Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
27. 2. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, mám dotaz na kontinuální užívání antikoncepce - užívám 3x21tbl, pak 7dní pauzu, přes léto beru 5-6platíček. Nečiní mi to žádné potíže a moje OG mi to odsouhlasila. Asi tak za rok (teď je mi 29) bysme chtěli začít zkoušet...
odpověď
Myslím že takovýto způsob užívání Vaši následnou fertilitu neovlivní. dr.mára
27. 2. 2006
otázka
Vážený, na9tt.po lehkém špinění mi bylo zjištěno prvnízamlklé těh., po té provedena kyretáž, den po té jsem měla velké bolesti dg.zánět dělohy, nyní jsem týden po léčbě ant. a kontrola u lékaře za tři dni. Jaký by jste navrhoval postup a...
odpověď
Postup je obvyklý, 3 měsíce neotěhotnět a v následujícím cyklu již můžete. Měsíc před plán. početím (a pak stále než otěhotníte a pokračovat v I.trimestru gravidity) užívat kyselinu listovou. Stran ultrazvuků - v našich poměrech jsou těhotné...
27. 2. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore. Při vyšetření kvůli nadměrnému krvácení mi zjistili asi před 3 lety myom v děloze. V listopadu 2005 jsem byla přijata do nemocnice na HSC. Biopsia endometria nebyla provedena, pouze PC dutiny děložní (opisuji ze zprávy z...
odpověď
Milá Radko, odpovědí Vás bohužel nevyléčím, chcete-li řešení, objednejte se do naší ambulance (tel. 224 967 491 - s. Miluničová). Kyretáž, kapičky apod. bohužel nepředstavují řešení (maximálně odkládání problému), věřím že myom půjde zaléčit -...
27. 2. 2006
otázka
Vážený pane doktore, můžete mi, prosím, sdělit, jaké Vaše klinika provádí formy devitalizace myomu, zda se provádí v celkové narkóze a zda jsou u všech způsobů devitalizace myomu (embolizace, chirurgické uzavření tepen, myolýza) shodná rizika (...
odpověď
Vážená paní Mileno, Myslím, že jste na kolegy poněkud příkrá. Chirurgie není řezničina a v mnoha případech je chirurgický přístup účinnější a pro pacientku v důsledku lepší, než postupy jiné, které pro sluch laika mohou znít zprvu velmi líbívě. Ale...
26. 2. 2006
otázka
Dobrý den,na gynekologii mi lékařka našla v děloze prý malý myom. Nyní se pokoušíme o miminko, ale zatím se nedaří a při každé další menstruaci ztrácím chuť déle čekat. Velmi totiž krvácím, dr. říkala, že to může být způsobené myomem. Napsala mi lék...
odpověď
Myom může bránit početí, zejména deformuje-li děložní dutinu (lze vyšetřit ultrazvukem, nejlépe však pomocí hysteroskopie - to lze případně i odstranit) - mohlo by vysvětlovat Vaše silnější menses. Antikoncepci Vám žádnou nedoporučím, z hlediska...
26. 2. 2006
otázka
Dobry den, jsem objednana do VFN na laparoskopii+hysteroskopii. Chtela bych se zeptat, zda pracovni neschopnost se ukoncuje primo v nemocnici, ci ji ukoncuje obvodni gynekolog. Dalsi vec, minuly mesic nasli priteli ve spermatu trichomoniazu, oba...
odpověď
PN ukončuje obv, gynekolog. Zaléčení entizolem je dostatečné (trichmoniázová infekce stejně postihuje jen pochvu, nikoli vyšší partie genitálu). dr.mára
25. 2. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o Váš názor. Před cca 2O dny jsem vysadila antikoncepci snažíme se o mimi. Už asi 4 dny mě pobolívá v podbřišku. Nejde o žádnou velkou bolest, cítím ji jenom při prudším pohybu. Jde mi o to, jestli mám navštívit svou...
odpověď
Máte li k tomu teploty (myslím alespoň kolem 38oC) nebo poruchy pasáže (odchod plynů a stolice) či řezání při močení a/nebo je-li bolest velmi silná, křečovitá, pak ano. Není-li to tak hrozné, vyčkejte - může jít jen o ovulaci a s velkou...
25. 2. 2006
otázka
Dobry den pane doktore asi bych nemela smerovat svuj dotaz Vam ,ale zkusim to vzdycky mi tak hezky odpovite Jsem tehotna nevim ale jak dlouho ovulace byla velmi pozde.Mela jsem HCG 520 a tusim ze to bylo 14 dni po ovulaci je HCG v poradku?Dalsi...
odpověď
hCG 2 týdny po koncepci kolem 500 může být OK. Magne B6 nemá velký význam v 1. trimestru těhotenství. Že neberete Utrog. nevadí. PN dle dohody s Vaším gynekologem, budete-li se cítit jistěji, pak se na to jistě dohodnete se svým gynekologem - nemá...
25. 2. 2006
otázka
Dobrý den pane Doktore, ráda bych se zeptala - mám velké bolesti v podbříšku (většinou jsou na levé straně) i při chůzi to bolí, když dosedám také. Gynekolog me pohmatem břicha řekl, že mám zavzdušněný střeva. Je možné, že mě to bolí takto...
odpověď
Je to možné, že je to střevního původu. Gynekolog jistě jinou zřejmou (myom, cystu apod.) vyloučil. Budou-li bolesti chronické (cca 6 měs.), je možné zvážit opět laparoskopii. dr.mára
25. 2. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala - byla jsem na vyšetření a gynekolog mi sdělil, že mám zánět v pochvě.Testy mi žádné nedělal, jen jednorázovým zrcátkem zjistil. Dostala jsem léky Globulus cum natrio tetraborico 0,6 CSC - ale jako u...
odpověď
Promiňte ale toto není poradna na užívání léků v graviditě / při kojení, nýbrž poradna endoskopická + "myomová". dr.mára