Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
25. 5. 2006
otázka
Dobry den pani doktorko, jsem osm mesicu po porodu a pred tremi dny jsem dostala poprve od porodu mesicky. Prekvapilo me jak moc je ale menstrulace silna :( dnes dokonce pozoruju i mensi krevni srazeninky.Ctyri mesice jsem brala HA ale kvuli...
odpověď
Nejsem doktorka ale nevadí. Těžko takhle říci - vše je možné, vč. přpadného tětenství (i když málo pravděp. při kojení a když krvácíte) - test si však radši udělejte, při opak. či přetrv. obtížích (krvácení) určitě k Vašemu gynekologovi. Jinak první...
24. 5. 2006
otázka
DOBRÝ DEN, V ROCE 2002 MY BYLA LAPROSKOPIÍ DIAGNOSTIKOVÁNA ENDOMETRIOZA A PRÝ BYLA ODSTRANĚNA. TED SE MI JIŽ TŘETÍ MĚSÍC OBJEVUJÍ SILNÉ BOLESTI V ŘÍŽI A V OBLASTI VAJEČNÍKŮ A MOČ. MĚCHÝŘE. MYSLÍM SI ŽE SE JEDNÁ OPĚT O ENDOMETRIOZU.CHTĚLA BYCH ALE CO...
odpověď
Je-li bolest těžko snesitelná, pak laparoskopii. Je-li v mezích a převažuje touha po dítěti, pak zkusit přes léto otěhotnět a pak ev. na podzim do centra asist. reprodukce - tam pak (v širším kontextu) zváží ev. přínos laparoskopie ještě před...
24. 5. 2006
otázka
Dobrý den,pane doktore.Potřebovala bych od vás poradit.... ! Mám už asi týden angínu a beru na ni antibiotika...kdybych v tomto období otěhotněla,nemůže to mít nějaké negativy na miminko?? Děkuji
odpověď
Toto není poradna pro užívání léků v graviditě mm
24. 5. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore, přidám se taky s jedním dotazem na čípek. První konizaci jsem prodělala asi před 5 lety, ale došlo k recidivě - nyní opět LGL léze(mozajka).Všechny cytologické výsledky nyní i v minulosti a histologie po první konizaci byly...
odpověď
Promiňte ale 1) neznám nezbytné podrobnosti Vašich cytol., histol. atd. 2) nejsem onko-gynekologem a k tomuto by se měli vyjadřovat oni mm
24. 5. 2006
otázka
Dobrý den,pane doktore, nedávno mi můj gynekolog provedl cytologické vyšetření. Výsledek tohoto vyšetření jsou prý zánětlivé změny. Můžete mi prosím tento význam blíže specifikovat? Může tento stav nastat jen při bakteriální infekci nebo ne?Mockrát...
odpověď
zánětlivé změny jsou zánětlivé změny - těžko blíže specifikovat - zánět nemusí být podmíněn jen infekcí, ale může být např. i reparativní, tedy čípek ve stádiu hojení po něčem apod. Cytol. se dělá pro prevenci prekanceróz a nádoru, nikoli ku...
23. 5. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem se Vás zeptat co se děje s myomy během těhotenství. Mám mnohočetné zevní myomy a jsem v 17. tt. Může se takto postižená děloha správně zvětšovat? Bude mít moje miminko dostatek místa, až bude větší? Děkuji Vám...
odpověď
Děloha se správně zvětšovat může, pro miminko málo místa nehrozí, zlobit mohou myomy jinak (svým růstem a tlakem na okolní orgány, krvácením bolestmi, předčasným porodem, nekrózou, aj.), mohou zůstat stejné nebo se zvětšovat - nechci Vás strašit,...
23. 5. 2006
otázka
Dobry den pane doktore,nevim,zda smeruji dotaz spravne,ale zajimalo by me zda muze tehotensky test z moci ukazat pozitivni vysledek jiz za 10-11dni po poceti,nebo spise udelat test az vynecha menstruace?Na testech je sice psano,ze mohou ukazat...
odpověď
Mohou být pozitivní, ale není to moc jisté, takže vyčkejte do té menstruace (nepřijde-li). mm
23. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,jsem ve 24tt a lékař mi oznámil, že mám v sobě velkou křečovou žílu. Nevím přesně kde, objevil ji na ultrazvuku. Může to nějak ovlivnit těhotenství nebo porod?Děkuji za odpověď
odpověď
Toto není těhotenská poradna mm
23. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,může špatný děložní čípek ovlivnit těhotenství? Čekám na výsledky vyšetření, zda budu muset na operaci. Je mi 22let.Děkuji
odpověď
Nevím co myslíte "špatným děl. čípkem", asi suspektní cytologii - při špatném výsledku půjdete na konizaci - krátký výkon v narkóze - po něm se čípek zhojí a bude skoro jako nový. Takže hlavu vzhůru. mm
22. 5. 2006
otázka
Dobrý den, mohu poprosit o Váš názor? Je mi 42 let, mám jedno díte 6,5 roku - porod v pořádku. Nyní jsem těhotná 11 Týdny + 2 dny. Nyní mi byl nalezen myom. Přímo řečeno " V LH a poměrně kaudálně je solidní kulovitý útvar 54 x 60 mm, obvod 181...
odpověď
Je-li to velmi chtěná gravidita, pak pokračujte - rizika tu jsou, ale zase ne ta velká a v 42 letech je každé těhotenství velký dar, který se nemusí opakovat. Hodně štěstí mm