porod mrtvého miminka

13. 9. 2019
otázka

Dobrý den pane doktore, před měsícem jsem v 37+4 tt porodila mrtvou dceru. V pondělí jsem byla na kontrole u svého gynekologa, který mě odeslal do nemocnice, malá se nehýbala. V nemocnici mi byl udělán nový monitor a utz, kde vše bylo v pořádku. Další den jsem necítila pohyby, odpoledne jsem jela do nemocnice a tam mi oznámili, že miminku nebije srdíčko. Další den jsem porodila. Výsledky pitvy nic neprokázali, lékaři procházeli i veškeré mé výsledky z vyšetření, také na nic nepřišli. Genetika se, ale prý bohužel nedělala. Mám napsané doporučení na hematologii, imunologii a genetiku. Na hematologii a imunologii mám termín koncem října, ale o miminko bych se chtěla pokoušet hned po šestinedělí/ případně první menstruaci. Myslíte, že by vadilo pokud by se na něco přišlo a byl by potřeba např. heparin a já bych otěhotněla dřív než by byli výsledky? Nebo v případě otěhotnění by se měl heparin aplikovat preventivně?Děkuji

odpověď

Dobrý den,miniheparin a progesteron slouží jako velmi nespecifická,ale relativně hodně efektivní imunomodulace "pokřiveného" vztahu mezi imunitou matky a vyvíjejícím se plodem a pravděpodobně i mikrobiálním osídlením. Samozřejmě,i bez nich se může tentokrát vyvíjet vše normálně. Neúspěch nemusel vzniknout díky systémové "chybě",ale mohl se vyvinout "ad hoc" v daném těhotenství a už se nemusí opakovat. Ale protože první vyloučit medicína zatím s jistotou neumí (stávající negativní vyšetření neznamenají,že žádná chyba není, jen ji zatím neumí medicína popsat) , nespefická opatření výše dramaticky riziko, velmi složitými mechanismy,snižují. Takže s pozitivním testem miniheparin a progesteron určitě,čím časněji, tím vyšší pravděpodobnost že nesprávně nastavený proces "tolerance" těhotenství příznivě ovlivní. 

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24454
Další dotazy
18. 10. 2019
otázka
Dobry den, mam dotah ohledně pohybů dvojčat bi/bi. Nyní jsem 25 týden a pořád cítím pohyby hrozně slabě ikdyž mají placenty na zadní stěně. Příjde mi, jako by byli líné, že se jen tak jakoby převalí, ťuknou a konec. U prvního syna jsem ve 25 týdnu...
odpověď
Dobrý den, někdy u dvojčat může být jiné vnímání pohybů, je to dané také jejich polohou, důležité je , aby ultrqazvukové vyšetření a měření jejich velikosti bylo v normě, A.Pašková
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den moje jmeno je martina kurinova a momentálně jsem ve 28+5tt a chtěla bisem se poradit s českou lékařkou ohledně pohybů miminka, asi v 18tt sem začala cítit pohyby a každý týdem bili silnĕjší asi do 26tt potom se ale začal počet pohybů...
odpověď
Dobrý den, pokud jsou ultrazvuky  a monitor v pořádku, břicho roste, tak je možné, že dítě změnilo polohu a protoi jsou pohyby méně výrazné, A.Pašková
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně obav z možného přehřátí (?) plodu. Jsem momentálně v 1. trimestru a jednu noc jsem si nechala ruku přitisknutou na břicho. K ránu jsem se vzbudila a měla ho úplně zpocené, celkově jsem se pod...
odpověď
Dobrý den, s miminkem určitě ano, A.Pašková
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, jsem měsíc po porodu-epiziotomie. Pred porodem jsem měla velké malé stydke pysky a uvažovala jsem nad labioplastokou ale nyní po porodu se mi pysky o dost zmenšili. Jak je to možné? Popřípadě vrátí se po nějaké době do původní velikosti?...
odpověď
Dobrý den, ano je, A.Pašková
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, jsem v ranném stádiu těhotenství dle výpočtů 4.týden +6 (předchozí cykly ale nebyly uplne pravidelne).........dnes jsem byla na kontrole u pana doktora z důvodu slabeho nahnedleho špineni a slabeho krvacení....nemam bolesti břicha,...
odpověď
Dobrý den, v takto ranním stadiu těhot. nelze ještě těhot.ultrazvukem potvrdit, rozhodující je pak hladina těhot.hormonu HCG, AP
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Momentálně jsem 33+2 a už dva dny pociťuji časté tvrdnutí břicha. Většinou večer a zrána, někdy po 5-8 minutách (to trvá třeba 3/4hodiny) a potom půl hodiny klid a další tvrdnutí jsou jen občasná...a za 2...
odpověď
Dobrý den, pokud se kontrakce nestupňují, není přítomný odchod hlenové zátky, nebo krvácení, vyčkejte 4 dny na další kotnrolu, AP
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu. Dnes mám termín porodu a od vaginální léčby Dalacinem mám vyšší pH pochvy. Nyní z kultivace zjisten masivně pomnožený stafylokok aureus a četně Gardnerella. Doktoři v nemocnici se shodli, že nemá cenu...
odpověď
Dobrý den, ano můžete aplikovat bez obav, AP
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane profesore, s panem doktorem Kouckým jsme byli domluveni ohledně imunomodulace, že až otehotnim, tak se mu mám co nejdřív ozvat, abychom se domluvili, co a jak dál. Nicméně mi na email 14 dní neodpovídá a jiný kontakt na něj bohužel...
odpověď
Dobrý den, objednejte se na t.č. 224967401 do těhot.ambulance, AP
18. 10. 2019
otázka
Dobry den pane profesore, chci se vas zeptat mam problem se zuby. Jsem ve 22 tt tehotenstvi. Muj dotaz zni jake by bylo riziko pro miminko kdybych podstoupila rentgen zubu s olovenou vestou...? A muj druhy dotaz je jake je pro miminko riziko zanet...
odpověď
Dobrý den, RTG lze provést, zánět neléčený je vždy rizikem v těhot., s pozdravem AP
18. 10. 2019
otázka
Dobrý den, jsem měsíc po porodu-epiziotomie. Pred porodem jsem měla velké malé stydke pysky a uvažovala jsem nad labioplastokou ale nyní po porodu se mi pysky o dost zmenšili. Jak je to možné? Popřípadě vrátí se po nějaké době do původní velikosti?...
odpověď
Dobrý  den, změny zevních rodidel jsou po těhotenství běžné, AP