Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
8. 6. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem v 11 tt a užívám multivitamínový potravinový doplněk CALIBRUM.Je volně prodejný v lékárnách a kromě několika vitamínů a minerálů obsahuje také 0,2 miligramy kyseliny listové.V několika publikacích jsem se dočetla, že...
odpověď
Dobrý den, osobně se přimlouvám za přirozený přístup k těhotenství a porodu, takže jestli kys. listovou, tak spíše sólo, v tabletkách ac. folicum, tam je v dostatečném množství , doporučené dávky jako "přípravy k otěhotnění a k těhotenství...
8. 6. 2004
otázka
Vážený pane doktore, děkuji Vám za zodpovězené dotazy!! Ráda bych se vás dále zeptala.Dnes jsem byla na podrobném ultrazvuku ve 30.tt, přesná délka 29+3. Paní doktorka mi sdělila, že plod je celkově menší, ve zprávě píše: grav. 28+1, proti 29+3.- tj...
odpověď
Dobrý den, pro mě těžká otázka, nemám k dispozici tabulkové hodnoty¨, ale co se týče malého množství vody, podle toho ,co popisujete asi není potřeba se nějak mimořádně znepokojovat, když jsou ovšem vidět ledviny , moč. měchýř a žaludek plodu =...
8. 6. 2004
otázka
Dobrý den,pane doktore.Dnes jsem měla pozitivní tt.(35.DC)a řeším dilema,zda mám navštívit svého dr.ještě před odjezdem na dovolenou (odjíždíme 13.6.na 14 dnů do Chorvatska), nebo to odložit až po dovolené? Díky moc za odpověď
odpověď
Dobrý den, tak těžko říci, jste-li bez obtíží, myslím, že to klidně odložit můžete, stejně by nebyla vidět akce srdeční embrya a tedy zda je životaschopné, to uvidíte až cca právě po dovče.
7. 6. 2004
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem v 7 týdnu těhotenství a minulý měsíc jsem měla předepsanou od mého lékaře Proveru. Podle mého výpočtu myslím, že jsem ji brala asi ve 3 - 4 týdnu po 2 tabletách denně aniž bych věděla, že jsem již těhotná. Dle...
odpověď
Dobrý den, odkazuji opět na několik mých přechozích odopovědí, pakliže se plodu daří dobře, se vší pravděpodobností se vyvíjí nepoškozen, jedná se o systém vše nebo nic, viz předchozí odpovědi
7. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore,zajímalo by mě ,za jak dlouho od pohl.styku dorazí spermie k vajíčku.Děkuji za odpověď. Vlaďka
odpověď
Dobrý den, na to vám nikdo nemůže odpovědět přesně , každopádně první již určitě v horizontu minut, ale mohou setrvat v porodních cestách i déle, řádově i dny, pakliže nejsou zničeny nepřátelskými podmínkami, které pro ně v pochvě jsou.
7. 6. 2004
otázka
Dobry den pane doktore. I ja bych se na Vas rada obratila s dotazem. Jsem v 17 tt. Tak pred tremi dny jsem zacala mit problemy s mocenim . Bala jsem se, ze to je zanet moc. mechyre, na ktery casto trpim. Problem mam, ale jenom v noci, boli me bricho...
odpověď
Dobrý den, rozhodně to normální není a chtělo by to infekci močových cest vyloučit, nemusí tam být stoprocentně ale nějaké ty příznaky máte. Měla by být odebrána kult. moči - váš gynekolog, praktický lékař, pak budete vědět víc. Obtíže s močením...
7. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore!Je po IVF těhotenství automaticky považováno za rizikové? A je riziko VVV po IVF vyšší nebo je srovanatelné jako po přirozeném početí? Děkuju za odpověď!
odpověď
dobrý den, těhotenství po IVF je považováno za rizikové, není přesně určeno proč, důvodem je již vlastní "umělý" mechanismus početí, těhotné mají o něco vyšší riziko potratu, předčasného porodu než po spontánním početí. Není ale znám...
6. 6. 2004
otázka
Vážený pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat, co je to patologické těhotenství. Děkuji za odpověď. Relichová
odpověď
Dobrý den, rozeznáváme v podstatě fyziologické těhotenství, rizikové a patologické - je to ale akademická diskuse, hranice jsou neostré. Fyziologické = naprosto zdravá maminka a plod. Rizikové = v podstatě zdravá maminka a plod, jen existuje riziko...
5. 6. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore můj dotaz bude znít možná hloupě.Dost teď slyším o pojmu těhotenská cukrovka.Zajímalo by mě jestli má na její vznik vliv když se v těhotenství konzumují sladkosti nebo se pijí slazené minerálky.Od začátku těhotenství jsem...
odpověď
Těhotenská cukrovka - téma na celou knihu.Každá těhotná obecně "hůře toleruje cukry" díky celé řadě hormonů, které se mimo těhotenství nevyskytují, velmi zjednodušeně řečeno. Drtivá většina těhotných to zvládne ( myslím jejich nervově...
5. 6. 2004
otázka
Dobrý den,mám dotaz za kamarádku,která je na dovolené a nemá přístup k internetu.Ze zvědavosti si udělala ovulační testy ,26.5.dopoledne tam měla 2zřetelné čárky(miminko zatím neplánují),29.5. v noci měla s manželem nechráněný styk a nyní od4.6.do13...
odpověď
Dobrý den, co se týče působení léků, podívejte se o několik odpovědí zpět, psal jsem ,že do 3 týdnů cokoliv zasáhne, může skončit buď nadále nerušeně probíhajícím těhotenstvím, nebo potratem. Norethisteron by mohl být oním lékem, který by skutečně...