Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
9. 9. 2018
otázka
Dobrý den, půjdu na plánovaný císařský řez kvůli poloze KP, a myomu. Je vhodný epidurál při skolioze páteře, a při migrénách, které byly před otěhotněním častější, a nyní v těhotenství ustoupily. Jsou sklony k migrénám vůbec překážkou k epidurálu?...
odpověď
Dobrý den,x-žen se skoliosou mít epidurál/spinál může,ale musí vidět zkušený anesteziolog.Vzhledm k tomu,že my školící pracoviště pro celou ČR, tak problém většinou není.Operace trvá cca 20-30 min. a celou tu dobu narkoza.
9. 9. 2018
otázka
Zdravím Vas, pane doktore. Velice by mě zajímal Vaš názor na mojí situaci. Jsem 27+3 tt těhotenství s di di dvojčátky, před dvěma dny mi na kontrole pan doktor sdělil že se vytvořila nálevka zeje a poslal mě do porodnice, kde budu rodit. V Nemocnici...
odpověď
Dobrý den,šéfem rizik.těh. v ÚPMD můj kamarád Jirka Vojtěch = super péče, nepochybuji.. Ale pokud jde test na fibronektin, ten máme k  dispozici jen my,velmi nákladný .Cílem je zakoupit přístroj na velké porodnice,ale zatím v nedohlednu.Takže...
9. 9. 2018
otázka
Vážený pane doktore, nejprve Vám chci velice poděkovat za všechny těhotné, kterým neustále už dlouhé roky odpovídáte na nejrůznější dotazy. Jsme Vám za to moc a moc vděčné! Je to nikdy nekončící záslužná práce. Sama jsem nyní potřetí těhotná a...
odpověď
Dobrý den,díky,ad genetika...no,spíše není nutné,u nás pojímáme tak,že když I.trimestrální test / u nás/ o.k.,genetik u jinak zdravé ženy nic nevyřeší,jen společenský pohovor.Má smysl tehdy,když výsl. skríningu "pozitivní",pak diskutujete další...
9. 9. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás ohledně dotazu týkajícího se genitálniho oparu v 8.tt. Genitálni opar jsem měla poprvé zhruba před půl rokem. Nyní je to podruhé, ale v těhotenství a v o něco menší míře než v prvním případě. Zajímalo by mě...
odpověď
Dobrý den,recidivující genit.opar chrání dítě před postižením (tvorba ochranných protilátek) .Léčba jakákoliv,která pomůže,ale není prokázáno,že např. lokální ZOvirax mast na rodidla urychlí hojení.Opatření tudíž nejsou potřeba žádná.Jediné,co je...
9. 9. 2018
otázka
Vazeny pane doktore, muze viroza (s nizkymi teplotami do 37) zpusobit predcasny porod/ potrat? treba kvuli nejakemu typu imunitni reakce matky, ktera se treba muze nejak “vykolejit” (imunita matky) vlivem reakce/ obrany sama sebe pred virem a plod “...
odpověď
Dobrý den,běžná virosa by neměla mít vliv na vývoj těh.,TT kolem 37 st.je přirozená v těh. i celé období kojení.
9. 9. 2018
otázka
Dobrý den, jsem ve 23tt a zítra bych měla podstoupit rtg klíční kosti. Samozřejmě si pohlídám, abych dostala olověnou vestu, ale i tak mám hrozný strach, aby vědomě neohrozila plod. Mohu rtg podstoupit bez rizika poškození plodu? Moc děkuji za...
odpověď
Dobrý den,jednorázový snímek RTG během CELÉHO těhotenství není spojen s rizikem pro vývoj plodu.
9. 9. 2018
otázka
Dobry den pane doktore. Jsem v 30.tt, cipek 0,8 m Hrdlo se ztraci. Hlavicka tlaci na vychod. Zajistene pesarem. Diagnoza hrozici porod. Dostala jsem domu injekce dexamed (8mg) 1-0-1 a po tydnu opakovat. Na dozrani plic. Po prvnim dnu aplikace...
odpověď
Dobrý den,shodou okolností jsem jedním z autorů národního dopor.postupu pro předčasný porod.Nepíšu zde proto,abych kultivoval ego,ale jen a pouze proto ( omlouvám se za oblíbený bonmot,který nemá co dělat s prezidentovým) :-))), že prostě do toho...
9. 9. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz dva dny mi bolí břicho jsem 21+o tt tvrdne a také myslím ze mám zarazene větry v celém brise mi picha včetně po stranách. Mám zacpu, užívám tři týdny magnosovl - stolice je zacpovita lepkavá nevím zda po tom...
odpověď
Dobrý den,určitě vhodné progesteron vaginálně 2 tbl a za dva týdny kontrola cervikometrii v nemocnici.Ale více se uvidí po kontrole.
9. 9. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, dovolím si Vám položit ještě jeden dotaz. Jsem tedy těhotná po IVF (ICSI, idiopatická sterilita, 10 let přirozeného snažení o těhotenství, 2 stimulace, 2 neúspěšné transfery), mám za sebou 1 potrat v 10+1 tt. Vím, že z...
odpověď
Dobrý den,vidím,že jste vzdělána...:-)...no,jasně, jen spekulativní,ale s Vaší anamnézou bych se nebál progesteron (ale stačí 0-0-2) pokračovat.Riziko cholestázy je,proto také mj.není dobré plošně dávat progesteron všem těhotným "pro jistotu". Ale...
9. 9. 2018
otázka
Dobrý den, dnes jsem ve 27tt. Před 14 dny jsem absolvovala Ogtt s hodnotami 4,7-11,2-11, 7 nějak jsem nepochopila jakto že je poslední hodnota ještě vyšší než ta druhá když by měla klesnat a ne snad ještě stoupat? Na diabetologii jsem byla poprvé...
odpověď
Dobrý den,test jen potvrzuje cukrovku.Nic víc.Čas ukáže,jak kompenzace.Pokud ketony jednorázově, nic se neděje, typický obraz "lačné" moči i u zdravých netěhotných.