Riziko nákazy

5. 12. 2016
otázka

Dobrý den, včera jsem omylem snědla neumytou hrušku, která byla v lednici spolu s ostatní zeleninou. Kojím dceru, 6 měsíců. Jaká je pravděpodobnost že dojde k nějaké nákaze a případně i nákaze dcery přes mléko? Děkuji za odpověď Lenka

odpověď

Dobrý den. Omlouvám se, odpověď jsem psal již o víkendu, ale nejspíše jsem ji neuložil. V každém případě neumytá hruška, pokud nebyla skažená, prakticky žádné riziko nepředstavuje.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1875
Další dotazy
16. 10. 2019
otázka
Dobrý den. Mám dvouměsíční miminko a má stolici v podobě pasty až slizu. Od porodu je částečně kojená a částečně dokrmovaná. Momentálně ji dokrmuji UM každé kojení. Asi od konce šestinedělí začala být její stolice jako pasta a momentálně mi přijde...
odpověď
Dobrý den. Pokud je miminko jinak klinicky v pořádku a bez příznaků, prospívá na váze, ve stolici není přítomna krev, nemá zácpu nebo četné vodnaté stolice, tak bych to asi moc neřešil. Kdyby se objevil jakýkoli příznak, konzultujte PLDD.
16. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, malá má jít za 14 dní na první očkování hexavakcínou. Mám v plánu ji nechat očkovat i proti pneumokokovi, ale nevím, jestli dohromady nebo zvlášť. Naše paní doktorka říkala, že klidně dohromady. Dcera je ale malá, teď v 7,5...
odpověď
Dobrý den. Musím připustit, že tady hraje velikou roli strach a psychika. Očkovat se klidně může oběma vakcínami najednou. Avšak teplota se po očkování klidně může vyskytnout a pak si maminky vyčítají, že souhlasily s očkováním obou vakcín najednou...
16. 10. 2019
otázka
Milý pane doktore, tímto vám chci jen poděkovat za zodpovezeni mých dotazu. Vždy me uklidnite. Děkuji moc! Hezky den.
odpověď
Jste hodná! Děkuji:-)
15. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Dcera byla od narození na UM, dávala jsem jí Hipp HA1. S manželem nejsme alergici, ale tohle mlíčko jsem dostala už v porodnici a dcerka vypadala, že jí nedělá problémy, tak jsem nechtěla zbytečně měnit. Teď měla 6 měsíců a...
odpověď
Dobrý den. Mléko HA rozhodně nelze považova za mléko, kterým by se dala léčit ABKM. Rovněž tuhé stolice nejsou příznakem ABKM, ale spíše zavedení přékrmů, které byste již v 6 měsících měli mít. Po formulích některých značek maminky udávají spíše...
15. 10. 2019
otázka
Milý pane doktore, mě 9,5 měsíční dite má už skoro týden Slzave ocicko s trochou příměsí hlenu, nejdříve jsme pouze vyplachovali omisanem, po tel. konzultaci s dr jsme dnes nasadili atb kapicky, nicméně dite to nemá tak hrozné ocicko pouze teče....
odpověď
Dobrý den. Paní doktorka se rozhodla dobře, antibotických kapiček se vůbec nemusíte bát. Dnes používaná antibiotika jsou velice bezpečná a ta oční se navíc prakticky vůbec nevstřebávají do oběhu. Výplachu bych se zatím nebál, máte druhý zánět...
14. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, nevíte, jestli je dopegyt bezpečný při kojení? Během těhotenství jsem ho brala na vysoký tlak a nevím, jestli je ted při kojení bezpečný. Beru 2tbl denně. Kojím jen částečně, ale přesto si řikám, jestli by to nějak neohrozilo...
odpověď
Dobrý den. Dopegyt se sice používá při hypertenzi v těhotenství, ale při kojení doporučován není. Vždy je potřeba zvážit přínos a rizika. Nevím, jestli Vám hypertenze stále přetrvává a jestli léčbu stále potřebujete. Jestli ano, ošetřující lékař Vám...
11. 10. 2019
otázka
Hezky den pane doktore, mám 9 měsíční dite, od začátku je na UM beba sensitive a to do teď, měla bych přejít na jiné mleko? Konkrétně na nějaké to “pokračovací” četla jsem zde v diskuzi, kde jste psal, ze má to pokračovací více bílkovin. Neudělala...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát. Miminko vyrostlo nádherně, váha odpovídá věku. Teď už bych přešel na pokračovací mléko, není důvod mít stále počáteční.
11. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Blbla jsem dneska s půlroční dcerkou a jak jsme byly rozdováděné, vyhodila jsem ji do vzduchu. Bylo to jen pár centimetrů, normálně jsem ji chytila (hlavička trochu zakvrdlala), ale člověk všude čte články o tom, jak je to...
odpověď
Dobrý den. Vypadá v pořádku, chová se normálně a do ničeho se neudeřila, takže se nemusíte bát. To, co je fakt rizikové, je pokud se s dítětem třese. Vyhazování miminka a podobmě bude pak lepší, až děťátko dobře udrží svou těžkou hlavičku.
11. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, proč musí fontanela zarust do dvou let věku dítěte? Na internetu to nepíšou. To znamená tedy, že když dítěti nezaroste ve dvou letech, ale třeba až později ve 2,5 znamená že je nemocné? Dceři je 18 měsíců fontanelu má 2x1,...
odpověď
Dobrý den. To rozhodně neznamená, že mimino je nemocné. V pediatrii se ale řídíme percentily, které jsou vypracovávány na základě populační normy. A u 97% populace se fontanela do 24 měsíců uzavírá. Pokud se neuzavře, je právě vhodné zkontrolovat...
11. 10. 2019
otázka
Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na zavedení příkrmů. Syn se narodil 19.6.2019, 3890g, 50cm (porod přirozený, Apgar skóre 10-10-10, doteď vše zcela v pořádku). Je plně kojený, nyní (tedy v necelých 4 měsících) má 7300g a 70cm. Zdá se mi, že...
odpověď
Dobrý den. Plně Vám rozumím. Jsem přesvědčený, že u takto velikého miminka skutečně není potřeba čekat do 6 měsíců a lze příkrmy (nebo i mléčnou formuli, pokud nebude mateřského mléka dostatek) zavést dříve. Ne však před ukončeným čtvrtým měsícem.