Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
9. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, před časem jste mi vysvětlil rozdíl mezi cervix skóre a "otvíráním" během porodu, za což vám velice děkuji. Dneska bych se chtěla zeptat na epidurál. Původně jsem chtěla rodit bez, přirozeně. Jenže už týden mě trápí...
odpověď
Dobrý den, nechci být nekolegiální, ale otázkou je, jestli ony bolesti zad nebylo nic jiného, než předporodní děložní činnost - poslíčky. T a totiž dokonale simuluje bolesti zad, který skoro každý z nás zná... Pak samozřejmě není pomoci jiné,než...
9. 6. 2004
otázka
Děkuji moc Šárka
odpověď
Není zač
9. 6. 2004
otázka
Milý pane doktore!Chtěla bych se zeptat na rizika aplikace epidurálu. O jeho výhodách vím, také jste tu o nich psal, ale ráda bych věděla, zda bych se měla informovat o tom, jestli v dané porodnici, kde budu rodit, s tím mají zkušenosti a také zda...
odpověď
Dobrý den, vaše obavy jsou vůbec nejčastější, které stran epidurálu slýchávám,ale věřte mi, jsou pouze typu: jedna bába povídala.... Nejčastěji maminky říkají: slyšela jsem....atd. Máte jistě pravdu v tom,že teoreticky riziko poranění míchy...
9. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jak je to s otěhotněním po revizi dělohy (Zamlklé těhotenství v 9tt). Jsem už dva měsíce po revizi a tak by mě zajímalo, jak velké je riziko otěhotnění? Sice používáme ochranu, ale nedělá mi dobře...
odpověď
Dobrý den, nejkratší interval se po revizi doporučuje za 3 měsíce, optimální tak 6 měsíců, lépe l rok. Děloha si potřebuje trochu " odpočinout" po výkonu, sliznice děložní se musí adekvátně obnovit... Čím delší po revizi,tím lepší... Jde o...
9. 6. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore. Obdivuji, jak trpělivě odpovídáte na dotazy nás, většinou malinko přecitlivělých nastávajících maminek. No, já mám také jeden dotaz... Včera jsem byla na kontrole v poradně (33+2týden těhotenství) a paní doktorka při...
odpověď
Dobrý den, z toho, co popisujete sice nemůžu říci úplně přesně, jak "to vypadá",ale podle všeho se neděje vůbec nic, snad jen, že jste se "trochu pootevřela",což není v této fázi grav. neobvyklé.Pokud nemáte žádné superčasté...
8. 6. 2004
otázka
Dobrý večer!Vážený pane doktore,mám na Vás dotaz,který souvisí s plánováním početí dítěte.Máme už jedno dítě,je mu 1,5 roku.Před 3 týdny jsem vysadila HAK(Mercilon) a plánujeme počít miminko.Asi 13.den cyklu mě začalo pobolívat v podbřišku,vlastně...
odpověď
Dobrý den, no tohle by opravdu mohla být ovulace , bolesti v podbřišku ji někdy provázejí - tzv. ovulační krize, výtok také patří mezi přechodné, prchavé příznaky ( hojný řídký hlen z hrdla děložního )
8. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore,jsem pravděpodobně na začátku těhotenství , TT mi vyšel pozitivně, u gynekologa jsem ještě nebyla. Chtěla bych se zeptat, jestli nějak vadí jízda na kole - 15-30 km jednou, dvakrát do týdne. Cítím se dobře. Díky za odpověď.
odpověď
Dobrý den, pokud jste bez obtíží, nemusíte se v podstatě nějak omezovat, s výjimkou větší fyzické zátěže, ale tím myslím hlavně zatížení břišní stěny ( zvedání těžkých předmětů, náročné cviky na břicho v posilovně atd.), jízda na kole - myslím ale...
8. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, je možné miminko kojit i v případě, že užívám Euthyrox (jsem léčena pro chronickou autoimunitní thyreoitidu) nebo se jedná o lék, který kojení vylučuje? Za Vaši odpověď děkuji a přeji pěkný den.
odpověď
Dobrý den, ne, buďte v klidu, kojit při Euthyroxu můžete, navíc je důležité,aby jste léčbu nepřerušila i kvůli sobě.
8. 6. 2004
otázka
Vazeny pane doktore, nevim, do jake miry jste se venoval v minulych Emailech porodum pri poloze miminka koncem panvenim. Presto bych Vas chtela pozadat o Vas nazor, zda je tato poloha v necem komplikovenejsi a v kolika procentech pripadu se...
odpověď
Dobrý den, no , tato otázka přichází v době, kdy jsme zrovna odsouhlasili na Celostátní konferenci gyn.-por. společnosti,že KP již budeme považovat za bezproblémový důvod k ukončení císařským řezem... Dosud se čekalo kolik bude mimčo vážit, jestli...
8. 6. 2004
otázka
dobrý den pane doktore, jen se chci zeptat na vitamín E. Slyšela jsem od své kamarádky zdravotní sestřičky, že pomáhá vitamín E k rychlejšímu oplodnění. Tedy že když muž začne užívat vitamín E, tak je větší šance na otěhotnění. Je na tom něco...
odpověď
Dobrý den ,pravdy na tom něco je, ale spíše bych hovořil o podpůrné roli, nedá se říci,že např. sníte 10 tablet vitamínu E a po vysazení otěhotníte, spíše pomáhá jak látka vypomáhající tělu - odstraňuje cizorodé látky ( tzv. scavanger efekt ) - a...