Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
3. 1. 2006
otázka
Vážený pane doktore,mám dotaz týkající se myomu. Moc o tom nevím, ale stalo se mi následující. Je mi 29 let (bezdětná), všechny preventivní gynekolické prohlídky byly vždy v naprostém pořadku. Otěhotněla jsem a v 5 týdnu na ultrazvuku mi lékař...
odpověď
Šťastný Nový rok i Vám paní Jonášová, díky za přání. Nebojte se, tento typ myomu (podslizniční čili submukózní) je příznivá varianta - sice opravdu může způsobovat potrácení a silné menses, zato jde poměrně elegantně léčit pomocí tzv. hysteroskopie...
3. 1. 2006
otázka
Dobry den pan doktor,Chcela by som sa opytat,ci moze opakovana mykoza sposobit neplodnost
odpověď
Myslím, že nemůže. Pro neplodnost jsou nejvíce nebezpečné záněty děložního hrdla, způsobené mikroby přenášenými pohl. stykem jako je Naiseria Gonorrhoeae (kapavka) nebo Chlamydia trachomatis. Samozřejmě i další, bakteriální původci mohou spolu-...
1. 1. 2006
otázka
Dobrý den.Pane doktore.Můj gynekolog mě posílá na,,odtranění tkáně na děložním čípku,prý aby se to nezvrtlo.Zákrok má být pod narkozou.Poslední dva roky jsem trpěla na záněty vaječníků,ten poslední se nedařilo vyléčit až antibiotiky,ty prý změnily...
odpověď
Dotaz nepatří do mé části poradny, tedy odpovím stručně. Konizace čípku kličkou (odstranění konické části čípku děložního) na kterou Vás Váš gynekolog zřejmě posílá je výkonem "malým", trvajícím cca 5-10min., provádí se větš. v celkové...
30. 12. 2005
otázka
Dobry den pane doktore snad se nebudete zlobit ze svuj dotaz smeruju k vam Dnes rano jsem byla na UTZ folikulometrii folik mel 23mm sliznice 11mm.Doktor mi rekl aby jsme se ted pohlavne zdrzeli az neuvidi na utz ze folik praskl ze se nemame snazit....
odpověď
Je-li spermiogram (SPG) normální, snažte se dnes i zítra. Není-li SPG optimální a chystá-li se na zítra např. inseminace, je vhodné spermie "pošetřit" na ten nejvíce pravděpodobný den ovulace a případnou akci (inseminaci). Obecně však...
29. 12. 2005
otázka
Děkuji za Vaši rychlou odpověď,klasické odstranění myomu mi už od začátku nedoporučují, vzhledem k vzdálenosti myomu od dutiny děložní 6mm vznikla by jizva, která by v těhotenství praskla.Můžu se ještě zeptat co je to ta LDUV a ta blokáda U-O spojky...
odpověď
1) k myomektomii (odstr. myomu) - podle mě nelze takto interpreptovat - to že myom dosahuje intimně k dutině nebo do ní prominuje je velmi časté a právě tyto myomy je důležité před graviditou nejvíce řešit - jejich chir. odstranění je i v takovýchto...
29. 12. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore,nerada Vás ruším, ale měla bych dotaz pokud mohu. Skoro 10 let jsem brala antikoncepci minisiston. Po 10 letech jsem vysadila. Chtěli bysme s manželem miminko. Tohle bylo cca v červnu kdy jsem vysadila. Od té doby jsem dostala...
odpověď
Milá Martino, dotaz sice nepatří do této části poradny ale zodpovím. Váš gynekolog postupuje v podstatě správně. Nepravidelnosti menses ve smyslu méně časté menstruace jsou po vysazení dlouho brané ATK poměrně běžné a netřeba do toho časně vstupovat...
29. 12. 2005
otázka
Dobrý den,mám zjištěný myom v první graviditě rok 2001 velikosti 4X5cm, v těhotenství rostl až na velikost 10x12cm, plod jsem donosila bez problémů, myjom se zmenšil na 6x7cm a na této velikosti stagnuje. Letos jsme se začali opět snažit o druhé...
odpověď
V případě jako je Váš nelze přesně říci, jaký postup postup je 100% nejlepší, ale mám-li z těchto informací něco doporučit, přikláním se k názoru doc.Holuba. Že se jeho informace mírně rozcházejí s tím, co Vám řekl Váš gynekolog je logické - obvodní...
21. 12. 2005
otázka
Dobrý den,mám opakující se problém s myomy - v r. 2001 mi při běžné gyn.prohlídce byly zjištěny 2 myomy - 1. cca 5x4 cm a 2. cca 2x1cm - intramurální na přední stěně,žádné zdravotní problémy z toho vyplývající jsem neměla,ale jelikož jsem ještě...
odpověď
Vaše dosavadní neplodnost (včetně popisovaného zamlklého potratu, což je velmi častý problém zejména u žen nad 35 let - promiňte neznám Váš věk) s myomy nemusí vůbec souviset. Jsou-li Vaše myomy takto drobné (kolem 1-3 cm) a nedeformují-li děložní...
20. 12. 2005
otázka
Dobrý den,pane doktor, je mi 37 let. Již asi 5 let mám myom, který byl celkme malý a dokonce jsem s ním otěhotněla a porodila v pořádku před 2 lety. Bohužel se začal zvětšovat a při minulé návštěvě lékařky mi bylo řečeno že roste a je nejlepší...
odpověď
Vždy když něco odejmete z těla při jakémkoli chirurgickém zákroku, musíte mít histologcké ověření. Tedy logicky i děloha s myomem se odesílá na histologii. Přehnané obavy mít nemusíte - dělá se jen pro jistotu a jakýkoli jiný výsledek než benigní...
20. 12. 2005
otázka
Dobry den pane doktore, moc vas prosim o radu, pan dr. Rezabek ma Poradnu asi zavrenou. Moc rada bych znala vas nazor na cviceni dle Mojzisove v pripade, kdy je pricina neuspechu neznama (spermio, imuno, ja - vse ok, presto nekolik IUI a 2 IVF bez...
odpověď
Milá Misho, moje odpověď bude stručná (víc k tomu nedokáži říci) - určitě Vám cvičení neublíží a v některých případech může být při léčbě sterility prospěšné. Takže bych cvičení zkusil, neupínal se na ně jako na jedinou pomoc, ale bral je jako jednu...