Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
3. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o radu,jsem z toho velice nervozní. Březen 2019 ZT-přestalo tlouct srdíčko,následná revize,zjištěna krev 0 a rh faktor negativní,manžel rh+. Po revizi aplikace injekce. Ještě v šestidenělí se nám s manželem podařílo...
odpověď
Dobrý den,protilátky jsou v krvi vidět měsíce po jejich aplikaci,takže je možné,že se zobrazily v odběrech nyní.Nedělal bych nic jiného než zopakoval odběr cca ve 20.týdnu a nebudou-li stoupat,není ani aplikace potřeba, protože když jsou samy...
3. 7. 2019
otázka
Dobry den Potrebovala by som poradit ktory druh resp znacku zeleza a v akej davke by som mala uzivat pri tychto vysledkoch Erytrocyty [RBC] : 3.62 10^12/l [3.83-5.22] , Hemoglobín [HGB] : 104.00 g/l [120.00-155.00] , Hematokrit [HCT] : 0.32 pomer [0...
odpověď
Dobrý den,myslím,že o.k.,ale vstřebatelnost železa je stejně v těh.omezená.
3. 7. 2019
otázka
Dobrý den, je prosím užívání Klion D- 100 v graviditě (2. a 3.trimestr) uplně bezpečné? Bohužel trpím na infekce opakovaně a z doby před těhotentsvím mám odskoušeno,že to jediné zaberá... Momentálně jsem v 22.týdnu.
odpověď
Dobrý den,ano.
3. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám za sebou 5 neúspěšných těh., nejdále jsem se dostala ve 3. těh. do 18TT, kdy u mě došlo k prolapsu plodových obalů a potratu jinak zdravého plodu...po tomto mi dr. Malíčkovou byla diagnostikována komplementopatie a na...
odpověď
Dobrý den, jasně, Karin nejlepší, osobně bych byl pro vyřešení zubů a až pak těhotenství https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30094895
3. 7. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, je mi 38 let a mám za sebou 1 nevydařené těhotenství ve 20 tt. V předcházející odpovědi jste mi pro další těhotenství doporučoval utrogestan a miniheparin. Protizánětlivý účinek miniheparinu jste v jednom příspěvku...
odpověď
Dobrý den,chápu. BOhužel, 99,9% nejen českých gynekologů ale nechápe.Nikoho ale chápat nenutím,je to "jen" o doplňování znalostí. Je mi jasné,že nemohou sledovat pokročilé informace, to je o.k,ale bohužel se setkávám s tím,že nejen že nechápou,ale...
26. 6. 2019
otázka
Dobrý den do třetice, nedá mi to nereagovat, i když Vaši odpověď už vzhledem k Vaší vytíženosti neočekávám a vlastně nebude na co odpovídat: ještě jednou díky za odpovědi, jak to chápu, nyní už vše v rukou božích. Další těhotenství vzhledem k svému...
odpověď
Dobrý den,jasně, ono ale není tak jednoduché, jak vypadá, v současné době se nedá hovořit o "příčině" předčasného porodu, potratu, preeklampsie, mrtvého miminka, růstové restrikce atd., podle všech náznaků jsou uvedené procesy spíše jako "otisk...
26. 6. 2019
otázka
Vážený pane doktore, děkuji za zodpovězení dotazu Krvácení (odpověď publ. 26.6.2019). Vaše odpověď mě samozřejmě nepotěšila v tom smyslu, že budu muset probrat s mou gynekoložkou, která není vůči jakékoli diskusi s pacientem příliš vstřícná. Hledala...
odpověď
Dobrý den, máte pravdu, ono to doporučení není nikde k nalezení, je totiž poměrně čerstvé,ale aby bylo jasné,ČR má velmi vysoký "level" péči ve zdravotnictví,ač řada lidí systém kritizuje....spousta postupů je na hony vzdálena běžné péči v zahraničí...
26. 6. 2019
otázka
Dobry den,pane doktore,chtela bych se u Vas ujistit,zda me hodnoty krevniho obrazu ve 31+3 tt jsou v norme. Do referencnich hodnot dle internetu podle meho nezapadaji,nechtela bych vsak zbytecne znevazovat slovo meho gynekologa,proto bych rada...
odpověď
Dobrý den,ano,zatím ano,jsou - železem sice nic nezkazíte,ale anémie od 3.trimestru dále hemoglobin až pod 110 ( u Vás 116 = norma),takže za mě by železo nutné nebylo. Jen hraniční hodnoty krevních destiček, které se u těhotných mají tenedenci...
26. 6. 2019
otázka
Vážený pane doktore, jsem 42 let, 1x porod 2015, následně 2016, 2017 potrat v 8tt a 6tt. Následně jsem já i manžel absolvovali vyšetření v Gennetu - vše v pořádku. Aktuálně jsem 12+3 tt, do konce 10. týdne jsem užívala Utrogestan 2 tbl na noc. Za...
odpověď
Dobrý den, no, odborná společnost -  Česká společnost alergologie a klinické imunologie - ČSAKI (jejímž jsem porodnickým konzultantem ) - ve svých doporučeních již uvádí,že by žena s anamnézou dvo potratů měla užívat miniheparin, který funguje (...
26. 6. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, Předem se omlouvám za delší dotaz. Vyšel mi pozitivni prvotrimestrialní screening na DS 1:41. Hodnoty free b hcg 8,9 mom a papp-a 0,38 mom, jinak utz byl v pořádku. Poté ještě i riziko na růstovou restrikci 1:47. CVS...
odpověď
Dobrý den,mohou, ale riziko spíše nízké a spíše opět vypadá,že směřuje do obrazu růstové restrikce. Stran Fraxiparinu vs. Anopyrin můžu říci jen to,že kolega z mého pohledu rozhodně nemá pravdu, to,že si přečte o vztahu acetylsalicylové kyseliny a...