Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
31. 10. 2005
otázka
Dobry den.Mam na VAs par otazok.Je to mozne ze pocas liecby Parlodel na zvyseny prolaktin,teraz mam uz vysledky va norme 9,3.aby mi rstli prsia a boleli?Mam aj take zilove a tvrde prsia,Je mozne aby som pocas mykozy otehotnela ked mam ovulaciu?Ja...
odpověď
Nezlobte se ale dotazy, které se netýkají problematiky děložních myomů (jimž je tato sekce poradny věnovaná) anebo alespoň problematiky gynkologické endoskopické operativy, nebudu zodpovídat. dr.mára
29. 10. 2005
otázka
Dobrý den, pane doktore chtěla bych se vás zeptat, posledních 6 měsíců mám silnou menstruaci, trvá sice sedum dní ale krvácení je silné, že musím měnit vložky po necelé hodině i večer. Nikdy předtím jsem tyto problémy nemělaMezi cykly dohází také ke...
odpověď
Samozřejmě mohl (mj. také polyp sliznice těla děložního nebo jen funkční porucha - po 40. roku věku nemusí antikoncepce "držet" cyklus v dosavadních mezích, navíc Mercilon je poměrně slabý preparát s nízkou dávkou estrogenu - při vyloučení...
27. 10. 2005
otázka
Dobry den, chtela sem se zeptat, slysela sem, ze je mozne pri umelem oplozeni vlozit do zeny poue holcicky, nebo chlapecky.Veda to uz umoznuje, je to mozne?Jde to i pri normalnim oplozeni nejak udelat? Je hodne pravdepodobne, ze budeme mit 2 kluky,...
odpověď
Neznám taková doporučení (pro spont. koncepci) a není to možné (aspoň zatím a u nás v ČR, což je podle mého dobře) ani v rámci mimotělního oplození. Snad jedině v případě pohlavně vázaných dědičných chorob (např. hemofílie) apod.
26. 10. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás otázku, týkající se antikoncepce Cerazette. Jsem skoro 6 týdnů po porodu, užívám ji zatím jen 5 dní, hned 2. den jsem začala slabě krvácet, poté byl klid a následující den znova krvácení, které trvá už druhý...
odpověď
Nezlobte se ale toto není antikoncpeční poradna - snad tyto dotazy bude již brzy zodpovídat v rámci těchto webových stránek kolega as.MUDr.Fanta. dr.mára p.s. po 6 týdnech by měla být hráz dávno zhojena, takže bez obav
25. 10. 2005
otázka
Pane doktore, je mi 35 let, mám dvě děti ,v minulosti jsem v dětství prodělala operaci slepého střeva, v 18 letech mi byl odstraněn fibroadenom z levého prsu,před šesti lety jsem podstoupila laparoskopii, při které mi byly odstraněny srůsty v...
odpověď
Milá Radko, myom 2,5cm je malý - s tím můžete klidně žít ještě dlouhé roky - záleží samozřejmě na jeho dalším růstu a lokalizaci - těžko odhadovat ale neviděl bych věc hned tak černě. Dále je tu možnost jeho odstranění laparoskopicky (případně jeho...
24. 10. 2005
otázka
Vážený pane doktore,pokud měl partner před 5 lety diagnostikovánu oligoasthenozoospermii, je možné , že se třeba tento výsledek zlepšil?děkuji Vám za odpověď.hanka.
odpověď
Milá Hanko, možné to jistě je (záleží na příčině a závažnosti nálezu)- snad to bude i Váš případ. Z jednoho jediného výsledku nelze dělat dalekosáhlé závěry. Dále je také možné že i s nálezem menšího množství či horší pohyblivosti spermií, lze...
24. 10. 2005
otázka
Pane doktore,je mi 29 let.V 18 letech mě byl kvůli prasklé cystě odstraněnlevý vaječník.Vše dopadlo dobře.Mám 8 letého synka. Před 14 dny jsemzačala pociťovat palčivou bolest v pravém podbřišku.Bolest se takédostavuje při styku.Navštívila jsem svého...
odpověď
Vážená paní M.J. Ano je to možné a poměrně časté. Cystu ani myom nejspíše nemáte - tu odhalí (vaginální) ultrazvuk celkem spolehlivě. Srůsty po operaci (zejména byla-li z klasického řezu) mít v pánvi můžete - ty ohhalit ultrazvuk nemůže - až...
23. 10. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se jenom zeptat . Nemohla jsem pořád nahmatat děložní čípek, ale jakou si bulku na levé stěně pochvy nahmatala, může se jednat o čípek. A ještě jednu otázku, 2krát my vyvolávaly menstruaci agolutinem 5 měsíců po...
odpověď
Dotaz není myomový, nezobte se nestíhám odpovídat na jiné. dr.mára
22. 10. 2005
otázka
Vážený pane doktore,je mi 32let. Dosud jsem nebyla těhotná. Moje matka podstoupila hysterektomii ve svých 39letech. Se svým partnerem se již 4roky pokouším otěhotnět a vzhledem k dosavadnímu neúspěchu jsem v září absolvovala 1 IVF(bohužel neúspěšně...
odpověď
Vážená paní L., názory na tuto problematiku (léčit či neléčit myom/y před plánovanou graviditou) se liší a v současné době neexistuje univerzální doporučení (guidelines). Pokud lze něco u těchto pacientek něco obecně doporučit, pak léčit myomy tehdy...
21. 10. 2005
otázka
Dobry den.Obraciam sa na Vás s jednou otazkov,na odporucanie druhych navstevnikov.Jedna sa oto-menzes som narmalne dostala mala som ho 2 dni 3 dni silnejsie spinenie,od skoncenie ms mam 5 dni.Este pred ms som si robila tehotensky test a bola tam...
odpověď
Těhotná být můžete (jsou ženy, které normálně menstruují během např. prvních 3-4 měsíců gravidity) - možnosti jsou v zásadě 3: 1) normální gravidita, zatím zjistitelná jen biochemicky (moč, krev) ale ještě ne na UZ. 2) gravidita v děloze ale...