Pohlavní styk v těhotenství

1. 7. 2013
otázka
Dobrý den pane doktore, můj dotaz se týká pohlavního styku v těhotenství, četla jsem že sperma v pochvě může způsobit předčasný porod. Jsem v 27 týdnu a jelikož jsem čekala dvojčátka a v devátém týdnu jedno potratila, po týdnu jsem opět krvácela, ale s léky se vše upravilo a těho pokračovalo dál. Mám však obavy ze sexuálního styku vůbec. Mé scóre je 1 a vše jinak v pořádku. Děťátko se dobře vyvíjí(chlapec) a dokonce podle ultrazvuku by mělo být o pět dnů starší :-). (Vím přesně na den oplozovací soulož). Mám zbytečné obavy nebo jsou oprávněné a mám se spíše pohlavního aktu zdržet a zůstat pouze u mazlení? Je opravdu sperma v poslední třetině těhotenství v pochvě nebezpečné, když již nějaké problémy v těho vznikli? Děkuji Vám za odpověď. Romaneta
odpověď
Dobrý den,bohužel,podobných nesmyslů koluje celá řada.Pohlavní styk NEMŮŽE sám o sobě vyvolat porod.O porodu rozhoduje plod,nikoliv matka či otec. Pokud se ovšem nejedná o situaci,kdy spojeho s hrubým traumatem porodních cest či skrytou dispozici k předčasnému porodu...což nelze ,na druhou stranu,často nijak zjistit.Objektivně se dispozice dá posoudit tak,že víme délku děložního hrdla - cervikometrii - dle UZ vyšetření,pakliže norma, styk by měl být o.k. Mužský ejakulát obsahuje sice prostaglandiny,které mají "prsty" v mechanismu porodu,ale množství potřebné k nastartování kontrakcí je cca 0,5 mg - 3 mg prostaglandinu E2 - PGE, v ejakulátu je asi cca max. 0,1 mg PGE2. Jednoduchou trojčlenkou pak dospějete k počtu styků/mužů potřebných k nastartování kontrakcí...
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, přes Vánoce jsem brala 5 tablet Macmiroru. Poslední zavedena 27.12. a 3.1. mi byly nabrány kultivace na streptokoka (37tt). Nemohou vyjít výsledky zkreslené? Léta na streptokoka agalactiae trpím a téměř pokaždé byl nález...
odpověď
Dobrý den, ano mohou být zkreslené , pokud opakovaně ve výtěrech v graviditě,je lepší podat atb profylaxi k porodu, AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, zda je velké riziko užít v tabletu Vermox v prvním trimestru těhotenství? Bohužel syn se ve školce nakazil a roupy (už je to měsíc co jsme to zjistili a užili první tabletu Vermoxu) a u sebe jsem roupy...
odpověď
Vermox lze užívat i v graviditě. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobry den pane profesore, jdu jsem s dotazem. Po dvou raných potratech 6 a 7 tyden mi na genetice zjistily ze mam trombofilni mutaci f2 heterozygot. Gynekolog mi predepsal clexan 0,4ml od prvniho dne pozitivniho tehu testu . Na hematologii pred...
odpověď
dobrý den, min do 12 g.t. je léčba miniheparinem indikována. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, jsem potřetí těhotná, mám heterozygot Leiden, migrény s aurou a před otěhotněním jsem brala Thyrozol 5 dnů v týdnu, nyní sledována, zatím bez medikace. 1.těhotenství: hematom od 6tt, vstřebán, 16tt střevní viroza a za 2 dny odtok vody a...
odpověď
Dobrý den, určitě Clexane nevysazujte je to podpůrná léčba k udržení těhotenství. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na aktuální problém. Jsem ve 21 tt a u miminka nám byla zjištěna cysta. Přepis z lékařské zprávy: v levé postranní komoře hladkostěnná anechogenní cysta vel. 10 mm, bez posunu středových struktur, plod...
odpověď
dobrý den, většinou se jedná o choroidální cysty , což je vývojová fáze mozku a do 24 g.t. vymizí. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za odpovězení mého dotazu. Je mi 26 let, mám již 2 leté dvojčátka narozena v 32 týdnu CS. S manzelem bychom chtěli další dítě. Ale, jak nad tím přemýšlím, tak se moc bojím. Vím, jaká jsou rizika při dalším...
odpověď
Dobrý den, riziko jakýkoliv komplikací spíše velmi nízké. Dá se předpokládat, že pokud jste neměla jiní těhot.onemocnění, tak porod byl předčasný hlavně z důvodu vícečetného těhotenství a to se nemusí opakovat, nisméně je tam vyšší šance opakování...
27. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
Dobrý den, OGTT je v normě, AP
5. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
je to velmi málo pravděpodobné, AP