potrat

4. 4. 2009
otázka
Dobrý den pane doktore, před 3 týdny jsem prodělala v 18.tt samovolný potrat, údajně způsobený zánětem plodových obalů. Při kultivaci z pochvy zjištěn poz. nález na ureaplazma urealytikum 10.4 a enterococcus faecalis. Můj gynekolog tvrdí, že toto je tak běžný jev, že se to ani neléčí. 1/Je tomu skutečně tak i v případě těhotenství? Nemohla být ureaplazma právě příčinou vzniklého zánětu? Měla bych si nechat udělat před dalším pokusem o otěhotnění nějaké testy na tyto bakterie? 2/ Manžel se již 2. rokem trápí s kondylomaty, přeléčí se, pak se to opět vrací. U sebe nic nepozoruji. Mohl třeba HPV virus způsobující kondylomata být příčinou potratu? Je možné se snažit o otěhotnění, i přesto, že se manžel těchto obtíží nemůže definitivně zbavit? 3/ V 16.tt mi byl 2x dělán tripple-test, pokaždé vysoké hodnoty AFP. Vím, jaký je váš názor na tripple-test, ale nemohly již tyto výsledky napovídat, že není něco se mnou či miminkem v pořádku? Kontrolní ultrazvuky tehdy byly v pořádku. Výsledná histologie plodu byla také v pořádku.
odpověď
Dobrý den,je to bohužel podstatně složitější než se zdá...nelze vysvětlit v tomto článku, příliš na dlouho,jen tedy strohé odpovědi,ale je fakt,že kolega je "v obraze" :-) ad 1 - ureaplasmata osídlují porodní cesty cca 50% žen, enterococcus řádově též desítky procent, kdyby byly tedy příčiny potratu, potrácelo by se každé cca druhé těh.,ne? Spíše je vždy vše -bohužel - otázkou souhry genetické výbavy jedince (jeho schopnosti poradit si s cizorodými bakteriemi ) a právě bakteriemi,pokud někdo má,dosud nedefinovanou genetickou výbavu "špatnou", má větší pravděpodobnost,že u něj bakterie vyvolají (jakýkoliv) problém, kdo má naopak (dosud nedefinované) geny v pořádku, může být jeho tělo doslova zaplaveno bakteriemi a nestane se nic...ale jak říkám,zřejmě podstatně složitější... ad 2 - teoreticky ano,reálně velmi málo pravděpodobné,zatím proto nemá medicína žádné spolehlivé důkazy. O otěhotnění se snažit lze. ad 3 - test se hodnotí jako celek,samostatné hodnoty nic neříkají.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 6tt těhotenství a od puberty mě občas trápí výskyt migrén (bez aury, bez nevolnosti), na které mi pomáhá Sumatriptan 50 mg nebo Anopyrin 400 mg (někdy je nutná kombinace obou zmíněných). Ráda bych se vás zeptala na váš...
odpověď
dobrý den, Sumatriptan není v graviditě vhodný, jednorázově anopyrin 400 mg nevadí, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den. Dne 9.3. Jsem byla u své gynekoložky. To jsem byla přesně ve 20+0tt těhotenství. Trápil mě hustý žlutý výtok a bolesti v podbřišku jako při MS. MUDr.zjistila, že se mi zkracuje čípek, cervikometrie 24mm. Okamžitě mi nasadila Azitromycin,...
odpověď
Dobrý den, závažný stav je cervicometrie pod 15mm, nebo pravidelné bolestivé kontrakce, vše ostatní si vyžaduje jenom pravidelné kontroly á 14 dnů, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den vážený pane doktore. Předem Vám moc hezky děkuji za odpověď. Ráda bych se zeptala na doraz, který bude asi podobný těm, které jste již zodpovídal. Tento týden jsem trochu pracovala na zahradě, nejsem vášnivý zahradník. Sázela jsem rajčata...
odpověď
Již zodpovězeno, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den vážený pane doktore. Předem Vám moc hezky děkuji za odpověď. Ráda bych se zeptala na doraz, který bude asi podobný těm, které jste již zodpovídal. Tento týden jsem trochu pracovala na zahradě, nejsem vášnivý zahradník. Sázela jsem rajčata...
odpověď
Dobrý den, na vlastní žádost si můžete udělat jakékoliv vyšetření pokud si za něj zaplatíte pro pojistovnu to opravdu není indikované, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den pane profesore, mám na Vás dotaz. Partnerovi se udělal opar na rtu a ikdyž se snažím chránit, tak se bojím, že se mi začíná dělat také. Problém je, že si nejsem vědoma toho, že bych někdy opar měla a bojím se, že by to mohlo negativně...
odpověď
neštovice a opar rtu jsou různé infekce a není důvod obavy, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den! Je mi 37 let a jsem poprvé těhotná. Navzdory lehce senilnímu věku je vše v pořádku, žádná nevolnost, cítím se zrovna tak, jako kdykoli jindy, bříško mě omezuje jen mechanicky. Zajímalo by mě, zda je nutný císařský řez jen oproto, že jsem...
odpověď
37 let není indikace k SC u zdravých rodiček, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den, vždy jsem si myslela, že nejsem na nic alergická. Sice mě někdy při krájení rajčat pálily ruce, žádné jiné obtíže mi ale nepůsobily, tak jsem to nijak neřešila. Rajčata miluju ve všech podobách a nikdy jsem po snězení nepociťovala žádné...
odpověď
Konzultujte alergologa ne porodníka, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den, mám po prvotrimestrálním screeningu, na kterém mi vyšlo vyšší riziko preeklampsie (pravděpodobnost 1:120). Byl mi nasazen Anopyrin 100mg jako prevence. Aktuálně jsem v 15. týdnu, těhotenství se vyvíjí normálně, žádné kompikace a během 18...
odpověď
dobrý den, II.trimestr je nejklidnější období, zvýšené riziko preeklamspie Vás  v průběhu letu neohrožuje více než jiné těhotné, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den, po prvním náročném "klešťovém" porodu čekám po roce a půl neplánovaná dvojčata. Dole jsem byla hodně poškozená a zjizvený mám i čípek. Velice se bojím, jestli bych dvojčata zvládla. Děsí mě také představa předčasného porodu. Už s prvním...
odpověď
dobrý den, redukce je možná ze zákona do 12 g.t., nicméně je to zásah do dělohy a těhot. a stík zvýšené riziko potratu, AP
29. 7. 2022
otázka
Dobrý den, jsem těhotná poprvé a aktuálně jsem 30+6, mám diagnostikovanou dráždivou dělohu a od 14.tt beru Magnosolv 2x denně. Ve 27.tt mi doktor řekl, že miminko mám trochu níž, ale při kontrole děložního hrdla bylo vždy vše v pořádku. Tento týden...
odpověď
Dobrý den, pokud jsou bolesti častější, nechte se zkontrolovat v registrující porodnici, AP