Nizka hodnota PAPP-A a betaHCG

4. 8. 2019
otázka

Dobry den pane doktore, obracim se na Vas s prosbou o radu. Mam dvouleteho zdraveho chlapecka (tehotenstvi bez komplikaci, porod 38+4), momentalne jsem v 16.tydnu sveho druheho tehotenstvi a v ramci testu na trisomii 21(ve 12+6) mi byly namereny nizke hodnoty PAPP-A (1 285,00 mUI/l) 0,28 MoM BetaHCG (5,7 ng/ml) 0,18 MoM. (NT bylo presne 1mm, tedy 0,58 MoM) Na ultrazvukovem vysetreni nebyly zjisteny zadne vyvojove anomalie. Ziji ve Francii a zde utz predchazi krevnimu testu, oboje realizovano ve stejny den.

Zaver testu byl negativni pro risk T21 (1/4908), ovsem byl mi doporucen dodatecny krevni test DNA na vylouceni rizika T18 - vysledky ocekavam v pondeli a ve 20.tydnu me jeste ceka dodatecny utz pro pripadne odhaleni vyvojovych vad. Merim 176cm a momentalne vazim pouze 58kg, diky synovi mam opravdu hodne pohybu. Po zjisteni vysledku jsem procetla mnoho clanku, ktere spojovaly nizkou hodnotu hcg i s dalsimi moznymi komplikacemi, jako je nedostatecna fce placeny, opozdeny vyvoj, predcasny porod. Mohla bych prosim znat Vas nazor, tedy bude-li vyloucena T18, mohu doufat ve zdrave dite a prirozeny porod?

Omlouvam se za obsahlost dotazu a predem moc dekuji za Vasi odpoved.

S pozdravem, Eliska Ricci

odpověď

Dobrý den,ano,ale jak přesně říkáte, jiné než v mediánech položené hodnoty hCG mohou a nebo nemusí velmi nespecificky korespondovat s rizikem preeklampsie a růstové restrikce plodu. Jestli nastane nebo ne, ukáže čas. Prevence není možná žádná.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24746
Další dotazy
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se poptat na hodnoty HCG, které mám nyní z krve. 16 den po ovulaci 742j a 18 den po ovulaci mám 1500j HCG. Doktor na UTZ stále nic nevidí a nemůže takto vyloučit mimodelozni, jelikož mě sem tam poboliva podbřišek a za delohou...
odpověď
Dobrý den, pokud nebude možné potvrdit graviditu i při hladine HCG 2000, je podezření na mimoděložní těhot., AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda může mít negativní vliv na přirozený porod fakt, že jsem si asi před 12 lety zlomila kostrč tak, že je zlomený konec v nepřirozeném tvaru - mezi ním a kostrčí se vytvořila chrupavka (zlomený konec je...
odpověď
Dobrý den, může dojít během spont.porodu k opětovnému posunu nebo v krajném případě i fraktuře kostrče, musí posoudit porodník v porodnické ambulanci , kde budete rodit, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 35+0 a byla mi zjištěna těhotenská hepatopatie s těmito hodnotami (Bili-26,2 ; bili přímý 11, ALT 8,47, AST 4,65) jsou tyto hodnoty pro miminko ohrožující nebo je nutná hospitalizace? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, záleží na dalších krevních testech a hladině žlučových kyselin a vášho klinického stavu , AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, prosim o radu zda doporucujete přerušení těhotenství. Menzes pravidelné, posledni 2.6.2020. Dne 19.6. jsem se nehorazne opila druhy den kocovina, zvracení, jeden ibalgin. Od 22. jsma travili dovolenou na jižní moravě - uz...
odpověď
Dobrý den, ne, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, tchýně má pasovy opar na obličeji , červený flek se ji udělal včera. V kontaktu jsme byly jen venku a minimálně. Otázka zní jsem v 35tt jestli můžu být nějak ohrožena nebo miminko a pasovy opar dostat? Nestovice...
odpověď
Dobrý den, pásový opar je reaktivace viru, proto se nelze nakazit, v graviditě i případný výsev herpesu nevadí, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den. Jdu za vámi s dotazem. Všechno se odvíjí od mé malé. Ta je už pět týdnů nemocná (kašel, rýma, nic víc) ale stále se jí to vracelo a nedalo mi šli jsme na výtěr. Tak jí našli pneumokoka mnohočetne. Problém je že tři týdny jsem nemocná s ní...
odpověď
Dobrý den, pokud nemáte zvýšené markry zánětu, infekce dýchacích cest není nutno přeléčit antibiotiky, ale lze tlumit dráždivý kašel, jsou léky bezpečné i v prvním trimestru gravidity, s pozdravem AP
22. 7. 2020
otázka
Dobry den, Mam dotaz, dnes jsem byla u svy doktorky. Jsem 37+0tt a bylo mi oznameno, ze mi starne placenta. Zkontrolovala mi prutoky (0,84) rikala, ze je to dobry, vody mam pry taky akorat. Mala v brisku je akcni, cs mam hodnotu 3. Ale furt me...
odpověď
Dobr den, při normání váze  plodu a průtocích v pupečníku, není důvod k obavám, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je rizikové létání ve 23 týdnu těhotenství. V těhotenství žádné potíže nemám, jen jsem slyšela něco o možném předčasném odtoku plodové vody během vzlétání, tak mě to vyděsilo. Je zde velké riziko, že během letu...
odpověď
Dobrý den, není důkaz o škodlivosti létání v graviditě, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore. Čekám své páté dítě, termín porodu mám až v lednu, nicméně vzhledem k vývoji situace kolem Covid-19 si nedělám iluze, že v lednu bude "lépe", a tudíž řeším své obavy již teď. Předpokládám, že nyní stále platí, že se v...
odpověď
Dobrý den, nyní je to předčasní řešit, vše lze domluvit aktuálně dle situace, přímo v porodnici, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobry den, byla jsem na ultrazvuku 7+1 tydne po posledni mestruaci a 5+1 tydne po uspesnem KET 5-denniho embrya v ramci stimulovaneho cyklu Estrofemem. Gestacni a zloutkovy vacek jsou v norme bez patologii, CRL 3.9 mm, srdecni akce jasne viditelna,...
odpověď
Dobrý den, podle rychlostí tepové frekvence embrya v časné graviditě nelze stanovit prognozu, důležitá bude ultrazvuková kontrola, AP