Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
20. 4. 2006
otázka
Dobry den pan doktor, vcera som Vam pisala z Kosic ohladom myomu v maternici. Dakujem Vam za Vasu rychlu a promptnu odpoved.Chela by som len doplnit info o tom mymome, ano, deformuje maternicu a za tie cca 3 roky mi narastol asi o 2,0 cm. Momentalne...
odpověď
Ano, dělám. Děkuji mm
19. 4. 2006
otázka
Dobrý den, nevím, jestli můj dotaz patří Vám, ale ostatní poradny jsou stále plné a tak pokud byste jej mohl odpovědět Vy, budu moc ráda.Manžel byl dnes na spermiogramu, kde mu řekli, že 80% spermií je defektních. Jaká je šance na přirozené...
odpověď
Šance při takovémto SPG je nejspíše velmi nízká, záleží ale spíše na tom jaký má počet těch dobrých spermií v ml spermatu. Když se Vám podaří otěhotnět spontánně, neznamená to vyšší riziko ve srovnání s tím když otěhotníte uměle (pomocí IVF/ICSI)....
19. 4. 2006
otázka
Dobry den pan doktor. Som z Kosic, zo Slovenska. Uz 4 roky sa snazime o dieta, ale popri hormonalnych problemoch mi asi pred 3 a pol rokmi zistili myom v maternici v zadnej stene. Pri poslednom ultrazvuku (02/2006)bol veky asi 2,6 cm. Tu mi lekari...
odpověď
Vážená paní, Takto malý myom bych chirurgicky léčil pouze tehdy, je-li uložen submukózně, tzn. deformuje-li dutinu děložní - to lze odhadnout vag. ultrazvukem a potvrdit a případně vyřešit pomocí hysteroskopie (po jeho odstranění lze otěhotnět za...
19. 4. 2006
otázka
Dobrý den.Pane Doktore.Moc Vás prosím o radu.11.3 jsem měla normální menzes.9.4 ze mne tekla úplně černá krev a další 2 dny už jsem jen špinila s obavami jsem volala na gynegologii,kde mi bylo sděleno at si udělám těhotenský test.Udělala jsem si...
odpověď
Těhotná jistě jste nebo byla - v tom lze opak. gravitestům věřit. Opravadu to vypadá na potrácení - vyčkejte do toho 26.4. - na ultrazvuku se uvidí. Když se krvácení zesílí (výrazně silněji než menses, sraženiny apod.) nebo objeví silné křeče v...
19. 4. 2006
otázka
Dobry den pane doktore,mela bych dotaz ohledne tubarniho tehotenstvi.Koncem minuleho roku jsem ho prodelala a byl mi odejmut levy vejcovod.Pred mesicem jsem byla na rentgenu praveho vejc. a je pruchodny.Nyni se jiz muzeme snazit,ale ja mam uplnou...
odpověď
Bohužel znám (je to dokonce pravděpodobnější než u těch co nikdy mimoděložní těhotenství neměly) - musíte vydržet s nervama (riziko procentuálně není vysoké, jistě pod 10% a nejspíše ještě méně - ale myslet na to třeba včas a jak otěhotníte již v 5...
18. 4. 2006
otázka
Dobrý den, před chvílí jsem se vrátila od gynekoložky a přiznám se, že trochu vyděšená. Loni na podzim mi našla myom, který je nyní velký cca 3 cm. Jsem nyní ve 4TT a na ultrazvuku se projevilo, že plod je umístěn při kraji dělohy - jakoby jej myom...
odpověď
Milá Lucko, zachovejte klid, hodnotit jak se myom zachová v graviditě je obtížné, ětšinou se ale "plaší" zbytečně. Ted již s tím každopádně nic neuděláme, ale 3cm myom není velký a tak to vidíme nadějně. Držím Vám palce a kdyby to nedej...
18. 4. 2006
otázka
Dobrý den. Jsem 15 dní po laparoskopii vaječníků s diagnózou PCO. Vaječníky byly "proděravěny" a vše ostatní je v pořádku. Chci se zeptat kdy by se mi měla dostavit menstruace? V obvyklém termínu nebo déle? Již má 2 dny zpoždění a nevím,...
odpověď
To opravdu nevím. Efekt laparoskopické skarifikace vaječníků nemusí být okamžitý, záleží i na tom jak Vám chodily cykly před operací - není ani jisté zda budete menstruovat v obvyklých intervalech nebo stále s delšími pauzami (35-40 dnů - i tak však...
18. 4. 2006
otázka
Dobrý den.Před 14 dny,mi byli odebrány oba vejcovody,pro hydrosalpinx a sactosalpinx.Z histologie mi bylo zjištěno mimo jiné 1.parovarialní cysty a v jedné drobné Walthardovo hnízdo.Co to znamená?2vs.chlamyd.genitouretrál.sy /Hugh-Fitz-curtis/...
odpověď
To s těmi chlamydiemi je odhad, že jste mohla prodělat chlymydiový (na zánětu adnex se většinou podílí více mikrobů najednou) zánět v pánvi - typické jsou mj. srůsty mezi játry a pobřišnicí - tzv. Fith-Hugh-Curtisův sy. Pro Vaši další prognózu toto...
18. 4. 2006
otázka
Dobrý den,pane doktore! Nevím jestli mohu moji otázku směřovat zrovna na vás.... Po skončení menstruace jsem začala mít problémy se zánětem(tvarohovitý). koupila jsem si v lékárně čípky Gynopevaryl 3 ks. První dva dny bylo vše v pohodě,ale po...
odpověď
Dota mi nenáleží ale stručně: dokud nemáte doléčený zánět je krvácení po styku běžné. Prostě si musíte dát chvíli odpočinek (styk až po dlaších menses). Přetrvávají-li zánětlivé potíže, bězte na gyn. dříve. mm
18. 4. 2006
otázka
Mily pane doktore, nezlobte se, ze pisu opet Vam, ale Mudr. Řežábek má přeplněnou schránku. Chodím do CAR k Apolináři, užívám Tamoxifen 3.-7.den cyklu a pak 11. den MC chodím na ultrazvuk. No a teď mi asi ten 11. den vyjde do dovolené. Chtěla jsem...
odpověď
Ano, je to možné řešení. Nebo zkrátka 1 cyklus vynechat (bez UZ a Pregnylu) - naplánovat doma styk na ten cca 16. dc a zopakovat to samé (již s UZ) příští měsíc, kdy již nebudete mít dovolenou. mm