Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
29. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o Váš názor. Ve 30+5 byl dle ultrazvuku zjištěn váhový odhad miminka 1516g, plodová voda na dolní hranici normy a normální průtok placentou. Závěr vyšetřujícího lékaře byl, že vše probíhá v pořádku. Další ultrazvuková...
odpověď
Dobrý den, to ,co jste popisovala, znamená normální ultrazvukový obraz, včetně váhového odhadu plodu. Čili po zbytek tjiž není k ultrazvukovému vyšetření důvod...Já osobně,pokud mám pochybnosti, vždy si ženu ještě pozvu s odstupem na UZ kontrolu¨a...
29. 6. 2004
otázka
Dobrý večer pane doktore,chtěla bych se zeptat zda by antikoncepcni pilulky Triregol mohly poskodit plod.Zrejme jsem otehotnela v dobe kdy jsem tablety uzivala a zapomnela jsem si omylem pilulku vzit . Pred 3 mesici jsem mela samovolny potrat a...
odpověď
Dobrý den, několikrát jsem psal,že co se užití léků v těhotenství první tři týdny týče, platí pravidlo všechno nebo nic. Neboli,buďto léky těhotenství nenávratně poškodí,a skončí dříve či později potratem,nebo se absolutně nepoškozené vyvíjí...
29. 6. 2004
otázka
Dobry den pane doktore.Uz 9 mesic se snazim otehotnet a stale se nevede.Zacinam se bat,zda nemam nejakou hormonalni poruchu.Je mi 27 let a bohuzel mam velmi spatnou plet.Kdyz jsem uzivala Diane 35,tak se stav pleti zlepsil cca o 30-50%.Po vysazeni...
odpověď
Dobrý den, správně tušíte,že by se asi mohlo o horm. poruchu jednat, nejspíše produkují vaše vaječníky více mužských hormonů, tzv. hyperandrogenní syndrom.Toto nevřešíme po netu, musíte se svěřit do nějakého Centra asist. reprodukce,nevím , odkud...
29. 6. 2004
otázka
Vazeny pane doktore, preji hezky den a dekuji za sebe i jine maminky, ze se nam tak hezky venujete. Prosim muzete mi odpovedet na dotaz, zda je pro miminko nejak skodliva vetsi davka Magnesia Lactici? Jsem ve 21.tydnu, Dr. mi predepsal 3x2 tbl., ale...
odpověď
Dobrý den, odpovíd otázkou. Myslíte,že bychom si mohli dovolit, kdekoliv na světě , podávat léky těhotným, které by mohly uškodit mimču ? Odpovíte si asi sama: samozřejmě,že ne, i co se týče dávky, je naprosto bezpečná, pusťe to z hlavy
29. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore,jsem ve 28.tt a už od začátku těhotenství se mi někdy stává, že se mi z nosu spustí krev (někdy i 2x do týdne). Není to žádný vodopád, ale i při smrkání se krev občas objeví. Může to mít souvislost s těhotenstvím? Svému lékaři...
odpověď
Dobrý den, krvácení z nosu je v těhotenství normální, včetně krvácení při čištění zubů .Příčina tkví v nižší elasticitě tkání jejich průsakem tekutinou,buďte v klidu
29. 6. 2004
otázka
Hezký den, pane doktore, nejprve chci poděkovat za tuto poradnu, protože je skvělá a já jsem se z ní již hodně dozvěděla. Mám na Vás dotaz, i když vím, že jste o tom již v poradně hovořil, přesto...Jsem ve 35 týdnu těhotenství a včera jsem byla na...
odpověď
Dobrý den, jenom stručně,ale z toho,co píšete, můžu mluvit o dvou variantách. Buďto se jedná skutečně větší plod,což ale není problém,pokud nebude vážit např. 4000 již v 36.týdnu , ale tím se opravdu nezabývejte, chyba měření v takhle pokr....
29. 6. 2004
otázka
Pane doktore, děkuji vám za odpověď! Jsem trochu klidnější. Jsem z Hradce Králové a začali mě sledovat na UZ ve Fakultní Nemocnici, kde je i porodnice. Myslím, že je to ten nejpodrobnější UZ v HK?
odpověď
dobrý den, myslím ,že jste v dobrých rukkou
29. 6. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore, moc dekuji za Vasi rychlou odpoved pro moji znamou (jednalo se o lipom v tehotenstvi). Myslim, ze jste ji moc pomohl, diky. Skutecne pry ji ale bylo receno lipom (ne myom), lokalizaci a velikost ale nezna. A tak bych se...
odpověď
Dobrý den, skutečně je velmi důležitá velikost a lokalizace, pokud přímo nevidím,nemohu se vyjádřit.V zásadě jde o to ,aby nebyl onen lipom - a je to skutečně velká vzácnost - uložen v dolní části dělohy - "vcestně"- tj. jako porodní...
28. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore! děkuji Vám za předeělé odpovědi!Ráda bych se zeptala, dnes jsem byla na kontole UZ. Ve 30.tt mi zjistili oligohydramnion. Dnes ho opět potvrdili, AFI 6 cm, a ještě se zjistilo, že miminko je o 2 týdny menší, tj. 30+2 dle UZ,...
odpověď
Dobrý den, v tomto případě je určitě na místě podrobnější sledování mimča - pravidelná kontrola růstu a hodnocení množství vody atd. Jestliže se prokazatelně jedná o "zpomalení" růstu plodu, pak by bylo docela vhodné zkontrolovat mimčo v...
28. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, určitě jste to již nesčetně krát vysvětloval, ale přesto bych se ještě ráda zeptala, jak je to s Cervix score. Je pravda, že optimální stav CS je 0? Kamarádka má CS 1. Má se šetřit? Já zas mám v těhu průkazce napsáno h 2,5cm...
odpověď
Dobrý den, prosím,uklidněte kamarádku,ať se tím nezabývá :-))) ( nefungujou mi dneska smajlíky ...). Kdyby to "něco znamenalo", kolega/kolegyně by jistě něco kamarádce řekli, takhle se jedná o prostý popis stádia otevírání porodních cest...