Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
22. 5. 2006
otázka
Dobry den pane doktore, jsem mozna tehotna a jsem nedockava zda to dopadne pro ano nebo pro ne.Mame dva syny ctyri a pul a ted osmimesicniho. Od prosince jsem zacala uzivat HA ale protoze me po uziti nenustale zlobilo zazivani rozhodla jsem se ze ji...
odpověď
Nevím, pokud kojíte a dosud nemenstrujete je gravidita méně pravděpodobná. Do cca týdne si udělejte test a pak raději ještě po cca týdnu a uvidíte na čem jste. mm
20. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala jak rychle může myom růst a do jaké velikosti je možné ho operovat hysteroskopicky.Jsem 18 dní po porodu císařským řezem v celkové anestézi, po 6ti dnech mi byla prováděna kyretáž, nato jsem absolvovala 2...
odpověď
Myom může růst dosti rychle (např. několik cm za rok) a nebo taky vůbec - těžko předvídat. Hysteroskopicky lze odstranit myom, je-li uložen submukózně, tzn. prominuje-li celý, nebo alespoň většinou svého objemu do dutiny děložní. Velikost je až na...
20. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, mám dotaz zda mohu brát lék Miflonid 400,který mi předepsala má doktorka na astma,jsem v 18tt a mám o miminko strach zda mu tím neublížím,paní doktorka mi řekla,že mu ublížím spíše tím, když nemohu dýchat,že nebude mít...
odpověď
1) tento lék přesně neznám 2) toto není poradna "těhotenská" nýbrž gynekologická - endoskopická 3) "laicky" souhlasím s paní doktorkou mm
20. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,v červenci loňského roku jsem prodělala konisaci čípku a od září se snažíme o mimi.Po vysazení antikonc.(v srpnu,brala jsem 9 let Trinordiol) musím každý měsíc dostávat injekci Agolutinu a Agofolinu,bez kterých sama...
odpověď
Délka dotazu nijak nevybočuje - tím se netrapte. Pokud se myom nezvětšil, nechápu trochu jak mohl začít vadit (deformovat dělohu), když předtím nevadil (byl stopkatý). To mi nějak nehraje - musel bych Vás vidět, abych to mohl přesně posoudit. Naše...
19. 5. 2006
otázka
Jak často se setkáváte stím že maminky nechtějí svá miminka .
odpověď
Bez komentáře
19. 5. 2006
otázka
Tak moc dekuji jsem jiz klidnejsi moc jste mi pomohl .Jen me jeste desi jedna vec umele oplodneni je vetsinou ze 2 emricek se ceka kolik se jich chytne . Kdyz se mi uchytnou obe dve hrozi vetsi riziko ze mi deloha praskne ? Jinak moc dekuji za vase...
odpověď
Dnes se již poměrně často a se slušným úspěchem transferuje (zavádí) 1 embryo. Díky za přání, nápodobně mm
19. 5. 2006
otázka
Dobrý den,dnes mi byl diagnostikován myom 3 cm, nemám žádné potíže. Chtěla jsem se zeptat, zda se dá myom odstranit samotný, nebo pouze s dělohou a do jaké velikosti je možné ho odstranit lapadoskopicky.Děkuji
odpověď
Myom lze odstranit samotný (myomektomie) - laparoskopicky tak do velikosti cca 6-8cm (takto je to u nás, kde tuto operaci děláme často; zdaleka to neplatí všude) - záleží i na jiných faktorech než velikost (uložení myomu, jeho struktura, prodělané...
18. 5. 2006
otázka
Dobrý den,pane doktore,nezlobte se,že Vám píšu otázku,která do Vaší poradny asi nepatří,ale poradna MUDr.Řežábka je plná. Je mi 30 a manželovi 32.Po 8-měsíčním snažení jsme začali chodit do CAR.Mám kratší cyklus (24dní) a pozvali si mě na 10.den...
odpověď
Promiňte ale jsem příliš vytížený na to, abych zde odpovídal dotazy kolegů, kteří nestíhají. mm
18. 5. 2006
otázka
Dobrý večer,mám za sebou LSK a hysteroskopii, včetně neprůchodnosti vejcovodů. Vzali mi pravý vejcovod pro hydrosalpinx. Při neprůchodnosti zjistili, že levvým vejcovodem tekutina neprochází a vytéká do břicha. Doktor mi řekl, že se s tímto nikdy...
odpověď
Těžko odpovědět, je to skutečně zvláštní. HSG (RTG vyšetření dělohy a vejcovodu) je asi dobré absoluovat - dá se tím ověřit ta případná píštěl (mezi dutinou břišní a děložní). Pokud by se potvrdila, její operace před plánovanou graviditou by asi...
18. 5. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore.Ostatní poradny jsou uzavřené a můj dotaz do té Vaší zřejmě nepatří.Přesto doufám,že budete tak hodný a odpovíte mi.29.3.jsem měla menstruaci. 8.5. a 9.5.mi vyšly pozitivní těhotenské testy(v obou případech byly čárky velmi...
odpověď
Milá Mišulo (neodolal jsem tomuto oslovení - pěkné jméno), Odebrala-li se beta-podjednotka hCG (což vyšetřuje většina laboratoří), pak cysta toto zkreslení nezpůsobí. Zřejmě šlo a maličký potrat, mírně zvýšené hCG v krvi může ještě chvíli přetrvávat...