Placenta nízko uložená

6. 9. 2019
otázka

Dobrý den, vážený pane doktore, mam na Vás dotaz. Nyní jsem ve 20tt probíhající, po ivf. Na úplném začátku zakrvacení a špinění - hematom, od nějakého 10tt bez špinění, jednou jedinkrát po pohlavním styku pár kapek. Nyní mi bylo řečeno, že mám placentu nízko položenou, že svým koncem zasahuje do branky. Prý je šance, že se ještě sama vytáhne. Nebylo mi řečeno, že mám dodržovat nějaký speciální režim, nicméně samozřejmě jsem (bohužel) koukala na internet, zakazuje se prý pohlavní styk, hrozí předčasný porod a odloučení placenty? Koukala jsem, jaký nález mám v tehotenske průkazce. Výška fundu F 2/P, pp1. Není to riziko předčasného porodu? Samozřejmě mě to celé vyděsilo, kdyz se paní doktorka tvářila, že je vše, až na tu placentu, ok. Nic mi pořádně nerekla. Mohl byste mi, prosím, napsat více o této diagnóze a v jakém případě se opravdu tyto spatne scénare dějí? A jaký režim mám tedy dodržovat? Jsem doma na neschopence, nicméně jezdíme na výlety, doma normálně funguji..mockrát Vám děkuji! S pozdravem TC

odpověď

Dobrý den,takto nízko má placentu x-těhotných. Pokud je těhotná bez obtíží, kromě styku (ten čistě spekulativně může v této situaci zvýšit riziko krvácení), péče a chování bez omezení. Jestli vznikne krvácení nebo ne s jistotou říci nelze,ale pravděpodobnost je v této fázi těh.malá a časem se má placenta šanci posunout růstem plodu správně nahoru.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24420
Další dotazy
18. 9. 2019
otázka
Vážený pane doktore, ráda bych Vás požádala o Váš názor. S manželem řešíme, jestli je rozumné se snažit o další těhotenství. Oba bychom si moc přáli 4. dítě. Máme již tři zdravé děti, oběma nám je 32 let. Oba jsme zdraví. 1. Porod-dívka, zdravá, po...
odpověď
Dobrý den,šance určitě je,ale va Vašem případě bych s miniheparinem od počátku neváhal.
18. 9. 2019
otázka
Dobrý den, pro opakované IUGR (stagnace váhy po 34tt a oligohydramnion) v předchozích těhotenství jsem byla odeslána na hematologii. Preventivně si aplikuji Clexane 0,2, ale až od 18tt. Píšete, že by se měl miniheparin aplikovat od začátku. Znamená...
odpověď
Dobrý den,ano, jinak vidí hematologové,jinak já...:-)...oni vidí "čísla",která jsou vidět jako odraz změn srážlivosti v oběhu matky, mě zajímá jiný vliv nízkomolekulárního heparinu - imunomodulace. Za mě lepší od začátku,tehdy se ustanovují vztahy...
18. 9. 2019
otázka
Dobrý den, dnes na kontrolu ve 23 tt mi byla zjištěno lehce tonizovaná děloha a zkrácený čípek, dl. 3,17cm. Nic mi nebylo predepsáno a kontrola za 14 dní. Je to správný postup? Předem děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den,zkrácené děložní hrdlo pod 25 mm ,takže přesně takhle bych postupoval např. i já.
18. 9. 2019
otázka
Dobry den pane doktore, je mi 41 let a mam za sebou 6 neuspesnych IVF, 7.IVF vyslo a jsem nyni v 28.tt. Na zacatku jsem brala Crinone, Prednison a Aspirin protect do 12.tt. Pote jsem po kontrole a konzultaci v CARu vse vysadila. Chtela bych se Vas...
odpověď
Dobrý den,myslím,že pro Vaší situaci za mě vše o.k.
16. 9. 2019
otázka
Krásný den, pane doktore a děkuji Vám za bleskovou uklidňující odpověď. Já asi možná tuším, proč některá pracoviště provádějí tripl test :) → mně bylo kupř. řečeno, že mi amnio není doporučeno skrze vysokou rizikovost, a že bychom udělali neinv....
odpověď
Dobrý den,jen se budu opakovat....pro mě z nechopitelných důvodů, "jede stále hodně pracovišť v devadesátkách...."....prostě ignorují moderní prvotrimestrální skríning se záchytností DS až 95%. Ti,co ignorují, kombinují (ano,je to mj. o ceně) ,ne...
16. 9. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o zodpovězení dotazu. Na téma ureaplasma jste již odpovídal mnohokrát, ale stále nějak nenacházím odpovědi na mé otázky, které se mi honí dokola hlavou. Ve 22 TT jsme přišli o dvojčátka. Snažili jsme se téměř 2 roky,...
odpověď
  Dobrý den,o.k., přeléčení OBOU partnerů určitě,ale bohužel, s nejistým výsledkem - většinou se dá "zbavit",ale ne vždy, uvedená antibiotika (ale i ostatní proti např. Ureaplasma ) jsou "jen" bakteriostatická, ne bakteriocidní,tj. nemusí je plně...
16. 9. 2019
otázka
Dobrý den, dne 30.8.2019 mi bylo sděleno zamlkle tehotenstvi (7+5). 2.9. jsem začala krvácet a samovolne jsem potratila. Dnes 11.9. mi bylo sděleno, ze plod i plodové obaly již odešly, ale že mám stále vysokou sliznici (9mm) a že by byla nutná...
odpověď
Dobrý den, pokud Vám nic není, revize není nezbytně nutná, děloha se většinou ,,dočistí,, pokud odešlo celé plodové vejce sama s další menstruací, AP
16. 9. 2019
otázka
Vážený pán profesor, chcela by som sa Vás spýtať, mala som s manželom nechránený styk na 16. deň 32 dňového cyklu, išlo skôr o nehodu, neužívam HAK, mám za sebou dve tehu (dve zdravé detičky) a nakoľko som si neželala byť tehotná som cca do 1,5...
odpověď
Dobrý den, pokud jste si poskoitální antikoncepci vzala hned po pohlavním styku je malá pravděpodobnost otěhotnění, pokud by se i tak přesto stalo, na plod by to nemělo mít vliv, s pozdravem AP
16. 9. 2019
otázka
Dobrý den. Byla jsem dost silná kuřačka a ještě i na začátku těhotenství jsem dost kouřila. Přestala jsem, když jsem si zapálila, bylo to jen jednorázově. Jsem ve 39tt a byla jsem na utz v nemocnici. Pan doktor mi řekl, že moje placenta odpovídá...
odpověď
Dobrý den, u kuřaček i když kouření omezíte, je negativní vliv  jak na placentu i na plod po celou dobu těhotenství, s pozdravem AP
16. 9. 2019
otázka
Dobrý den , měla bych dotaz 16.8.2019 byl ket, k dnešnímu dni 24 dní po ket blastocysty,sem dle ms 5+6tt dle utz.6+0.Bylo vidět plodové vejce 19,1mm bez struktur. Lekařka tvrdí, že je vše v pořádku, že prý je vše malinké tak by nebylo nic vidět.Za...
odpověď
Dobrý den, určitě vydržte na kontrolní ultrazvukovévyšetření, AP