přenášení

21. 8. 2013
otázka
Dobrý den paní doktorko, termín porodu jsem měla 14.8.2013. Nyní docházím na kontroly po 3 dnech. Pokud do týdne neporodím, budu objednána k indukci. Já si to ale nepřeji, pokud nebude objektivní riziko pro dítě. Mám obavy z komplikací, které může vyvolání díky medikacím a zasahování do přirozeného průběhu porodu odstartovat. Jak v tomto případě postupovat po 28.8.? Může se provádět funkční test placenty a ještě počkat? Je opravdu riziko pro dítě velké, nebo je indukce po 10 dnech přenášení zaužívaný postup nemocnic a rodička nic nezmůže. Děkuji za odpověď. Andrea Růčková
odpověď
Dobrý den, příjem a preindukce porodu 10.dnů po ověřeném termínu porodu patří k doporučeným postupům české gynekologické společnosti. Spojení mezi přenášením a zvýšenou perinatální mortalitou je obecně prokázáno. Celkově vzrůstá perinatální mortalita z 1-2 ‰ u termínových těhotenství na 5-7 ‰ u přenášení nad 42 týdnů. Jako obecné pravidlo se uznává, že ve 43. týdnu se mortalita zvyšuje 2krát a ve 44. týdnu 4-6krát. Neonatální morbidita počíná vzrůstat již před 42. týdnem těhotenství a pohybuje se mezi 20 a 30 %, v porovnání s 5-6 % u termínových těhotenství. Přestože se uvádí, že prenatální diagnostika značně snížila množství komplikací, její přínos zde zůstává diskutabilní. S Pozdravem A.Pašková
MUDr. Andrea Pašková, Ph.D.


 
Počet odpovědí: 1821
Další dotazy
10. 5. 2022
otázka
Dobrý den, jsem ve 26 tt a jsem covid pozitivní. Myslím. že nejhorší mám za sebou. Teploty jsem měla nejhorší první den, v podstatě už mám jen kašel a rýmu. Pozitivní test mi vyšel včera, dnes jsem mluvila se svým gynekologem, který mi sdělil, že...
odpověď
Dobrý den, indikace k miniheparinizaci je , pokud je pacientka riziková, což je gravidita sama o sobě a z mého hlediska je vhodné doplnit vyšetření krve na hladinu srážlivých faktorů a zkontrolovat průtoky pupečníkem na funkci placenty. A.Pašková
10. 5. 2022
otázka
Dobrý den, jsem ve 33tt, mam tehotenskou cukrovku na inzulínu a jsem covid pozitivní. Kašel mám hnusnej, musim si držet břicho když kašlu protože mě to bolí, když smrkam tak také, bohužel mi to leze asi i do dutin a to co smrkam dost už připomíná...
odpověď
Dobrý den, saturace 80% je indikací k hospitalizaci zvlášť v graviditě. Běžné léky užívané na kašel a rýmu lze užívat v průběhu gravidity. ap
21. 3. 2022
otázka
Dobrý den, Prosím o radu. Jsem ockovana Astrou zenecou,datum dokončení vakcinace 05/21. Plánujeme dítě,otěhotnění se zdařilo avšak v 6+4 následovala revize pro missed ab. V mezidobí zvažují třetí dávku,pravděpodobně by byla jinou vakcínu než původní...
odpověď
Dobrý den,  nejsou důkazy, že by očkování proto COVID-19 mělo vliv na plodnost. Záleží na vás, ale já bych třetí dávku před otěhotněním doporučila, ať jste v graviditě chráněná proti onemocnění.  S pozdravem K.Miková 
21. 3. 2022
otázka
Dobrý den, chtěla bych naočkovat syna proti koronaviru. Mám ale dotaz, za měsíc mu bude 6 let, ale váží jen 14 kg. Není to málo? Nehrozí mu žádná rizika po očkování kvůli nízké váze? Navíc bývá často nemocný, v září jde do 1. třída. Po očkování vždy...
odpověď
Dobrý den,  tento dotaz prosím směřujte na pediatra.  Omlouvám se za pozdní reakci,  K. Miková 
21. 3. 2022
otázka
Dobrý den, před měsícem jsme se s manželem domluvili, že od března se začnem pokoušet o miminko, ale před 10dni byl PCR testem potvrzenej covid manželovi a asi za 3 dni jsem ho chytla já. Ikdyž už mam po karanténě tak pořád se citim slabá. Manžel se...
odpověď
Dobrý den,  s otěhotněním doporučuji počkat až se zcela uzdravíte, nicméně nejsou data, že by v minulosti prodělané onemocnění COVID-19 mělo negativní vliv na plod.  S pozdravem K.Miková 
21. 3. 2022
otázka
Dobrý den, o prenosu protilatek pri prodelanem infektu/ockovani behem tehotenstvi se hodne mluvi, ale jak je to pokud zena prodelala COVID pred otehotnenim a behem tehotenstvi ma stale celkem vysoke IGG protilatky krvi? Lze i tam predpokladat, ze...
odpověď
Dobrý den,  i v takovém případě lze předpokládat, že protilátky do určité míry plod ochrání. Významný je také efekt získané imunity u těhotné ženy, která by v těhotenství měla být chráněná proti další nákaze.  S pozdravem K.Miková...
28. 2. 2022
otázka
Dobrý den, 25.12. jsem dobrala Prednison 20, brala jsem týden a půl, na začátku 3 tbl, končila jsem 1/4. Byl predepsan na ORL na hučení v uchu. Cca kolem 21.12. jsem pravděpodobně otehotnela. Zatím na testu "duch", ale vím, že je ještě brzo. Tuto...
odpověď
Dobrý den, ompouvám se za pozdní reakci. Odstup od léčbou prednisonem myslím je dostatečný. A.Pašková
28. 2. 2022
otázka
Dobrý den. Jsem ve 13. tt a měla bych jít na třetí dávku covid očkování. Obvodní lékařka mě však zaskočila informací, že vzhledem k těhotenství bych si měla po očkování několik dnů až týdnů píchat do břicha heparin (Clexane) jako prevenci proti...
odpověď
Dobrý den, podání miniheparinu po očkování se obecně nedoporučuje, A.Pašková
28. 2. 2022
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je vhodné podstoupit posilující tj. 3.dávku vakcíny proti COVID-19 v 17tt po IVF. Při prvním screeningu mi bylo zjištěno zvýšené riziko preeklampsie, proto beru denně 150mg Stacylu, nevylučuje se to nějak? Děkuji...
odpověď
ano , doporučujeme i v graviditě. A.Pašková
28. 2. 2022
otázka
Dobrý den, Chtěla jsem se poradit, zda se očkovat 3. dávkou. Jsem v 17. týdnu. Druhou dávku jsem měla v červenci. Přechází protilátky i na miminko a nemůže to nějak uškodit miminku? MOC DĚKUJI. KNIRSCH
odpověď
Dobrý den, určitě doporučujeme podat booster dávku i v průběhu gravidity. A.Pašková