progesteron v těhotenství

12. 2. 2010
otázka
Dobrý den pane doktore, byla bych moc ráda kdybyste mi zodpověděl pár otázek. Ve stručnosti popíši můj osud. Začalo to před 8 lety, podstoupila jsem umělé oplodnění a čekala dvojčátka. Všechno probíhalo bez komplikací, ale v 21 tt jsem začala mít jen zvláštní výtok, žádné bolesti a tak jsem šla do nemocnice a už si mě tam nechali, řekli jen "vak blan je už moc dole", bohužel přišla jsem během chvíle o ně. Závěr mého gynekologa, prý dvojčata byla pro mě velká zátěž. To samé jsem prožila teď v prosinci, ale jen s tím rozdílem, že jsem přišla do jiného stavu přirozenou cestou a v nemocnici mi udělali 2x cerkláž, jednou hned po nástupu do nemocnice ve 20tt a druhou hned týden poté (prý se vak blan prořezával přes čípek, nazvali to přešití čípku). Pak jsem tam ležela 14 dni s nohama nahoře, ale bohužel zase se to zhoršilo, začali komplikace, infekce a kontrakce, které nešli už zastavit. Paradox je, že ten osudný den ráno jsem byla na genetice a bylo mi řečeno že je vše v pořádku a večer už jsem ležela na sále v nemocnici, zase jsem před tím neměla žádné bolesti, jen jsem měla divný výtok. Řekli mi, že můj problém je v tom, že mám slabé děložní hrdlo. V dalším těhotenství prý mám podstoupit ve 14tt cerkláž a pak ležet. Můj nový ošetřující doktor je proti cekláži, po tom všem co jsem prodělala a co jsem si nastudovala přikláním se k názoru mého doktora, ale samozřejmě chci znát váš názor. Jen vám ještě musím napsat důležitou věc ohledně hormonu progesteron, týká se to hlavně mých dotazů. Cca 8 let užívám/zavádím/nechávám si píchat hormon progesteron (utrogestan, agolutin). Bez tohoto hormonu nedostanu menstrulaci, obě těhotenství jsem tento hormon brala, ale jen do 3 měsíce těhotenství, poté mi bylo řešeno, že už to není třeba. Já si to ale nemyslím. Stále mi tento hormon vrtá v hlavě, říkám si, že já bych přece tento hormon měla brát celé těhotenství. Chápu, že zdravá žena po 12tt může progesteron přestat brát, že tento hormon po 12tt produkuje pak placenta, ale mé tělo progesteron už nějaký ten rok neprodukuje, tak jak může pak ve 12 tt. Jen pro upřesnění, hladinu hormonů mi nikdo neměřil, ani v nemocnici. Zajímal by mě váš názor na tyto otázky: 1) Vím, že se to takhle bez jakéhokoliv vyšetření moc nedá říct, ale byla bych ráda kdybyste se aspoň pokusil mi napsat a poradit, jak mám postupovat při dalším těhotenství (hormony, cerkláž)? 2) Jaké bych měla podstoupit vyšetření, abych popřípadě vyloučila ostatní příčiny předčasného porodu? 3) Jaký bych měla mít denní množství hormonu (progesteron, estrogen) v těhotenství (v moči nebo v krvi) abych neohrozila plod? (Toto druhé těhotenství jsem si po dobu prvních 3 měsíců zaváděla 3 tabletky utrogestanu denně.) A jestli je lepší brát utrogestan a nebo agolutin? 4) Existují nějaké léky k uvolnění svalstva děložních stěn a léky k odstranění příčiny otevírání děložního hrdla? 5) Nemůže tu hrát roli také imunita? Mockrát Vám děkuji za odpovědi. Pavlína
odpověď
Dobrý den, především řeknu,že touto problematikou se zabývá v ČR jen velmi málo lidí, takže mám často obrovské problémy komunikovat i s ostatními kolegy, protože o tom moc informací neví, o to horší vysvětlit laikům. Více pochopíte snad zde: http://www.porodnice.cz/predcasny-porod-zname-priciny-dotaz-poradny Kdybych znal příčinu předčasného porodu v dané konkrétní situaci, už mám Nobelovu cenu jistou. Odpovím souhrnně: nevím - V ŽÁDNÉM případě, proč v daném konkrétním těhotenství dochází k předčasnému porodu či potratu. Víme jen,že potenciálních příčin je několik a mohou se vzájemně kombinovat. V článku zmiňuji vodítka, tj. vyloučit vrozenou vadu dělohy, vyloučit trombofilie atd., a pokusit se tedy ovlivnit ovlivnitelné. S těmi gestageny je to složitější,víme,že se vší pravděpodobností je jednou,asi ze zásadních, příčin, nedostatečné fungování progesteronu v lidském těle, přitom ho může tělo produkovat dostatek = JE ABSOLUTNĚ jedno, kolik žena vlastního progesteronu produkuje. Pokud ženám se zkráceným čípkem,anamnézou předčasného porodu či opak.potrácení podáme progesteron ( Utrogestan ), pozorujeme proti placebu obrovské šance na prodloužené těhotenství. Proč tomu tak je,jsme donedávna nevěděli, v experimentu máme první "vlaštovky",nicméně příliš odborné...chcete-li,pak u žen s předčasným porodem existuje celá řada genů,které "nefungují" správně, mj. progesteron upreguluje (aktivuje) některé důležité geny, jež jsou zodpovědné za produkci proteinů,které jsou důležitou součástí buněčných spojení - tzv. tight junctions a to až 10-násobně. Tj.aditivní,navíc, podávaný progesteron, se podílí na stablizaci buněčných spojení a tedy zvýšením stability děložní svaloviny. Že bude asi podstatně složitější, je téměř jisté,ale zatím máme aspoň nějaká vodítka. Čili v kostce: ženy s vaší anamnézou by krom výše uvedených vyšetření MĚLY užívat progesteron vaginálně ( Utrogestan) od začátku dalšího těhotenství až do cca 36.týdne - ideálně až 3x2 tbl vaginálně dle nynějšího pohledu. Roky zde buduji osvětu ( myslím v odborném fóru ) a jsem rád,že odklon od cerkláže konečně nastal,tato má už jen velmi malé místo,pro přesně definované a individuální situace,u vás bych ji rozhodně nenabízel.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24751
Další dotazy
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, moc děkuji za zodpovězeny předchozí dotaz. Mám diagnostikovanou cholestazu, jsem 34+0tt. Nejvyšší hodnoty Alt 7,3, Ast 3,7, zlucove kyseliny 22. Brala jsem 2xdenne transmetil a 3x denně ursosan, nyni me propousteji z nemocnice s Alt 1,57...
odpověď
Dobrý den,pokud je opravdu cholestáza, Transmetil opravdu placebo efekt, cholestáza není porucha funkce jater, zvýšení jaterních enzymů není spojeno s abnormalitami funkce jater a rychle se normalizuje po porodu. Za mě žluč.kyseliny á 2 týdny a...
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, jsem po druhé těhotná, již 38 tt. Mám problémy s pánví, bolí mě při chůzi i vleže. V nemocnici mi symfyzu pravidelně měřili a na posledním měření byla 14mm. Byla mi doporučená sekce, z důvodu hrozby prasknutí pánve. Nikde není dano, že si...
odpověď
Dobrý den, pokud je opravdu zobrazovacím metodami potvrzena sympfyzeolýza, pak doporučujeme graviditu ukončit císařským řezem, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, mám na Vás otázku týkající se cisterny magny. Na UZ v 30 týdnu bylo zjištěno, že je zvětšená, 13 mm. Lékař naplánoval další UZ + MRI. Zajímá mě, jaký následek (postižení) by mělo dítě s takovouto diagnozou. Zda se jedná o nějaký syndrom...
odpověď
Dobrý den, nyní asi nelze určit prognozu bez přesné diagnozy, počkejte na výsledek kotnrolního uktrazvukového vyšetření a magnetické rezonance, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na Váš názor ohledně mé situace. Právě jsem začala 30tt těhotenství, zhruba před dvěma týdny mi můj doktor oznámil že malý hodně naléhá hlavičkou na čípek který se zkrátil na 30mm nařídil mi přísný...
odpověď
Dobrý den, není důvod dodržovat klidový režim, máte těhot.nález, riziko předčasného porodu je velmi nízké, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den vážený pane profesore. Chtěla bych se vás zeptat, jsem nyní v 8+2 týdnu těhotenství. Včera jsem byla u kamarádky, která má doma domácí doppler podobný angelsounds o frekvenci 2,5MHz, a říkala, že už tak brzy slyšela miminko, tak jsme to...
odpověď
Dobrý den, z jednorázového použití je riziko poškození plodu nereální, doporučujem tyto přístroje používat až po 14 g.t., AP
14. 8. 2020
otázka
Vážený pane profesore, dovoluji si Vás požádat o radu. Jsem ve na konci 4. měsíce těhotenství (věk 37 let), mám sedavé zaměstnání a trápí mě otoky končetin. Objeví se vždy když dlouho sedím. Otékají mi kotníky, nárty a lýtka, prsty u rukou, večer mě...
odpověď
Dobrý den, zkuste se vyhýbat dlouhému sezení, prokrvení končetin podpořte kompresivními podkolenkami , můžete zkusit i venotonika např.detralex a užívejte hodně bílkovin, s pozdravem AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem v 31tt a včera poprvé jsem měla lehké špinění takové hnědší barvy může to být způsobené námahou? Protože jsem v ten den myla okna tahala kbelík s vodou pracovala na slunci na zahradě. Mám trošku obavy o miminko...
odpověď
Dobrý den, ano může to být způsobené větší námahou, pokud to bylo jenom slabé špinění a nemáte pravidelné bolesti, žádný výtok ani solné krvácení, nemusíte akutně na gynekologickou prohlídku, AP
10. 8. 2020
otázka
Dobry den, jsem momentálně 33+5tt a jsem již 22 dní hospitalizována na rizikovem kvůli zvysenym jaterním testum. Nemám jiné priznaky- žádné svědění, žádné otoky ani vysoký tlak, žádná tmavá moc a světla stolice. Jen zvýšené jaterky a občas tlak v...
odpověď
Dobrý den,cholestáza má mít splněna "nějaká" kritéria, mj. vzestup hladiny žluč.kyselin a/nebo svědění.Soudě dle uvedeného bych za cholestázu považoval. Pokud nedochází k astronomickému vzestupu hladin žluč.kyselin, sledujeme ambulantně, přidaná...
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 29tt+6. Minulý pátek (28tt+6) jsem byla přijata k hospitalizaci na doporučení mého gynekologa po kontrole děložního čípku- naměřeno 8mm + 15-20 tuhnutí břicha denně. V nemocnici ještě ten den kontrolní UTZ, naměřeno 12 mm,...
odpověď
Dobrý den,možná jsem přehlédl,ale nevidím to  nejzásadnější opatření,progesteron vaginálně. Pakliže ale riziko předčasného porodu před 33.týdnem nízké ,zdá se,podle stávajících parametrů, že hospitalizace nezbytná není.
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 20+5 tt, cervikometrie 26 mm. Stejná hodnota i 13. a 27.7. Hlavička naléhá, pohyby citím hodně dole. Jsem po LEEP děložního čípku v roce 2018, po konizaci dle lékaře čípek nezkrácen s dělkou hrdla 46 mm. Tvrdnutí břicha od 16 tt...
odpověď
Dobrý den, norma mezi 20.-30.týdnem 25 mm a více, po konizaci zatím tedy vše o.k., pokud by se hrdlo zkracovalo (cervikometrie á 3-4 týdny vhodná), progesteron vaginálně na místě a kdyby bylo možné, doupřesnit via predcasnyporod.eu riziko...