Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
29. 3. 2004
otázka
Vážený pane doktore, děkuji Vám za Vaši odpověď ohledně tužší dělohy (z 24. března) a chtěla jsem se ještě zeptat na dvě věci. První se týká výtoku. Mám s ním problém v podstatě od začátku těhotenství, ale i dříve jsem měla problémy s výtoky. Od...
odpověď
Dobrý den, no, nerad bych komentoval péči kolegy, ale kultivace ( stěr z por.cest ) by měla být provedena určitě. Výtok bělavé barvy v těhotenství opravdu ve většině případů neznamená nic mimořádného, žlázy hrdla děložního produkují hlenu v...
29. 3. 2004
otázka
Dobrý den. Jsem nyní ve 35tt a nyní u mne zjistili pozitivní salmonelu. Chtěla jsem se zeptat, jak velké riziko to je pro miminko a jak se v tomto případě postupuje. Je možné po porodu kojit nebo se to nedoporučuje. Děkuji moc za odpověď.
odpověď
Dobrý den, salmonelosa je jistě nepříjemné onemocnění,ale na plod vliv nemá, pokud nebudete přímo teď rodit. Jde o to, že pokud máte průjmy, je dobré akorát zvýšit příjem tekutin, optimální je více jak 3 l., vhodné jsou slazené minerálky ( lépe...
29. 3. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore.Mám takou otázku a nechci s ní čekat až půjdu do poradny.Jsem v cca 19+1 a nevím to sice jistě, ale synovec a neteř mají možná neštovice.Ještě se sice neprokázali, ale já mam strach, aby to neublížilo plodu. Nebyla jsem s nimi...
odpověď
Dobrý den, hm, tak důležité je, jestli vy sama jste prodělala neštovice, pokud ano ( a to je asi velmi pravděpodobné ) ,rovou to hoďte za hlavu, měla by jste mít dlouhodobou imunitu, ochranu, jestliže ne, měl by váš gynekolog odebrat protilátky,...
29. 3. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore, minulý týden jsem posílala dotaz ohledně těhotenství s trombofilií. Odpovídal jste, že jsou různé typy. Dovolte mi tedy upřesnit o jaký typ se jedná z výsledků: Faktor V Leiden - nebyla prokázána mutace, Faktor II protombil...
odpověď
Dobrý den, opět musím oprášit své znalosti z interny, ano, mutace f.II - protrombinu a MTHFR zvyšují jistě pravděpodobnost trombosy, hlavně první jmenovaná. V podstatě by měl hematolog ordinovat, zda a kdy nasadit miniheparin, např. Clexane 0,4 ml...
29. 3. 2004
otázka
Dobrý den, pane doktore prosím vás o radu. Tento měsíc mám menstruaci už 12 dní. Pouze slabou a minimálně. Těhotenské testy jsem si dělala už 2 a oba byly negativní. Bojím se, abych něco nezanedbala, ale nechce se mi hned letět ke gynekologovi....
odpověď
Dobrý den, nezlobte,ale opravdu musím znovu opakovat, že tato poradna je "těhotenská", normálně bych vás měl odkázat na Dr.Nouzovou, pokud jsou ale těhotenské testy negat., nejspíš se jedná jen o poruchu cyklu, pakliže se krvácení...
28. 3. 2004
otázka
Dobry den, pane doktore, mám na Vas jeden hloupy dotaz, ale presto mne trapi - jak moc v tehotenstvi vadi cestovani autobusem nebo vlakem (po trihodinnove ceste, v 17.mesici tehotenstvi, jsem dvakrate slabe zakrvacela a kdyby mne na to lekarka...
odpověď
Dobrý den, pokud jste bez obtíží, nemělo by cestování vadit, pokud ale pokaždé při delší cestě zakrvácíte ( otřesy ? ), tak potom opravdu necestujte, nejspíš to nic vážného není, rozhodně bych doplnil měření hrdla děložního vag. sondou ( zda se...
27. 3. 2004
otázka
Dobry den pane doktore.V 6.tydnu tehotenstvi jsem prodela spontanni potrat a krvacela jsem docela dlouho 9 dni coz pri menstruaci jen 5 dni.Mela se mne dostavit menstruace pred 4 dny a stale nic.Nekde jsem cetla ze pri potrate zena muze dostat dalsi...
odpověď
Dobrý den, nevím, jestli jste podstoupila revizi v krátké celkové narkose ( čištění ),nejspíš ano, ale máte pravdu, měsíčky se po těhotenství dostaví ( i po potratech ) spíše až za 6 týdnů ( malé šestinedělí )
27. 3. 2004
otázka
Dobrý den, můžete mi prosím poradit nebo doporučit někoho, kdo mi poradí? Narodil se mi syn s dg. hypergonadotropní hypogonadismus, mikropenis, místo varlátek snad jen obaly, dostává testosteron, jaký bude další vývoj, je vše beznadějné? V které...
odpověď
Dobrý den, přiznám, toto je již docela vzdáleno mému oboru, tak můžu jen vysvětlit "pojmy". Tato porucha není chápána jako problém vzniklý, který by měl mít nějakou jasnou příčinu,která by se dala "vyřadit", kdyby jste "...
27. 3. 2004
otázka
Pane doktore, jaký máte názor na použití epidurální anestezie u porodu? Mě čeká za pár týdnů porod syna v mém "pokročilém věku" - 39. Předchozí porody před pár lety jsem měla indukované /těhotenská cukrovka/ cca 1-2 týdny před termínem,...
odpověď
Dobrý den, můj názor na peridurální analgezii je jednoznačný, jestliže si ho mamča zvolí, jsem jednoznačně pro !!! Jeho přínos pro moderní porodnictví je obrovský. Myšlenkově se řadím do směru "přirozených porodů " , bez nutnosti zásahu...
27. 3. 2004
otázka
Dobrý den,pane doktore.Ráda bych se dozvěděla odpověď na otázku, jaká je dnes hranice pro přežití předčasně narozeného miminka. Trápí mě to v souvislosti s mým těhotenstvím - jsem v 22.týdnu a asi 2 dny mě trápí mírná bolest v podbřišku, která je...
odpověď
Dobrý den, proč předjímáte hned špatné konce? Soudě jen podle vaší informace si myslím,že se nic moc neděje, i když je samozřejmě nutné,aby se na vás podíval gynekolog. Od 20.týdne se začínají objevovat děložní stahy u všech žen, některé jsou...