RTG v těhotenství

6. 12. 2017
otázka

Dobrý den pane doktore, ráda bych v brzké době otěhotněla, ale od ledna bych měla nastoupit do práce jako zubní lékařka, kde budu dělat cca 10 intraorálních RTG snímků denně. 1x v týdnu. Mohu opustit místnost, zdroj záření je tedy přes stěnu, ale pár metrů. Ve vedlejší ordinaci jsou další dva RTG přístoje. Jeden z nich OPG. U OPG je dávka 0,02 mSv u intraorál RTG 0,005 mSv. Moc mě zajímá Váš názor, jestli považujete takové pracoviště za rizikové. Mám obavy, ale možná zbytečné...Děkuji.

odpověď

Dobrý den,no,milá paní doktorko, "čert nikdy nespí",ale pokud budete chráněna /sama víte jak/, pak bych se nebál pracovat

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23435
Další dotazy
14. 12. 2017
otázka
Dobry den. Som prvykrat tehotna. Od 20.t.t. mi tvrdne brucho 1 - 5 x za den, vzdy v trvani max 10 - 15 sekund, obvykle je to vyvolane naplnenim mocoveho mechura. V 20.t.t. bola cervikometria 46 mm, v 26.t.t. 43 mm. Uzivam MagneB6 3x denne 2 tabletky...
odpověď
Dobrý den,pokud je délka děl.hrdla více jak 25 mm,je riziko předčasného porodu před 33.týdnem méně jak 1%,pak je jakékoliv omezení nesmyslné.
14. 12. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem v 7+6 tt. Včera se u mne začaly projevovat výrazné nevolnosti, zvracela jsem i tekutiny. V noci, cca po 5 hodinách zvracení (měla jsem navíc teplotu 36,6), jsem jela na gynekologickou pohotovost, kde mi dali Torecan...
odpověď
Dobrý den,Torecan o.k.,bez debat
14. 12. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, Omlouvám se, pokud jsem se Vás dotkla slovním spojením “znám Váš názor...”. Psala jsem dotaz jako naprostý laik a nemám tušení jaký je obecně příjmaný FAKT ohledně klidového režimu. Zatím jsem od všech lékařů slyšela pouze to...
odpověď
Dobrý den,jízlivá odpověď...no dobrá, po pravdě, na hodně dotazů podobného typu už nereaguji,vím,že za to nemůžete,ale osobně nemám ambice spasit svět.... moje trpělivost je nekonečná,ale zdraví jen jedno, navíc, uvedené spojení se na porodnice.cz...
14. 12. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, dnes mi z genetiky v Motole volali, že mám z výsledků screeningu zvýšené riziko časné i pozdní preeklampsie a že se mám hned objednat do rizikové poradny. Objednala jsem se k Apolináři, vzhledem k tomu, že jsem zde...
odpověď
Dobrý den,u nás bychom Vám nasadili Anopyrin,ale obratem zatím poslali zpět k praktickému gynekologovi,zatím může opravdu sledovat on. U nás až při identifikovatelném aktuálně zjištěném problému,tj. potvrzené hypertenzi atd.
14. 12. 2017
otázka
Z celého srdce Vám pane doktore děkuji za předchozí odpověď. Ani nevíte, jak moc jste mi pomohl...ta naše situace je dost zoufalá, protože malý chlapec nám zatím 4 dny reaguje alergicky na všechna antibiotika...to ale skutečně nepatří Vám. Na co...
odpověď
Dobrý den,ano,neléčený zánět "v těle"  je nespecificky spojen s vyšším rizikem předčasného porodu,ale tady vidím,že řešení máte ,nebojte.
10. 12. 2017
otázka
Dobrý den, je mi 39 let, jsem ve 32. týdnu a dítě (holčička) má polycystickou ledvinu (druhá by měla být v pořádku), těhotenství přes IUD. Vzhledem k VVV miminka je asi pochopitelný můj strach o ni, z průběhu porodu a dalšího vývoje, který, chápu,...
odpověď
Dobrý den,pokud má předpokládanou vadu dítě, patříte mezi "low risk" těhotné. Neriziková vlastně ani neexistuje, pro nás vždy nízkorizikové a vysocerizikové těhotné . Nic mezi tím (cituji anglosaské písemnictví,opět,není žádný můj názor). Pokud...
10. 12. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore. Předně Vám chci moc poděkovat za předešlou odpověď a omlouvám se velice, že z ní nebylo naprosto patrné, o co konkrétně mi v dotazu šlo. Ptala jsem se, co bych měla dělat v případě, kdy mé děti mají nasazena ATB /jedno z...
odpověď
Dobrý den,chápu,že máte nepříjemné zkušenosti/obavy.Ale za sebe Vás rozhodně uklidním,že pokud nakonec adekvátní léčba,neměla by tato,ani případné zánětlivé onemocnění ovlivnit prosperitu těhotenství.
10. 12. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám na vás dotaz, který mi vrtá hlavou. S manželem máme sex pouze o víkendu a to jen když máme o víkendu opravdu čas. Bývá to zpravidla 1x za 3-4týdny. Takto to bylo cca ve 12tt a poté z časových důvodů až v 19tt. Protože to...
odpověď
Dobrý den, je jasné, že "všeho" moc škodí, najít hranici,kde ještě těhotenství vydrží a kde už ne, je v podstatě nemožné.Krvácení po styku není v těh.neobvyklé,když vyloučíme cca 7-8 závažných důvodů.  Ex post bych ale odnotil,že nejspíš...
10. 12. 2017
otázka
Dobry den pane doktore. Potrebovala bych se poradit nebo alespon ziskat vice informaci. Zjistila jsem, ze jsem tehotna,ale otehotnela jsem po vysazeni HA, takze bylo otehotneni posunute. Pred 14ti dny byla videt pouze dutinka. Dnes i plod 4mm a...
odpověď
Dobrý den, ultrazvuk je přesnější než hodnocení délky těh.dle menstruace. Srdíčko musí být vidět až od 6 mm a většího embrya, ještě bych počkal,jak se vyvine a kontrolu za týden s odstupem po předchozí,dříve ne.
10. 12. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, od 22. tt mi hrozí předčasny porod, týden hospitalizace a od té doby magnezium 2-2-2,utrogestan 0-0-2 vaginálne. Nyní jsem 33+6 a na dnešní kontrole mi dr. napsala: klenba plná, část. rozvinutá, sakralně polotuhy čipek, cca...
odpověď
Dobrý den,ano,myslím,že šanci máte.