k pozorování (zejména pokud pije prakticky jenom čaj, kdy hrozí nízká hladina sodíku). Nejspíše se jedná o reflux, po zavedení režimových opatření a event. farmakologické léčbě...
19. 4. 2018
otázka
Dobry den pane doktore. Syn 15. Mesicu dostal pred 30 dny posledni davku hexavakciny. Nyni prodelal Anginu na ktere mu dr dala ospen a on na ne dostal alergickou reakci dr leky vymenila za Fromilid. Pani doktorka chce za dalsi mesic ockovat MMR i...
odpověď
Dobrý den. Postupoval bych úplně stejně jako paní doktorka, měsíc po angíně je dostatečně dlouhá doba, s alergií by rovněž neměl být žádný problém.
19. 4. 2018
otázka
Vazeny pane doktore, predem se omlouvam, za mozna hloupy dotaz. Syn, kteremu bude rok, a ktery pres den normalne spinka v postylce ci kocarku, posledni mesic v noci odmita spat v postylce. Stavi se, silne place a dozaduje se meho naruci. V klidu spi...
odpověď
Dobrý den. O páteř bych se nebál, spíše, abyste ho ve spánku nezalehli. Samozřejmě by bylo lepší, aby spal ve vlastní postýlce, abyste si také více oddechli Vy s manželem. Je ale jasné, že nebude snadné ho tento zlozvyk odučit a bude to chtít hodně...
18. 4. 2018
otázka
Pane doktore dobrý den, předem se omlouvám za velice hloupý dotaz, ale velice to ve mně hlodá. Byla jsem včera u kamarádky s 6měs.synem, syn se mi zdál teplý je po viroze, zapůjčila jsem si tedy teploměr a teplotu zmeřila v zadečku. Teplotu neměl,...
odpověď
Dobrý den, nemusíte se bát.
18. 4. 2018
otázka
Dobrý den, prosím o radu. Vnučce je měsíc a má problémy se spánkem. Přes den spí minimálně, vždy max. po půlhodinách, mezitím křičí, i když ji chováme, je nakrmená, přebalená, v přiměřeném teple. V noci je to stejné, po koupeli spí tak 2 hodiny a...
odpověď
Dobrý den. Chtělo by to vyšetřit dítě, a podívat se na kojení, jestli dítě vypije dostatečné dávky nebo se naopak nepřepíjí. Celkově jestli dobře prospívá a je jinak v pořádku. Měl by vyšetřit PLDD.
18. 4. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, nedávno jsem s kamarádkou řešila téma jednorázových plenek u chlapců. Obě je používáme a teď kamarádka narazila na nějaké informace o tom, že by snad jednorázové plenky u chlapců mohly způsobovat neplodnost, protože je v nich...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte mít vůbec obavy, žádné seriózní studie na toto téma neexistují a je to velice nepravděpodobné.
18. 4. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem Vás požádat o radu. Mám syna s atopickým ekzémem a dostali jsme dnes na to dělanou mastičku v lékárně dle vyjádření paní doktorky se stopovým množstvím kortikoidu. Ale mám ještě doma dvouměsíční dceru, kterou...
odpověď
Dobrý den. Toho bych se nebál, na zvážení by to bylo, kdybyste měla vysoké dávky kortikodů perorálně. https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2011/03/06.pdf