Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
10. 1. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s tímto dotazem: mám v děloze myom velikosti 9 cm, pan doktor mě sice říkal, že se nemusím znepokojovat, ale přiznám se, mne to moc neuklidnilo. Ráda bych bych navštívila Vaší ambulanci, poradila se o možné...
odpověď
Doporučení Vašeho gynekologa nezbytné není, ale do budoucna by měl o naší případné spolupráci vědět. Objednat se můžete na č. 224 967 491 každé všední dopoledne - objednací doba cca měsíc až 6 týdnů. 9cm myom je poměrně velký a je možné že Vám...
10. 1. 2006
otázka
Pane doktore, zrovna jsem prelouskala Vas clanek venovany pruchodnosti vejcovodu. Diky za nej, moc veci mi vysvetlil. Vysetreni pruchodnosti me ceka pristi mesic. V rijnu mi bylo laparoskopicky odstraneno mimodelozni tehotenstvi z praveho vejcovodu...
odpověď
Nebojte se Pavlo, vyšetření průchodnosti plynem (kymoinsuflace), kontrastní látkou (hysterosalpingografie) nebo sono-kontratní látkou (pomocí ultrazvuku) je na stejném principu a nejde o nic hrozného. Sám jsem některé z vyšetření prováděl mnohokrát...
10. 1. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore.V kterém týdnu těhotenství mi pan doktor vypíše těhotenskou průkazku? Když jsem v 7tt , počítáno od poslední menstruace, vypíše mi ji pan doktor?V kterém týdnu bych o svém těhotenství měla informovat v zaměstnání? Pracuji v...
odpověď
Vypíše Vám ji Váš gynekolog v cca 8.-12. týdnu. Kdy budete informovat zaměstnanavetele je na Vás. Máte-li sedavou práci bez nočních směn, skládání pytlů cementu apod., můžete pracovat (při fyziologickém průběhu těhotenství) až do cca 34. týdne....
10. 1. 2006
otázka
Dobrý den,můj dotaz se týká léku Norethisteron - je kontraindikován v případě děložní myomatózy a přestože mám 2 myomy na děloze je mi ordinován lékaři v CAR -aby se dostavila menstruace - jinak menstruuji až po podání Agolutinu.Jak moc v případě...
odpověď
Norethisteron by se při myomatóze neměl užívat dlouhodobě (co píší na příbalovém letáku si nevšímejte), ale nárazově a podobných indikacích jak Vás není absolutně kontraindikovaný a nevidím v tom problém. Není zač
9. 1. 2006
otázka
Pěkný den,chtěla bych se Vás zeptat..vždy po vysazení antikoncepce se mi dělaly cysty na vaječnících.O nepravidelném menzes nemluvě,s nepravidelností jsem měla problémy vždy.Je tu tedy možnost, že budu mít problémy s otěhotněním?A co mimoděložní...
odpověď
Nepravidelnost cyklu (zejména ve smyslu málo časté menstruace, řekněme za 40 dnů a déle) může signalizovat anovulaci, tj. problém s otěhotněním. S mimoděložním těhotenstvím cysty a nepravidelné menses nijak blíže nesouvisí. dr.mára
9. 1. 2006
otázka
Dobry den, nevim sice jestli sem muj dotaz tak uplne patri, ale rada bych se zeptala na nasledujici vec...V prubehu mesice ledna bych mela jit na diagnistickou hysteroskopii. rada bych se zeptala na to, za jak dlouho po hysteroskopii ( v pripade...
odpověď
Po šetrně provedené diagnostické hysteroskopii můžete podstoupit IVF třeba hned v násl. cyklu. Hezký den dr.mára
9. 1. 2006
otázka
Dobrý den, je mi 26 let, mám jedno dítě a cca před 6 měsíci jsem dostala genitální opar. Nejprve měl lékař podezření na kvasinkové záněty a při 3 kontrole řekl, že se jedná o genitální opar. Začalo to tak:-     cca před cca 5 měsíci jsem měla...
odpověď
Promiňte, i když chápu Vaše obavy, Váš dotaz nepatří do mé části poradny. dr.mára P.s. Genitální herpes je nejlépe (kromě lokální léčby) léčit antivirotikem s názvem Herpesin (perorálně či při těžké průběhu injekčně), a to při první atace či při...
8. 1. 2006
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko otěhotnění po UPT. Byla jsem na něm 22.12 2005 a bohužel jsem porušila zákaz sexu během šestinedělí. 8. 1. 2006 jsem měla pohlavní styk, ale partner se do mě neudělal. Jsou zde nějaká rizika? Děkuji...
odpověď
Nějaké riziko zde jistě je (zejména nebyl-li styk chráněný alespoň prezervativem), nejen otěhotnění, ale i zánětu. Jste zřejmě nezodpovědný kaskadér. Pokud znovu otěhotníte nebude možné Vaši další graviditu legálně a bezpečně přerušit.
8. 1. 2006
otázka
zdravím!Som pôrodná asistentka a chcem sa spýtať na váš názor.Rodila som 3 krát.Mám 33 rokov. Všetky tehotenstvá som mala rizikové - 94 pesar, 98 serkláž, 2005 serkláž. Počas druhého tehotenstva sa objavil prechodný pokles prednej pošvovej steny,...
odpověď
Nezlobte se ale nejsem expert přes sestupy a pánevní dno - snad naleznete podobné stránky zaměřené na pánevní dno a inkontinenci (urogynekologie), kde Vám poradí přesněji. Např. na naší klinice je urogyn. ambulance (tel.: 224 967 463), kam Vás snad...
8. 1. 2006
otázka
Můžu se ještě zeptat, jestli je to velké riziko znovu otěhotnět v šestinedělí po UPT, i když partner ze mě "vyklouzl" a "udělal se" až po delší době mimo pochvu? Věřte,moc toho teď lituju.
odpověď
Riziko těžko odhadnout přesněji, spíše je to nepravděpodobné ale jistotu mít budete až normálně odmenstruujete a budete mít negativní těhot. test opakovaně (nejlépe 2-23x po sobě) za 2-3 týdny od inkriminovaného styku.