Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
14. 6. 2006
otázka
Vážený pane doktore.Ctěla jsem se zeptat..Již po 4 měsíce v období mestruace mě postihují velké bolesti břicha v podžebří,zvracení,prujem,,připadá mi to jako žlučníkový záchvat.Při poslední menstruaci a tomto stavu jsem se odebrala do nemocnice na...
odpověď
Možné to je, ale nikoli typické. Obávám se že Vám příliš neporadím. Je-li to opakovaně, nechte si žlučník vyšetřit a dle výsledku ev. odoperovat. Jinak bolesti při menses jsou typické pro endometriózu (www.endometrioza.cz), ta však bolí spíše v...
14. 6. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore, mohou být cysty na děloze příčinou zvýšené hladiny prolaktinu? Může se toto zvýšení projevovat bolestmi prsou a tvorbou mleziva? Mockrát děkuji za odpověď.
odpověď
Myslíte zřejmě cysty na vaječníku (na děloze se žádné cysty nedělají). Nikoli, hyperprolaktinémie je většinou nejasného původu nebo je za ní zvýšená funkce či adenom (malý nádorek) adenohypofýzy - většinou stačí léčit medikamentózně (agonisty...
14. 6. 2006
otázka
Hezky vecer pane doktore,jiz nekolikrat jste mi dobre poradil,tak bych se jeste chtela jako 31leta snazilka zeptat na jednu vec.Mam stimulovane cykly Clostilbegytem a Pregnylem a stalo se mi,ze ovulace nastala driv,jeste pred aplikaci Pregnylu.Chci...
odpověď
Jistě že můžete, a určitě ještě i tak cca 12-24 hodin poté. mm
14. 6. 2006
otázka
K dotazu 627: děkuji za odpověď, skutečně mi vaginální UZ vícekrát v CARu dělali, nikdy na sactosalping nepřišli. Jelikož se nám však po 3xIUI, 1xET a 1xKET nezdařilo otěhotnět a mám za sebou porod SC, přišlo mi dobré vyšetření průchodnosti...
odpověď
Je-li k tomu i bolest a podezření na srůsty, pak laparoskopii. mm
14. 6. 2006
otázka
Dobry den, bohuzel nevim, komu presne dotaz smerovat, tak bych chtela pozadat o radu Vas. Pred rokem mi bylo laparoskopicky odstraneno i s levym vejcocodem mimodelozni tehotenstvi uz 38 den od posleni menstruace. Momentalne jsem zjistila od posledni...
odpověď
Je ještě brzy, UZ bych směřoval na 5-6 týdnů od posl. menses, tj. cca za týden. Že jedete na dovolenou, je možná poněkud neštastné, ale to už je Váš problém. mm
14. 6. 2006
otázka
dobrý den* jsem v 9 tt a mám hodně velký strach ze zamlklého těhotenství. Doktorka mě na kontrolu objednala až za měsíc a dva dny. Dřív chodit nemám,je to prý stejně zbytečné, když už se to stane. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli mohu jít někam...
odpověď
Možné to je, někdy nemusí být příznaky žádné. Jinak souhlasím s Vaší lékařkou, ultrazvuk Vás nevyléčí. Ultrazvuková vyšetření stačí za graviditu (při klinicky norm. průběhu) tři - na začátku k potvrzení vitality a uložení zárodku a pak tzv 1. a 2....
14. 6. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore, četla jsem, že jsou-li srůsty na vejcovodech, hromadí se jakási tekutina, která potom vyplaví třeba transferovaná embrya. Jak se prosím tento jev jmenuje a je nějaké řešení? Mohl by to být důvod opakovaných neúspěchů při IVF...
odpověď
Může se projevovat občasným vodnatým výtokem z pochvy (velmi nespecifické a nespolehlivé zmanení), diagnostikovat lze vag. ultrazvukem (který Vám jistě v rámci IVF opakovaně dělali, tedy nepravděpodobné - to by Vás snad upozornili) - hovoříme o tzv...
13. 6. 2006
otázka
Dobrý den, ráda bych podstoupila vyšetření průchodnosti vejcovodů. Máme za sebou 3 neúspěšné IUI, jeden ET a jeden KET, rovněž neúspěšné. S manželem již jedno dítě máme, spontánně počaté, porod SC, proto podezření na srůsty. Můžete mi, prosím...
odpověď
Nevím jestli je vyšetření průchodnosti indikované - po SC jsou srůsty málokdy. Nechal bych na posouzení centra asist. reprodukce nebo Vašeho gyn. (nevím, třeba Vám to doporučují a mají další důvody), ale k dalšímu pokusu o IVF tent test netřeba....
13. 6. 2006
otázka
Dobry den pane doktore,v 02/2006 mi laparoskopicky diagnostikovali endometriozu a to po 6 letech presvedcovani lekaru, ze to neni slepak (odoperovan) ani mocove cesty ani psych. razu apod. Doporucena lecba od meho nynejsiho gyn na endom. - otehotnet...
odpověď
Endometrióza neznamená, že nelze otěhotnět, jen je pravděpodonost že to půjde obtížněji nebo pomaleji - velmi záleží i na stupni onemocnění. Ve Vašem případě je komplexní posouzení fertility Vás obou jistě na místě - myslím, že centra AR jsou na...
13. 6. 2006
otázka
Přeji pěkný den pane doktore ráda bych se Vás zeptala,na pár věcí,týkajících se raného těhotenství.Je mi 30let,mám již 5-ti letého syna a nyní se s manželem již půl roku snažíme o druhé dítě Momentálně jsem v situaci,kdy od poslední menses je dnes...
odpověď
Možností je více, ale ta nejvíce nebezpečná je mimoděl. těhotenství - to se musí vyloučit, tedy bude-li hCG z krve positivní a v děloze na UZ žádná gravidita, jen sliznice, pak nejspíše hospitalizace a dle stavu ev. ještě vyčkávání a sledování...