Předčasný porod - bez nevysvětlitelné příčiny

27. 7. 2009
otázka
Dobrý den, navazuji na můj dotaz ohledně předčasného porodu z 16. července. Já mám před dalším t.podstoupit kontrolní výtěry a cca 17 tt těhoteství podstoupit cerkláž. Na internetu jsem našla studii o čekláži. Prý je v při zavřeném hrdle daleko "bezpečnější" než při již částečně spotřeboavném. Ale znám na ní váš názor. Obecně s ní příliš nesouhlasíte...Co bylo příčinou toho, že od dob našich maminek se od ní hodně ustoupilo? 1. Jaký je váš názor na další těhoteství - myslím pokud ano - tak opravdu podstoupit cerkláž? (Naposledy jsem díky cerkláži měla problém s infekcí a následně potratila ve 24tt) Cerkláž byla ale prý nutná, protože se děl. hrdlo zkracovalo i při 100% ležení. 2.Bylo by vhodné před těh. podstoupit dašlí vyšetření ohledně tvaru dělohy atd?? Chápu, že tvar dělohy, infekce, dědičná dispozice může způsobovat tyhle problémy. 3.Je možné zjistit během těhoteství s cerkláží ,jeslti nedochází k narušení infekcí? I když jsem hlásila čím dál silnější výtok, který jsem před provedením cerkláže neměla, lékaři mi říkali, že je to normální a byla jsem propuštěna do dom. ošetřování. Za dva dny jsem byla zpátky na pohotovosti s infekcí v břišní dutině. 3. Co dalšího je dnes bráno jako možná příčina předčasného porodu?Napsal jste, že je 7 domnělých příčin. Děkuji moc za váš čas.
odpověď
Dobrý den,je mi líto,ale nebudu zabíhat do detailů, i když to tak možná podle níže uvedeného nevypadá :-))). Z jednoduchého důvodu - problematikou předčasného porodu - výzkumem zejména, se zabývá jen pár lidí v ČR,je to krajně vyhraněná oblast,do které stále většina kolegů i na vyšších pracovištích,bohužel,moc nevidí. Většina kolegů tápe v této problematice, soustředí se na nejčastější příčinu a tou je infekce, zaměňují se pojmy. Problematika je NESMÍRNĚ komplikovaná. Ale to je problém nejen v ČR,ale i ve světě. Je to na velmi dlouhé vyprávění a odpověď na vaše otázky je ,dá se říci,sepsána v mnoha odborných článcích,nikoliv na netu ( co je na netu volně dostupné - z publikovaných článků, má většinou ne zcela valnou kvalitu... ) ,takže detailně odpovídat nebudu, příliš složité pro odborníka,prakticky nesrozumitelné pro laika. Ad 1 - v současné době se pohybujeme na úrovni evidence base medicine-pro konkrétní postup musíme mít oporu v důkazech a ty vyplynou z rozsáhlých studií. Jedna studie doporučené postupy netvoří. Rozsáhlé studie v oblasti vztahu cerkláže k předčasnému porodu ukázaly, že preventivní cerkláž v daném týdnu ( 15-26.týdnu ) je široce nabízena,ale její benefit je minimiální...když už,tak až při vyčerpání všech dalších postupů. Rutinní preventivní cerkláž prostě výsledek těhotenství nezlepšuje a to není "můj" názor (věřte mi,že nemám zapotřebí prezentovat svoje teorie, specialně na laickém webu, kde by ani nepadly na úrodnou půdu :-) ) ,ale názor všeobecně odborníky přijímaný - bohužel na vědomí braný jen lidmi, kteří se problematikou předčasného porodu zabývají. Ukazuje se,že cerclage paradoxně může výsledek zhoršit, je-li přítomna jistá dispozice (více mechanismů předč.porodu ) ,viz níže, pak narušení dosud křehké rovnováhy může paradoxně proces urychlit. ad 2- ženy,které předčasně porodily, zejména opakovaně a/nebo opakovaně potratily, zejména ve II.trimestru,by měly mít vyloučeny vrozenou vadu dělohy, hlavně hysteroskopií a laparoskopií ( pohled do dělohy a do břicha v narkóze ),stěry z por.cest vyloučit chronickou infekci, vyloučit vrozené či získané poruchy srážení (trombofilie ) a ev. další. Hlavním podkladem předčasného porodu ,co do mechanismu, je zánět - jenže ten je podkladem jakéhokoliv porodu, i toho v termínu,jen ten v termínu spouští (zatím neznámé) přirozené mechanismy ( nejspíše spolupráce hormonálních systémů matky a plodu ) , porod předčasný (zatím jen zhruba známé) abnormální spouštěcí mechanismy. Většina kolegů zaměňuje pojmy infekce a zánět. Zánět je pojmu infekce nadřazený,čili infekce může být jedním ze spouštěcích příčin zánětlivého procesu předčasného porodu,ale nemusí tam být vždy.Paradoxně je známo,že je-li přítomna chronická (ne zcela zjevná infekce), vložením stehu dojde k zrychlení procesu směřujícímu k předčasnému porodu a steh také tvoří "výborné" médium pro pomnožení mikrobů. Proto,vědomi si těchto faktů, ustupujeme od rutinní cerkláže... ad 3 jsou známé následující mechanismy,ANI NÁHODOU nemáme šanci v daném konkrétním případě možnost zjistit,jaký mechanismus se zrovna podílel na předčasném porodu,ani kdyby jste byla vyšetřovaná např. na prestižní Mayo Clinic, USA :-) Pokud se snažíme níže uvedené mechanismy on-line či do dalšího těh.ovlivnit,snažíme se ovlivnit ovlivnitelné,aniž tušíme, jestli je ten či onen mechanismus opravdu spouštěcí příčinou. Takže chcete-li, mechanismy - teorie a možnosti ovlivnění 1. infekce = lze ovlivnit zčásti 2. uteroplacentární ischémie (nosičky trombofilií mají větší pravděpodobnost předčasného porodu ) = lze ovlivnit zčásti 3. inkompetence děložního hrdla - lze ovlivnit zčásti - podávají se gestageny ( utrogestan, crinone atd. ) 4. nadměrné rozpětí dělohy (vrozené vady dělohy,dvojčata,hodně plodové vody apod. ) - lze ovlivnit zčásti ( ev.amniodrenáž u zvětšeného množství plod.vody ) 5.plod jako semiallogenní štěp - teorie narušení rovnováhy tolerance plodu matkou - zřejmě genetická dispozice k abnormální imunitní odpovědi - nevíme přesně ( plod je něco jako transplantovaný orgán - obsahuje zpoloviny otcovské struktury - antigeny ) - zatím nelze ovlivnit 6. porucha působení hormonů - zatím šedá teorie - lze ovlivnit zčásti - viz bod 3 7. alergie - podobná situace jako bod 5 - nelze ovlivnit Bod 3 = velmi důležitý - v mnoha studiích se ukázalo,že podáme-li ženám s předčasným porodem v minulosti a/nebo zkráceným čípkem aktuálně gestageny (utrogestan,crinone ) vaginálně od počátku těh. či druhého trimestru, VÝRAZNĚ zvyšujeme šanci na prodloužení/donošení těhotenství. Cerkláž nastupuje jako poslední řešení,poté,co gestageny event. nemají žádný či minimální efekt - jako tzv. salvage.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, pane profesore. Chtěla bych se zeptat, jestli je užívání Femibion 1 bezpečné v 1.trimestru (jsem 5t.) - dočetla jsem se, že doporučena denní dávka vit.D pro těhotné je max. 400IU, Femibion obsahuje vitaminu D3 20ug, což je víc než...
odpověď
Femibion 1 obsahuje  vitamin D3 . Vitamín D3 přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu dělení buněk, takže proto je dávka nastavená v prvních týdnech vyšší než je běžně doporučována.AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, chtěla jsme se zeptat, jaký vliv má časté podávání antibiotik v těhotenství na nenarozené dítě? Na začátku těhotenství mi našli píštěl a na antibiotikách jsme skoro pořád, do toho jsme ještě dostala první dávku biologické léčby (Stelara...
odpověď
Dobrý den, určitěš Vám nikdo nedoporučíé předčasný porod ve 28 g.t., z důvodu užívání antibiotik a bilogické léčby, která je popovolena v průběhu gravidity, jenom kdyby Váš stav byla natolik  vážný, že by jste byla ohrožena a proto by musel být...
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, zhruba od 4.mesice těhotenství užívám Omeprazol Teva 20mg 1x tabletku ob den na pálení žáhy způsobené těhotenstvím. Rennie ani Gabiscon mi už nezabíraly. Při zapomenuté tabletce jsem měla pokaždé šílené pálení žáhy, tedy užívám až do dnes...
odpověď
Omeprazol lze užívat  v průběhu těhotenství. Je vylučován do mateřského mléka, ale je nepravděpodobné, že by ovlivňoval kojence při užívání doporučených dávek, takže i po porodu by to poblém být neměl. AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den. V dubnu jsem v 35+4 týdnu porodila mrtvé miminko, den predtim jsem přestala cítit pohyby, do te doby vše v pořádku. Teprve včera přišly vysledky z pitvy: nález v placentě kompatibilní s diagnózu high grade chronická villitida. Nyní jsem...
odpověď
Dobrý den, jistě si zasloužíte pečlivé sledování a dovyšetření. Dle pitevního nálezu, se mohlo jednat o  zánět neinfekční etiologie, vznikajícími na imunopatologickém podkladě. je potřeba doplnit imunologické, hematologické vyšetření evetn...
14. 9. 2022
otázka
Vážený pane profesore, moje dcera 32 let,1.těhotenství,při I.trimestrálním UZ zjištěna hodnota NT 2,8. Krev a celkový screening negativní. Dceru posílají na různá vysetřeni....genetika, echokardio, zvažují i amniocentezu. Mohu Vás poprosit o radu?...
odpověď
Dobrý den, samotné NT je jenom hodnota, důležitý je celkový výsledek a zhodnocení ultrazvukového nálezu u plodu. AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, jsem nyní v 10 TT a mám kvasinkovou infekci. Doktorka mi řekla, abych si zaváděla Gynopevaryl. Měla jsem kvasinkovou infekci už v 7 TT a také mi řekla, ať si zavádím Gynopevaryl. V lékárně mi řekli, že by se to v prvním trimestru mělo...
odpověď
Dobrý den, není důvod proč by jste jej nemohla použít pokud je léčba indikována, AP