Pravděpodobnost komplikací u druhého porodu

11. 5. 2022
otázka

Dobrý den, před 3 měsíci jsem prodělala svůj první porod, který se bohužel neobešel bez komplikací. Těhotenství probíhalo v pořádku a v 38+6 tt mi praskla voda. Po příjezdu do nemocnice jsem byla otevřená na 2 cm a o 3,5 hodiny později jsem byla otevřená na 10 cm. Prý bylo třeba ještě dorotovat hlavičku a tak jsem musela ležet na posteli v různých polohách. Po cca hodině jsem byla vyzvána k tlačení v polosedu (později jsme zkoušeli i polohu v kleče, ale nepomáhalo to). Po nějaké době tlačení prý začaly kontrakce slábnout a tak je lékaři podpořili kapačkou. Porod prý nepostupoval. Malé se začaly ztrácet srdeční ozvy a tak mi lékař při kontrakcích tlačil na břicho, aby malou dostal ven. To bohužel také nepomohlo. Nakonec mi při kontrakcích na břicho tlačila porodní asistentka a lékař po nástřihu vytáhl malou ven vexem. Prý na mě byla moc velká a trošku se zasekla. Vážila 3800 g a měřila 52 cm. Byla lehce přidušená, ale jinak v pořádku. Poté mělo dojít k porodu placenty, ta se prý nechtěla příliš odloučit ani po přiložení malé k prsu. Lékařka za ni nějakou dobu tahala a poté došlo k jejímu porození. Poté jsem začala masivně krvácet. Znovu mě přešívali, dávali mi léky na zastavení krvácení, ale prý to stále nestačilo a děloha se nechtěla stahovat. Nakonec mi byla při vědomí provedena revize dělohy a podána tamponáda. To krvácení se nakonec zastavilo, ale i tak došlo ke krevní ztrátě třičtvrtě litru. Na konci šestinedělí jsem se dozvěděla, že byla placenta prý z části přirostlá. I když vím, že je každý porod jiný a nic se nedá dopředu zaručit, zajímalo by mě jaká je zhruba pravděpodobnost, že další porod skončí stejně. Je pravda, že druhé dítě bývá ještě větší než první (má porodní váha byla 3500 g a přítelova 5000g)? Je pravděpodobné, že by se mohlo dítě opět zaseknout a museli mi opět tlačit na břicho a použít vex či bych musela rodit císařským řezem? A když byl poprvé proveden nástřih hráze kvůli vexu je nutné jej dělat i při dalším porodu? Případně je možné, že bych po porodu placenty opět hodně krvácela? Vím že to jsou pouze spekulace, ale zajímalo by mě, zda mám v případě dalšího těhotenství nějakou naději na klasický porod bez komplikací či ne. Mnohokrát děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, nic z toho se nemusí opakovat. Opak byla placenta adherující nebo naopak až přirostlá, to jsou známky chorobně adherující placenty , to by bylpo možné poznat ultrazvukem předem, ale ani to se nemusít opakovat. AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 3287
Další dotazy
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane profesore, byla jsem na screeningu v 1. trimestru- jsem v 12+1 tt. dle UZ. CRL 57 mm, NT 1,9 mm, BPD 19,1 mm, HC 74,4 mm, AC 55,4 mm, FL 6,6 mm, intrakranialni translucence prítomna, 2,4 mm. Srdeční frekvence 160 úderu/min....
odpověď
dobrý den, měření FL je nestandartní v prvním trimestru a nelze z tohoto údaje posuzovat nic, důležitý je výsledek zda je výsledné rizik nízké, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, chci se zeptat, po nakojení jsem dcerku položila na záda a vyblinkala mléko, avšak poměrně dost jí steklo do nosu a očiček. Má je zarudlé a červené. Vadí to? Omyla jsem je vodou, ale mám strach, aby se jí neco nestalo se zrakem,kdyz je v...
odpověď
dobrý den, tento dotaz je pro pediatra,ap
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, jsem v 19.tt a poslední 2 týdny se mi dělají takové svědivé puchýřky především na předloktí a vzadu na krku. Od 6tt si píchám Clexane 0,4. Dá se po takové době užívání léku přemýšlet o alergické reakci na Clexane? Nebo bude příčina jiná?...
odpověď
dobrý den, ano je nutná konzultace ošetřujícího lékaře, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobry den, syn prinesl ze skolky roupy. Vsichni jsme se prelecili Vermoxem, ale ja jsem nasledne zjistila, ze jsem tehotna. Datum uziti posledniho Vermoxu byl 29.8. a datum zacatku posledni menstruace 7.8. K ovulaci zrejme doslo o neco driv (10-...
odpověď
Vermox plod neohrožuje, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, manžel užil v březnu 2022 jednorázově (jeden den, cca 6 tablet) na dnový záchvat kolchicin (lék Colchicum-Dispert). V příbalovém letáku je uvedeno, že se má muž zdržet plození dětí 6 měsíců. Já jsem otěhotněla po 4 měsících. Nyní jsem v...
odpověď
dobrý den, myslím, že nejdůležitější jsou podrobné morfologické ultrazvukové vyšetření , protože NIPT testem odhlaíte na 99,9% nejčastější genetické vady a syndromy, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně otřesů miminka v kočárku. Sjela jsem se 2 mesicnim miminkem ze schodu. Byly tam totiz 2 schody za sebou a najednou mi z toho druheho (vyssiho) sjela malá na ten druhý (nizsi o patro). Byla to dost velka rana, malá začala...
odpověď
otázka patří pediatrovi, AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď