Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
4. 10. 2005
otázka
Vážený pane doktore, prosím o radu. Je mi 39 let a před rokem a půl mi byl objeven myom o velikosti 5,7 cm a 1,5 cm. Žádné problémy nemám, těhotenství již neplánuji, mám 2 děti. Dnes(tedy po roce a půl)je diagnoza následující: z přední stěny doleva...
odpověď
Vážená paní Věro, myomy se bohudík ve zhoubné nezvrhávají. S malignitami děložní svaloviny (sarkomy) je to spíše tak, že se lékař může domnívat že se jedná o myom (klinicky a na ultrazvuku to tak může vypadat) a on je to sarkom nebo buněčný leiomyom...
3. 10. 2005
otázka
Dobry den p. doktor, nemam na Vas ziadnu otazku. Pisala som Vam uz v minulosti. Mala som myom a vy ste mi poskytol vela informacii ohladne liecby a odstranenia myomu. Dokonca ste mi ponukol aj vysetrenie vo Vasom centre. Touto cestou som Vam chcela...
odpověď
Děkuji, prim. Bielika znám z endoskopického kongresu v Hradci Králové z letošního roku a mám z něj podobně dobrý pocit po lidské i odborné stránce, jako Vy. Hezký den dr.mára
3. 10. 2005
otázka
dobrý den,ráda bych se zeptala, zda každodenní milování může nějak zvýšit šanci na případné těhotenství.moc Vám děkuji za odpověď.
odpověď
Jistěže je to lepší varianta, než nemít styk vůbec. Ještě podstatnější než celková četnost pohl. styků je jejich vhodné časování do periovulačního období, tj. kolem 12.-16. dne ženina cyklu (má-li cykly á 28 dnů). Na datování ovulace existuje řada...
2. 10. 2005
otázka
Dobrý deň,napriek tomu, že ešte nečakam dietatko a chcela by som ho v buducnosti mat ,mám zopár otázok. Pretože sa prave liečim na condylomu accuminatu, chcela by som sa spýtať, či to nemoze mať za nasledok neplodnosť? Z tejto choroby sa liečim už...
odpověď
Condylomata nemají s děložními myomy (tématem této poradny) vůbec nic společného. Proto jen velmi stručně. Jde o onemocnění pohlavně přenosné, léčba je někdy svízelná pro recidivy (když selháva leptání pak nejlépe radikální odstranění chirurgicky v...
1. 10. 2005
otázka
Dobrý den,náhodou jsem narazila na Vaši poradnu a trochu mě vystrašila Vaše odpověď k dotazu 34201. Sama mám velmi podobný problém. Je mi třicet jedna let, rovněž intramurální myom cca 5cm, který není v porodních cestách. Nyní jsem ve 39.týdnu...
odpověď
Proběhlo-li Vaše první těhotenství a porod a celé toto těhotenství bez problémů, je velká pravděpodobnost že vše půjde dobře (tedy spont. nekomplikovaný porod) i nyní. Nicméně lékař a porodník obzvlášť by měl vždy být raději o krok vpřed, připraven...
30. 9. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore.Je mi dvacetosm let. Máme ročního chlapečka.Pár měsíců před otěhotněním mi byl diagnostikován děložní myom o vel.2-3cm.V současné době má průměr 6cm /v době porodu 8x8cm/.Chtěli bychom s manželem ještě jedno dítě.Můj gynekolog...
odpověď
Léčbu myomu před otěhotněním u Vás spíše doporučuji (alespoň pokud můžu vycházet z Vašich údajů, někdy je po našem vyšetření situace nakonec o něco odlišná), 6cm myom by se klidně mohl v graviditě zdvoj i zvíce-násobit a představovat velmi vážný...
30. 9. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore,loni v prosinci jsem v sedmém týdnu potratila a letos v červenci bohužel znovu.Již od prvního potratu mě trápí bolest vaječníků (hlavně pravého), která je několikrát do měsíce dost nesnesitelná. Vyšetření na gynekologii je pro...
odpověď
Váš dotaz se netýká myomů, ale částečně se dotýká gynekol. endoskopie (mé specializace), proto si dovolím zodpovědět. Jsou-li Vaše bolesti nesnesitelné a chronické, je na místě provést laparoskopii - zejména vyčerpaly-li se všechny neinvazivní...
30. 9. 2005
otázka
Dobrý den,jsem ve 38.týdnu těhotenství. S blížícím se termínem porodu mě trochu straší "můj věrný společník". Ve 22 letech mi byl náhodně zjištěn intramurální myom v pravém rohu dělohy, velikost 45 mm.Kromě tvrdnutí břicha od 16.týdne (cca...
odpověď
1) Ano ta souvislost (myom a kontrakce, tj. hrozící potrat, resp. předčasný porod) zde může být, ale teď když jste v 38. týdnu jste v tomto ohledu již "za vodou". 2) Průběh porodu může myom ovlivnit velmi negativně, ale taky nemusí - těžko...
29. 9. 2005
otázka
Dobrý deň pán doktor. Po spontánnom potrate sa o bábätko snažíme už skoro dva roky. Zistili mi, že mám PCO a doporučili mi diagnostickú laparoskopiu (scarif. ovarii). Momentálne druhý mesiac mám Duphaston na upravenie cyklu. Je to rýchlejšia cesta...
odpověď
Laparoskopická skarifikace ovárií je jednou z možností jak při PCO syndromu přimět ovária k tomu, aby na nich probíhaly ovulace - někdy spontánně (bez medikace), jindy je výsledkem alespoň lepší odezva na léky stimululující ovulaci (např.clomifen-...
29. 9. 2005
otázka
Dobrý den,pane doktore.Můj dotaz se táká antikoncepce Cerazette.Užívím ji již půl roku a stále špiním,o nějakém cyklu nelze vůbec hovořit.Je možné,že jako vedlejší účinek této ATK se mi mohly vytvořit myomy,které by způsobovaly toto stále špinění?...
odpověď
Silně pochybuji, jednak je 100x pravděpodobnější že tato antikoncepce Vám zkrátka nesedí (např. je příliš slabá k tomu aby udržela Váš cyklus bez špinění - příčina je tedy funkční neboli hormonání, nikoli podmíněná organickou příčinou, např. myomem...