Rizika otěhotnění

12. 5. 2019
otázka

Dobrý den, je mi 36 let, mám PCOS a v září bych na klinice měla podstoupit IVF. Když jsem byla na klinice na prohlídce, byl mi zjištěn polyp v děloze a následně mi byl odstraněn. Z histologie vyplynulo, že se jednalo o polypoidně utvářenou částku endometriální sliznice, kde ve stromatu mírně fibrózního vzhledu zastiženy ostrůvky endometriálních žlázek s obrazem atypické a místy i atypické komplexní hyperplazie. Dle sdělení paní doktorky by odstraněním mělo být vše v pořádku a i když byl při operaci zjištěn i menší myom, neměl by být s podstoupením IVF problém. Můj gynekolog mi naopak otěhotnění nedoporučuje a nejlépe hned by mi odebral celou dělohu i s vaječníky. Dítě ještě nemám, takže bych přišla i o tu poslední šanci. Chci se Vás, pane docente, tedy zeptat, jaký je Váš názor, zda by otěhotnění bylo opravdu tak velké riziko. Velmi Vám děkuji za odpověď.

odpověď

doporucil bych toto konzultovat v onkol. ambulanci nejakeho onkogyn. centra (je jich konecne po cele CR nyni 17, cili docela dost) .. dle meho (ale treba Vam onkogyn. poradi llehce jjnak) by to na hysterektomii (odstraneni delohy) jednoznacne bylo, pokud by Vam bylo 45 ci vice a deti jste jiz neresila ci mela dost .. takto se da lehce "zariskovat" a znovu vysetrit delozni dutinu hysteroskopií a biopsií + ev. kyretáží sliznice cele dutiny delozni (nejen 1 mista, tj. polypu) a pokud by byl vysledek negativni (nejlepe  nejen bez nadoru, coz ocekavame, ale i bez te hyperplazie ci aspon bez atypicke hyperplazie endometria), lze rychle otehotnet .. je otazka, zda Vam pred IVF nedat na 3-6 mesicu lecbu gestageny (narozdil od estrogenu snizuji del. sliznici, tj. jdou proti jeji hyperplazii zjednodusene receno), to at doporuci onkogyn. .. kazdpadne dokud Vam zustava deloha chce to stav delozni sliznice opakovane intervalove sledovat vc. histologie (nejen UZ) .. HSK k tomuto ucelu jdou delat i bez celkove anest., aby bylo pro pac. mene zatezujici

ad drobny myom .. pokud ho videli na UZ ve stene / svalovine delozni, souhlas ze se s nim nemusi nic .. pokud ho ale videli v delozni dutine hysteroskopem, pak je jiste nutne ho resekovat pred IVF hysteroskopicky .. ale to snad kazdy vi a dela .. nekdy je to vsak nelehke na presne posouzeni kde myom je

ad PCOsy. .. to je stav ktery Vasi hyperplazii sliznice dlouhodobe napomaha .. pokud zrovna netehotnite je treba sliznice snizovat antikoncepci nebio vyse jiz zminenymi gestageny .. a az bude gravidita za Vami ci uz passe, pak asi opravdu lepe delohu odstranit

uff, je toho dost .. hodne stesti!

mm

 

Doc. MUDr. Michal Mára, CSc.

Přední český odborník oblasti gynekologické endoskopie. Zodpoví vaše dotazy na diagnostiku a léčbu děložních myomů. Více o děložních myomech na stránkách www.myomy.cz

Banner
Počet odpovědí: 7091
Další dotazy
20. 8. 2019
otázka
Dobrý den,chci se zeptala jestli se chlamydie trach.daji chytit i prstenim,myslim to tak ze když infikovany člověk sáhne na nějaké místo a pak na to sáhne muj přítel a bez umytich rukou mi pak prsti.
odpověď
dotaz mi nepatri mm
20. 8. 2019
otázka
Dobrý den, předem bych chtěla dodat, že nejsem těhotná, snad to nevadí:) Obtíže jsou spojené s jízdou na kole. Občas se mi stane, velmi nepravidelně, že dostanu do podbříšku křeče. Bolestí a průběhem bych je přirovnala k menstruačním obtížím. Vždy...
odpověď
dotaz neni chirurgicky / operacni tedy me nepatri .. strucne: pokud se vylouci nejaka organicka pricina (zejmena prekanceroza nebo karcinom delozniho cipku ci zevnich rodidel), jde pak obvykle o nejake dysfukcni (cili hormonalni) krvaceni z delohy a...
20. 8. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, snažíme se o miminko, můj dotaz zní mám podstoupit operaci v celkové narkóze, kvůli sklerotizaci žilní malformace, operace je bolestivá tudíž musím být uspána, chci se zeptat kdyby náhodou bych byla...
odpověď
neakutni planivane operace a zejmena ty v narkoze by se nemely delat v 1. 3 mesicich gravidity .. toxickyvliv na formujici se embryo / plod samozrejme nelze vyloucit, tzn. do oper. netehotnete mm 
19. 8. 2019
otázka
Dobrý den, dnes 15.8.2019 jsme byla na screeningu v I. trimestru, dle ultrazvuku délka těhotenství 13 +1 - CRL 70,0 mm (na prvním vyšetření dne 31.7.2019 délka těhotenství 10+3). Ultrazvukové vyšetření nepoukazovalo žádné vady, výsledky z krve vyšly...
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me specialzace (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovidat diky za pochopeni hodne stesti mm
19. 8. 2019
otázka
Dobrý den,můžou se na zacatku těhotenství používat gynela silver caps. Dekuji
odpověď
vazene damy, je mi to lito, ale jine dotazy, nez z me specialzace (gynekol. operace, zejm. mini-invazivni, t.j. endoskopicke), zde nemam, nemohu a nebudu odpovidat diky za pochopeni a hodne stesti mm
19. 8. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli při prvním pohlavním styku a přerušení panenské blány musí nutně dojít ke krvácení?
odpověď
nemusi .. ale vetsinou aspon k drobnemu dojde mm
13. 8. 2019
otázka
Dobrý den, s přítelkyní jsme měli před 13 dny nechránění sex,a přítelkyně měla dostat další den ovulaci, a bojíme se že může být těhotná miminko nechceme, 14.8 má dostat menstruaci ale zatím žádný příznaky nebo náznaky že by jí měla dostat.. 10.8....
odpověď
podobne dotazy zde neodpovidam, je mi lito mm
11. 8. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám dotaz. 25.7. mi potvrdili 5tt těhotenství na pohotovosti. Měli jsme již letenky. 28.7. jsem odletěla na dovolenou na Djerbu. Po celou dobu pobytu jsem se snažila být v klidu ve stínu a jíst pouze zeleninu. Poslední den...
odpověď
nezlobte se ale dotazy mimo gyn.operativu zde nemohu odpovidat hodne stesti do bud.! mm
6. 8. 2019
otázka
Dobrý den,ráda bych se zeptala ohledně cysty. Obvodní gynekolog mi na základě vyšetření ultrazvukem vyslovil endometriozu. Na laparoskopii jsem nebyla. Ca-125 v roce 2017 byla hodnota 100,od té doby znovu krev nebrána. Nyní jsem si nechala udělat...
odpověď
14mm to ani neni cysta (veliokost vajicka pri ovulaci je 22mm), takze asi klid .. vice tezko odhadnu a posoudim .. endometrioza byva i mimo vajecnik a muze byt nekdy krute akutn a jeji lecba je na hodiny povidani a ruznych pribehu .. ale z teto...
6. 8. 2019
otázka
Dobrý den. Už přes měsíc mám nízké HCG (strop byl 70 před dvěma týdny, teď je 27) a po celou dobu slabě krvácím. Doktor mě posílá jen na další a další odběry krve, bez jiného vyšetření. Ultrazvuk mi dělal jen při první prohlídce. Je takový postup...
odpověď
neznam cely kontext .. jedna moznost je revize dutiny delozni a druha je vyckavat a sledovat hCG, mozna ne tak casto, hodnota 27  je uz skoro negativni mm