Nizka hodnota PAPP-A a betaHCG

4. 8. 2019
otázka

Dobry den pane doktore, obracim se na Vas s prosbou o radu. Mam dvouleteho zdraveho chlapecka (tehotenstvi bez komplikaci, porod 38+4), momentalne jsem v 16.tydnu sveho druheho tehotenstvi a v ramci testu na trisomii 21(ve 12+6) mi byly namereny nizke hodnoty PAPP-A (1 285,00 mUI/l) 0,28 MoM BetaHCG (5,7 ng/ml) 0,18 MoM. (NT bylo presne 1mm, tedy 0,58 MoM) Na ultrazvukovem vysetreni nebyly zjisteny zadne vyvojove anomalie. Ziji ve Francii a zde utz predchazi krevnimu testu, oboje realizovano ve stejny den.

Zaver testu byl negativni pro risk T21 (1/4908), ovsem byl mi doporucen dodatecny krevni test DNA na vylouceni rizika T18 - vysledky ocekavam v pondeli a ve 20.tydnu me jeste ceka dodatecny utz pro pripadne odhaleni vyvojovych vad. Merim 176cm a momentalne vazim pouze 58kg, diky synovi mam opravdu hodne pohybu. Po zjisteni vysledku jsem procetla mnoho clanku, ktere spojovaly nizkou hodnotu hcg i s dalsimi moznymi komplikacemi, jako je nedostatecna fce placeny, opozdeny vyvoj, predcasny porod. Mohla bych prosim znat Vas nazor, tedy bude-li vyloucena T18, mohu doufat ve zdrave dite a prirozeny porod?

Omlouvam se za obsahlost dotazu a predem moc dekuji za Vasi odpoved.

S pozdravem, Eliska Ricci

odpověď

Dobrý den,ano,ale jak přesně říkáte, jiné než v mediánech položené hodnoty hCG mohou a nebo nemusí velmi nespecificky korespondovat s rizikem preeklampsie a růstové restrikce plodu. Jestli nastane nebo ne, ukáže čas. Prevence není možná žádná.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24655
Další dotazy
27. 3. 2020
otázka
Dobrý den, nechala jsem si odebrat krev kvůli hCG ve dvou různých laboratořích a v nemocnici. Výsledky byly 1, <1 a <2,3 IU/l. Zajímalo by mne, zda je přesto nějakým způsobem možné, abych byla ve 2. trimestru těhotenství? Např. pokud bych měla...
odpověď
Hodnota pod 20 jednotek je negativní, AP
27. 3. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, během příštího týdne jsem objednaná na UZ screening ve 20-22tt k Apolináři, chtěla bych se raději ujistit, zda se mám na vyšetření normálně dostavit (zda nebylo okolnostmi zrušeno). A pokud vyšetření stále platí, zda může na...
odpověď
Dobrý den, pokud nejste nemocná, nebo v karanténě na vyšetření se dostavte, pokud jste nebyla telefonicky kontaktována o změně termínu. Žádný doprovod na kliniku nesmí vstoupit, je tam kontrolní filtr u vstupní brány, s pozdravem AP
27. 3. 2020
otázka
Dobrý den, pane profesore, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že je v I. trimestru plod o týden větší. Nemyslím si, že by šlo o nepřesnost měření (měření proběhlo dvěma doktory a výsledek byl cca stejný) a ani dřívější ovulace nebyla možná. Vím...
odpověď
Dobrý den, může se stát, že ke koncepci došlo 7-8.den cyklu, AP
27. 3. 2020
otázka
Dobrý den, jsem v 10tt. Léčím se s autoimunitní tyreoiditidou. Podstoupila jsem už 2 odběry: první v 6tt (TSH: 4,396 mU/l; fT4: 17,6 pmol/l), druhý nyní v 10tt (S_TSH: 5,75 mU/l; S_T4 volný: 18,8 pmol/l (odběry vždy před užitím léku)). I po navýšení...
odpověď
Dobčrý den, v těhotenství při hodnotě TSH nad 4 je nutné navýšení dávky, léčbu musíte konzultovat se svým endokrinologem, AP
27. 3. 2020
otázka
Dobry den chtěla jsem se jen zeptat čekám první miminko je to cca týden zpátky co jsem měla už poslíčky dnes jsem 35+4tt. 1termin porodu mám 15.4 a druhý 26.4 kdybych porodila dřív od jakého data už by malý nemusel jít do inkubátoru děkuji
odpověď
Dobrý den, pokud budete mít pravidelné kontrakce, nebo odteče plodová voda, pak je nutná kontrola v porodnici, předčasný porod je porod před 37 . ukončeným týdnem, s pozdravem AP
26. 3. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, na u internetu jsem se dočetla, že jste specialista na tuto problematiku v těhotenství. Hodně nad tímto tématem uvažuji jelikož s manželem plánujeme druhé děťátko a u prvního mi tato nemoc dost znepříjemnila celý zbytek...
odpověď
Dobrý den, specialista...:-)...no nevím,kdo dělá obor Materno-fetální medicína,musí sledovat úplně celou medicínu, vědu... jinak nejde.Pokud jde o cholestázu (ICP) ,je to "jednoduché". Jedná se o poruchu, kdy lidské tělo neumí správně naložit s...
26. 3. 2020
otázka
Dobrý den, Jsem na konci 36tt a zítra jsem měla v plánu zajít na první vyšetření do porodnice (ozvy). Nicméně, vzhledem k současné situaci mám obavy, že je návštěva porodnice rizikovější než vyšetření neabsolvovat. Chci se proto zeptat, jak moc jsou...
odpověď
Dobrý den,pokud jste nekomplikovaně těhotná, monitorování plodu nyní nově až od 39+0.
26. 3. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, ve 13tt jsem absolvovala screening, z krve mi vyšlo riziko Edwardse 1:2 a Pataua 1:70, UTZ byl v pořádku, přesto mi má gynekoložka provedla triple test, opět riziko Edwardse 1:6. Nyní jsem objednaná na genetickou konzultaci a...
odpověď
Dobrý den,skríning jen hra s čísly - pokud riziko vyšší, nezbyde než doplnit minimálně NIPT (viz google) nebo amniocentézu.
26. 3. 2020
otázka
Dobrý den, čeká mě třetí porod. První byl spontánní bez komplikací, druhý sekcí kvůli vcestné placentě. Teď bych ráda rodila přirozeně. Jsem v 37. tt a byla jsem na první kontrole v porodnici. Doktor říkal, že mám ztenčenou děložní stěnu v místě...
odpověď
Dobrý den,už mám za sebou několik soudně znaleckých posudnů,kde jsem hodnotil uvedenou situaci. Věci se mají tak,že riziko se nedá přesně stanovit = u koho menší a u koho větší. Je to v podstatě riziko a lá "černý petr".Někdo si ho prostě vytáhne, i...
26. 3. 2020
otázka
Dobry den, Jsem 29 tyden tehotenstvi, rodim podruhe. Prvni dite se narodilo vyvolanim porodem, prenasela jsem. Ted na kontrolu mi doktr rekl, ze mam cipek 25 mm, coz rekl, ze je hranicni hodnota. Predepsal magnesium a utrogestan 2 vecer. Myslite, ze...
odpověď
Dobrý den,ano,zatím normální hodnoty,ale více nejsem schopen říci.