Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
2. 3. 2006
otázka
Dobrý den, nejdříve bych vám chtěla moooc poděkovat, že se ve svém volnu zabýváte našimi dotazy a pomáháte při řešení našich problémů . Chtěla bych se zeptat, pokud mi byla doporučena diagnostická laparoskopie s další předpokládanou léčbou v Caru...
odpověď
Myslím že běžnou laparoskopii za účelem diagnostiky sterility je možné podstoupit "kdekoli", kde se laparoskopoiím aspoň trochu věnují - poproste pak o kopii oper. protokolu a tu předložíte v CAR. Jinak naše čekací doby nejsou dlouhé - tzv...
2. 3. 2006
otázka
Dobry den pane doktoreDoufam ze vam nebude vadit ze vas zase obtezuju svymi dotazy Jsem kratce tehotna dnes to potvrdil kontrolni test HCG.Hcg prej krasne narostlo.Co mne ale trapi jsou bolesti v podbrisku bojim se aby to neznamenalo neco spatneho...
odpověď
V I. trimestru (nejméně do cca 12.-14. týdne) nemá megnézium smysl. Jako by jste polykala bonbóny. Zachovejte klid. Díky za pochvalu dr.mára
2. 3. 2006
otázka
Vazeny pane doktore, chtela bych Vam podekovat za spoustu mych zodpovezenych dotazu ohledne laparoskopie a hysteroskopie,i za kontakt na gyn. ambulanci VFN, kde jsem vcera tyto zakroky podstoupila / mimochodem i Vas jsem vcera na luzkovem oddeleni...
odpověď
Také děkuji, držím Vám palce. Až budete mít dítě, bude Vám úplně jedno zda je z IVF nebo vzniklo "spontánně". Odvahu! dr.mára
2. 3. 2006
otázka
Dobry den,byla jsem na vysetreni u gynek.,sdelil mi, ze se mu muj cipek nelibi s podezrenim na ostruvky endometria a dysplazie. Jsem vydesena - je mi 30let, jsem 1/2 roku po vysazeni HA a chci otehotnet. Ziju zdrave a presto je u me podezreni na...
odpověď
Zachovejte klid, tyto náznaky ještě nemusí nic znamenat - vyčkejte výsledků cytol. I pak, bude-li výsledek suspektní, konizace (nevelký zákrok na čípku) vše obvykle vyřeší a těhotnět lze poté za cca 2 měsíce. Dysplastické změny a nádory čípku mají...
2. 3. 2006
otázka
Dobrý den, dnes mi byla v Caru doporučena diagnostická laparoskopie, ale z nedostatku termínů mi byl vybrán pro zákrok 26 den cyklu s tím, že mi byl předepsán norethisteron na oddálení menstruace. Všude jsem četla, že se laparoskopie provádí...
odpověď
Nemyslím, že by to zásadně vadilo. Jistě by bylo lepší provést v 1.fázi cyklu ale nelze-li jinak zásadně to výsledky neovlivní. dr.mára
2. 3. 2006
otázka
Dobrý den,je malé ložisko dysplázie CIN II-III nutně indikací ke konizaci? Neexistuje nějaká alternativa? Jaký má vliv konizace na otěhotnění a donošení plodu? Slyšela jsem, že v případě přítomnosti HPV se dysplázie stejně znovu objeví a já se už...
odpověď
Ano, je třeba provést konizaci - otěhotnění a donošení se nebojte - přo šetrném zákroku a dobrém zhojení to nijak nevadí. Zbytečné to rozhodně nebude, je mi líto. dr.mára
1. 3. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,byla jsem na ultrazvuku břicha a byl mně zjištěn heterogenní útvar o velikosti 4,3 při děloze.Moc prosím o radu co si myslíte,že to je a jestli je to vážné.Moc děkuji.Marcela
odpověď
Těžko takto říci - může se jednat o myom dělohy, cystu nebo tumor vaječníku. Nebo o něco úplně jiného, nebo taky o nic. Lékař který to diagnostikoval Vám jistě řekl co s tím hodlá dělat. Byl-li ultrazvuk prováděn přes stěnu břišní, je klidně možné,...
1. 3. 2006
otázka
Dobrý deň pán doktor,čítam Vašu poradňu, kde okrem iného píšete, že po embolizácii deložných tepien dochádza k zmenšeniu myomu o 30-60%. Pri myome veľkom , by takéto zmenšenie nebolo asi postačujúce a muselo by sa pristúpiť ešte k chirurgickému...
odpověď
Dobrý den, to, co dosáhnete léčbou hormonální (farmakologickým navozením klimaktéria pomocí tzv. agonistů GnRH) je bohužel jen dočasné logicky léčba nemůže trvat příliš dlouho - pacientkám by pak více škodila než přinášela) - po vysazení léčby se...
1. 3. 2006
otázka
Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu, moje 41-letá matka mi oznámila, že již několik let má myom, který se poslední půl rok zvětšil na velikost dětské hlavičky. Byla na odběru vzorků a za 10 dní má vědět výsledek, pro mě je to ovšem...
odpověď
Myomy v téměř 100% případů zhoubné nejsou. A vzorky, které lékař odebíral, téměř jistě s myomem nijak nesouvisí - odebíral pravděpodobně cytologii z hrdla děožní (prevence nádorůd ěložního hrdla). Je-li však myom takto velký a je-li matce 41 let,...
1. 3. 2006
otázka
Dobrý den,před 9ti měsíci jsem byla na kontrole, kde mi lékař zjistil zvětšení dělohy, které nebylo způsobeno těhotenstvím a doporučil kontrolu za půl roku. Včera mi lékař zjednodušeně řekl, že děloha je opět větší a pokud to bude pokračovat, budeme...
odpověď
Zvětšení dělohy je sice do jisté míry synonymem pro myomatózní dělohu, ale dojem z pohmatového vyšetření je třeba doplnit ultrazvukem a zjistit skutečný stav věcí. Nádoru se příliš nebojte (nejčastější zhoubné nádory dělohy, tedy děložní sliznice...