Poloha KP a málo plodové vody

13. 12. 2018
otázka

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem nebo spíš radou pro uklidnění. V pondělí mi na UZ řekli, že mimčo je stále v poloze KP, mám málo plodové vody, což prý může mít vliv proč je v této poloze a že má šišatou hlavu. Do té doby mi nikdo neřekl nic špatného, tudíž mě to uvedlo trochu do šoku. Jsem v 37+1 týdnu. Myslíte, že je ještě možnost otočení plodu (samozřejmě jsem chtěla rodit normálně a ne císařkým řezem) a jaká z toho všeho v případě že se neotočí mohou být rizika? Četla jsem, že spontální porod KP je pro miminko rizikový. Různé babské rady (mosty aj.) zkouším,ale namám z toho dobrý pocit, abych nějak neublížila mimču tím že se snažím aby se otočilo (třeba díky množství vody, pupečná šňůře atd.). Otočení plodu zevními hmaty mě docela děsí a ani doktor se na něj moc netvářil. Dále - srovná se ta šišatá hlavička? Děkuji za odpověď a Váš čas.

odpověď

Dobrý den, pravděpodobnost otočení je minimální, na doporučení gynekologické společnosti u žen u kterých je plod KP v první graviditě se doporučuje ukončení císařským  řezem, otočení zevním obratem v případě malého množství vody plodové se moc nedoporučuje. ,,Šišatá,, hlavička je jenom tvar lebky, po porodu se vše mění, s pozdravem AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 2624
Další dotazy
17. 6. 2019
otázka
Dobry den, Pane doktore,nejsem tehotna,ale chci se optat,kdy je mozno znova otehotnet po predchozim CS(predcasny porod v 31plus5-dite Ok)..vice pricin,jedna z nich mozna i ma.VVV uterus unicornis s rud.rohem.Byla jsem pry sita na opacne strane...
odpověď
Dobrý den,ano, rok pauza vhodná.Pokud jste se hojila dobře, hysteroskopie nevnese žádnou užitečnou informaci.
17. 6. 2019
otázka
Dobrý den, Jsem ve 23tt a trápí mě celou dobu kvasinková infekce. Chtěla bych se zeptat,co na to můžu použít. Má dr mi nic nepředepsala, že to musím vydržet. Bohužel se to vydržet nedá. Jsem opuchlá, rozškrábaná... Děkuji za radu. E.
odpověď
Dobrý den, pokud PROKÁZANÁ kvasinková infekce, bezpečný a lék volby i v I.trimestru Clotrimazol vag.tbl volně bez receptu, jednu tabletu 6 dní.
17. 6. 2019
otázka
Hezký den, syn byl v kontaktu s holcickou, která dalsi den dostala nestovice. Je to 10 dni. Narodil se nam ted chlapeček a po navratu z porodnice pocitame s tim, ze braskove budou po inkubacni dobu od sebe(zatím se syn neosypal). Rada bych ale za...
odpověď
Dobrý den,dítěti předáváte krví a posléze mateřským mlékem protilátky řádově na měsíce, pakliže není tedy narozený dlouho, i kdyby byl v přímém kontaktu s nakaženým dítětem, neměl by onemocnět.
17. 6. 2019
otázka
Vážená paní doktorko, předem děkuji za zodpovězení mého dotazu a případnou radu. Byla jsem dvakrát těhotná, posledně to nedopadlo, musela jsem na kyretáž (kontrola v pořádku 2 týdny po) → potom 2x MS klasicky 30-31. den MS. Nikdy za celý život jsem...
odpověď
Dobrý den, potvrzení těhotenství je klinické, to znamená ultrazvukem při hladině HCG 1500-2000 IU? těhot.testy vykazuji pozitivitu  při hladině 20 IU, řídila bych se klinickým potvrzením gravidity , ne biochemickým, A.Pašková
17. 6. 2019
otázka
Dobrý deň pane docente. V 33 TT mi bol diagnostikovany mierny polyhydramion +veľký plod namerané 2500g. Mám leidensku mutáciu počas celého tehotenstva nebola vysetrovana krv. Gynekológ mi zdelil že dieťa má veľkú hlavu a hrudník. Tak teraz neviem...
odpověď
Dobrý den, polyhydramniopn a gvětší plod nesouvisí s dg. Leidenské mutace. V případě trombofilie jsou doporučené pravidelné kontroly na hematologii á 6 týdnů, s pozdravem AP
17. 6. 2019
otázka
Dobry den, mam dotaz ohledne alergie na potraviny. V detstvi jsem mela vsemozne alerge, nejhorsi na potraviny (ovoce, orechy), vzdy mi natekl jazyk, krk a spatne se mi dychalo. Asi d 30 let se nektere alergie samy zmirnily, muzu bez problemu napr....
odpověď
Dobrý den, ne, AP
17. 6. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám na Vás doraz “opět” ohledně alkoholu v počátku těhotenství. Těhotenství nebylo plánované a já tři týdny od početí pila alkohol, dalo by se říct, že skoro každý den cca 2 dcl, někdy možná i 3dcl vína. Myslíte si, že jsem...
odpověď
 Většina případů fetálního alkoholického syndromu vzniká u matek, které pijí častěji větší množství alkoholických nápojů. Teratogenně ovšem působí i jednorázový příjem většího množství etylalkoholu (večírek, oslava). Navíc neexistuje všeobecně...
17. 6. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, jaké dopady mohou mít tropická vedra na plod během těhotenství. Jsem v 17. tt a nynějším tropickým vedrům je těžké se vyhnout. Jak doma, tak v práci máme teplotu kolem 30 °C. V rámci práce často...
odpověď
Dobrý den, bohužel v dnešní době a ani v jiných částech světa se vyšším teplotám nemůžeme zcela uniknout, pokud se nejedná o několikahodinové slunění na přímém slunci, nebezpečné pro plod to není, ale platí samozřejmě běžná doporučení, hodně pít,...
15. 6. 2019
otázka
Dobrý den, jsem asi ve 3-4 týdnu těhotenství, před tím jsem se léčila se syndromem dráždivého tračníku, léky jsem tedy vynechala, ale vrátili se mi průjmy a jsem stále nafouklá tak jako dřív. V lékárně mi doporučili smectu, ale chci se radši ujistit...
odpověď
Dobrý den,principem fungování Smecty je snížit povrchové napětí střev, tím,že se v něm nevstřebá. Nemá tedy jak by se dostala do systémového oběhu Vašeho či dítěte.
15. 6. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Od neděle mě trápila bolest v krku, ke které se přidala rýma. Šla jsem tedy v pondělí k lékaři, který mě poslal ještě pro jistotu na ORL, ale kromě zánětu hltanu bylo vše ok. Dostala jsem tedy kloktadlo, které...
odpověď
Dobrý den,ano,léky bezpečné.