Nastrih ci protrzeni hraze

1. 2. 2008
otázka
Dobry den, pane doktore, obracim se na Vas s prosbou o odpoved na nasledujici dotazy. Ziji v zahranici, kde taky budu rodit, momentalne jsem ve 34.tydnu a tehotenstvi zatim bez komplikaci. 1) V noci se casto budim v poloze na zadech, aniz by mi to nejak momentalne vadilo (kolem cca 30.tydne mi to po urcitou dobu vadilo-spatne dychani, tlak do hlavy,), muzu tim presto nejak ublizit plodu a mam se tomu radeji vyvarovat, i kdyz mi to momentalne tedy nevadi? 2) Asi od 28.tydne mam neustale na kazde prohlidce nalez cukru v moci. Tehotenska cukrovna byla vyloucena. Bylo mi doporuceno omezit prijem cukru na minimum. Na sladkosti jsem skutecne nikdy nebyla, ale asi od 5.mesice mam neskutecnou potrebu a rekla bych, ze kdyz ji nenaplnim, necitim se dost dobre a nemam dostatek energie. Alespon hodne ovoce a jogurty potrebuji. Z jakeho duvodu se mi neustale muze objevovat cukr v moci a jsou nejaka rizika pro me ci pro plod v pripade, ze se nedrzim onoho striktniho omezeni cukru? 3) V zemi, kde ziji jsou nazoru, ze pri porodu je lepsi, kdyz dojde k natrhu hraze nez-li k jejimu roztrizeni, je-li to nutne, ze se to lip hoji. Mam vsak pravo si do porodniho planu prat i nastrih, pokud ho preferuji. Co byste mi dle Vasich zkusenosti doporucoval? 4) Na spoustu medikamentu mam kozni vyrazku, i proto se trochu bojim pripadneho epiduralu ci neceho podobneho, tady se podava bezne, ze mi muze zpusobit nejakou reakci ci neco horsiho? Myslite, ze obavy jsou na miste? A k tomu jeste jeden dotaz, v pripade, kdyz nebu chtit prijmout epidural ci jine utisujici prostredky, pred vyndanim placenty mi pry musi proto dat nejakou injekci, netusite, o co se jedna a proc se mi musi podavat? 5) Posledni dotaz. Co se muze stat v pripade, ze budu rodit prirozenou cestou a mela bych pripadny kvasinkovy ci jiny zanet, je mozne toto zjistit jeste tesne pred porodem a nejak osetrit ci se musi zjistit driv. Jak se osetruje a jaka jsou pripadna rizika pro plod v pripade, ze by osetren nebyl. Omlouvam se, za takovy naval informaci a budu vdecna za Vase odpovedi a nazory. Dekuji a preji hezky den.
odpověď
Dobrý den,ad 1 - protože lidstvo dosud nevymřelo ( těhotné leží na zádech bezmála statitisíce let ) , reálně nevadí - pokud by vadilo více,jistě donutí ke změně polohy - způsobeno útlakem hlavní cévy odvádějící krev z dolní poloviny těla -dolní duté žíly těhotnou dělohou. ad 2 - pokud byla těh. cukrovka orálním glukosovým tolerančním testem cukrovka vyloučena, je naprosto zbytečné jakékoliv omezení, přítomnost cukru v moči je pak tzv. těhotenskou glykosurií = norma.ad 3 - těžké, osobně nic neslibuji, jsou ženy,které porodí hladce bez nástřihu čtyřkilové dítě a naopak, někdy je nemožné bez rizika fatálního poranění porodit i tříkilové dítě. Každý má ZCELA jinou pružnost tkání a tak se posoudí až v závěru tlačení, NEEXISTUJE paušální doporučení, rozhodně jsem proti rutinnímu nástřihu. ad 4 - pokud nejste alergická na místní anestetika, není epidurál vůbec problém, látka,která se aplikuje před porodem placenty má za cíl snížit krevní ztrátu v souvislosti s jejím odloučením,ad 5 - neléčená kvasinková infekce nepředstavuje pro donošený plod žádné riziko, pro matku riziko rozsáhlého porodního poranění. Většina států Evropy s výjimkou např. Německa tuším ,provádí rutinní stěr z por.cest v 36-37.týdnu těh.,takže se dá poznat a případně léčit.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 6tt těhotenství a od puberty mě občas trápí výskyt migrén (bez aury, bez nevolnosti), na které mi pomáhá Sumatriptan 50 mg nebo Anopyrin 400 mg (někdy je nutná kombinace obou zmíněných). Ráda bych se vás zeptala na váš...
odpověď
dobrý den, Sumatriptan není v graviditě vhodný, jednorázově anopyrin 400 mg nevadí, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den. Dne 9.3. Jsem byla u své gynekoložky. To jsem byla přesně ve 20+0tt těhotenství. Trápil mě hustý žlutý výtok a bolesti v podbřišku jako při MS. MUDr.zjistila, že se mi zkracuje čípek, cervikometrie 24mm. Okamžitě mi nasadila Azitromycin,...
odpověď
Dobrý den, závažný stav je cervicometrie pod 15mm, nebo pravidelné bolestivé kontrakce, vše ostatní si vyžaduje jenom pravidelné kontroly á 14 dnů, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den vážený pane doktore. Předem Vám moc hezky děkuji za odpověď. Ráda bych se zeptala na doraz, který bude asi podobný těm, které jste již zodpovídal. Tento týden jsem trochu pracovala na zahradě, nejsem vášnivý zahradník. Sázela jsem rajčata...
odpověď
Již zodpovězeno, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den vážený pane doktore. Předem Vám moc hezky děkuji za odpověď. Ráda bych se zeptala na doraz, který bude asi podobný těm, které jste již zodpovídal. Tento týden jsem trochu pracovala na zahradě, nejsem vášnivý zahradník. Sázela jsem rajčata...
odpověď
Dobrý den, na vlastní žádost si můžete udělat jakékoliv vyšetření pokud si za něj zaplatíte pro pojistovnu to opravdu není indikované, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den pane profesore, mám na Vás dotaz. Partnerovi se udělal opar na rtu a ikdyž se snažím chránit, tak se bojím, že se mi začíná dělat také. Problém je, že si nejsem vědoma toho, že bych někdy opar měla a bojím se, že by to mohlo negativně...
odpověď
neštovice a opar rtu jsou různé infekce a není důvod obavy, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den! Je mi 37 let a jsem poprvé těhotná. Navzdory lehce senilnímu věku je vše v pořádku, žádná nevolnost, cítím se zrovna tak, jako kdykoli jindy, bříško mě omezuje jen mechanicky. Zajímalo by mě, zda je nutný císařský řez jen oproto, že jsem...
odpověď
37 let není indikace k SC u zdravých rodiček, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den, vždy jsem si myslela, že nejsem na nic alergická. Sice mě někdy při krájení rajčat pálily ruce, žádné jiné obtíže mi ale nepůsobily, tak jsem to nijak neřešila. Rajčata miluju ve všech podobách a nikdy jsem po snězení nepociťovala žádné...
odpověď
Konzultujte alergologa ne porodníka, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den, mám po prvotrimestrálním screeningu, na kterém mi vyšlo vyšší riziko preeklampsie (pravděpodobnost 1:120). Byl mi nasazen Anopyrin 100mg jako prevence. Aktuálně jsem v 15. týdnu, těhotenství se vyvíjí normálně, žádné kompikace a během 18...
odpověď
dobrý den, II.trimestr je nejklidnější období, zvýšené riziko preeklamspie Vás  v průběhu letu neohrožuje více než jiné těhotné, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den, po prvním náročném "klešťovém" porodu čekám po roce a půl neplánovaná dvojčata. Dole jsem byla hodně poškozená a zjizvený mám i čípek. Velice se bojím, jestli bych dvojčata zvládla. Děsí mě také představa předčasného porodu. Už s prvním...
odpověď
dobrý den, redukce je možná ze zákona do 12 g.t., nicméně je to zásah do dělohy a těhot. a stík zvýšené riziko potratu, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den, jsem těhotná poprvé a aktuálně jsem 30+6, mám diagnostikovanou dráždivou dělohu a od 14.tt beru Magnosolv 2x denně. Ve 27.tt mi doktor řekl, že miminko mám trochu níž, ale při kontrole děložního hrdla bylo vždy vše v pořádku. Tento týden...
odpověď
Dobrý den, pokud jsou bolesti častější, nechte se zkontrolovat v registrující porodnici, AP