Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
1. 5. 2006
otázka
Dobrý den, předem bych Vám chtěla za nás všechny poděkovat , že tak ochotně odpovídáte na naše leckdy zvláštní dotazy. A teď jeden z těch zvláštnějších. Zajímalo by mne, zda existují nějaké výzkumy dědičnosti endometriozy. Léta již s ní poměrně...
odpověď
Jedna s teorií o vzniku endometriózy (proč se u někoho klinicky projeví a u jiného ne, když zřejmě všechny ženy menstruují i retrográdně tedy jejich sliznice děložní neboli endometrium přichází do kontaktu s orgány malé pánve a dutiny břišní) je...
30. 4. 2006
otázka
Dobrý den,mám na Vás velkou prosbu. S manželem se snažíme o miminko a zatím se nám to nedaří, ale snažíme se teprve krátkou dobu a tak zatím zkoušíme všechny možné rady. Po styku si podkládám zadeček do výšky a zjistila jsem, že při každém styku se...
odpověď
Nemyslím, že by šlo o něco vážného nebo něco souvisejícího s ev. neplodností. Zvedání pánve či ležení po styku je zbytečné. Doporučuji nechat věcem volnější průběh a méně se pozorovat, jinak si z celé věci, která zatím problémem není, uděláte...
30. 4. 2006
otázka
Dobrý den, již jednou jste mi zde poradil, tak vás prosím o radu ještě jednou. V 8tt jsem podstoupila revizi z důvodu zamlkého nevypuzeného potratu (27/4) a zároveň mám v děloze myom 32 mm. S myomem jsem nikdy nějaké fyzické obtíže neměla. Po revizi...
odpověď
Jste po revizi teprve krátce, mírné krvácení a pobolívání podbřišku mít klidně můžete (obzvlášť s myomem) - snad Vám řekli v nemocnici při propuštění. Bude-li to velmi intenzivní nebo nekončící (řekněme přes týden), nechte se vyšetřit - mohlo by se...
29. 4. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore. V lednu mi zjistili myom vlevo dole na děloze roustoucí směrem do břicha. Je umístěn na děloze směrem k močovému měchýři. Zatím se nezvětšuje, nebolí, žádné potíže nemám. V březnu jsem měla přerušené těhotenství, myom na to...
odpověď
Nebezpečí odstranění dělohy při myomektomii je velmi nízké - záleží mj. kde Vás budou operovat. Přímý vliv na dítě myom nemá, ale předčasný porod např. 1kg novorozence je obrovské riziko pro dítě sám o sobě. Je-li myom 5cm nyní, hrozí jeho velikost...
28. 4. 2006
otázka
Vážený pane doktore,můj gynekolog mi diagnostikoval již před několika lety malý děložní myom, který mi donedávna nedělal žádné problémy. Proto jsem pouze sledována. Nyní mám slabou, ale delší a častější menstruaci. Je mi 45 let,nemám děti. S...
odpověď
Záruky, že nepodáme transfuzi (chcete nejspíše z náboženských důvodů) zásadně nedáváme - jsu situace, kdy jde o zdraví, ne-li o život a kdy bez krevní náhrady jsou tyto hodnoty ohroženy - a naším cílem a povinností je pacienta zachránit. Samozřejmě...
28. 4. 2006
otázka
Dobry den pane doktoreDoufam ze si o mne nebudete myslet ze jsem se zblaznila Jsem podruhe tehotna 13+1.Vcera vecer a dnes rano jsem citila v jednom miste tukani asi tri za sebou.Kdybych byla tehotna tak 17tt nepochybuju ze to bylo miminko protoze...
odpověď
1) toto není těhotenská poradna 2) co jste cítila nevím, nejsem jasnovidec 3) orgasmus, není-li příliš často nebo není-li styk nešetrný, by vadit neměl (dle zásady garvidita není nemoc), leč kdyby jste po něm někdy v těhotenství zakrvácela, radši se...
27. 4. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,mám na Vás dotaz.Musela jsem podstoupit přerušení těhotenství ve 22tt miminko mělo roštěp páteře.A mám na vaječníkách cysty,nejdřív jsem měla jednu 80mm a teď tam jsou tři velikosti nevím.Je možné,že by se mohly vstřebat aniž...
odpověď
Pauza od abortu by měla být nejméně 3 měsíce, spíše však 6 měs. Cysty mohou samy zmizet, vyčkejte a uvidí se - záleží jako jsou veliké, jak vypadají, máte-li obtíže atd.. I kdyby se musely operovat ve velké většině případů to jde u mladých žen tak,...
27. 4. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore.Mám trochu zvláštní dotaz.Jsem asi tak tři týdny po laparce.Na levé straně mám nebolestivou bouličku pod jizvičkou a od ní vede směrem nahoru maličko nateklí proužek,který malinko na dotek bolí.Co s tím,vstřebá se to?Nemám to...
odpověď
Negat. vliv na IVF určitě ne. Mělo by se to vstřebat, někomu se jizvy dělají vystouplé, tuzší apod., nejspíše jde o drobný granulom (jizevnatý uzlík), který časem přestane bolet a vstřebá se nebo se aspoň zmenší. Já mám dosud po laparoskopii (před...
27. 4. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore. Prosím Vás, jak dlouho se může brát Ascorutin? Užívám 3x1 tbl. již po dobu 1 měsíce. Obávám se, zda to není příliš dlouhá doba. Jsem v 10 + 6 tt. V archívu článků se dočítám, že je ascorutin neškodný. Byl mi nasazen...
odpověď
Může se brát celkem bez obav a do nekonečna, ale osobně bych jej vysadil po 12. týdnu. Prokazatelný efekt v této indikaci jistě nemá. mm
27. 4. 2006
otázka
Vážený pane doktore, můžete mi, prosím sdělit adresu Vaší myomové ambulance a poradit, jak ji najdu, nejsem totiž z Prahy? Děkuji.Dozvěděla jsem se, že v letních měsících ambulance nebude fungovat, znamená to současně, že se nebudou provádět žádné...
odpověď
Samozřejmě že veškerá léčba chirurgická + kontroly pacientek před a po výkonech, řešeních případných komplikací, hospitalizace a vše ostatní s léčbou spojené probíhá na naší klinice. Jen embolizace děložních tepen (výkon provádí intervenční radiolog...