Dotazy pro prof. MUDr. Michala Máru, CSc.
19. 10. 2005
otázka
Dobrý den,je mi 31 let a moje gynekoložka mi zjistila nález několika myomu. Na základě dalších vyšetření mi byla doporučena operace - laparoskopická myolyza, kterou ale pojišťovna nehradí (cca 45tis). Operaci provádí GYNcentrum. Bohužel jsem se ale...
odpověď
Možností léčby je více (a to plně pojišťovnou hrazených) - samozřejmě velmi záleží na nálezu a konkrétní pacientce - nedokážu takhle přesně posoudit (není problém objednat se do naší "myomové poradny" na č. 224 967 491 - objednací doby...
18. 10. 2005
otázka
Dobrý den, je mi 45 let a před rokem a půl mi při odstranění polypu našli v nemocnici myom o velikosti 2,5 cm. V letošním roce mi myom vyrostl na velikost 5,5 cm a přibyl další o velikosti 3 cm a ještě jeden menší. Mám problémy jako bolesti břicha...
odpověď
Problém nechat se operovat na našem pracovišti není žádný - v naší ambulanci pro léčbu myomů máme nyní objednací doby cca měsíc (objedná sestřička Miluničová na č. 224 967 491 ně některý čtvrtek odpoledne) - dovyšetříme Vás a navrhneme léčbu (i s...
17. 10. 2005
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mám teď udělat, když jsem zapoměla vzít 3 dny antikoncepci a začala mi menstruace. Mám normálně po týdnu začít nové platíčko, nebo třeba měsíc počkat a při příští menstruaci začít brát prášky jako bych s antiko...
odpověď
Lituji ale Váš dotaz se netýká problematiky děložních myomů a tudíž nemohu zodpovědět. dr.mára P.s. na webu existuje několik poraden o antikoncepci
15. 10. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore,Chtěla bych se zeptat jestli po konizaci čípku (5dní) je normální slabší krvácení? a jestli mohu mít orální sex? Děkuji
odpověď
Nezlobte se ale Váš dotaz se ani v nejmenším netýká tématu poradny, tj. děložních myomů. Také nejsem sexuologem. dr.mára P.s. špinění 5 dnů po konizaci je normální
11. 10. 2005
otázka
Mily pan doktor,od pana doktora Vilema Jelinka som dostala na Vas kontakt, kvoli tehotenskej poradni, ako na porodnika, za ktoreho by dal ruku do ohna . Bohuzial sa Vam tam ale nemozem dovolat. Poradite mi, ako na to? Som v 35 tt, posledne...
odpověď
Do těhotenské poradny se mi nedovoláte. Nejlépe volejte na oddělení G3 (224 967 424), jehož jsem vedoucím, a to mezi 7.30 - 7.45 všední dny ráno. Později odpoledne je to už těžké mě sehnat - jsem hodně na sále. Druhá možnost je zavolat na 224 967...
10. 10. 2005
otázka
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o Váš názor. Dnes jsem byla u svého gynekologa. Léčím se na neplodnost. Moje dg. zní endometrióza, PCO a myom intramulární rostoucí ven. Můj gynekolog mě asi 8 měsíců léčil clomhexalem a pregnylem na vyvolání ovulace...
odpověď
Nebojte se, z toho co mi líčíte bych se tolik neděsil. Zaručit Vám na 100% že se jedná o „pouhý“ myom Vám samozřejmě nemůžu, to lze jen po jeho odstranění a histol. vyšetření, ale podobných žen jako Vy chodí po světě tisíce a u drtivé většiny se o...
10. 10. 2005
otázka
Dobry den,taky patrim k tem, ktere se snazi otehotnet. Az dosud jsem mela MC naprosto pravidelny, 28 dnu. Od te doby, co se snazime o miminko, doslo ke zkraceni cyklu na 25 dnu. Dost dobre si tuhle situaci neumim vysvetlit, jde to vubec? Dekuji....
odpověď
Milá Silvie, nejspíš to nic podstatného neznamená - norma se pohybuje od 21 do 35 dnů. Máte-li cykly ovulační, je jedno jsou-li menses á 25 dnů nebo á 31 dnů. Učebnicově se udává délka luteální (2., postovulační) fáze cyklu vždy stejná a určitá...
7. 10. 2005
otázka
Vážený pane doktore, je možene že by se po nekolika (4) embryotransferech (nezdařených) zhoršila funkce nebo prostředí v děloze pro uhnízdění embryjek, nebo je mozne utvoreni miomu v deloze nasledkem IVF? NA LPK jsem byla 2x , neprůchodné vejcovody...
odpověď
Vážená Martino, Otázka strachu je opravdu spíše pro naši kolegyni psycholožku (jinak Vaše obavy samozř. chápu), otázky stran (ne)úspěšnosti IVF prosím směřujte spíše na mého kolegu z oblasti asist. reprodukce - as.Řežábka - viz. poradny. Vznik nebo...
7. 10. 2005
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Je mi 37 let, asi před 3mi lety mi objevily na UZ myom o velikosti 2 cm,s doporučením ho sledovat. Od letošního roku mi přibyly problémy z častými a zapáchajícími výtoky, které mi gynekoložka několikrát...
odpověď
Vážená Moniko, souhlasím, že alespoň část vašich obtíží může souviset s myomem - jeho velikost se už stala celkem významnou a nechal-li by se být, dříve či později by Vás čekala hysterektomie. Chcete-li (i s ohledem na případné těhotenství) dělohu...
7. 10. 2005
otázka
DOBRÝ DEN, JSEM ROK PO PORODU A CYTOLOGIE V TĚHOTENSTVÍ MI VYŠLA Č.3,NA NOVOU MNĚ JEŠTĚ PAN DOKTOR NEPOZVAL.jE TO NORMÁLNÍ?mÁM SE O NI PŘIHLÁSIT? NEMÁM ŽÁDNÉ PROBLÉMY,BERU ANTIKONCEPCI cERAZETTE. DĚKUJI
odpověď
Dotaz se netýká mé specializace - tedy jen velmi stručně - cytologické vyšetření hrdla děložního se (alespoň zatím, systém se pomalu mění) provádí jednou za rok i při zcela norm. nálezu. Tedy ano objednejte se ke svému gynekologovi na kontrolu. dr....