Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
18. 4. 2006
otázka
Dobry den, letos podruhe mam podstoupit HSK. Nyni mi byl zjisten z kultivace eneterokok foecal. Pani doktorka rikala, ze prelecovat nebudeme. Opravdu neni mozne, aby se infekce dostala pri zakroku z pochvy az do delohy? Dekuji mockrat za odpoved a...
odpověď
Je to velmi nepravděpodobné (enterokok bývá v pochvě často a nemusí vždy znamenat infekci), před hysteroskopií se většinou pochva i zevní genitál pečlivě dezinfikuje. Kultivace koneckonců nepatří mezi povinná vyšetření před hysteroskopií a jistě...
10. 4. 2006
otázka
Dobrý den, nevím, zda se obracím na správnou poradnu, ale mám dotaz ohledně těhotenství po konizaci: proč se musí čekat více měsíců a co by se stalo, kdyby náhodou došlo k otehotnění dříve? Děkuji za Váš čas a ochotu.
odpověď
Čekat by se mělo nejméně cca 2-3 měsíce - hrdlo děložní má v graviditě svoji důležitou funkci a trvá mu nejméně 6 týdnů než se řádně zhojí. Otěhotníte-li dříve, riskujete řadu zbytečných problémů (krvácení, zánět, potrat). mm
10. 4. 2006
otázka
Dobrý den,bohužel nevím, do které poradny přesně můj dotaz zařadit,proto Vás prosím o radu.Již 3/4 roku mě stále skoro v kuse trápí na genitáliích svědivé, trochu vystouplé puchýřky (myslím si, že bez tekutiny). V posledních měsících si dávám pozor...
odpověď
Vážená paní, rád bych Vám něco zázračného poradil, ale nedokáži to. Afekcemi zevního genitálu se blíže nezabývám a ani si nemyslím, že by to byla vhodná diagnóza k poradě přes internet. Nezbývá než to zkoušet léčit ve spolupráci s Vašimi dosav....
10. 4. 2006
otázka
Dobrý den.Je mi 36 let,Byli mi debrány oba vejcovody z důvodu sactosalpinx,který ale nebyl vidět na ultrazvuku.Byli mi odebrány z důvodu ivf,které bylo neuspěšné.Bylo mi řečeno,že musí ven,protože je to vlastně jed pro dělohu,jelikož vejc.jsou s ní...
odpověď
Pochybuji že by Vám tento zásadní zákrok udělali nazdařbůh aniž by jej seriózně promysleli. Vyprazdňování vejcovodu směrem do dělohy a pochvy právě vadí (implantaci embrya nejen po IVF/ET), nikoli vyřeší daný problém - navíc se většinou obsah opět...
10. 4. 2006
otázka
dobrý den pane doktore.Před deseti dny,jsem byla na laparos.kvůli sterilizaci.Pod podbřiškem,kde mi byl vyndan steh,se mi udělala malá boulička,která bolí na dotek.Co to může být?Mám navštívit lékaře a nebo počkat,jestli se to vstřebá.A ještě jsem...
odpověď
Nejspíše jde o drobný zánět v podkoží (něco jako furunkl) - důkladně ranku omývejte vč. mýdla a nebude-li se to lepšit, zajděte na převaz k Vašemu gyn. nebo do nem. kde Vás operovali - možná bude chtít ranku jemně otevřít, hnis. obsah vypustit a...
10. 4. 2006
otázka
Dobry den,mam takovy maly a asi ulne normalni dotaz.Pravidelne mam velmi silnou menstruaci cca po 28 dnech.Temer vzdy po dvou mesicich mam pri menstruaci velkou bolest na prave strane,pritel je lekar a tvrdi,ze na slepe strevo to nevypada.Ta bolest...
odpověď
Tak to je těžký, přes internet to nevyřešíme - koukejte začít chodit. Může to být endometrióza (ty bolesti) - ale zase, bez alespoň gyn. vyš. + ultrazvku (možná i laparoskopie - podle toho, jak moc Vás to trápí) se to těžko pozná. S tím špiněním...
10. 4. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore. Obracím se na Vás s jedním dotazem. Jsem v 9 tt. Před otěhotněním jsem měla velké psychické problémy (způsobené hlavně pracovním prostředím), chodila jsem k psychologovi (tam chodím i nadále) a užívala jsem oxazepam (...
odpověď
Nemusíte mm
9. 4. 2006
otázka
Dobry den pan doktor, som 22TT a pred tym ako som otehotnela mi zistili ureaplazmy (neviem ci to pisem spravne..) chcela by som vediet Vas nazor, ci pockat s liecenim po porode alebo mozem liecit aj v tomto obdobý napr. Sumamedom ? tak isto ci mozu...
odpověď
Sdělte tento Vás před-těhotenský nález svému gynekologovi a on případně provede příslušný test nyní (specializovaný stěr z hrdla děložního) - dle výsledku a Vašeho klin. stavu zváží ev. léčbu. Jinak Sumamed v graviditě užívat lze a ureaplazmy mohou...
9. 4. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore. Moc Vás prosím o radu. Jsem v 9 tt a na rtech se mi udělal opar. Na opary trpím poměrně často, většinou když se o mě pokouší nachlazení nebo chřipka. Někde jsem se dočetla, že je opar v těhotenství nebezpečný pro plod. Je to...
odpověď
Promiňte ale tento dotaz mi nepřísluší (já jsem přes gyn. endoskopii, myomy atpod.), zkuste snad odborníka přes prenat. diagtnostiku. mm
8. 4. 2006
otázka
Vážený pane doktore, můj dotaz nepatří do vaší poradny, dávala jsem ho i do jiných oddělení poradny. Přesto prosím o váš názor (i když vás tím obírám o čas) a to proto, že k Vám mám jako k jednomu z mála lékařů důvěru.Setkala jsem se s Vámi u...
odpověď
Kojící ženy moc možností nemají - tradiční (kombinovanou - estrogen-gestagenní) hormonální antikoncepci nemohou - z hormonů pak zbývá tzv. mini-pilulka - pouze gestagenní preparát, ne všichni jej tolerují, její nevýhodou je špatná kontrola cyklu....