Pane doktore, slibuji, že pokud budete ...

28. 4. 2006
otázka
Pane doktore, slibuji, že pokud budete mít trpělivost a odpovíte na moji poslední otázku, žádnou další už tento týden nepošlu :-).Znamená vaše rozsáhlejší odpověď na "docela dobrou antikoncepci", to, že "zcela polopaticky řečeno" Vy se přikláníte nejlépe k tomu, nezasahovat do dlouhého cyklu vůbec, pokud ovulace probíhá (aspoň většinou), případně zasáhnout po delším neúspěchu a to stimulací ovulace (Clostilbegyt a spol.)? Pro upřesnění, je mi 30 a děti nemám, cyklus jsem nikdy pravidelný neměla, HA jsem brala 11 let.No, tak tedy ještě jednu malinkou otázku nakonec: Duphaston pozitivně působí na sliznici, když ho brát nebudu, mohu kvůli "nízké či nekvalitní" sliznici potratit, nebo by to byl tak raný potrat (POKUD by to byl ten důvod), že bych si toho ani "nevšimla" tj. ani by se těhotenství neuchytilo?Strašně moc vám děkuji za trpělivost a přeji příjemný víkend.
odpověď
1. Odhadla jste to správně, spíše se k tomu přikláním, ale netvrdím, že je to jediné správné řešení. 2. Pokud k ovulaci dojde, nebudete mít nekvalitní sliznici - po ovulaci produkuje žluté tělísko progesteron, jehož funkcí je právě příprava sliznice na uhnízdění plodového vejce.
MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Přední český odborník v oblasti gynekologické endokrinologie a antikoncepce.

Počet odpovědí: 1384
Další dotazy
24. 9. 2010
otázka
Dobrý den paní doktorko, včera jsem byla na kontrole (8.t., první těhotenství) a bylo zjištěno, že plod se nevyvíjí a nebyla vidět srdeční akce. Předpokládám, že se jedná o zamlklé těhotenství. Byly mi nabídnuty dvě možnosti, za prvé počkat 1-2...
odpověď
Dobrý den, v ČR by vám pravděpodobně revize dutiny děložní tedy její vyprázdnění bylo nabídnuto hned. Jednou z možností je ale samozřejmě i vykat spontánního vypuzení plodu...a poté provést UZ kontrolu dělohy. Pokud nebudete mít bolesti teplotu nad...
24. 9. 2010
otázka
Dobrý večer paní doktorko, v 30tt jsem se zúčastnila svatby. V průběhu dne jsem často pila chodila na WC a vždy mi po malé straně tvrdlo břicho. Bylo to dost nepříjemné. Čím to mohlo být způsobeno? A druhý dotaz se týká hluku. Hrála tam velmi...
odpověď
Dobrý den naplněný močový měchýř ve 30.tt může zcela nepatrně podráždit na spodní část děložní stěny jež je (jako celá děloha) tvořena hladkými svaly a vyvolat jejich zcela neškodnou kontrakci (stah) a to je velmi pravděpodobně to, co jste v...
23. 9. 2010
otázka
Dobrý den, vážená paní doktorko, jsem 22+5tt, a včera mi poprvé ztvrdla děloha a zůstala tak skoro celý den, navíc jsme necítila pohyby, tak jsem večer jela na ambulanci do Krče, kde mi pan doktor řekl, že nález je v podstatě normální, délka čípku...
odpověď
Dobrý den, postup Váš i pana dr. je jistě OK navíc došlo i ke zklidnění děložní činnosti - děložní čípek po konisaci bývá kratší - i na UZ během gravidity, provedená konizace je považována za rizikový faktor z hlediska 2-3x zvýšeného rizika...
23. 9. 2010
otázka
Dobrý den, paní doktorko! Měla bych dotaz. Jsem v 18tt a nyní jsem lehce nachlazená, trochu mě pálí v krku, mám slabou rýmu (spíše ucpaný nos než že bych smrkala) a udělal se mi aft, který hodně bolí, okolo něj pár malinkých boláčků. Mám se...
odpověď
Dobrý den uvedené příznaky plod v děloze v 18.tt neovlivní! KN
23. 9. 2010
otázka
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o názor týkající se vyšetření magnetickou rezonancí v těhotenství. Po výronu kotníku mi bylo toto vyšetření doporučeno. Nyní jsem ve 29. tt. Domníváte se, prosím, že vyšetření kotníku MR je v tomto...
odpověď
Vzhledem k tomu že se MR používá i v některých případech prenatální dg. k zobrazení zejména struktur CNS plodu považuje se za metodu bezpečnou pro plod natož pak pokud se bude vyšetřovat Váš kotník! KN
23. 9. 2010
otázka
Dobrý den paní doktorko, ještě jsem v šoku, tak snad bude můj dotaz srozumitelný. Včera jsem si udělala těhotenský test, ani ne tak z důvodu podezření na těhotenství, jako z hecu:-) a ten je jasně pozitivní, stejně tak dneska, takže předpokládám, že...
odpověď
Dobrý den, stát se může skoro všechno... :) , pacientek jež po řadě let a pokusů a otěhotnění porodí až po IVF a vzápětí s původním "neplodným" partnerem nechtěně otěhotní je celá řada , ale Vám v prvé řadě doporučuji urychleně podstoupit...
22. 9. 2010
otázka
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala. Beru 6.cyklus Duphaston.Menstruace se dostavila vždy cca max.do dnů. Dnes jsme 10.po dobrání a mens. nikde. Před dvěma dny jsem si dělala test, ale vyšel negatviní. Jak dlouho mám ještě počkat? Nebo již...
odpověď
Dobrý den doporučuji zopakovat test pokud stále negativní vyrařte na gynekologii. KN
22. 9. 2010
otázka
Dobrý den na konci MS jsem dodstla chřipku nebo virozu, zajímá me zda se muzem za 10dní cca době ovluce tohoto cyklu pokoušet s klidným svědomím o dítě, pokud budu již v pořádku. Nebo zda muže mít prodělaná chřipka v začátku cyklu ještě před...
odpověď
Uvedené by zásadně vadit případnému počínajícímu těhotenství nemělo, doporučuji omezit konzumaci alkoholu a návykových látek. KN
22. 9. 2010
otázka
Dobrý den, z důvodu nepravidelné menstruace a možná chybějící ovulace jsem začala užívat kapky Mastodynon v množství doporučené výrobcem. Na kapkách je napsáno, že se nemají užívat v období těhotenství. Kromě účinné látky drmku obecného obsahují...
odpověď
Dobrý den, alternativou k Mastodynonu jsou kapky Agnucaston teratogenní není eni jeden z uvedených prostředků. KN
22. 9. 2010
otázka
Dobry den Paní doktorko, mam takovou prosbu,no nevim zda nejak neplasim,ale dnes rano jsem delala pomazanku,dostala jsem od mamky,kus kvalitni veprove sunky primo z vyrobny ,kterou ona otevrela ve ctvrtek,no nevim porad jsem vahala zda nejde uz „...
odpověď
Dobrý den nemáte-li příznaky infekce zejména vysokou horečku nad 38,5°C průjem zvracení a další příznaky jako únava slabost měklo by to být OK. KN