Plicní chlamydie, zoubky

15. 10. 2018
otázka

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala ohledně možné nákazy mého téměř čtyřměsíčního syna plicními chlamydiemi. Moje sestřenice prodělala silný kašel způsobený chlamydiemi v létě, přelom června/července nejhorší průběh, do konce července antibiotika, na začátku srpna začala chodit do práce. Na začátku října jsme u ní byli i se synem na návštěvě, téměř celý den,sestřenice už vůbec nekašle,jen se prý stále cítí unavená a doktoři jí řekli, že léčba chlamydií je běh na dlouhou trať. To mě trochu vyděsilo, myslela jsem, že když už chodí do práce, nemůže být pro své okolí nakažlivá? Prý ještě na začátku září měla občasné záchvaty kašle, především při pohybu, teď již ne. Chci se tedy zeptat, zda je možná nákaza (v některé z poraden jsem četla, že nákaza je možná pouze v případně akutního onemocnění?) a zda je toto onemocnění tak nebezpečné pro kojence, jak se všude dočítám? Pokud by bylo z naší strany podezření zrovna na chlamydie a nasadila by se včas správná léčba, mohlo by vše proběhnout i bez komplikací? Mám u syna něco sledovat? Paradoxně hned den po návštěvě začal lehce pokašlávat, i když předpokládám, že inkubační doba by byla trochu delší a tento kašel svádím spíše na zakuckání (syn teď opravdu hodně slintá) nebo na lehkou rýmu, kterou měla celá naše rodina. Ráda bych se ještě zeptala, zda je možné, že by synovi již rostly zoubky? Čtyři měsíce nám budou na konci října. Opravdu hodně slintá a zběsile si strká pěstičky do pusinky, při pití kolikrát jakoby se snažil "rozkousat" savičku. Omlouvám se za rozsáhlý a možná paranoidní dotaz, od té doby, co mám syna, se okolo mě objevují nemoci, o kterých jsem téměř nikdy neslyšela nebo jsem se s nimi nesetkala (kolegyně s černým kašlem apod.), jsem ze všeho velmi vyděšená. Moc děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den. Zápal plic chlamýdiemi u kojenců být může, je to ale dost vzácné. Pokud už byla sestřenice přeléčená v srpnu, tak infekční není. Únava po takovém onemocnění může přetrvávat delší dobu. Kuckání nejspíše bude z virózy, kterou doma máte. První zoubek roste sice nejčastěji kolem 6. měsíce života, ale rozmezí je poměrně velké od měsíce až do roka. Je tedy klidně možné, že se už klube na svět.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1402
Další dotazy
12. 11. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, chci Vás moc poprosit o radu, přip. zkušenost co v naši situaci dělat. Synovi je 5 měsíců a cca 3 měsíce se neskutečně trápíme s krmením. Pokud kojím, je vše v naprostém pořádku, ale celou dobu odmítá lahev a jakékoliv UM,...
odpověď
Dobrý den. Nejpravděpodobnější diagnózou, která trápí Vaše miminko, je reflux. Nechce pít, protože má bolesti při polykání. Miminko také už hodně nabralo. Takže mou radou bude rovno začít s příkrmy a strsan odmítání jídla, zkusit na nějakou dobu...
12. 11. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, syn (tehdy 13 měsíců) měl jednorázově ve stolici krev. Byli jsme zrovna na dovolené, hodně nás to vyděsilo. Po příjezdu domů (přibližně po týdnu) jsme šli k pediatrovi. Říkal, že by se mohlo jednat o infekci (bakteriální...
odpověď
Dobrý den. ABKM to může být, ale vzhledem k věku, protože krev byla ve stolici pouze jedenkrát, absentovaly další příznaky, je to diagnóza spíše nepravděpodobná. Pokud bolestivě tlačí, pátrat spíše tímto směrem, podat do stravy vlákninu, apod. Mléko...
12. 11. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zvracení u kojené 7 týdenni dcery.Porodní váha 4000g, po šestinedělí cca 6 kg.Většinou zvrací v odpoledních hodinách/večer cca 3-5x týdně. Zvracení není obloukem,ale vyzvrací obrovské množství mléka. Naše...
odpověď
Dobrý den. Pokud má holčička za 7 týdnů 2kg nahoru, tak je to skutečně na 99% přepíjení. Nevím, jak dlouho ji máte u prsu. Nejlepší by bylo zkrátit dobu pití. Dítě bude plakat, protože je zvyklé na víc, ale není to pro něj ideální. Orientačně dobu...
8. 11. 2018
otázka
Dobrý den,dcera se narodila v termínu přirozeně, 3000g, 51cm. Do 5týdne jsem kojila,ale stále u prsu usínala do té míry,že jsme skončily na JIP s celkovou dehydratací. Od té doby bojkot kojení a UM. Náš problém je,že ačkoliv zkoušíme 5mléko,tak...
odpověď
Dobrý den. Zkusil bych podávat Helicid (rozdrtit kuličky z kapsle) nebo omeprazol sirup (připraveno magistraliter v lékárně) v dávce 2mg/kg/den (aby Vám napsal PLDD). Pokud už máte alfamino, můžete doslazovat 5g glukopurem na 100ml. Pokud ...
8. 11. 2018
otázka
Dobry den pane doktore Magner, obracim se na vas s dotazem ohledne meho 2,5 syna. Od narozeni spi velice zle behem dne,spatne usina,kolikrat s krikem,posledni tydny se to stupnuje,budi se pravidelne po 20-30 minutach a neumi znovu usnout,hodne sebou...
odpověď
Dobrý den. Asi bychom začali něčím úplně základním - pokud přibral 2kg za 2,5 měsíce, tak přibírá prakticky 250g týdně. Není to špatně, naopak, ale také to může svědčit o přepíjení se. Jak dlouho ho máte u prsu? Kolik vypije ještě AR formule?...
8. 11. 2018
otázka
Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Jsem v 36 tt a byla mi zjištěna dilatace pravé ledviny u plodu. Dnes na UZ vpravo dilatace proximálního ureteru 11 mm, síla parenchymu 12 mm,močový měchýř fyziologicky naplněn. KPS levé ledviny bez...
odpověď
Dobrý den. Pro miminko to nemusí znamenat vůbec nic. Nejspíše Vás dále budou sledovat na nefrologii. V případě, že by se objevily teploty, tak pokud se nebude jednat o jasnou virózu, je potřeba pamatovat na možnost infekce močových cest. Většina...
8. 11. 2018
otázka
Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s dědičností barvy očí a vlasů. Z mé strany rodiny jsme všichni modroocí a světlovlasí po několik generací. Z manželovy strany je modrooký otec a matka hnědovlasá, hnědooká. Naše dcera se narodila s temně modrýma...
odpověď
Dobrý den. Exotickými předky bych to úplně nenazýval. Pokud Vy jste světlá a manžel tmavý, můžete mít světlé i tmavé děti. Pokud má dcerka jedno znaménko do 1cm, tak se s tím nic neděje, může časem i zmizet. Pokud by se flíčky nějak rozšiřovaly/...
8. 11. 2018
otázka
Dobrý den, mám děti ve věku 3,5 roku a 5 měsíců, v pondělí jsme byli na návštěvě u sestry, která byla zdravá, ale ve středu u ní propukla mononukleóza. Chtěla jsem se zeptat jestli mohla moje děti nakazit už v pondělí, když už určitě měla nemoc v...
odpověď
Dobrý den. I kdyby byly v blízkém kontaktu ("nemoc z líbání"), zbytečně bych se toho nebál. V tomto věku to probíhá většinou úplně bez příznaků.
6. 11. 2018
otázka
Dobrý den, pane docente, ze zvědavosti mám na Vás dva dotazy, nikde jsem nenašla adekvátní odpověď. 1. proč mimina do půl roku nemusí dostávat jiné tekutiny než mléko - přece když je třeba teplejší počasí a ony brečí, tak nemají žízeň? Chápu, že...
odpověď
Dobrý den. Riziko podávání čaje nebo vody u dítěte, které má jinak pouze mléko (ať již mateřské nebo umělou formuli), spočívá především v tom, že se jedná o tekutinu hypotonickou a nekalorickou. Trochu vody nebo čaje nevadí, při vyšším objemu ale...
6. 11. 2018
otázka
Dobrý den, všimla jsem si, že mému synovi (4 měsíce) občas ukapává moč. Všímám si toho při přebalování nebo před koupáním. Vybalím ho z plínky a na špičce penisu se sem tam objeví kapka moči. V průběhu přebalování se to stane i 3x (3 kapičky). Je to...
odpověď
Dobrý den. Váš chlapec by měl mít konzílium nefrologa/urologa. Pokud v mezidobí močí proudem, tak to nebude akutní. Pokud moč celou dobu jenom ukapává, chtělo by to vyšetření podle možností do týdne.