Riziko postižení?

7. 10. 2019
otázka

Dobrý den, jsem v 24tt těhotenství, na obou screeningových UTZ vyšetřeních mi bylo řečeno, že je vše v pořádku, že riziko vrozených vad je minimální. Nicméně v rámci 2.screeningu ve 22 týdnu se lékařka mírně pozastavila nad tím, že plod měl obě ručičky umístěné směrem nahoru mírně za hlavou, během vyšetření polohu nezměnil. Ptali jsme se, zda je to běžné, paní doktorka nám sdělila, že "asi ano" a že když hýbe prsty, tak se "nejspíš" nemusíme bát poruch hybnosti.

Zcela logicky mne to zneklidnilo a dnes v rámci běžné prohlídky ve 24 tt jsem svou gynekoložku požádala o kontrolní UTZ. Plod měl opět obě ruce v poloze nad hlavou, mírně ohnuté v lokti.bylo vidět, že hýbe prsty, do jisté míry i celou horní končetinou, ale polohu rukou během vyšetření opět nezměnil (nohama i hlavičkou normálně hýbal). Také tato paní doktorka mi na klidu nepřidala, říkala, že místa má plod v děloze dost, a neví, zda tato poloha horních končetin může značit nějakou poruchu či nikoli.

Chtěla jsem se proto zeptat (ačkoli chápu, že se to takto na dálku a jen dle popisu těžko určuje), zda se nemám znepokojovat, anebo mám raději ještě absolvovat nějaké specializované vyšetření ? (vím, že pokud zde nějaká porucha je, fakt, že o ní vím, nic nezmění, ale já spíše doufám, že bych si vyvrátila pochybnosti a užila si klidný zbytek těhotenství :-))

Předem moc děkuji za odpověď, Lenka

odpověď

Dobrý den. Nespatřuji v tom něco, co by mne nějak znepokojovalo. Ale možná by bylo dobré se ještě pozeptat jiného gynekologa nebo ulstrasonografistu.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 2108
Další dotazy
26. 5. 2020
otázka
Dobrý den. Moje 13 letá dcera si stěžuje na bolesti hlavy a 2krát brníci ruce a horní ret.K neurologovi je již objednána.Já mám migrénu s aurou,hlava mě moc nebolí,ale ty ruce a pusu znám.Menstruaci již dostala 3 krát.Epilepsii v rodině nemá.A EKG...
odpověď
Dobrý den. Je mi líto, ale bez bližší anamnézy fakt nedokážu odhadnout - může to být cokoli od bolestí v rámci menstruace, úzkosti, migrény, až po něco horšího, ale naštěstí poměrně málo častého. Neurolog slečnu vyšetří a když tak zváží, jestli je...
25. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, mame tříměsíčního syna ktery zacal chodit na 11 mes. Do cca 14 mes chodil normálně ale ted mi často chodi po spickach. Venku po trave chodi vzdy normálně ale doma a po chodníku často po špičkách. Ne vždy. Pediatr rika ze se...
odpověď
Dobrý den. Pokud dříve nechodil po špičkách, tak to nevypadá, že by měl zkrácené šlachy. Osobně jsem neslyšel, že by se s tím dalo něco dělat, ale zkuste se ještě domluvit s rehabilitačním pracovníkem pro děti, jestli třeba nepomůže změna obuvi,...
25. 5. 2020
otázka
Dobrý den, dcera (9 týdnů) včera dostala první dávku hexavakcíny. Byla jsem upozorněna, že v následujících dvou dnech může mít teploty. Teplotu nemá, ani neměla, ale během dnešního dopoledne už dvakrát zvracela (vždy po jídle, je plně kojená). Jinak...
odpověď
Dobrý den. Ano, souvislost to mít může. Příznaky spojené se zažíváním (průjem, nevolnost, zvracení) se podle informace o přípravku vyskytují s čeností 1-10%, v naprosté většině jsou přechodné a nezávažné. Samozřejmě nijak nelze vyloučit časovou...
22. 5. 2020
otázka
Dobry den, chtěla bych se zeptat včera sem začala brát prášky na zastavení laktace jelikož syn nechtel mlicko z prsa ale dnes se začal dožadovat prsa, je mozne prášky přestat brát a pokusit se rozložit? Neublížila to nějak synovi? Dekuji
odpověď
Dobrý den. Nevím, jaký prášek jste přesně měla. Pokud byste se chtěla opět rozkojit, tak pro jistotu odstříkejte dvě dávky MM po prášku, a pak můžete.
22. 5. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore. Strašně se stydím, ale obracím se na Vás s dotazem. Ráno jsem svým dětem (3, 6 let) chystala snídani- pečivo, chléb. Vůbec jsem si ničeho nevšimla, ale večer si stejný chléb chystal manžel a našel tam zelenou plíseň. Mohli...
odpověď
Dobrý den. Vůbec se neomlouvejte, bát se nemusíte, nic se nestane.
21. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, je v poradku,ze muj syn,ktery ma cca.12kg,vypije ve 21.mesicich cca.400,max.500ml vody,kterou stridam se stavou nebo cajem?V tomto mnozstvi nejsou zahrnuty jine tekutiny jako je mleko,toho vypije cca.300ml a pak uz ma ovoce a...
odpověď
Dobrý den. Určitě to nevypadá, že by měl tekutin málo. Do tekutin se ještě v tomto věku počítá i celkový objem stravy (takže samozřejmě včetně mléka, ale i jogurtů, kaše, přesnidávky). Jestli pije večer, tak to také nevadí. Každé dítě je jiné,...
20. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, mám dvojčata, předčasně narozená 34+4 TT 10.01.2020. Teď v květnu (4. měsíc, 3 měsíc korigovaného věku) dostali první dávku hexavakcíny Infanrix Hexa. Po očkování se se mnou doktorka dohodla, že další dávku dostanou v...
odpověď
Dobrý den. Paní doktorka zvolila dávkování podle SPC pro nedonošené děti - tři dávky základního očkování s intervalem min. jednoho měsíce, dále přeočkování po šesti měsících. Takže je to v pořádku. Blíže viz. https://www.ema.europa.eu/en/...
20. 5. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, již jsem Vám dnes zaslala dotaz ohledně očkování proti meningokoku, pouze jsem spletla datum, na očkování bych měla jít s malou za dva dny, tedy 21.5. Děkuji.
odpověď
To na předešlé odpovědi nic nemění.
20. 5. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování. Mám čtyřměsíční holčičku. V měsíci dubnu jsme byly ha dvě očkování- Hexa vakcínu a po dvou týdnech Prevenar 13 proti pneumokokům. Za dva dny (20.5.) by měla být malá očkovaná proti meningokoku a 15.6....
odpověď
Dobrý den. Když už jste se rozhodli pro meningokok, předpokládám, že skupiny B, tak je lepší zbytečně nečekat. Nejvíce ohroženi jsou právě děti do jednoho roku věku. Je těch očkování poměrně dost, ale dítě by to mělo v pohodě zvládnout.
19. 5. 2020
otázka
Dobry den,pane doktore, Chci se optat,syn (2.5roku)ma dostat 3.davku hexy-booster(mel odklad).Co vim,treti davka se dava 6-12m po druhe,nekde jsem cetla,ze ze zdr.duvodu lze podat az 3 roky po.Jelikoz tuto treti davku ma dostat v teto koronavirove...
odpověď
Dobrý den. Těžko říct, o jaké se jedná znaménko - jestli pigmentový névus nebo drobný útvar z cév -hemangiomek. V každém případě se obojí může utvořit i v tomto věku. Ani znaménko ani současný stav epidemie nepovažuji za důvody k odkládání očkování...