Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
8. 4. 2006
otázka
Dobry den Pane doktore mam jeden dotaz.Doufam ze nevadi ze jej smeruji k Vam.Jsem v 11tydnu tehotenstvi a mam jit k zubari.Chtela jsem se zeptat jestli by mohla nejak miminku ublizit injekce ktera se dava na lokalni umrtveni zubu.Mockrat dekuji za...
odpověď
Nemohla mm
7. 4. 2006
otázka
Dobry den, mela bych dotaz v jakem casovem horizontu se muze tvorit saktosalping - zdurene vejcovody s tekutinou. V breznu 2006 jsem podstoupila laparoskopii, s vysledkem slepenych vejcovodu, jeden totalne, druhy ma pruchod jen se zvysenou latenci....
odpověď
Sactosalpinx sde může vytvořit rychle - může se i střídavě vyprazdňovat (tedy mizet) a znovu nabývat. Vag. ultrazvuk jej pozná. Je-li polyp odstraněn, je zkrátka pryč a netrapte se tím (recidivovat samozřejmě může, ale spíše až po dlouhé době ale to...
7. 4. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore. Prosím Vás o Váš názor. U všech vyšetření, na kterých jsem doposud byla, nebyl nějak čas na mé otázky, takže neustále tápu a vlastně žiju pořád ve strachu. Jsem v 8+0 tt. Ještě než byl vidět na UZ plod, byla mi nalezena...
odpověď
Cystu bych řešil jen při velkých obtíží nebo její přetrvávající velikosti, řekněme nad 6-7cm i po 12. týdnu. Jinak lze ji řešit při obtížích (bolesti) nebo akutních situacích (ruptura či torze) - buď punkcí přes pochvu pod UZ kontrolou (často...
7. 4. 2006
otázka
Dobrý den,pane doktore, prosím o objasnění pojmů, co je to endometriosa a jaké jsou možnosti její léčby? A co znamená adenomyom ( adenomyosis )?Je vhodné podstoupit doporučenou hysreroskopii ( s cílem odstranění myomu ) a laparoskopii ( zjištění...
odpověď
Endometrióza viz. www.porodnice.cz - podkapitola o asist. reprodukci - tam je mé povídání o endometrióze - nebo na www.endometrióza.cz. Adenomyom nelze přesně pozbnat před operacía histol. ověřením. Jde o kombinaci myomu a vnitřní endometriózy (...
6. 4. 2006
otázka
Vážený pane doktore, předem Vám děkuji za odpověď. Můj zhruba jednoletý myom (intramurální, na dolní boční stěně) za posledního půl roku dorostl o 1,5 cm do velikosti 4,5 cm. Mám obavy, že tato tendence může pokračovat, a že by tedy bylo lepší...
odpověď
Milá Yvonno, myom této velikosti je tak hraniční pro léčbu či neléčbu (záleží na tom kde přesně je a jak snadno by se dle našeho posouzení operoval, ev. embolizoval) - lépe by šlo radit, kdybychom Vás viděli. Jinak otěhotnět po např. myomektomii...
5. 4. 2006
otázka
Přeji hezký den, pane doktorePročetla jsem Vaše stránky a měla bych dotaz. Je mi 35 let, mám myom v děloze. Zvětšil se během 3 měsíců z 3,5 cm na 5 cm - údaj z února 2006. O jaký typ se jedná přesně nevím, umístěný je nahoře vzadu vlevo. V květnu...
odpověď
Chápu Váš názor - léčbu kterou nabízíme (je náročnější a méně praktikovaná - ať už jde o myomektomii nebo některou z cévních-okluzních technik) Vám však nabídnou v málo které nemocnici. Léčba (operace) u nás je možná - objednejte se na tel. 224 967...
5. 4. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore , můj dotaz nepatří do vaší poradny, ale možná mi poradíte a napíšete svůj názor, jelikož poradna pro neplodnost je skoro pořád uzavřena pro velký počet dotazů. Přes rok se s přítelem snažíme o dítě, mám nepravidelné a dlouhé...
odpověď
Tak teď jste mi trochu namazala medík kolem úst a doufáte že Vám odpovím, i když mi Váš dotaz nepříšluší že jo? Budiž, ale vyjímečně: Clomhexal pomáhá vyvolat ovulaci - berete-li od 3. do 7.d.c. pak by měla být dříve než máte (nebo nemáte) obvykle,...
5. 4. 2006
otázka
Dobry den, na ultrazvuku mi byl zjištěn v děloze endometrální polyp. Z toho důvodu mne čeká hysteroskopie. Zajímalo by mne v jaké části cyklu je vhodné tento zákrok provést, zda se provádí v celkové anestezii a jak bývá dlouhá pracovní neschopnost....
odpověď
Nejlépe brzy po menses. Co se týká anestézie, záleží do které nemocnice jdete a jaké zde mají možnosti a vybavení. U nás by v případě malého polypu byl výkon pravděpodobný bez anestézie nebo jen v lokálním umrtvení, tzn. s nadějí na brzký odchod po...
5. 4. 2006
otázka
Dobrý den,nedávno jste mi překládal zprávu z lapar. diagnostiky, za což mnohokrát děkuji.Chtěla bych se zeptat, zda nález (Cavum Douglasi- na zdadní stěně hrdla a na vazech SU jasné hluboká endometrioza, vazy velmi zkráceny, která koreluje s...
odpověď
Ano, nález hluboké (retroperitoneální či rekto-vaginální) endometriózy může způsobovat bolesti v této lokalizaci. Ta korelace Vašich obtíží (při menses ano, při graviditě ne) tomu docela napovídá. Problém je ten, že léčba tohoto typu endoemtriózy je...
4. 4. 2006
otázka
Dobry den pane doktore.Muj gynekolog mi nasel cystu - 5 cm velkou. Na kontrolu mam prijit po MS, aby zjistil, zda se cysta sama vyplavila. Pokud se tak nestane, musim podstoupit laparoskopii. Lekare jsem navstivila proto, ze jsem mela od poloviny...
odpověď
Příčina vzniku cyst je neznámá a předejít ji účinně nelze (jistou prevencí je braní horm. antikoncepce ale to se Vás nyní asi netýká). Zmizí-li cysta po menses, můžete se o graviditu snažit ihned. Po ev. laparoskopii můžete otěhotnět hned v...