Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
25. 2. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, v lednu jsem byla na revizi dělohy, po pěti týdnech mi lékař po UZ vyšetření píchl agolutin na vyvolání ms (kvůli dlouhým a neprav. cyklům). MS dorazila za 5 dní ale byla slabší než obvykle a trvala jen 3 dny (většinou mívám...
odpověď
Je to normální. Menses by se časem měly upravit do původní intenzity. dr.mára
24. 2. 2006
otázka
Dobrý den, jsem po operaci cysty laparoskopií,řekli mi, že nesmím půl roku otěhotnět, není to moc dlouho? Chtěli by jsme mimi a pokud nebudu mít žádné problémy, myslíte že by jsme se mohly o mimi pokoušet dříve? Ohrozilo by to mimi nebo mě? Domnívám...
odpověď
Souhlasím s Vámi, po laparoskopii lze otěhotnět hned v následujícím cyklu, jste-li fit. dr.mára
24. 2. 2006
otázka
Přeji pěkný den.Na podzim 2005 jsem podstoupila revizi z důvodu afetálního vejce.Poté jsem cca 14 dní krvácela, následujících cca 14 dní špinila.Dostala jsem injekci na stáhnutí dělohy - špinění ustalo. Bez dostavení se 1.ms po revizi mi byla...
odpověď
Nevím. Obraťte se ev. na poradnu endokrinologickou (poruchy cyklu). dr.mára P.s. o dítě se lze snažit po revizi nejdříve po cca 3 měsících, jinak riskujete další potrat.
24. 2. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 9.týdnu těhotenství a zjistili mi žloutkovou cystu. Ráda bych znala své možnosti. Zda se do dá vyléčit, nebo bude muset být nějaký zásah do těhotenství
odpověď
Asi myslíte cystu žlutého tělíska - v drtivé většině případů (není-li cysta moc velká, např. 8cm) to vůbec nic neznamená. Zachvejte klid, cysta většinou sama vymizí. Při bolestech (náhlých, křečovitých) vyhledejte gynekologa. V krajním případě lze...
24. 2. 2006
otázka
Dobry den.Pred tydnem jsem mela pozativni t.test,navstivila jsem svou doktorku a ona mi udelala ultrazvuk(mela bych byt dle prvniho dne posledni menstruace v patem tydnu).Pote mi zdelila,ze nic nevidi a ze ani deloha neni zvetsena.S tim me poslala...
odpověď
V 5. týdnu od PM je gravidita na UZ většinou ještě skutečně "neviditelná". Souhlasím s postumem Vašeho lékaře. Nebude-li gravidita vidět ani za týden (a test stále pozitivní), je třeba vyloučit mimoděložní garviditu - Vás lékař jistě bude...
24. 2. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,zajímalo by mě, za jak dlouho po embolizaci příp. odstranění myomu se může zkoušet otěhotnět. Díky moc za odpověď a Váš čas.
odpověď
Po chirurgickém odstranění myomu většinou cca za 6 měsíců, po embolizaci děl. tepen záleží na tom jak je myom primárně velký a jak rychle se zmenšuje, ale většinou podobně jako po operaci. Někdy je třeba po embolizaci stejně operovat (nezmenší-li se...
23. 2. 2006
otázka
Vážený pane doktore, je mi 37 let a mám 4,5 letou dceru, další těhotenství sice neplánuji,ale v zásadě ani neodmítám. Lékařka u mne diagnostikovala myom v přední stěně dělohy o velikosti asi 5 cm a zvětšení dělohy asi na 118 mm, podle vaginálního...
odpověď
Pracovišť, které hledáte je v ČR poskrovnu, asi Vám nezbyde než se obrátit na naši kliniku (obj. se lze denně na tel. 224 967 491), ev. na pracoviště kladenské (doc. Holub). Možností je více - byl-li by myom jenom jeden (úplně se mi nezdá, celková...
23. 2. 2006
otázka
Pěkný večer,k vůli nemožnosti pohl. styku pro velkou bolest,jsem byla na laparoskopii,protože bylo podezření,že mám nějakou vrozenou vadu.Potvrzení se potvrdilo,měla jsem dvě pochvy,nějakou přepážku,ale už je vše v pořádku.Mám buď dva čípky nebo dva...
odpověď
Nezáleží ani tak na počtu čípků či otvorů jako na počtu a prostornosti děložních dutin. Je-li jedna děloha (dutina) s 2 čípky dostatečně prostorná a nerozdělená septem, je vše v pořádku. Je-li zdvojeno i děložní tělo (existuje velmi mnoho různých...
23. 2. 2006
otázka
Dobrý den!Je mi 34,minulý mesic jsem mela laparposkopickou operaci, byla provedena resekce vaječniku, odstraněn fibrom a cysta.Na deloze mám 2 myomy velikosti cca 2 cm, ktere tam ponechály.Mam 4 leté ditě, chtěli bychom ještě dalši. Prvni...
odpověď
To je těžká a příiš obecná otázka. Resekce vaječníku nemá s průběhem gravidity nic společného, je pozitivní že Vám jej neodstranili celý. Myomky kolem 2cm většinou nevadí a preeklampsie se vyskytuje nejčasěji u prvorodiček. Její opakování však nelze...
23. 2. 2006
otázka
Dobrý den, jsem ve 30tt. Hrozí mi předčasný porod. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby mi ho vyvolali nebo je možná léčba bez hospitalizace. Děkuji
odpověď
Promiňte ale moje poradna není zaměřena na těhotenské komplikace. Pro zavalení jinou prací nemohu na tyto dotazy odpovídat. dr.mára