Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
26. 6. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore. Procetla jsem Vaši poradnu ohledně velikosti NT a někdy se názory velmi liší, chápu ze některé dotazy byly podány již v r.2006. Můj dotaz je na hodnotu NT 2,6mm merenou v 13+4( CRL 76mm) NT mi vyšla ještě pod 95.pertencilem....
odpověď
Dobrý den,neléčíme čísla. Skríning by měl být hodnocen jako celek = negativní = nízké (nikoliv nulové) riziko např. Downova syndromu. Pokud bude UZ 20.-22.v pořádku, pak bych se nestresoval. Lze ale ještě upřesnit pomocí NIPT - viz google.cz
26. 6. 2020
otázka
Dobry den. Pane doktore, podobnych otazek tu mate nescetne, presto si dovolim Vas poprosit o nazor na nas pripad. Prodelala jsem screening ve 20+5tt. Vse se panu doktorovi libilo, vse odpovidalo gestacnimu stari plodu. Nicméně se pozastavil nad...
odpověď
Dobrý den,aha,tak nevím,co kolega viděl,ale tohle je normální UZ obraz
18. 6. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem ve 36tt, dnes jsem vařila a nahýbala se nad hrnec s vařící vodou, omylem jsem se ho dotkla břichem a hned se mi tam udělala červená skvrna s puchýřky o velikosti cca 3x3 cm, místo jsem vydesinfikovala a namazala...
odpověď
Dobrý den,omlouvám se,ale exemplárně odpovím...neberte nějak špatně,ale spálení by ublížilo miminku jen tehdy, když by rozsáhlé plochy,kdyby ohrožen Váš život,tj.řádově desítky procent povrchu těla nebo doslova otvor do dělohy.
18. 6. 2020
otázka
Dobrý večer pane doktore. Minulý týden jsem Vám psala o názor s předčasným porodem. 31tt V pátek 12.6. Jsem byla odeslána do nemocnice s měkkým čipkem 28,7 funneling pozitivní. V nemocnici bylo naměřené 28,6 funneling naznačeny do9, 7. V 15.6....
odpověď
Dobrý den,měření děložního hrdla má smysl od 30.týdne, tehdy 25 mm a více norma - u Vás např. Pak riziko předčasného porodu před 33.týdnem méně než 1%. Do dalších týdnů neexistuje možnost předpovídat riziko.  Kdyby jste byla v mojí péči,stále...
18. 6. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, Jsem ve 33+4tt a po dnesni kontrole, kdy mi uz par dni nebylo dobre (nocni poslicci) pani doktrorka rikala, ze silne naleha hlavicka. Hrdlo uzavrene, cipek 26mm. Sama citim tlak a bolest v zadech. Mam nakazany klidovy rezim a...
odpověď
Dobrý den,ne,o porodu rozhoduje dítě,matka ne, nelze dělat nic,resp.žádné opatření nemůže porod zastavit,jen případně oddálit Klidový režim - tzn.ležení, mírně zvyšuje riziko předčasného porodu.
18. 6. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, již 8 let mám opakované infekce močových cest. Nyní jsem v 18tt a urolog zjistil ureoplasma/mykoplasma. Na Azitromycin jsem alergická, tak mi po poradě s mikrobiologickým centrem napsal Ciprofloxacin. Co si prosím o tom...
odpověď
Dobrý den,pokud není možný jiný lék,lze i chinolony,jsou o.k.
18. 6. 2020
otázka
Dobrý den, je možné se u vás registrovat? V minulosti jsem prodělala umrtí dítěte v 26 týdnu- Preeklampsie . . Antifosfolipidový syndrom. a vysoký tlak mám normálně, lehce zvýšené jaterní testy. Nyní se snažim o to, aby vše proběhlo jak má. Dopegyt...
odpověď
Dobrý den, ano, můžete ke mně v těhotenství docházet. Žádnou ambulanci pro netěhotné ale nemám. Nemá smysl probírat cokoliv,dokud nejste těhotná.
13. 6. 2020
otázka
Dobrý večer. Budu ráda, když mi poradíte a dovysvětlíte moji giagnozu. Gynekolog mě odelaslal s diagnózou hroziciho předčasného porodu - 31tt, čípek měkký, 2cm zev.branka uzavrena sono:čípek 28,7*30,6,funneling posit. V nemocnici mi, ale bylo řečeno...
odpověď
Dobrý den,normální délka děložního hrdla je 25 mm a více do 30.týdne. Takže Vaše hodnoty normální a není důvod k jakýmkoliv omezením.
13. 6. 2020
otázka
Dobrý den. Absolvovala jsem screening 13+3 Vysel negativni Trizomie 21- 1:12 347 Trizomie 18 - 1:20 000 Trizomie 13 - 1:20 000 NT:1,8mm Ultrazvuk vše v poradku Ovšem krev Papp-A 4,570 MoM Volný beta Hcg 3,954 MoM Je mi 30 let. (58kg) Byl mi...
odpověď
Dobrý den,chápu,ale tohle je postup,který moderní porodnictví již nepoužívá. Jediné,jak lze "rozštípnout" je vyšetření typu Harmony,Prenascan - viz google.cz prosím.
13. 6. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore,nevím jestli mě řeknete něco nového co bych nevěděla ale potřebovala bych slyšet víc názoru.V 19.tt mi byla zjištěna vvv moc.mechyre-megavesika v důsledku nevyvinute urethry a vzhledem k tomu ze tekutina nemůže odcházet došlo...
odpověď
Dobrý den, šance pro dítě opravdu velmi nepříznivé, jen poznámka, na dotazy na soukromý mail nereaguji.