Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
25. 4. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore,mám myom v děloze,problémy s krvácením ( silná menstruace, špinění až krvácení před ní i po, celkem i 10-13 dní), chtěla bych se zeptat, co obnáší operační zákrok resektomie ( provedený současně s laparoskopií )? Je vhodné po...
odpověď
Resektomie je nonsens. Hysterektomie znamená odsranit dělohu - o ní je Miréna nesmysl, ale to asi nemyslíte. Myslíte-li hysteroskopickou resekci myomu (k tomu užívaný nástroj se jmenuje resektoskop), pak nevím zda k tomu nutná laparoskopie (někdy...
25. 4. 2006
otázka
dobrý den, chtěla bych se vás pane doktore zeptat, jaké těhotenství se považuje za rizikové. Jsem dva a půl měsíce po operaci(plastika děložního čípku) a teď jsem zjistila, že jsem těhotná (poprvé). Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je to na...
odpověď
Primárně rizikové spíše nikoli - dále se uvidí dle průběhu těhotenství - domluvte se s Vaším gynekologem mm
25. 4. 2006
otázka
Dobry den pane doktore, jiz nekolikrat jste mi odpovedel co se tyce laparoskopie, nyni mam dotaz z trisicku jine oblasti, ale presto Vas prosim moc o radu, jelikoz i Vy pracujete v CAR. 8 den stimuluji k IVF /Puregon 225IU a posledni 2 dny...
odpověď
1) Může se jednat o první příznaky OHSS - bude-li stav závažný, zřejmě bude lepší po odběru oocytů všechna embrya zamrazit a vyčkat až stimulace odezní - pak teprve přistoupit ke kryo-embryotransferu/ům (již bez nutnosti stimulace, tj. bez rizik...
25. 4. 2006
otázka
Dobry den,pane doktore.V pristim cyklu mam uzivat Clostilbegyt 3-7.DC a pak Utrogestan 16-24.DC 2tbl.denne.Jiz jsem to jednou brala a otehotnela mimodelozne-tubarne.Cetla jsem nejake odpovedi dr.Rezabka ohledne uzivani Utrogestanu-pry jej moc...
odpověď
Za mimoděložní graviditu Utrogestan nejspíše nemůže, jinak však souhlasím s kolegou as.Řežábkem, že většinou je spíše zbytečný. Něco jiného je jeho užívání po IVF, kde je prokazatelně prospěšný. mm
25. 4. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore, před 4 lety jsem podstoupila laparoskopickou operaci levého vaječníku, kde se mi neustále objevovala cysta. Při operaci pan doktor zjistil, že cysta mezitím praskla a tak odstranil pouze prázdné pouzdro cysty. Po 6 nedělích...
odpověď
Možné je vše, takhle nemá cenu uvažovat. Běžte do toho a nebojte se - při obtížích samozřejmě k vašemu gynekologovi. Zdaleka ne všechny cysty se musí operovat. Bohužel nějaký recept jak se cystě 100% vyhnout nemám. mm
25. 4. 2006
otázka
Vazeny pane doktore, prosim o radu.Jsem pet tydnu po laparoskopicke revizi pro GEU - tubarni fimbrialni vlevo. Mam 8 mesicni dite po IVF (z duvodu teratospermie a tubarniho faktoru). Pred IVF jsem podstoupila HSG s vysledkem leva tuba nepruchodna,...
odpověď
I po IVF může bohužel vzniknout GEU, takže to máte na stejno. Nebyl-li při LPSK levý vejcovod odstraněn, pak je riziko opakování GEU (tamtéž) vyšší, než byl-li odstraněn. Otázka zní spíše jinak - nepůjde-li nějakou dobu otěhotnět přirozenou cestou,...
24. 4. 2006
otázka
Dobry den, jsem ted ve 25t a Dr na prohlidce konstatoval, ze miminko je nejake mensi odpovidajici dle rozmeru UZ cca na 21t. Ale normalne roste. Stanoveni stari tehu bylo provedeno v cca 13t, a odpovidalo spravne +-3 dny rozdil od posledni MS. Pan...
odpověď
Promiňte, ale toto není poradna pro těhotné. mm
24. 4. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore, je mi 35 let a teprve v současné době se pokuším poprvé otěhotnět - vím není to už ideální věk, ale snad to také ještě není úplně pozdě . Do jara minulého roku jsem po cca 8 letech vysadila antikoncepci. Poté, co se mi 12...
odpověď
Těhotná být klidně můžete (udělejte se test), stejně tak můžou menses přijít brzy, nebo taky vůbec (např. kvůli cystám) - pak vyř¨čkejte, ev. běžte časem na injekci (Agolutin - kby jste byla těhotná, neublíží Vám)). Jak do budoucna? těžko stručně...
24. 4. 2006
otázka
Dobry den pane doktore, Snazime se s manzelem o dite. Minuly mesic me 18 DC zacalo velmi silne bolet v podbrisku - bolest stejna jako u silne MS. Druhy den jsem zacala spinit - ale spineni takove hlenove a velmi silne. Nemohla jsem ani ryche vstat(...
odpověď
Můžete cítit bolestivě ovulaci. Nebo se cysta mohla opět naplnit a začít znovu bolet. Údaje o výtoku či špinění nic specifického neříkají. Kromě výtoku z pochvy či hrdlad ěložního nebo starší krve z dělhy se ještě jako výtok může prezentovat obsah...
24. 4. 2006
otázka
Vážený pane doktore, mám myom na přední stěně dělohy a rozhodla jsem se k léčbě, resp. k jeho odstranění na Vašem oddělení v CAR. Potřebovala bych si však ujasnit několik údajů:1/ Je nutné s sebou do Prahy přinést kopie výsledků předchozích...
odpověď
Milá tazatelko, 0) mé oddělení se nejmenuje CAR. CAR (Cetrum asistované reprodukce) se zabývá léčbou sterility, já zde spolupůsobím a znalosti z této části oboru mi umožňují komplexnější pohled na problémy žen v reprodukčním období. Čím se však...