MUDr. Andrea Pašková

MUDr. Andrea Pašková

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu

Počet odpovědí: 1572
Dotazy pro MUDr. Andreu Paškovou
10. 10. 2018
otázka
Dobrý den, jsem v 35+2 tt, od včerejška mi byl předepsán kvůli gestačnímu diabetu GlucophageXR 500 mg, zatím 1 tableta večer. Mám vyšší lačné glykémie i přes dodržování diety. V příbalové informaci se píše, že lék není vhodný v těhotenství a v...
odpověď
Dobrý den, lék se vysazuje několik dnů před porodem, při kojení se neužívá, A.Pašková
10. 10. 2018
otázka
Dobrý den, jaké riziko pro plod představuje ošetření laserem (odstranění kožních znamének) v těhotenství (1. trimestr)? Byla použita lokální anestezie. Může laserové ošetření nějak poškodit plod?
odpověď
Dobrý den, nemělo by, s pozdravem A.Pašková
10. 10. 2018
otázka
Dobrý den paní doktorko. Jsem ve 29tt podařilo se mi dnes upadnout na zadek. Nemyslím si, že se jednalo o pád plnou vahou snažila jsem se jej aspoň trochu ztlumit. Kromě bolavé hýždě jiné problémy nepozoruji, nekrvacím, pohyby cítím, břicho netvrdne...
odpověď
Dobrý den, pokud jste neupadla přímo na břicho, tak riziko komplikací minimální, pokud Vás břicho nebolí, nekrvácíte, pohyby cítíte,, je vše v naprostém pořádku, A.Pašková
10. 10. 2018
otázka
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat v těhotenství se mi objevil lehce bílý výtok, který nezapachal, nesvedil, ani nebyla potřeba žádná slipova vložka. Mohl tento výtok způsobit úmrtí plodu v 21.tydnu? Děkuji
odpověď
Dobrý den, určitě ne, A.Pašková
21. 9. 2018
otázka
Dobry den,mam zlucove kyseliny hodnotu 17 a beru treti den ursosan 2-0-2.Jaterni resty mam v poradku a uz asi tyden me svedi cele telo.Ted jsem 37+3 a mam hrozne nervy z tech leku(ursosan)Muze to na miminko v tak pokrocilem stadiu tehotenstvi nejaky...
odpověď
Dobrý den, je potřeba kontrolovat aktivně hladinu žlučováých kyselin, pokud by došlo k nárustu hladiny nad 20 je vhodnější pood vyvolat. Ursosan je bezpečný lék., A.Pašková
21. 9. 2018
otázka
Vazena pani doktorko, Jsem 23+1tt a uz asi 4 dny se potim, hlavne kdyz se snazim spat ci odpocivat, a jsem unavena. Lekar mi delal CRP, bylo pod 5. Doporucil vitaminy odpocinek. Jsem nervozni, ze se to nejak nevyvyji. I kdyz opravdu odpocivam a...
odpověď
Dobrý den, CRP je nízké, nesvědčí pro bakteriální infekci, pocení je neurčitý příznak, který může být spojený i  se změnou hladin hormonů v graviditě, A.Pašková
21. 9. 2018
otázka
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně nidačního špinění. S přítelem jsme měli nechráněný styk 9.-12.den menstruačního cyklu. Za 6 dní poté (dnes již 6.den) se u mě objevilo růžovo-hnědé špinění, 1x s příměsí čerstvé krve po defekaci. V červnu jsem...
odpověď
Dobrý den, možné to je, A.Pašková
21. 9. 2018
otázka
Dobry den, momentalne jsem 8+5 tt po IVF. Beru 2x denne estrofem a 3x denne utrogestan. Uz tri tydny spinim a sem tam zakrvacim, plod se vyviji normalne, velikostne odpovida, srdecni akce prokazana. Kvuli spineni a krvaceni lezim jiz tyden v...
odpověď
Dobrý den, není důvod vysazovat Estrofem, má se ponechta dle hladiny estradiolu do 11-12 g.t., A.Pašková
21. 9. 2018
otázka
Dobrý den, pan doktorko, jsem v 27tt a už týden si měřím hodnoty glykémie na lačno. Vždy se pohybují mezi 5,2-5,5. Přes den mám pak hodnoty max. do 7. Snažím se dodržovat dietu a množství sacharidů pro jednotlivá jídla jsou optimální (snídaně do 30g...
odpověď
Dobrý den, ranníglykemie jsou vyšší než je norma, proto je potřeba tyto hodnity a diabetes řešit s diabetologem nebo internistou v příslušné porodnici, A.Pašková
21. 9. 2018
otázka
Dobrý den mám takovou prosbu dnes jsem v 32+4tt od začátku těhotenství mám problémy tvrdnutí břicha bylo mi předepsané magmezium a začl se mi zkracovat děložní čípek hrozí mi kvůli tomu že porodim dřív než bych měla čípek měří cca 25 mm ale dva dny...
odpověď
Dobrý den, délka čípku je zcela v normě. Pokud nemáte pravidelnou děložní činnost, to znamená kontrakce á 5 minut, nebo přítomné krvácení nebo odtok vody plodové, tak jsou to pravděpodobně přípravné kontrakce,,poslíčky,,. A.Pašková