riziko pp

21. 10. 2014
otázka

Dobrý den, http://cfm.gynpor.cz/informaceprotehotnepacientky/skrining/46-screening-v-i-trimestru v tomto odkazu jsem si přečetla že na screningu v 1. trimestru umíte stanovit rizika předčasného porodu atd..Jde mi o to riziko předčasného porodu.. Umí toto riziko rozpoznat všechna pracoviště kde se screning provádí, nebo jde o něco nového?

odpověď

Dobrý den,zatím,pokud vím,provádí kromě našeho jen pár pracovišť v ČR, je to zcela nová možnost, spíše experimentální povahy , stejně tak i ve světě.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24835
Další dotazy
2. 12. 2020
otázka
Dobrý den, prosím o Váš názor na mou situaci. Jsem těhotná 28+5 a při kontrole lékař zjistil, že se zkrátil čípek během 3 týdnů z 32mm na 24mm. Lékař čípek jen měří sonem, jinak ho nekontroluje. Jsem po kónizaci v r. 2014. Doma mám již 2 děti(2010 a...
odpověď
Dobrý den,ano, progesteron vaginálně ano, t.č. velmi nízké riziko brzkého předčasného porodu před 33.týdnem,dále ale nevidíme.Péče ale bez dalších omezení, nonstop ležení mírně zvyšuje riziko předčasného porodu - NEZPOCHYBNITELNÁ fakta,takže...
2. 12. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně zkracujícího se děložního čípku. V 17 tt mi byla provedeno cervikometrie s hodnotou 35 mm. Nyní ve 21 tt byl čípek už jen 31 mm. Bříško mi občas tvrdne, ale nic tragického, tak 3 - 5 x denně maximálně. Nebyl...
odpověď
Dobrý den, jen dle čísel normální stav, žádné omezení, žádná opatření.
2. 12. 2020
otázka
Dobrý den, ráda bych konzultovala můj stav a zda hrozí předčasný porod? V 20+1 tt jsem byla hospitalizovaná v nemocnici s tvrdnutí břicha a nalezen stafylokok. Nasazeno magnezium 3x2 tablety a macmiror. Čípek delka 32 mm (při příjmu) . Po zalečení...
odpověď
Dobrý den,jen dle čísel zatím normální stav.
2. 12. 2020
otázka
Dobrý den, minulý týden jsem byla 7 dní hospitalizována v nemocnici kvůli slabšímu krvácení. Nyní jsem ve 29.tt.Byla mi diagnostikována placenta praevia marginalis na ZS. Během týdne hospitalizace se placenta posunula o 3mm, byla jsem propuštěna s...
odpověď
Dobrý den,pokud je placenta ve III.trimestru od vnitřní branky více jak 20 mm, jedná se o normální lokalizace placenty a pokud žena nekrvácí (mírně vyšší riziko, pokud těsně nad touto hranicí), péče bez omezení a přirozený porod možný.
2. 12. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem se s Vámi poradit. V prvním těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku, která mi byla zjištěna už v cca 10.týdnu. Nyní jsem podruhé těhotná a lékařka mě odeslala na OGTT až mezi 24.-28.týdnem, i když jsem se jí...
odpověď
Dobrý den,těh.cukrovka není v DRTIVÉ většině případů nebezpečná pro dítě v děloze,ale za x-let poté, je rizikovým faktorem metabolického syndromu v pozdějším věku,pokud probíhá nesledovaně atd. Takže hlavně na ni přijít,definovat atd. a pak o.k.
2. 12. 2020
otázka
Dobry den pane doktore. Jsem 21+0 tt. Vcera mi byla zjistena bakterialni infekce, dnes mi posilali moc jeste na podrobnejsi kultivaci. Obcas me trapi tvrdnuti briska (8x za den). V utery mi pan doktor do prukazky po vysetreni napsal CS 1-2, ale...
odpověď
Dobrý den,omlouvám se,ale bez cervikometrie nelze vůbec dělat závěr.
28. 11. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem imunologická pacientka, docházím roky k imunoložce spolupracující s "Apolinářem". Často jsem na inj. léčbě imunoglobulínem pro nízkou buněčnou imunitu (sklon k infekcím) a imunitě namířené proti embryu. T.č. jsem na...
odpověď
Dobrý den,ano,postup o.k. Pokud není obtěžující svědivý,pálivý výtok, uvedené mikroby považujeme na osídlení (kolonizaci) nikoliv infekci , to jsem dva zcela rozdílné pojmy. POkud obtíže ano, léčba lokálními ATB na místě plus ověřit,zdali nejsou v...
28. 11. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore,ráda bych zkonzultovala svoji situaci. Jsem 32+4tt,druhé těhotenství. Stejně jako u prvního se mi začal zkracovat děložní čípek. Minuly týden 2,3,tento týden 1,8. Na pohmat osetrujicik kehatem se vše zdálo,ze drží dobre....
odpověď
Dobrý den,cervikometrie do 30.týdne,délka více jak 25 mm.Poté je NESMYSLNÉ  hrdlo měřit, u každé ženy se přirozeně zkracuje jinak. Pokud žena nemá časté křeče atd.vaginálně vůbec nevyšetřujeme - neříká nic o tom,kdy a jak porodíte.
28. 11. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem těhotná krátce 5+2 a z důvodu nádoru na hypofýze - prolaktinomu užívám lék medocriptine. Gynekoložka radí přestat užívat, endokrynoložka užívat dále. Co mám dělat? Četla jsem, že nadbytek prolaktinu vede k potratu a...
odpověď
Dobrý den,medokryptin je o.k,léčba na místě a bezpečná.
26. 11. 2020
otázka
Dobrý den, Mam na Vás dotaz.Rodila jsem v 39+3.Ráno mi praskla plodová voda,chvíli byla čirá.Poté začla odtýkat světle zelená.Po 12 hodinách jsem porodils chlapečka,který měl na 3x obtočený pupečník pevně kolem krku.Moje otázks zní,proč byla plodová...
odpověď
Dobrý den,přechodný útlak pupečníku s sebou může,ale většinou nemusí, nést relax svěračů konečníku plodu jakožto známku stresu dítěte v děloze = mekoniem zkalená voda. Mekonium = stolice nenarozeného nebo čerstvě novorozeného dítěte.Drtivá...