Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
6. 6. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore. Tři týdny již neberu HA a s manželem se nijak nechráníme. Beru Calibrum Baby Plan.Zhruba 3 dny mě ale pne v podbříšku. Když zatnu svaly, trochu zabolí vaječníky, když jsem v klidu, občas v nich píchne /buď jeden nebo druhý,...
odpověď
Může se jednat o cokoli,a le s velkou pravděpodobností o nic vážného a jen příznaky běžné kolem ovulace. Při braní HAK jste ovulaci neměla, takže jste se cítila jinak. Při výrazném (akutním) zhoršení stavu, běžte ev. za gynekologem či někam na...
6. 6. 2006
otázka
a ještě k té redukci,nemůže se tim ublížit tomu druhému miminku?děkuji
odpověď
Tomu se neříká redukce (to je lékařem prováděná redukce počtu plodů např. při troj či čtyřčatech) - samozřejmě že může dojít k potratu i toho druhého dvojčete ale prognóza pro něj (jak jsme již psal) je celkem dobrá. mm
6. 6. 2006
otázka
krásný dobrý den přeji.Chtěla jsem se zeptat,jestli po ivf dvou emryi se da udělat redukce,kdyby se uchytila obě? Děkuji
odpověď
Teoreticky dá, ale je to eticky ještě více sporné než redukce z troj- či čtyřčat, jelikož se to většinou neopírá o pádné medicínské (racionální) důvody. mm
5. 6. 2006
otázka
Dobry den p. Dr, kvoli viacpocetnym myomom a endometrioze som po 3 mesacnej liecbe lucrinom stimulovana clomhexalom, nasledne pregnyl a utrogestan. Moze sposobit tato liecba silnejsi a bolestivejsi menzes? Dakujem za odpoved.
odpověď
Může, ale nejde o něco obecného či typického pro stimulované cykly. Navíc je hodnocení těchto projevů ženami dosti subjektivní a špatně měřitelné. mm
5. 6. 2006
otázka
Vážený pane doktore,v říjnu loňského roku jsme spolu komunikovali přes mail. Zkoušela jsem druhý pokus IVF, a pokud by nevyšel měla jsem se k Vám objednat. K velkému štěstí jsem otěhotněla a 1.8. mám termín porodu. Momentálně jsem ve 31tt. Myom byl...
odpověď
Primárně není důvod rodit řezem, i když máte k němu jistě blíže než ženy bez myomu. Uvidí se dle dlaších okolností před porodem a případně dle průběhu porodu. Vaše vyhlídky bych viděl příznivě - třeba nebude operace nutná - uvidí se jak nakonec...
5. 6. 2006
otázka
Uzlíček nervů Petra Vám děkuje, už se tolik nebojím. Děti ještě nemám a díky Vaší poradně jsem zjistila, že je mít mohu. Děkuji a přeji krásný den.
odpověď
Není zač, hodně štěstí. mm
5. 6. 2006
otázka
Dobry den pane doktore, rada bych vedela, jak se v gyn.operative provadi kyretaz pri zamlklem potratu jednoho z dvojcat v 9TT. Lze to vubec,nebo musi byt obe tehotenstvi ukoncena? Dekuji mockrat za jakoukoliv odpoved.
odpověď
Nikoli, žádná kyretáž (či přesněji revize) dělohy se neprovádí. Zamlklé dvojče (mimochodem poměrně častá událost s relativně dobrou prognózou pro přežívající dvojče) se většinou bez problémů či s menšími problémy (krvácení) vstřebá. Na místě jsou...
5. 6. 2006
otázka
Vážený pane doktore asi před půl hodinkou jsem k Vám vznášela dotaz ohledně porodu s myomem a řešením po porodu. Uvedla jsem mylnou informaci - myom před IVF neměřil 30mm, ale 37mm. Nezlobte se. Taky bych Vám chtěla moc poděkovat za Váš čas. S...
odpověď
Beru na vědomí (ale 7 mm nedělá velký rozdíl).
5. 6. 2006
otázka
Dobrý den, je mi 25 let a čekám své první dítě.Jsem ve 13 tt,a chtěla bych se zeptat na genetické vyšetření nebo vyšetření plodové vody, které by zjistilo, jestli je mé dítě v pořádku. Sestra mého manžela je mentálně postižená, s rodinou se na toto...
odpověď
Promiňte, ale tímto (prenatální diagnostikou) se má poradna nezabývá. mm
5. 6. 2006
otázka
dobrý den, je možné zjistit zánět vejcovodů z krve? dekuji a hezky den
odpověď
Ano, ale spíše jen akutní, který má celkové projevy s bolestmi, schvácenností, teplotami až horečkou. propjeví se pak zvýšenou sedimentací, leukocytózou a vyšší koncentrací CRP či jiných tzv. markerů zánětu. Samozřejmě to nejsou testy specifické,...