Poškození plodu?

26. 2. 2014
otázka
Dobrý den, prosím o radu. Dnes jsem ve 37 + 1 tt. Včera mě náš tříletý syn při hře s míčem trochu udeřil míčem do břicha - kopal do míče a trochu jsem se mu připletla do rány ... naštěstí jsem z větší části ránu míče odbrzdila rukou, bohužel ne však úplně. Udeřil mě spíše do spodní části podbřišku. Po úderu mě trochu cca 2 hodiny pobolívalo břicho, pak se vše zklidnilo, pohyby dítěte cítím stále pravidelně a ani krvácení se nedostavilo. Shodou okolností jsem dnes byla v porodnické poradně na pravidelné kontrole, kde mě lékař vyšetřil pouze vaginálně (ne tedy sonem, pouze rukou)a dle něj nález v pořádku, jen prý se mi zkrátilo děložní hrdlo na 1,5 cm a dítě již naléhá hlavičkou, tudíž prý možná již brzy porodím (což pociťuji již několik dnů jako mírné bolesti v bederní páteři). Ráda bych se Vás tedy zeptala, zda incidentem s míčem nemohlo dojít k nějakému poškození miminka, třeba zda se mi nemohla začít odlučovat placenta (a v důsledk toho třeba nebylo dítě ohroženo nedostatkem kyslíku) nebo zda v důsledku úderu nemohlo dojít ke krvácení do hlavy dítěte nebo otřesu jeho mozku, když rána směřovala zejména do dolní části podbřišku (dítě má již hlavičku dole a placentu mám uloženou v přední části). Moc děkuji za Váš čas a mějte se hezky.
odpověď
Dobrý den,nemohlo se nic stát.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
29. 5. 2023
otázka
Dobrý den, v jakém odstupu od porodu doporučujete aplikaci nitroděložního tělíska? Liší se to po spontánním a po operativnín porodu? Můžu s heterozygot Leiden mít i hormonální tělísko? Děkuji a přeji hezký den.
odpověď
Dobrý den, nitroděložní tělísko lze zavádět po ukončení šestinedělí po spont.porodu, po porodu císařským řezem záleží na zhojení jizvy na děloze. Leidenská mutace  není kontraindikací pro hormonální nitroděl.tělísko.AP
26. 5. 2023
otázka
Dobrý den, Jsem v 33. tydnu těhotenství. Mam zvýšené protilátky v krvi (mám Rh-). Od začátku těhotenství se to sleduje. Prvně byly odběry jednou měsíčně, pak v 29. tydnu, následně ve 31., na základě výsledků jsem ted byla poslana na ultrazvuk, kde...
odpověď
Dobrý den, záleží na hladině protilátek. Pokud máte pozitivní protilátky anti D , pak se již dále protilátky preventivně v průběhu gravidity nepodávají. Další sledování s ohledem na titr protilátek by měl být v perinatologickém centru.  Pak dle...
26. 5. 2023
otázka
Vážený pane profesore, jsem v 37.týdnu těhotenství a v začátku mi byly zjištěny antiery protilátky anti E a pouze enzymaticky anti c. Imunizovala mě dcera z předchozího těhotenství (manžel má oba tyto antigeny na svých erytrocytech). Titr anti E asi...
odpověď
Dobrý den, za klinicky významný titr u nepravidelných protilátek u anti-E se považuje titr ³ 32 v NAT, pokud jsou v ACM v pořádku  záleží na doporučení lékařů v porodnici , kde jste sledována. AP
26. 5. 2023
otázka
Dobrý den, dle screeningu aktuálně jsem v 13+5 gemini bi-bi, spontanně. Před 14 dny jsem začala krvácet, byl mi zjištěn hematom v děloze, byla jsem hospitalizovaná, léčba dicinone 3× denně a ascorutin 3×denně 1 tableta. Hematom se začal zmenšovat,...
odpověď
Dobrý den, nález hematomu  v prvním trimestru není indikací pro podávání miniheparinu. AP
26. 5. 2023
otázka
Dobrý den pane profesore, s manželem se snažíme o miminko a poslední menstruaci jsem měla 9.4. - 13.4. Už jsem si dělala dva těhotenské testy a oba byly negativní (naposledy 23.5. ráno). Od včerejška 24.5. jsem začala krvácet. Dnes 25.5. jsem byla...
odpověď
Dobrý den, může se jednat o počínající graviditu, je potřeba  zkonzultovat dle průběhu další postup s ošetřujícím gynekologem. AP
22. 5. 2023
otázka
Dobrý den, pane profesore, s dovolením se na vás obracím. 25.4. Proběhl spontánní potrat. Krvácení a spineni trvalo asi celkem 10 dni. Hned 2.den na kontrole bylo dle ultrazvuku deloha čistá. 20.den od potratu jsem jednorázově zaspinila, za 2h úplně...
odpověď
Dobrý den, důležité je dosledovat HCG dp negativity, může se jednat i o dysfunkční krvácení po proběhlém potratu.AP
16. 5. 2023
otázka
Vážený pane profesore, ráda bych se s Vámi poradila ohledně mého problému. Jsem poprvé těhotná (26 let). Nyní jsem 21+0 tt, do nedávna těhotenství probíhalo bez problému. 18+6 (8.3.) mě začal trápit vodnatý bělejší výtok (bez svědění, pálení atd) a...
odpověď
Dobrý den, prot tyto nálezy před 24 g.t. platí kontroly cervicometrie á 2 týdny, lze doplnit na klinice pokud mají test na fetální fibronektin, nicméně obecně pokud nekrváíte, nemáte prav.děložní činnost, délka cervix není méně než 15 mm, není...
16. 5. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, dnes jsem byla na 2. screeningovém vyšetření v 22tt. Paní doktorka objevila "Intrakranialne dve cysty chor plexu vpravo 4.8 a 3.5 mm". Další výsledky vyšly v pořádku i v 1. sceeriningu. Myslíte, že se jedná o ten typ cyst,...
odpověď
dobrý den, jedná se o vývojovou fázi mozku, kolem 24 g.t. nález spontánně vymizí, AP
16. 5. 2023
otázka
Dobrý den, dnes jsem si udělala těhotenský test po den vynechané MS a je pozitivní. Problém je že jsem v posledních dvou týdnech měla zánět močových cest způsobený e-coli týden jsem měla Furolin a pak potíže ještě trochu přetrvavali a dostala jsem...
odpověď
Dobrý den, na začátku gravidity  platí 3-4 g.t-., vše nebo nic, vyčkejte kontroly u oš. gynekologa, AP
16. 5. 2023
otázka
Dobrý den pane profesore, moc děkuji za zodpovězení dotazu a rada bych se prosím ještě krátce dotázala. 25.4. jsem spontánně potratila, krvácení a následné špinění trvalo 12-13 dní. A 20.den od potratu jsem lehce jednorázově zašpinila, myslela jsem...
odpověď
dobrý den, odpověď již odeslána