myom a hysterektomie

25. 5. 2020
otázka

Vážený pane doktore, chtěla bych vás poprosit o Váš názor na řešení mých problémů. Je mi 42 let, jsem po dvou spontánních porodech, další děti již neplánuji. Přibližně před 2,5 lety mi byl při běžné gyn. prohlídce objeven myom (tehdy cca 2,5cm). Od té doby sledován na UZ. Z důvodu velmi silného menstruačního krvácení mi bylo doporučeno užívání antikoncepce (od 07/2019), což mělo na snížení krvácení pouze dočasný efekt, nyní je menstruace opět velice silná, myom povyrostl - moje gynekoložka mě nakonec odeslala na hysterektomii. Z vyšetření již přímo v nemocnici mám závěr "děloha v AVF 107x64x61, endometrium odtlačené ventrálně transmurálním myomem ze zadní stěny o vel. 57x44x52mm, endometrium 5,5mm, děloha myomatosně zvětšená do grav. m. III-IV". V nemocnici mi byla nabídnuta možnost odstranit pouze myom. S touto možností jsem již vůbec nepočítala a teď nevím, jak se rozhodnout. Bylo mi řečeno, že provedení pouze LPSK myomektomie je jednodušší zákrok s kratší rekonvalescencí oproti druhé možnosti TLH cum SE. Na druhou stranu se obávám, že za 3-4 roky budu mít další myom/y (máme v rodině), další problémy a odstranění dělohy se nakonec stejně nevyhnu a třeba již nebude možné provést laparoskopicky nebo mi budou odebrány současně i vaječníky. Mám se prý rozhodnout a před operací si říct, jaký výkon chci. Mohu znát prosím Váš názor, co byste doporučil vy (pokud lze takto na dálku)? A ještě na okraj - je při hysterektomii problém, je-li jeden vaječník uložen "při hraně děložní" - nemůže při zákroku dojít k jeho poškození? Předem velice děkuji za odpověď a za váš čas. Pěkný den

odpověď

problem s ulozenim vajecniku nevidim zadny .. muze to teoreticky znamenat, ze mate endometriozu (ev. jine srusty), ale je to velmi hypoteticke a vubec to tak byt nemusi a pokud, pak nemusi byt vazny problem atd.

jinak tezko jednoznacne radit co je u Vas lepsi .. docela se divim, kde Vam toto reseni nabidli (u nas na klin.? .. jinde? .. snad se to na Vas nebude nekdo trenovat /trochu prehanim/, protoze sutura delohy, tzn. nejdulezitejsi cast operace u Vas nebude nikdy zrejme zatizena graviditou .. ), bezne se toto nenabizi, mj. proto, ze malokde maji tak dobre zvladnute laparoskopicke myomektomie transmur. ulozenych myomu (a dostatek lekaru kteri toto umi), aby to oznacili za vykon jednodussi atd. .. kazde ma sve pro a proti .. otazka j zda skutecne mate jen 1 myom (a ne par drobnych ktere tam zustanou neb se pri oper. tezko uvidi), pak by riziko re-intervence pro opetne myomy bylo jiste vyssi .. do prechodu mate daleko cili dost casu aby jeste vyrostly .. ale odstranit 1 myom do 6cm byt intramuralni, je casto opravdu snazsi a rychlejsi a s kratsi rekonval. nez cela hysterektomie, byt laparoskopicka .. obavy z jiz nelaparoskopicke operace priste jsou myslim liche, pokud budete pravid. 1x rocne chodit na gyn., pak se nedostanete tak snadno na vetsi nalez nez mate ted .. jojo, nekdy je tezke se najednou o svm zdravi rozhodnout, kdyz Vam da lekar (jak je dnes i diky internetu atd.) vice moznosti .. to jsem Vam prilis nepomohl ze? .. fakta ale znate a zalezi ceho se vice bojite, jakym kladum z tech jmenovanych, davate prednost

kazdpadne hodne stesti

mm

prof. MUDr. Michal Mára, CSc.

Přední český odborník oblasti gynekologické endoskopie. Zodpoví vaše dotazy na diagnostiku a léčbu děložních myomů. Více o děložních myomech na stránkách www.myomy.cz

Banner
Počet odpovědí: 7427
Další dotazy
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem v 7 měsíci těhotenství můj gynekolog mi doporučil probiotické tampony při koupání v řece nevím, ale jak dlouho mohu nechat tampon zavedený? Děkuji Navratilova
odpověď
dotaz mi nepatri, je mi lito mm
4. 7. 2020
otázka
Dobrý den, při prvním styku mě až nepříjemně pálí vnitřek pochvy a vůbec netušíme s přítelem, co s tím. Zkoušeli jsme i lubrikační gel, aby to klouzalo, ale bolest byla stejná. (K protržení blány ale zatím nedošlo). Chci se zeptat, jestli to je v...
odpověď
nechirurgicky dotaz mi nepatri, je mi lito hezky den mm
4. 7. 2020
otázka
Vážený pane profesore, ráda bych se zeptala, zda byste doporučil doplňovat klasické preventivní vyšetření rakoviny děložního čípku o odběr do tekutého média jako samoplatce? Děkuji moc.
odpověď
nejsem na toto specialista, takze radeji nebudu odpovidat hezke leto preji mm
30. 6. 2020
otázka
Dobrý den, včera jsem byla na hystereskopii - odstranění dvou menších slizničních polypů. V propouštěcích papírech z nemocnice mám napsáno: po dobu 14 dnů používat sprchu místo koupele, nechodit plavat, nepoužívat tampóny či vaginální výplachy, bez...
odpověď
no vetsina se shodne na tom sestinedeli , coz je takova bezpecna klasika .. na 95% se nic zleho nestane, ale je zde urcité/malé riziko infekce, pokud 17.7 hupnete do more hodne stesti mm
29. 6. 2020
otázka
Dobrý den, na základě těhotenského testu jsem zjistila,že jsem těhotná. Moje doktorka má dovolenou,takže na kontrole jsem ještě nebyla. Ale jsem objednaná na rehabilitace kotníku. Přesněji ultrazvuk a diadynamické proudy,vše celkem 5x krát. Chtěla...
odpověď
dotaz mi nepatri, je mi lito hodne stesti mm
29. 6. 2020
otázka
Dobrý den chtěla bych vědět vás názor,před pár dny jsem byla na ultrazvuk podle výpočtu bych měla být 7tt,ale při kontrole mě pan doktor řekl že plod není vidět jen že se zvetsila dutina z 9mm na 20mm že to spíše odpovídá 4tt za týden mám jít na...
odpověď
sance je vzdy .. tezko na dalku rici vice .. trpelivost hodne stesti mm
29. 6. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz ohledně léčby mycoplasmat. Minulý rok v průběhu těhotenství mi byla zjištěna mycoplasmata, která byla vyléčená antibiotiky Sumamed. Jenomže nebyl přeléčen i partner a nyní mám mycoplasmata diagnostikována...
odpověď
dotaz me nepatri, je mi lito .. hodne stesti mm
25. 6. 2020
otázka
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jestli časté intenzivnější plavání v chlorovaném bazénu u ženy má či nemá vliv na otěhotnění. Plavu až čtyřikrát týdně a zajdu při tom vždy do parní sauny (asi na 5 minut). Nezmění tyto aktivity například poševní...
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me každodenní specializace, tedy z toho, cemu aspon trochu rozumim (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovídat Navíc spouste věci z...
23. 6. 2020
otázka
Dobrý den, V příbalovém letáku píší, že Dobexil H mast je pri kojeni kontraindikovana, rada bych se zeptala, zda mast skutečně nemohu použít a co je u ni hlavní problém? Dekuji a preji pekny den.
odpověď
dotazy jine nez z gyn. operativy mi nepatri mejte se pekne mm
23. 6. 2020
otázka
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Minulý rok jsem prodělala po stimulaci ovu ve 22tt SP, kdy už přes rok beru pro úpravu MS cyklu gynprodyl (vždy 17 - 27 den cyklu, doporučeno v CARU a fungovalo to jak hodinky). V březnu 2020 jsem prodělala biochemické...
odpověď
dotazneni chirurgicky.. prijit na kloub menstr. cyklum je mnohdy nemozne i zbytecne kazdopadne hodne stesti mm