Plicní chlamydie, zoubky

15. 10. 2018
otázka

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala ohledně možné nákazy mého téměř čtyřměsíčního syna plicními chlamydiemi. Moje sestřenice prodělala silný kašel způsobený chlamydiemi v létě, přelom června/července nejhorší průběh, do konce července antibiotika, na začátku srpna začala chodit do práce. Na začátku října jsme u ní byli i se synem na návštěvě, téměř celý den,sestřenice už vůbec nekašle,jen se prý stále cítí unavená a doktoři jí řekli, že léčba chlamydií je běh na dlouhou trať. To mě trochu vyděsilo, myslela jsem, že když už chodí do práce, nemůže být pro své okolí nakažlivá? Prý ještě na začátku září měla občasné záchvaty kašle, především při pohybu, teď již ne. Chci se tedy zeptat, zda je možná nákaza (v některé z poraden jsem četla, že nákaza je možná pouze v případně akutního onemocnění?) a zda je toto onemocnění tak nebezpečné pro kojence, jak se všude dočítám? Pokud by bylo z naší strany podezření zrovna na chlamydie a nasadila by se včas správná léčba, mohlo by vše proběhnout i bez komplikací? Mám u syna něco sledovat? Paradoxně hned den po návštěvě začal lehce pokašlávat, i když předpokládám, že inkubační doba by byla trochu delší a tento kašel svádím spíše na zakuckání (syn teď opravdu hodně slintá) nebo na lehkou rýmu, kterou měla celá naše rodina. Ráda bych se ještě zeptala, zda je možné, že by synovi již rostly zoubky? Čtyři měsíce nám budou na konci října. Opravdu hodně slintá a zběsile si strká pěstičky do pusinky, při pití kolikrát jakoby se snažil "rozkousat" savičku. Omlouvám se za rozsáhlý a možná paranoidní dotaz, od té doby, co mám syna, se okolo mě objevují nemoci, o kterých jsem téměř nikdy neslyšela nebo jsem se s nimi nesetkala (kolegyně s černým kašlem apod.), jsem ze všeho velmi vyděšená. Moc děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den. Zápal plic chlamýdiemi u kojenců být může, je to ale dost vzácné. Pokud už byla sestřenice přeléčená v srpnu, tak infekční není. Únava po takovém onemocnění může přetrvávat delší dobu. Kuckání nejspíše bude z virózy, kterou doma máte. První zoubek roste sice nejčastěji kolem 6. měsíce života, ale rozmezí je poměrně velké od měsíce až do roka. Je tedy klidně možné, že se už klube na svět.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1488
Další dotazy
18. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám 4,5 měsíční miminko (převážně na umělém mléku) a nyní jsem začala s příkrmy. Mám na vás dotaz ohledně postupu a sestavení jídelníčku.Protože všude jsem se dočetla různé postupy a názory na to, jak začínat s příkrmy, tak...
odpověď
Dobrý den. Vybodněte se na všechny příručky a věřte si, dělejte, jak to sama cítíte. Děláte to dobře. Žádná ověřená studie, na to jak přesně zavádět příkrmy vlastně neexistuje, je to spíše otázka tradice a podle našeho bývalého primáře vlastně...
18. 1. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, již několikrát jste mi velmi pomohl,za což Vám velmi děkuji. Ráda bych se nyní zeptala na následující dotazy: 1) Ráda bych s půlročním synem začala navštěvovat kurzy plavání, nicméně názory na internetu jsou buď zcela kladné...
odpověď
Dobrý den. 1) Stran plavání nemám vyhraněný názor. Pokud se to miminku bude líbit, proč ne. Žloutenky bych se zbytečně nebál. Asi bych do chlórované vody nelezl s dítětem s atopickým ekzémem, apod. Povídá se třeba o školdivém aerosolu nad vodní...
17. 1. 2019
otázka
Vážený pane doktore, náš malý 8týdenní chlapeček prakticky od navratu z porodnice dennodenně tlačí. Zpočátku vše probihalo s pláčem, pak jsme nasadili espumisan a biogaiu a situace se poměrně zklidnila, nicméně stale denně tlačí, někdy ty prdiky...
odpověď
Dobrý den. Jestli odchází pravidelně stolice a v porodnici odešla smolka do 48 hodin, dítě prospívá, tak by to mělo být v pořádku.
17. 1. 2019
otázka
Dobrý den, dcera má 4 měsíce. Prvních 6 týdnů byla bez problémů kojena a přibírala až moc, poté začaly (a postupně se stupňovaly) velké problémy, kdy odmítala kojení (nejdříve jen večer, později i odpoledne, dopoledne, ráno…) až odmítala kojení...
odpověď
Dobrý den. Toto úplně řešit bez podrobnější anamnézy a vyšetření dítěte. Řidší a zelenější stolice může určitě po umělé formuli být. Otázka je, nakolik je to závažné, nakolik se stolice vsakuje do pleny a podobně. Váhově evidentně prospívá výborně....
17. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám 5měsíčního syna a chtěla bych se zeptat, zda nevadí že jsem mu doteď ještě vůbec nečistila oči. Zatím nebyl žádný problém-okolí očí má čisté,neměl je ani zalepené.Myslíte,že bych měla alespoň preventivně čistit třeba...
odpověď
Dobrý den. U zdravého dítěte není potřeba čistit oči borovou vodou nebo jiným antiseptickým přípravkem. Stačí běžná hygiena.
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den. Moc Vás prosím o odpověď. Mám 5 měsíčního syna. Narozen v termínu, porodní váha 4110g, já v těhotenství GDM. Přesně na den ve třech měsících dostal syn prujmy, později i hlen ve stolici .. neklid při jídle... pp kazdem jídle urputný pláč...
odpověď
Dobrý den. Reakce na extenzivní hydrolyzát (Nutrilon Allergy Care) může trvat až dva týdny. Nicméně vzhledem k tomu, jak dítě neprospívá, má četné průjmy, bych doporučil hospitalizaci na spádovém dětském oddělení k objektivizaci a dořešení problému...
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den,chci se zeptat na vitamínovou mast Vittela extreme, která obsahuje i vitamín A. Tato mast mi byla doporučena v lékárně v těhotenství, tak jsem jí používala na většinu těla, protože mám suchou kůži. Používala jsem jí několikrát denně a...
odpověď
Dobrý den. Do roku 2000 bylo za 30 let popsáno na světě pouze 30 dětí s vrozenou vývojou vadou asociovanou s předávkováním vitamínu A u matky. Toto číslo je velice malé, riziko z kožní masti vidím jako velice nízké. Nicméně pro miminko bych takovou...
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, synovi (7tydenni) se vytvořila pupeční kýla. Pediatrička jej pouze odeslala na dětskou chirurgii a sdělila mi, jak vypadá případné uskřinutí ale více doporučení nemáme a na chirurgii jdeme až na konci ledna. Všimla jsem si,...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát. Uskřinutí malé pupeční kýly u malého miminka je sice čistě teoreticky možné, ale ještě jsem neslyšel, že by se to někdy stalo. Termín na konci ledna stačí. Zatlačovat kýlu můžete, ale myslím, že zásadní význam to nemá....
14. 1. 2019
otázka
Dobrý den, dcera má již 3 roky v podkoží na stehne bouličky po očkování (hexa, prevenar). Před dvěma lety kontrolováno na sono, naštěstí bez nálezuu ale stále mě to znervoznuje. Dcera si stěžuje, že ji to svědí, při zmáčknutí bolí. Chci se zeptat,...
odpověď
Dobrý den. Mohl se tam vytvořit drobný granulomek, drobná jizvička, citlivější tkáň. Nejspíše nemá cenu s tím cokoli dělat, pokud se to nezvětšuje, nemění, což by se nemělo.
14. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Obracím se na Vás s dotazem. Před časem jsem Vám zde psala, že jsem si z prohlídky po šestinědělí donesla diagnózu kapavky a chlamydií, kdy vyšetření moči podstoupily i děti /protože jsem se s nimi v inkriminované době...
odpověď
Dobrý den. Předpokládám, že i kdyby jste infekci prodělala, děti by se ve vaně nenakazily. Jedinou cestou event. přenosu protilátek by bylo, pokud byste infekci měla již během těhotenství. To by se uvedenými nemocemi rovněž nenakazily, ale mohly by...