Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
18. 5. 2006
otázka
Dobrý den,pane doktore,nezlobte se,že Vám píšu otázku,která do Vaší poradny asi nepatří,ale poradna MUDr.Řežábka je plná. Je mi 30 a manželovi 32.Po 8-měsíčním snažení jsme začali chodit do CAR.Mám kratší cyklus (24dní) a pozvali si mě na 10.den...
odpověď
Promiňte ale jsem příliš vytížený na to, abych zde odpovídal dotazy kolegů, kteří nestíhají. mm
18. 5. 2006
otázka
Dobrý večer,mám za sebou LSK a hysteroskopii, včetně neprůchodnosti vejcovodů. Vzali mi pravý vejcovod pro hydrosalpinx. Při neprůchodnosti zjistili, že levvým vejcovodem tekutina neprochází a vytéká do břicha. Doktor mi řekl, že se s tímto nikdy...
odpověď
Těžko odpovědět, je to skutečně zvláštní. HSG (RTG vyšetření dělohy a vejcovodu) je asi dobré absoluovat - dá se tím ověřit ta případná píštěl (mezi dutinou břišní a děložní). Pokud by se potvrdila, její operace před plánovanou graviditou by asi...
18. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore.Ostatní poradny jsou uzavřené a můj dotaz do té Vaší zřejmě nepatří.Přesto doufám,že budete tak hodný a odpovíte mi.29.3.jsem měla menstruaci. 8.5. a 9.5.mi vyšly pozitivní těhotenské testy(v obou případech byly čárky velmi...
odpověď
Milá Mišulo (neodolal jsem tomuto oslovení - pěkné jméno), Odebrala-li se beta-podjednotka hCG (což vyšetřuje většina laboratoří), pak cysta toto zkreslení nezpůsobí. Zřejmě šlo a maličký potrat, mírně zvýšené hCG v krvi může ještě chvíli přetrvávat...
18. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, mám velký strach z porodu. S mužem miminko plánujeme, moc se oba těšíme, ale ten můj zatracený strach mi nedá spát. Můžete mi prosím poradit? Mám strach z bolesti a z nástřihu.
odpověď
Tak s tím Vám opravdu neporadím, snad naše psycholožka - viz. další poradny. mm
18. 5. 2006
otázka
chtěla bych se zeptat několik dni po menstruaci slabe krvacim nez jsem mnela děti tak jsem nic takového nestávalo. Když beru antikoncepci tak tyhle potiže nemám nemuže to soviset s ovulaci.Menstruluji nepravidélně.
odpověď
S ovulací asi ne - ta je obvkle uprostřed cyklu a většinou se u ní nekrvácí (taky může ale jen velmi krátce). Krvácení může mít noho příčin a nebo se taky nemusí přijít na nic a nezbyde než s tím žít nebo se vrátit k hormonům. Poraďte se s Vaší...
18. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem 2 týdny po konizaci děložního čípku, dnes už vím, že byla odstraněna všechna "špatná" tkáň a že se čípek začíná hojit. Ráda bych věděla po jak dlouhou dobu se doporučuje vynechat tampony, koupání, pohlavní styk...
odpověď
Cca 6 týdnů ty výše uvedené aktivity. Se snahou o graviditu bych raději počkal cca 3 měsíce. mm
18. 5. 2006
otázka
Vazeny pane doktore. Moc vam dekuji za odpovedeni na otazku 3 cisarsky rez. Dneska mi pan doktor udelal vysetreni ale muzete mi prosim prelozit zaver tak abych tomu rozumela? : del.norm vel,avf,tuha,volna adnexa bilat bpn,douglas 0 . Moje...
odpověď
Znamená to úplně normální gyn. nález. Zdar a sílu mm
17. 5. 2006
otázka
Pekny den Vam preji.muj dotaz k vam moc nepatri ale nevim kam se obratit. Jsem po 2 cisarskych rezech kdy od posledniho uplynulo 5 let. Jsem stastne vdana a s manzelem snime po diteti . Manzel doposud dite zadne nema.vime ze dite by se narodilo...
odpověď
Nemyslím, že jde o velké riziko, 3 císařské řezy nejsou zase tak vyjímečné. Porod bude samozřejmě opět císařem a raději včas (plánovaně v cca 38. týdnu). mm
17. 5. 2006
otázka
MIlý pane doktore, nerada Vás obtěžuji s otázkou, která nespadá zcela do vymezení Vaší poradny, ale snad mě pochopíte - ostatní poradny jsou plné. Mám cyklus stále kratší - z pův. 28 dní už jen 24 dní. Pro anovulaci začínám tento měsíc brát...
odpověď
Myslím, že je to docela akorát, ale těžko se to odhaduje - např. 9.d.c. by zase mohl být moc brzy. Zkuste přijít takhle, o nic nejde, když tak se to příští měsíc zorganizuje jinak. mm
17. 5. 2006
otázka
Pekny den pane doktore, nejdrive bych Vam chtela podekovat, jak je skvele, ze se tu o nas "starate". Pred par dny jsem byla hospitalizovana na Vasem odd G3 a pri te pracovni vytizenosti obdivuji, ze mate silu se sem kazdodenne vracet Co...
odpověď
Díky za pochvalu... Folikuly této velikosti bych se netrápil - těžko určit jejich osud, ale rozhodně není důvod si myslet, že se z nich v následné graviditě (nebo bez ní) udělá cysta/y - samozřejmě může ale řekl bych že dost nepravděpodobné. Stejně...