Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
7. 11. 2005
otázka
Dobrý den, jsem v 15 týdnu těhotenství a cítím se psychicky hodně špatně, jednak pociťuji úzkost, deprese a bojím se ač není čeho. Pře otěhotněním jsem brala aurorix denně 150 mg. Ráda bych se Vás zeptala, zda je možné pokračovat v léčbě Aurorixem i...
odpověď
Milá Lucko, nezlobte se ale tohle není dotaz do mé poradny (poradna pro léčbu děložních myomů, gynekologická endoskopie), zkuste se obrátit na někoho z mých kolegů, ev. na Vašeho gynekologa - měl by být schopen (patrně po poradě s psychiatrem, ev. s...
7. 11. 2005
otázka
Milý pán doktor.Chcem sa Vám touto cestou ešte raz veľmi, veľmi poďakovať za pomoc pri riešení môjho problému. Presvedčila som sa na vlastnej koži, že ste naozaj veľký odborník a naozaj máte svoju prácu rád. Môj myóm bol pre viac lekárov...
odpověď
Děkuji mockrát - trochu přeháníte, ale Vaše slova jsou pro mě samozřejmě velkou pochvalou a vzpruhou I Vám hodně štěstí dr.mára
6. 11. 2005
otázka
Vážený pane doktore.Je mi 35 let, mám myom velikosti 10x10cm, přisedlý, umístěný v isthmu dělohy. Lékařka mi radí hysterektomii v co nejbližším termínu. Vzhledem k tomu, že mám zatím 1 dítě, ráda bych znovu otěhotněla. Zcela náhodou jsem se...
odpověď
Vážená paní doktorko, objednat se samozřejmě můžete (tel.: 224 967 491 u s.Miluničové) - řekněte jí že jsme spolu již komunikovali na webu a ať Vám termínově vyhoví v rámci našich možností - do měsíce by to mělo vyjít. Embolizace uterinních tepen je...
5. 11. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor nebo spíš na Vaše skušenosti s vícečetným těhotenstvím a mnohočetnými myomy. Děkuji.
odpověď
Dobrý den Vaše otázka je příliš široká, málo specifikovaná - je těžké stručně a cíleně odpovědět. Mnohočetné myomy je široký pojem - záleží na jejich lokalizaci a velikosti, resp. i na tom zda a jak byly v muinulosti léčeny. Dvojčata je potenciální...
4. 11. 2005
otázka
Vážený pane doktore,chtěla bych vám poděkovat za vaši odpověď a snad se na mě nebudete zlobit když se vás zeptám ještě jednou a to na ten samý problém.Podstoupila jsem znova prohlídku u mého gynekologického lékaře jak jste mi radil,udělal všechna...
odpověď
Více Vám nepovím, měl by si zajít na vyšetření on (on má problém), ne to řešit přes Vás a Vašeho gynekologa. Zdraví dr.mára P.s. Upozorňuji tímto i ostatní tazatelky, že tato poradna je vymezena dotazům na problematiku děložních myomů, případně na...
3. 11. 2005
otázka
Dobrý večer pane doktore,nevím zda můj dotaz bude na tom správném místě,ale snad ano a věřím,že mi snad i poradíte.Pravidelně chodím na ginekologické prohlídky a moje cytologie vždy byla v pořádku,ale trápí mě můj přítel který má vždy pak problémy...
odpověď
Cytologie je preventivní vyšetření pro časný záchyt prekanceróz a rakoviny děložního čípku a se záněty, resp. problémy přítele (počítám že svědění po styku apod.) nemá mnoho společného. Může se jednat o mykózu nebo jiný recidivující infekt, který si...
3. 11. 2005
otázka
Jsem po spont.abortu v 7.tydnu a nasl.kyretazi. Chtela bych se zeptat,proc je dalsi oplodneni lepsi az po 3 mesicich.Dale mi pri potratu byla zjistena deloha v retroflexi(drive byla v normalu), za jak dlouho se deloha vrati do sve puvodni pozice a...
odpověď
Zakloněná děloha (v RVF neboli retroverzi-flexi) není nic patologického a je to stav daný ve velké většině puberty, těžko se mění a těžko jej něčím ovlivníte - navíc není třeba. 3 měsíce po revizi pro abort jsou vhodné proto, aby děloha měla čas se...
3. 11. 2005
otázka
Vážený pane doktore,obracím se na Vás s prosbou o možnost neradikální operace děložního myomu.Je mi 36 let a dle včerejšího vyšetření je myom velký asi 7-8cm.Názory lékařů na přístup k řešení problému se různí, většinou slyším, máte-li dvě děti,...
odpověď
Vážená paní Anno, objednejte se u s.Miluničové (224 967 491 denně) - řekněte že jsme spolu "hovořili" a přijeďte na vyšetření - při tom smluvíme termín výkonu - budeme se snažit Vám vyjít vstříc stran termínu i rozsahu. Nebudete zdaleka...
2. 11. 2005
otázka
Dobrý den, pane doktore, nevím, kam mám svůj dotaz zařadit, tak to zkusím u Vás, nebude-li to vadit.Je mi 25 let, jen pro pořádek, děti nemám, měla jsem problémy s menses, přestala jsem úplně menstruovat, měřím 164 cm, vážím 53 kg, lékář řekl, že mi...
odpověď
Milá Petro, vrozené vady dělohy (různé typy zdvojení např.) se nedědí s nijak železnou pravidelností takže riziko že máte také nějakou vadu není vysoké, ale jistě převyšující běžné populační riziko. Vyšetřit se to dá do jisté míry dobrým vaginálním...
2. 11. 2005
otázka
Dobry den p. doktor, mam na Vas jednu otazku. Som mesiac a pol po myomektomii a zacala som mat spinenie hnedej farby. Je to normalne alebo to suvisi s nejakym problemom. Velmi pekne Vam dakujem za odpoved.
odpověď
Těžko takto říci bez znalostí detailů. Může spíš souviset s cyklem než samotnou operací. Taky nevím zda po myomektomii laparotomické, laparoskopické či hysteroskopické, neznám detaily a výsledek operace atd. Vyloučí-li si nějaký problém související...