Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
25. 1. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala jestli můžou plané neštovice nějak ovlivnivnit plodnost mého manžela. Nemáme zatím děti a navštěvujeme CAR, kde mám podstoupit IVF, a manželův spermiogram je i takto dost pod normou.Děkuji moc za Vaši...
odpověď
Ano mohou, zejména prodělal-li je jako dospělý. Nicméně zpětně s tím již nelze nic dělat a je-li SPG velmi špatný, metodou volby je tzv. ICSI v rámci programu IVF (na CAR Vám jistě vysvětlili nebo dovysvětlí). dr.mára
24. 1. 2006
otázka
Pane doktore mám naordinován KLION D 100 na bakteriologický nález. Jak dlouho po ukončení medikace mohu přijít do jiného stavu. Děkuji. Mimi
odpověď
Ihned.
24. 1. 2006
otázka
Dobry den, chtela bych se zeptat do jakeho dne cyklu se provadi hysterospokpie bez pouziti hormonalnich pripravku pro upravu delozni sliznice. Dekuji predem za odpoved.
odpověď
Nejlépe brzy po menses, tj. cca týden po nich (není absolutní podmínkou, lze ev. i později). dr.mára
24. 1. 2006
otázka
Dobry den,rada bych se zeptala na vase zkusenosti s lekem Synarel, je pomerne drahy ( doplacim na mesicni davku 1200Kc). Lze uzivat nejaky jiny lek, ktery zd. pojistovna hradi ve vetsi casti. Dekuji velmi za odpoved.
odpověď
Synarel (stejně jako jiní tzv. agonisté gonadoliberinu) se užívá v různých indikacích - v rámci programu IVF (mimotělní oplodnění) - zde je plně hrazen (alespoň v našem CAR) a je zastupitelný jinými, injekčními preparáty podávanými v jiném schematu...
23. 1. 2006
otázka
Dobrý den,pane dokrore,byl mi zjištěn myom,za půl roku při kontrole byl nezvětšený ale objevila se cysta.Paní doktorka mi dala antikoncepci injekci Depo Provera,po 3 měsících při kontrole bylo zjištěno že myom se od poslední kontroly zvětšil.Byla mi...
odpověď
Depoprovera (depotní gestagen) se používá v řadě indikací - jako antikoncepce je velmi spolehlivá, levná a snadná k užívání (inj. jednou za 1/4 roku), tudíž obvodními gynekology a částí pacientek oblíbená. Nepředstavuje však ani léčbu myomu (snad...
23. 1. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,jen jsem se chtěla zeptat jestli se může v těhotenství očkovat proti Tetanu??Moc děkuji za odpověd.
odpověď
Promiňte ale toto není těhotenská poradna. dr.mára
23. 1. 2006
otázka
Dobrý den pán doktor. V dohladnej doby absolvujem laparoskopiu(opakovane po 2 rokoch), či nemám endometriozu. Zaujíma ma vnútorná endometrioza(adenomyoza). Ako sa diagnostikuje, a či sa to dá liečiť. Mám problém s uhniezdením kvalitných vajíčok pri...
odpověď
Dobrý den, Je přinejmenším sporné zda adenomyóza zhoršuje výsledky IVF (resp. tzv. implantation rate - tedy frekvenci uhnízdění gravidit transferovaných do dělohy v rámci IVF). Její diagnostika je velmi svízelná, podobně jako u endometriózy (zevní)...
22. 1. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,nevím, zda tento dotaz bude spadat do vaší kompetence, ale snad ano. Mám problém co může znamenat, že mě pobolívá pravý vaječník. Není to markatní bolest,ale při pohybu, nebo při pohlavním styku ho cítím. Snažíme se s manželem...
odpověď
Souvislost mezi anovulací a bolestí v pánvi (či jak vy říkáte vaječníku - toto není správné, protože nemůžete vědět co Vás v tom podbřišku bolí) není žádná. O laparoskopii by se dalo uvažovat ze sdružené indikace (sterilita + bolest v pánvi), ale...
21. 1. 2006
otázka
Dobrý den, Bude mi 31 let a mam 6-ti letého syna. Asi 3 roky po porodu jsem měla poprvé špatné výsledky z cytologie-4, každé tři měsíce jsem chodila na kontrolní stěry a vždy OK- výsledek 2. Bohužel v roce 2005 se opět objevily výsledky nejprve 5 a...
odpověď
Indikace ke konizaci bývají jednoznačné - není-li to nutné - stačí kontrola za např. 6 měsíců. Je-li to nutné, je třeba ji provést ať už žena plánuje cokoli (může jít o život). Konizace ve velké většině případů nijak nesnižuje naději ženy na...
21. 1. 2006
otázka
Mnohokrat dekuji za odpoved pane doktore, mela bych jeste jeden dotaz. Je po tydnu od potratu hodnota hCG jeste tak vysoka, ze mi obycejny tehotensky test ukaze tehotenstvi? Nebo to muze znamenat jen jedine a to mimodelozni tehotenstvi? Dekuji
odpověď
Obojí je možné.