Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
21. 4. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore,nedávno jsem na netu narazila na článek,v němž autor uváděl,že první dva týdny těhotenství má embryo schopnost nahradit poškozené buňky buňkami novými.Pokud bychom ho přepůlili,narodí se prý zdravý jedinec.Tato schopnost končí...
odpověď
Dobrý den, tak nějak už jsem něco o tomto problému v jedné odpovědi psal. Embryo, je -li rozděleno do stadia moruly / buněčný útvar cca 170 buněk / na jednotlivé buňky , může skutečně růst teoreticky z každé buňky nový jedinec Schopnost "...
21. 4. 2004
otázka
Dobrý den Pane doktore,u Apolináře jsem porodila 2 dcery císařským řezem.Nyní jsem v 9 týdnu těhotenství a chtěla jsem se zeptat o kolik je toto těhotenství rizikovější než ty předchozí už ted mám z toho obavy.Vím že budu rodit opět císařským řezem...
odpověď
¨Dobrý den, rád bych vám odpověděl "přesněji",ale nemůžu, prostě to nejde nějak určit na procenta Rizikové jistě je,ale nemyslete na to, je řada žen,které toto již zažily, dnes zrovna jsem dělal císařský řez mamině po dvou císař.řezech a...
21. 4. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala, jestli můžu být těhotná, když místo menstruace špiním. Menstruaci mám jinak pravidelnou, silnou a bolestivou. Teď se mi o tři dny spozdila a je to spíš špinění. Co to může znamenat? Ještě podotýkám, že...
odpověď
Dobrý den, těhotná být můžete, obecně, některé ženy menstruují i na začátku těhotenství, krom toho, se nemusí vůbec jednat o menstruaci jako takovou, pouze o tzv implantační krvácení , tj. krvácení vzniklém při "zahnízdění" ( zakousnutí...
21. 4. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s následující prosbou. V roce 1998 jsem měla hluboký zánět žil v pravé noze (asi z horm. antikoncepce), byla jsem hospitalizována (heparin) potom cca 1/2 roku Varfarin + punčochy. Pak mi lékaři řekli že jsem...
odpověď
Dobrý den, jak pořád píšu, nemůžu hodnotit práce jiných kolegů, od toho tu nejsem ,chápete. Mohu ale napsat, že postup kolegy je naprosto v souladu s tím,jak to děláme např.my. U nás bez problémů můžete mít epidurál při Clexane, je jen potřeba...
21. 4. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore mám jeden takový kratičký dotázek : jsem v 17tt, od začátku těhotenství jsem přibrala na váze 5kg a zatím to tak vychází že 1kg za měsíc. Přitom se nijak neomezuji, jím zdravě a vždycky, když mám chuť. Ultrazvuk mi dělal pan...
odpověď
Dobrý den, ne,bu´dte v klidu,normální přírůstek je cca 7-12 kg za celé těhotenství, takže máte ještě co dohánět , na druhou stranu, ve druhé polovině těhotenství roste váha rychleji,takže ještě určitě přiberete...
21. 4. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore, děkuji Vám za rychlou odpověď na můj dotaz týkající se cukrovky a většího mimča z 20. 4. Ráda bych uvedla ještě další údaje z mých ultrazvuků. První ultrazvuk - CRL 61, dle PM - 12+5, dle UTZ 12+4, 3PP 20,7, dle UTZ 13+2....
odpověď
Dobrý den, působím sice jako nezávislý zdroj ,ale vůbec se mi nechce pouštět se do hodnocení kolegů, to mi nepřísluší .No ale z toho,co uvádíte, spíš usuzuji na to,že by se mohlo jednat o starší graviditu. 2 ze 3 měření to víceméně ukazují, první...
21. 4. 2004
otázka
Dobrý den pane doktor, již dříve jsem vam psala ohledně dědičné polycystózy ledvin mého manžela.Nyní jsem ve 14+6 týdnu těhotenství, včera jsem byla na genetickém vyšetření u p. Dr.Švarcové v nemocnici Kladno.Řešili jsme možnost event. amniocentézy...
odpověď
Dobrý den, tak myslím,že stran polycystosy ledvin u plodu je stejně dostačující i UZ vyšetřování plodu v těhotenství, pakliže se jedná o onu formu, která nevede k rychlému selhávání ledvin. Je pravda ,že blíže nám pomůže odběr,ale ne vody plodové...
21. 4. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore,jsem v 37tt a jsem stále více znepokojena,jestli bude mé mimi v pořádku.Už jste mi jednou odpovídal,za to vám velice děkuji,jelikož jste mě trochu uklidnil,týkalo se to měření NT.Měla bych na vás ještě pár otázek týkající se...
odpověď
Dobrý den, chápu vaše obavy, ale musíte mi věřit, že žádný lékař vám nedá stoprocentní jistotu, že mimčo bude 100%v pořádku, nikde na světě a to máme opravdu prenatální diagnostiku na světové úrovni... Prostě s tím,co máme se přiblížíme diagnose,ale...
20. 4. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 13+5tt a dnes jsem absolvovala UZ vyšetření u dr. Drahorádové. Dle jejích slov se těhotenství i miminko vyvíjí normálně (zaklepat), ale přece jen mne zarazil závěr zprávy: Rizikové těhotenství Z35.9 (všimla jsem si...
odpověď
Dobrý den, tak určitě je všechno v nejlepším pořádku, o tom nepochybuji, jen se nenechte zmást různými zkratkami,každopádně se vůbec nezabývejte diagnosou Z35.9, tu píšeme u všech těhotných, které projdou naší UZ ambulanci, protože tak je nastavem...
20. 4. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem ve 25. týdnu těhotenství a můj pan doktor mě poslal na vyšetření týkající se cukrovky (tedy míněno těhotenské). V rodině měl cukrovku děda (pouze stařeckou, nepíchal si inzulin). Pan doktor odůvodnil to, že mě posílá na...
odpověď
Dobrý den,tady se mi to hodnotí docela těžko, z informací, které uvádíte nepoznám, jestli se náááhodou nejedná pouze a jenom o 2 týdny starší graviditu. Záleží na tom,jestli souhlasily UZ vyšetření od počátku, nebo ne, může se opravdu jednat ne o...