Pravděpodobnost opakování předčasného porodu

30. 7. 2009
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o odpověď na následující otázku. V 32+3 (dle UZ, dle mens. 31+2) mi předčasně odtekla plodová voda, následoval porod v 33 tt (porod byl do té doby bržděn aby mi byly podány kortikoidy na dozrání plic u miminka) Naštěstí vše dobře dopadlo... (syn odpovídal stáří podle UZ, spíše ještě vyspělejší) VP mi odtekla bez dalších příznaků - neměla jsem předčasnou děložní činnost, infekci jsem také neměla; žádná námaha. Při poslední kontrole kolem 30 tt(nevím přesně, průkazku si nechali:-)jsem měla CS 3. Těhotenství probíhalo do té doby naprosto v pořádku. Mám za sebou jedno zamlklé těhotenství ve 12 tt (2/2008) Chtěla jsem se zeptat jaká je pravděpodobnost, že se bude předčasný odtok VP opakovat a co může být příčinou? Předem děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den,pravděpodobnost nelze stanovit, pokud nevyšetříme následující , uvedené v článku, nejlépe viz zde: 27. červenec, 2009 Dobrý den, navazuji na můj dotaz ohledně předčasného porodu z 16. července. Já mám před dalším t.podstoupit kontrolní výtěry a cca 17 tt těhoteství podstoupit cerkláž. Na internetu jsem našla studii o čekláži. Prý je v při zavřeném hrdle daleko "bezpečnější" než při již částečně spotřeboavném. Ale znám na ní váš názor. Obecně s ní příliš nesouhlasíte...Co bylo příčinou toho, že od dob našich maminek se od ní hodně ustoupilo? 1. Jaký je váš názor na další těhoteství - myslím pokud ano - tak opravdu podstoupit cerkláž? (Naposledy jsem díky cerkláži měla problém s infekcí a následně potratila ve 24tt) Cerkláž byla ale prý nutná, protože se děl. hrdlo zkracovalo i při 100% ležení. 2.Bylo by vhodné před těh. podstoupit dašlí vyšetření ohledně tvaru dělohy atd?? Chápu, že tvar dělohy, infekce, dědičná dispozice může způsobovat tyhle problémy. 3.Je možné zjistit během těhoteství s cerkláží ,jeslti nedochází k narušení infekcí? I když jsem hlásila čím dál silnější výtok, který jsem před provedením cerkláže neměla, lékaři mi říkali, že je to normální a byla jsem propuštěna do dom. ošetřování. Za dva dny jsem byla zpátky na pohotovosti s infekcí v břišní dutině. 3. Co dalšího je dnes bráno jako možná příčina předčasného porodu?Napsal jste, že je 7 domnělých příčin. Děkuji moc za váš čas. Dobrý den,je mi líto,ale nebudu zabíhat do detailů, i když to tak možná podle níže uvedeného nevypadá :-))). Z jednoduchého důvodu - problematikou předčasného porodu - výzkumem zejména, se zabývá jen pár lidí v ČR,je to krajně vyhraněná oblast,do které stále většina kolegů i na vyšších pracovištích,bohužel,moc nevidí. Většina kolegů tápe v této problematice, soustředí se na nejčastější příčinu a tou je infekce, zaměňují se pojmy. Problematika je NESMÍRNĚ komplikovaná. Ale to je problém nejen v ČR,ale i ve světě. Je to na velmi dlouhé vyprávění a odpověď na vaše otázky je ,dá se říci,sepsána v mnoha odborných článcích,nikoliv na netu ( co je na netu volně dostupné - z publikovaných článků, má většinou ne zcela valnou kvalitu... ) ,takže detailně odpovídat nebudu, příliš složité pro odborníka,prakticky nesrozumitelné pro laika. Ad 1 - v současné době se pohybujeme na úrovni evidence base medicine-pro konkrétní postup musíme mít oporu v důkazech a ty vyplynou z rozsáhlých studií. Jedna studie doporučené postupy netvoří. Rozsáhlé studie v oblasti vztahu cerkláže k předčasnému porodu ukázaly, že preventivní cerkláž v daném týdnu ( 15-26.týdnu ) je široce nabízena,ale její benefit je minimiální...když už,tak až při vyčerpání všech dalších postupů. Rutinní preventivní cerkláž prostě výsledek těhotenství nezlepšuje a to není "můj" názor (věřte mi,že nemám zapotřebí prezentovat svoje teorie, specialně na laickém webu, kde by ani nepadly na úrodnou půdu :-) ) ,ale názor všeobecně odborníky přijímaný - bohužel na vědomí braný jen lidmi, kteří se problematikou předčasného porodu zabývají. Ukazuje se,že cerclage paradoxně může výsledek zhoršit, je-li přítomna jistá dispozice (více mechanismů předč.porodu ) ,viz níže, pak narušení dosud křehké rovnováhy může paradoxně proces urychlit. ad 2- ženy,které předčasně porodily, zejména opakovaně a/nebo opakovaně potratily, zejména ve II.trimestru,by měly mít vyloučeny vrozenou vadu dělohy, hlavně hysteroskopií a laparoskopií ( pohled do dělohy a do břicha v narkóze ),stěry z por.cest vyloučit chronickou infekci, vyloučit vrozené či získané poruchy srážení (trombofilie ) a ev. další. Hlavním podkladem předčasného porodu ,co do mechanismu, je zánět - jenže ten je podkladem jakéhokoliv porodu, i toho v termínu,jen ten v termínu spouští (zatím neznámé) přirozené mechanismy ( nejspíše spolupráce hormonálních systémů matky a plodu ) , porod předčasný (zatím jen zhruba známé) abnormální spouštěcí mechanismy. Většina kolegů zaměňuje pojmy infekce a zánět. Zánět je pojmu infekce nadřazený,čili infekce může být jedním ze spouštěcích příčin zánětlivého procesu předčasného porodu,ale nemusí tam být vždy.Paradoxně je známo,že je-li přítomna chronická (ne zcela zjevná infekce), vložením stehu dojde k zrychlení procesu směřujícímu k předčasnému porodu a steh také tvoří "výborné" médium pro pomnožení mikrobů. Proto,vědomi si těchto faktů, ustupujeme od rutinní cerkláže... ad 3 jsou známé následující mechanismy,ANI NÁHODOU nemáme šanci v daném konkrétním případě možnost zjistit,jaký mechanismus se zrovna podílel na předčasném porodu,ani kdyby jste byla vyšetřovaná např. na prestižní Mayo Clinic, USA :-) Pokud se snažíme níže uvedené mechanismy on-line či do dalšího těh.ovlivnit,snažíme se ovlivnit ovlivnitelné,aniž tušíme, jestli je ten či onen mechanismus opravdu spouštěcí příčinou. Takže chcete-li, mechanismy - teorie a možnosti ovlivnění 1. infekce = lze ovlivnit zčásti 2. uteroplacentární ischémie (nosičky trombofilií mají větší pravděpodobnost předčasného porodu ) = lze ovlivnit zčásti 3. inkompetence děložního hrdla - lze ovlivnit zčásti - podávají se gestageny ( utrogestan, crinone atd. ) 4. nadměrné rozpětí dělohy (vrozené vady dělohy,dvojčata,hodně plodové vody apod. ) - lze ovlivnit zčásti ( ev.amniodrenáž u zvětšeného množství plod.vody ) 5.plod jako semiallogenní štěp - teorie narušení rovnováhy tolerance plodu matkou - zřejmě genetická dispozice k abnormální imunitní odpovědi - nevíme přesně ( plod je něco jako transplantovaný orgán - obsahuje zpoloviny otcovské struktury - antigeny ) - zatím nelze ovlivnit 6. porucha působení hormonů - zatím šedá teorie - lze ovlivnit zčásti - viz bod 3 7. alergie - podobná situace jako bod 5 - nelze ovlivnit Bod 3 = velmi důležitý - v mnoha studiích se ukázalo,že podáme-li ženám s předčasným porodem v minulosti a/nebo zkráceným čípkem aktuálně gestageny (utrogestan,crinone ) vaginálně od počátku těh. či druhého trimestru, VÝRAZNĚ zvyšujeme šanci na prodloužení/donošení těhotenství. Cerkláž nastupuje jako poslední řešení,poté,co gestageny event. nemají žádný či minimální efekt - jako tzv. salvage.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24520
Další dotazy
11. 12. 2019
otázka
Dobrý večer, pane doktore, léčím se s ulcerózní kolitidou, jsem v 22. tt. Nikdy jsem netrpěla perianálním postižením, nyní jsem v relativně kontrolovaném relapsu. Cca 8 let jsme ve studii užívala vedolizumab (Entyvio), otěhotněla jsem při užívání...
odpověď
Dobrý den,ano,myslím,že by se mohli kolegové v Hradci postarat, za mě,dle dat,co uvádíte, přirozený porod preferován. NIcméně,pokud Vás někdo směřuje k nám (prof.Pařízek,pátky), pak není problém.
11. 12. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor na moji situaci, zda mám nějakou šanci ještě chvíli vydržet. Dnes 29+1, funkční délka dle cervikometrie 12mm + funneling ve tvaru V, při vaginálním vyšetření čípek prostupný na prst, občasné tvrdnutí...
odpověď
Dobrý den,těžko říci, riziko,že porodíte před 33.týdnem číselně vzato kolem 20%, před termínem cca 40% (jen jsem si zanesl hrubá data do freeware, quipp.org, kde lze nasimulovat - přibližně. Líp medicína neumí určit, samozřejmě,software je určen...
11. 12. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat od 32 tt ležím v nemocnici se zkraceny čipek na 22 mm, to týden kontrole zjištěn čipek 22mm a propustny pro prst. Nyní jsem 33+5, mám za sebou maturaci ve 32tt, nyní my bylo sděleno, že by ji aplikovali...
odpověď
Dobrý den,no, jako spoluautora Národního dopor.postupu by mě docela zajímalo, kdeže kolegové toto doporučení ignorují....Když už,má se opakovat kůra kortikoidů do 31+6 a od poslední kůry má být odstup aspoň 14 dní.
11. 12. 2019
otázka
Dobrý den, má význam a jaký brát Utrogestan v 31+1tt pro čípek 19mm? Jinak žádné obtíže. Děkuji
odpověď
Dobrý den, za mě ne.
7. 12. 2019
otázka
Dobrý den, je nutné brát Utrogestan? Je možno perorálně? 31tt a čípek 20mm (ve 29tt 30mm) a zároveň odhad váhy 2050g. Je tato délka čípku a váhový odhad problém? Děkuji
odpověď
Dobrý den,perorálně 10% efekt proti vaginálnímu podání, takže jako by jste neužívala. Progesteron vaginálně do 30.týdne,je-li hrdlo pod 25 mm, proti placebu JEDNOZNAČNĚ zvyšuje šance na úspěšné pokračování těhotenství, z x-velmi složitých důvodů....
7. 12. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Vím, že podobný dotaz už zde byl, ale nemohu to už najít. V 30+0 mne hospitalizovali v nemocnici kvůli zkrácenému čípku na 1,8cm u dvojvaječných dvojčat. Po dalším přeměření další den už měl údajně přes 2cm. Musím se přiznat...
odpověď
Dobrý den,jkopie jedné mé odpovědi... Zkracování děložního hrdla není příčina, ale to obraz dosud skrytě probíhajícího „odmítání“ těhotenství matkou = tzv. předčasná remodelace děložního hrdla. Děložní hrdlo má mít stabilní délku alespoň 25 mm,...
7. 12. 2019
otázka
Dobrý deň pán doktor, chcem Vás poprosiť o odpovede na 2 dotazy: 1. Som v 34 +4dni a moja lekárka mi dnes povedala, že máme veľmi nízko hlavičku. CI je 3. Odporučila mi kľudový režim, lebo že je riziko predčasného pôrodu. Je veľké riziko predčasného...
odpověď
Dobrý den,ad 1 - v této fázi těhotenství NELZE předpovídat riziko předčasného porodu.  Ležení ale mírně zvyšuje riziko,takže nesmyslné doporučení.  Aniball o.k.
7. 12. 2019
otázka
Dobry den, pane doktore, Rada bych se zeptala na Vase doporuceni v me situaci. Jsem v 9.tydnu druheho tehotenstvi. Behem prvniho mi byla diagnostikovana leidenska a protrombinova mutace (heterozygot). Na prvni kontrole na hematologii jsem byla az v...
odpověď
Dobrý den,tak to je dost neobvyklý postup od hematologa, na rovinu, není správný,ale jen cituji své kolegy hematology. Odstup kontrol od poč.těh.á 6-8 týdnů nutný, hlídá se efektivita aplikaci miniheparinu. Někdy dávka nestačí a musí se upravit,což...
7. 12. 2019
otázka
Dobry den, jsem v 34 tt. Asi pred 3 dny ze me vysel kus nazloutleho tuheho hlenu. Mohlo se jednat o hlenovou zatku? Pokud ano muze jeji odchod ohrozit miminko? Od zacatku me trap vodnatei vytoky. Posledni dny jsou obzvlaste po ranu v nich patrny...
odpověď
Dobrý den,žádná "zátka" v porodních cestách není, mytologie. Hlen odchází z por.cest přirozeně i mimo těh. ,jen se ho na konci vyprazdňuje nárazově občas víc. Samozřejmě,neobvykle masivní odtok hlenu, často s příměsí krve, v nízkých týdnech těh.může...
7. 12. 2019
otázka
Zdravím pane doktore. Chtěla bych se zeptat od jakého tt mám vysadit utrogestan (0-0-2) a magnesium (2-2-2) ? Jsem nyní 32+2tt a čípek mám dle cervikometrie 24mm uzavřený tuhý . Od 15.12 mám nastoupit na mateřskou a přes Vánoce prý půjdu do péče...
odpověď
Dobrý den,Utrogestan do cca 36+0