Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
13. 6. 2006
otázka
Dobrý den, jsem krátce těhotná a to 4 měsíce po konizaci čípku. Dnes jsem objevila nahnědlý výtok po zatlačení. Je s těhotenstvím konec, nebo to může souviset s konizací? Děkuji Vám, snad je to endoskopická otázka.
odpověď
To teda není... (dělali Vám snad konizaci laparoskopicky?) S těhotenství není konec - s konizací může klidně souviset - pak se neděje nic hrozného, lépe samozřejmě ověřit ultrazvukem, že gravidita prosperuje (akce srdeční plodu) a že se nejedná o...
13. 6. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore chci se vas zeptat na nekolik otazek.Pred 14-ti dny me pustili z nemocnice.Byla jsem na laparoskopii a do lekarske zpravy me napsali tyto diagnosy: sterilitas prim., endometriosis pelv.min., adhesiones pelv.min., pelvic pain,...
odpověď
Primární (nikdy předtím těhotná) neplodnost, endometrióza malé pánve (viz. www.endometrioza.cz nebo i podskupina ve složce neplodnost na těchto stránkách), srůsty v malé pánvi (nejspíše od endometriózy), pánevní bolest (nejspíše d endometriózy),...
13. 6. 2006
otázka
Dobrý den,nevím jetli to spadá do Vaší kompetence, ale měla bych dotaz týkající se těhotenství. Jsem nyní ve 21tt a mám velké bolesti zad v oblasti beder. Vím, že je to tím, že se rostahuje pánev a roste děloha. V noci se bezbolestně neotočím a přes...
odpověď
Do kompetence spadá, ale do mojí části poradny určitě ne. Možné to je. Záleží jak se domluvíte s Vaším gynekologem a co na Vás shledá. mm
12. 6. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore, je mi 29 let a před 6 lety jsem byla na operaci, kdy mi bylo odstraněno 7 myomů ve velikost 20 - 70 mm. Od té doby chodím na pravidelné prohlídky, při kterých mi vždy byly diagnostikovány četné myomatické uzly i "...
odpověď
Situace není beznadějná, ale vážná bohužel ano - jednak pro ev. oper. léčbu je nepříznivý fakt, že už jste operovaná byla (zřejmě z řezu) - reoperace je vždy obtížnější. Embolizace je jistě možnou alternativou - její efekt u asymptomatických (...
12. 6. 2006
otázka
Vazeny pane doktore,moc Vam dekuji za Vasi odpoved k otazce 612,jste skvely.Povzbudil jste me Asi to bude dele trvat i vzhledem k tomu,ze mam po tubarnim tehot.jen pravy vejcovod,ale vajicka dozravaji jen v pravem ovariu,tak snad to vyjde.Jeste by...
odpověď
Pocit vlastní ovulace, ať už bolestivý nebo ne, je velmi individuální a řekl bych že docela běžný. Kolik cyklů stimulovat CC + Pregnylem, není nikterak omezeno - záleží na Vaší rozumné dohodě s gynekologem a celkové strategii léčby. Nápodobně mm
12. 6. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore, asi stupidní dotaz.Právě jsem z těstu zjistila, že jsem těhotná. Celý víkend jsem ale natírala dveře a okna luxolem a duluxem - tedy dost jsem se toho nadýchala. Mohla jsem nějak uškodit plodu? (jsem nyní 26 DC)Srdečně...
odpověď
Něděkujte, mrzí mi to ale z principu nemohu tyto dotazy odpovídat - nedostalo by se na jiné pacientky, směřující svůj dotaz správně, tedy do poradny pro myomy a gyn. endoskopii. Taky chápete, že mám i hodně jiné práce a toto většinou zodpovídám ve...
12. 6. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, na začátku letošního roku jsem byla na vypálení děložního čípku ( papiloma virus ). Měla jsem několik začínajících zhoubných nádorků. Při té příležitosti mi pan doktor zjistil zvýšený prolaktin. Hladinu přesně neznám, ale...
odpověď
Léčba je většinou dlouhodobá, minimálně několik měsíců, nejlépe do doby než otěhotníte. Ten lék berete proto, aby jste měla ovulaci - po vysazení a opětném zvýšení prolaktinu, může ovulace opět selhávat. Záleží na více faktorech. mm
12. 6. 2006
otázka
Krásný den,pane doktore.Čekám třetí miminko a mám obavy z porodu.Mám už po dvou konizacích čípku a jednoho "zmražování",ted konečně po poslední plastice vypadá čípek pěkně a já se bojím komplikací u porodu,protože při posledním porodu byl...
odpověď
Primárně bych to nevzdával (zvlášť rodíte-li potřetí), tipoval bych že porodíte spontánně a dobře, ale samozřejmě bude záležet na vag. nálezu na hrdle před porodem a v průběhu porodu a vůbec na tom, jak porod bude probíhat, jak velké miminko, jestli...
11. 6. 2006
otázka
Dobrý den, před 2 týdny mi byla provedena kyretáž (mola hydatidosa, 11 týden těhotenství). Zajímalo by mne, jak dlouho musím čekat s dalším těhotenstvím a jaký to má vliv (riziko) na další těhotenství.Děkuji za odpověď.
odpověď
Byla-li mola potvrzena histologicky, je třeba dosledovat těhotenský hormon (hcg) do negativity (odběry krve) a poté počkat 1 rok. Pak není riziko pro další graviditu žádné. Nešlo-li nakonec o molu, stačí 3 měsíce. mm
11. 6. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, mám problém, který do vaší poradny sice nepatří, ale přesto doufám, že mi poradíte. 23.5. jsem rodila a byl mi proveden nástřih hráze. Za tu dobu mi pořád ještě nevypadaly stehy, spíše vypadají jako by povolily. Je to v...
odpověď
Je možné že stehy vydrží 2 týdny i déle (samozř. záleží na použitém materiálu), to že se povolily je v pořádku, mělo by to být dávno zhojené. Zkuste zatahat a ony se pustí, pečlivě dále mejte. Nebude-li se Vám to zdát, musíte to někomu ukázat -...