Neurol 1 v 1. trimestru těhotenství

14. 3. 2009
otázka
Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství, v případě potřeby užívám Neurol 1 dle rady mého psychiatra. Neurol 1 jsem v době gravidity užila jen jednou, ale mám velké výčitky svědomí, abych plodu neublížila. Dočetla jsem se, že neurol se v trimestru nesmí užívát. Děkuji za odpověď
odpověď
Pokud jste ho užila jen jednou, nic se nestalo. Pravidelné podávání během těhotenství je ovšem kontraindikováno. Během 1.trimestru může vyvolat zvýšené riziko výskytu vývojových abnormalit; ve 3.trimestru může vést k útlumu životních funkcí dítěte a projevům závislosti.
PharmDr. Jana Řežábková

Odpoví na otázky týkající se užívání léčiv a doplňků stravy v období těhotenství a kojení

Počet odpovědí: 3798
Další dotazy
16. 10. 2017
otázka
Dobrý den Mám 3-týdenní miminko a nyní relaps panické ataky.Lékař mi doporučil cipralex 5-10mg.Je lék bezpečný resp.slučitelný s kojením.Děkuji
odpověď
V indikovaných případech je escitalopram (Cipralex) možné užívat i při kojení, podávaná dávka by měla být co nejnižší, což vaše dávkování splňuje.
16. 10. 2017
otázka
Dobry den,do ted jsem brala Femibion, ale manzel mi koupil nyni Superfolin. Mohu ho brat pri MTHFR v homozygotni forme? Je v nem listovka nastepena? Jsem 22tt.
odpověď
Výrobce přípravku Chytré miminko uvádí Superfolin 1, 2 s obsahem speciální formy folátu Quatrefolic jako vhodný i pro osoby s genetickou poruchou metabolismu kyseliny listové.
16. 10. 2017
otázka
Dobrý den, v 7tt.jsem dostala ledvinovou koliku, prakticka lékařka mi pro zmirneni akutnich bolestí doma po telefonu rekla ze můžu uzit Algifen kapky, uzila jsem celkem asi 2x30kapek, dale pak v ambulanci mi byl podan Indometacin 100mg supp,...
odpověď
Uvedená medikace svým charakterem není spojena s přímým negativním účinkem na vývoj plodu. Potenciální vliv zdravotních komplikací a léčby jako celku na probíhající časné těhotenství ukáže až čas.
4. 10. 2017
otázka
Dobrý den, mám dvouměsíční dcerku, kterou plně kojím. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že má zánět střev (zelená stolice, průjem, hlen, někdy i pár niteček krve). S největší pravděpodobností se jedná o ABKM, po vysazení mléčných výrobků z mojí stravy se...
odpověď
Pokud není Maltofer podáván z léčebných nebo preventivních důvodů přímo dítěti, vliv na jeho trávicí trakt není pravděpodobný. Do mateřského mléka přechází z komplexu léčiva jen velmi malé množství železa.
4. 10. 2017
otázka
Dobrý den, plánuji otěhotnět, aktuálně mám menstruaci, takže je to reálné nejdříve za 14 dní. Mám virózu a lékařka mi doporučila Sinupret a Bronchipret. V příbalových letácích obou léčiv jsem se dočetla, že je potřeba se v případě těhoteneství nebo...
odpověď
Plánování těhotenství není kontraindikací pro užívání těchto přípravků.
2. 10. 2017
otázka
Dobrý den. Dcera je týden po porodu. Malého kojí, ale protože nemá dostatek mléka, tak jej i přikrmuje. Začala brát Wobenzym. Nevadí to? Děkuji za odpověď. Růžičková
odpověď
Enzymy obsažené ve Wobenzymu přechází do mateřského mléka jen velmi omezeně, užívání při kojení je v indikovaných případech možné.
2. 10. 2017
otázka
Dobry den, chtela bych se zeptat jaky bych mohla uzivat prasky na bolesti ucha ,ale jsem ve 27 tt . Tak nevim co stim dekuji..
odpověď
Lékem volby proti bolesti v těhotenství je paracetamol (např. Paralen, Panadol aj.), užívá se v jednotlivé dávce 1-2 tablety á 500mg, možno zopakovat nejdříve po 4-5 hodinách až do celkové denní dávky 6-8 tablet. Ibuprofen je ve fázi těhotenství, ve...
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den, prosím o radu, zda mohu užívat Biotin plus (Dr. Max) při plánovaném těhotenství? V poslední době mi hodně začaly padat vlasy - asi kombinace stresu, snížené funkce ŠŽ, dovolené u moře, možná i vysazení Biotinu... Dříve jsem užívala jednu...
odpověď
Nevidím problém tento doplněk stravy užívat v době plánování těhotenství až do jeho případného potvrzení. V průběhu gravidity se obvykle kvalita vlasů sama zlepšuje a vlasy výrazně méně vypadávají. Tyto změny jsou ale pouze přechodné (vliv hormonů)...
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den paní doktorko, dnes se mi do oka dostalo trochu řasenky, přičemž následkem bylo zarudnutí po celý den. Bezmyšlenkovitě jsem do oka dala teď na noc mast Parin Pos. Jsem v 1 trimestru těhotenství. Nemůže to vadit? V příbalovém letáku jsem...
odpověď
Z popsané situace nepředpokládám žádná rizika pro plod.
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den, zajímal by mě váš názor na použití rivanolu k obkladům obličeje u pětitýdenního miminka. Dětská lékařka mi ho předepsala k obkladům vyrážky (seborea) na celém obličeji, krku, čele a za ušima, obklady jsem dávala dle jejích instrukcí týden...
odpověď
Roztok Rivanolu (ethacridinium lactas) je osvědčeným přípravkem k ošetření mokvavých kožních lézí. Léčba dětských pacientů je možná, nicméně pro jeho potenciální senzibilizační a fotosenzibilizační účinky (může dráždit, vyvolat alergickou reakci...