Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
6. 3. 2006
otázka
Dobrý den,mám jeden menší dotaz. Asi tak dva roky, mám problémy s cytologií, pořád vychází větší hodnoty. Dvakrát jsem byla na hystologii, pokaždé negativní. A nakonec mě pan doktor poslal na konizaci děložního čípku. Tak jsem se chtěla zeptat,...
odpověď
Jestli to bylo nutné nedokážu z tohoto posoudit, ale řekl bych že ano - lépe dělat tento nevelký zákrok při malém podezření než prováhat (a ohrozit Vás na životě) nádor děložního čípku. těhotnět lze za cca 2 měsíce od konizace. mm
6. 3. 2006
otázka
Dobrý večer,pane doktore.Po 2.porodu v roce 1997 se mi objevil myom,který se nezvětšuje a nemám ani žádné jiné problémy(krvácení,bolesti).Chodím na pravidelné kontroly a ultrazvuk.Paní doktorka mi říká,že je to jako bych byla ve 3.měsíci.Je mi 37...
odpověď
Tento dotaz se poměrně často opakuje - odkazuji tedy mj. na starší dotazy. Ve stručnosti - při myomatóze je možné že neotěhotníte, v graviditě by jste pak byla(více než ostatní ženy) ohrožena potratem, předčasným porodem, komplikacemi při porodu a/...
6. 3. 2006
otázka
Hezky den, pri diagnosticke videolaparoskopii mi byla provedena chromopertubace s vysledkem - kontrastni latka pronika az po znacne latenci a pri zvysenem tlaku pouze velmi slabe z prave tuby, vlevo kompletni stop jiz u rohu delozniho. Mam to chapat...
odpověď
Chápal bych to tak, že průchodnost vpravo není vyloučená. Záleží na dalších faktorech (věk, délka sterility, výsledky ostatních vyšetření atd..) a na Vašem postoji k asist. reprodukci, zda indikovat IVF rovnou, nebo se případně ještě pokoušet jinak...
6. 3. 2006
otázka
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je třeba jít na operaci/vybrání všeho dělohy,vaječníků/mám 1myom 3x4cm,(za 6měs.myom narostl o 1cm)+několik menších myomů.Mám47let,2x do roka krvácení větší,nevím proč myomneléčí,nic mi nevysvětlí.Bylo mi řečeno,...
odpověď
Promiňte ale termín vybrání všeho bych si dovolil kritizovat - do jisté míry chápu, že jej pacientky jako laici někdy používají, ale má silně negativní podtext a myslím, že si jej lékaři a zdravotníci nezaslouží. Odnětím dělohy a vaječníků Vám...
5. 3. 2006
otázka
Pekny den, zajimalo by me, zda je normalni, aby se po laparoskopii delaly na brise nejen v mistech vpichu nazloutle modriny. Dekuji.
odpověď
Docela ano, jsitě brzy vymizí (jako modřina na koleni, postupně může přejít přes řadu odstínů až do ztracena). Stěna břišní se při úvodu do laparoskopie musí poměrně výrazně nadzdvihnout, abychom mj. zamezili poranění nitrobřišních orgánů a umožnili...
5. 3. 2006
otázka
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat o čem může singalizovat krvácení z pochvy po styku?6ádné další obtíže jako je bolest břicha atd. nemám.Beru antikoncepci a tak předčasná menstruace by to být neměla.Děkuji za odpověď.
odpověď
Může signalizovat zánět hrdla nebo lézi (těžko blíže specifikovat zda nebezpečnou nebo zcela banální) hrdla děložního. Není zač mm
4. 3. 2006
otázka
Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem na vaše zkušenosti s udržením těhotenství a velkým!!! počtem myomů. Jsem krátce těhotná (po IVF)a mám obavy zda moje miminko byde mít dostatek místa. Při diagnostické laparoskopii (před IVF) mi bylo zjistěno...
odpověď
Ovlivnit to můžete těžko - snad klidovým režimem (zůstat raději doma v PN, při komplikacích v nemocnici na odd. rizikového těhotenství) a důsledným plněním pokynů Vašeho gynekologa - pravidelné kontroly atd. Při známkách předčasného porodu včas...
3. 3. 2006
otázka
Dobry den, chtela bych se zeptat za jak dlouho po laparoskopii -diagnosticke :1/ vypadnou "vstrebatelne" stehy, popr.po jake dobe, pokud by se jim nechtelo, se ma zajit k lekari.2/ zmizi pocit "nafoukleho a bolaveho briska" a...
odpověď
1) Záleží na šicím materiálu - většinou vypadnou za cca 10 dnů. K lékaři jít netřeba - řekněme pouze když to zlobí (silně zarudlé, ev. mokvání apod.), ev. máte-li je tam déle než 2 týdny a nejdou ven - pak již zbytečně dráždí 2) těžko říci - velmi...
3. 3. 2006
otázka
Vážený pane doktore, velmi si cením Vaší poradny. Jsem v 12+4tt. Na PN, v děloze mám myom, který byl před těhotenstvím cca 2cm, nyní 4,5 cm. Zpočátku tlačil na amn. dutinku, nyní je stranou. V 8tt hospitalizována z důvodu špinění, nalezen hematom....
odpověď
Myomem bych se také netrápil, předtěhotenská velikost 2cm je téměř nepodstatná a to že se teď zvětšil, s tím se dalo očítat, ale má-li kam růst (mimo dělohu navenek), neměl by být problém - zaručit nelze ale snad. Stejně se s myomem v grav. příliš...
3. 3. 2006
otázka
Pane doktore, velice Vám děkuji za zodpovězení mého dotazu č. 314 (konizace). Chtěla bych se zeptat, jak dlouho se po zákroku musí čekat se snažením - lékař,který bude zákrok provádět, sdělil, že bude používat elektrokličku střední velikosti (jsou...
odpověď
Elektr. klička (Loop) je dnes suverénně nejužívanější a velmi šetrná a elegantní metoda ošetření hrdla konizací (píši pro Váš klid). Cca 6 týdnů se bude hojit hrdlo děložní, poté lze těhotnět. Osobně bych vyčkal (bude-li vše OK, včetně histologie)...