plánované/neplánované rodičovství

15. 10. 2011
otázka
Dobrý den paní doktorko, potřebovala bych poradit ohledně těhotenství. Jsem asi méně vhodný kandydát na těhotenství mé BMI je 32 a jsem kuřačka. Přítel 43let za mnou přišel, že by chtěl miminko, že bysme mohli na tom zapracovat už teď v zimě. Vždycky jsem dítě chtěla, ale teď jsem trochu znervozněla. Bojím se, že mé kouření i kdybych teď přestala, ovlivní zdraví mého dítěte. S mou obezitou bojuji již strašně dlouho, ale kolísá to pořád. Snažím se jíst zdravě a jím o polovinu méně než ostatní,ale jím v hektickém prostředí. Je pravda, že se sportu moc nevěnuji, ale o to víc to doháním pracema na stavbě a mou neposedností. Chci ze zeptat, jestli když nahradím kouření elketronickou cigaretou, nebo Nicoret cigaretou, jestli to pomůže. Slyšela jsem, že kouřit by se mělo přestat 4 roky před otěhotněním a přestat těsně před, by mohlo být škodlivé dítěti. Můžete mi poradit, jaké rizika mě a mé dítě čekají stěmito problémy? Děkuji Lucie
odpověď
Dobrý den, nepsala jste věk, předpokládám že jste mladá, na věku partnera noho nezáleží. Váha by mohla být určitě problém, ale pokud jste rozhodnuta otěhotnět asi bych skoncovala s kouřením co nejdříve , je jedno jestli použijete elektronickou cigaretu nebo žvýkačky a náplasti, záleží asi od toho jak silný jste kuřák. Taky bych před plánovanou graviditou se pokusila v místě bydliště najít poradnu pro obezitologii / v Praze na III. interní klinice VFN/ nebo alespoň výživového poradce, který Vám zkontroluje Váš jídelníček a pohybovou aktivitu. Obezita se bohužel promítá do celkového zdravotního stavu, může mít problémy se štítnou žlázou, vysokým krevním tlakem, cukrovkou, bolesti pohybového aparátu, pokud se to neprojeví nyní tak v graviditě určitě. Hodně štěstí a sil přeje AP
MUDr. Andrea Pašková

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu

Počet odpovědí: 1575
Další dotazy
12. 11. 2018
otázka
Milý pane doktore. Byla jsem u svého lekare 30+3tt lékař dle utz naměřili miminku jen 1200g - prý zaostává - BPD 72, HC 271, AC 240, FL 56, průtoky prý OK, co si o tom myslíte? při měření vnitřním utz děl. Hrdlo - měkké otevřené na prst délka 22mm...
odpověď
Dobrý den, zklrácení čípku opravdu došlo, ale nemusí nutně znamenta předčasný porod, velikost plodu se dá posoudit jenom opakováním biometrie á 14 dnů a sledování průtopků placentou, AP
12. 11. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore. Obracím se na vás s dotazem, který mi nedá spát:)Ve 12tt mi dělali screening, který vyšel celkově negativní ( nosí kost přítoma, NT 1,8, orgány zobrazeny), ale snížená hodnota PAPP-A 0,244 Mom - výsledek riziko Trizomie 13 1:...
odpověď
Dobrý den, screening negativní, ale snížená hodnota PAPP může souviset s komplikacemi v průběhu gravidity, menší plod, krvácení... AP
12. 11. 2018
otázka
Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Jsem v 36 tt a byla mi zjištěna dilatace pravé ledviny u plodu. Dnes na UZ vpravo dilatace proximálního ureteru 11 mm, síla parenchymu 12 mm,močový měchýř fyziologicky naplněn. KPS levé ledviny bez...
odpověď
Dobrý den, rozšíření, dilatace močovodu se sleduje pravidelně ultrazvukem v průběhu porodu a pak pediatrem po porodu, AP
12. 11. 2018
otázka
dobrý den pane profesore,moc prosím o objasnění pojmů v tehotenske prukazce.při 2.screeningu ve 22 tt v poznámce napsané : n2sa, bmo, ps k plíce..jsem druhorodicka.první porod byl komplikovaný,asistovany,vex i kleště,skončil rupturou 4.stupne,...
odpověď
Dobrý den, u komplikované trhliny hráze se opravude pro velké riziko jejího opětovního poranění doporučuje opět císařský řez, zkratky nevím co znamenají, možná uložení placenty, AP
12. 11. 2018
otázka
Dobry den pane doktore, vcera jsem byla na UTZ 7+5tt plod velky 14mm, srdecni akce patrna, ale v lekarske zprave jsem nasla informaci: mezi embryem a zloutkovym vackem vs amnialni pruh 6mm sily 1.5mm. Embryo norm tvaru.. . I z UTZ snimku je tento...
odpověď
Dobrý den, ještě bych počkal na kotnrolní ultrazvuk, pro stanovení diagnozy se mi to zdá moc brzy, AP
12. 11. 2018
otázka
Dobrý den, jsem ve 28 týdnu těhotenství a trápí mě suchý až vlhký kašel. Praktický doktor mi doporučil sirup Robitussin a Zodac+ antibiotika Amoksiklav, v lekarně mi Robitussin a Zodac zase nedoporučují užívat, tak nevím. Děkuji za Vaši odpoved.
odpověď
Dobrý den, tyto léky lze užívat i v graviditě :), AP
12. 11. 2018
otázka
Dobrý večer, jsem asi v 6 tt těhotenství. Dnes večer při jízdě autem, cesta asi 40 km, jsme bohužel přejeli přes retardér, asi tou 50 km rychlostí. Dost to drnclo, lekla jsem se. Bříško trochu zabolelo, asi jak jsem se lekla a stáhla se. Nyní mě nic...
odpověď
Dobrý den, jedno,,drncnutí,, v autě miminko nijak neohrožuje, AP
11. 11. 2018
otázka
Pane doktore, již jsem sem dnes dotaz pokládala, ale ještě mi leží v hlavě jedna věc. Respektive otázka, proč se vůbec u některých žen předčasně zkracuje a měkne děložní hrdlo? Což mě potkalo. Na výsledky kultivace čekám. Napadla mě a následně děsně...
odpověď
jen dodatek.Jak je už bezpochyby známo(ale pár desítkám lidí na světě), to,že těh.nedopadne dobře je víceméně dáno od samého úvodu těh. Ať chceme nebo ne,možná evoluce...možná Heisenbergův princip neurčitosti (více viz google),ale zřejmě proces mj....
11. 11. 2018
otázka
Milý pane doktore, mám zase smůlu a musím se na vás obrátit. Byla jsem u svého lekare 30+3tt lékař dle utz naměřili miminku jen 1200g - prý zaostává - co si o tom myslíte? při měření vnitřním utz děl. Hrdlo - měkké otevřené na prst délka 22mm ( na...
odpověď
Dobrý den,zatím není zásadní problém,ale určitě bude chtít trpělivost.
11. 11. 2018
otázka
Dobrý večer, ráda bych znala váš názor. V roce 2016 se mi ve 37. týdnu narodil syn. Na začátku těhotenství mi byla zjištěna Leidenská mutace, po dobu celého těhotenství jsem si musela píchat léky na ředění krve. Celé těhotenství probíhalo bez...
odpověď
Dobrý den,ano,současný náhled je jasný.Ureaplasmata má až 80%lidí. Léčba jen tehdy,když dělají problém.Tj.např.zánět moč.cest.Pokud nedělají,neléčit.