Rychlé nabírání na váze u miminka

1. 12. 2015
otázka

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na přílišné nabírání na váze u mé skoro 4-týdenní dcery. Její porodní váha byla 3570g, nyní v necelých 4týdnech má již 4200g. Za poslední týden přibrala 400g. Je to normální? Bylo mi doporučeno snížit dobu kojení. Nyní kojím 6x denně, 8minut z každého prsu. Po úpravě bych měla kojit 5minut z každého prsu. Bude to pro ní dostačující? Ještě jsem se chtěla zeptat zda na toto přibírání na váze může mít vlit těhotenská cukrovka, kterou jsem v těhotenství měla. V těhotenství jsem cukrovku velmi dobře kompenzovala dietou (bez inzulínu). Je pravda, že po porodu si občas sladké dám...může to mít vliv na mé mléko po kterém dcera může neúměrně nabírat? Děkuji moc za odpovědi.

odpověď

Dobrý den. Těhotenská cukrovka má vliv na přibírání plodu a ne miminka. Naopak pokud by jste neměla cukrovku dobře kompenzovanou, mohlo by se Vám narodit nadmíru velké miminko s tzv. diabetickou fetopatií (klasicky nad 4kg, naducané tvářičky, chlupaté uši:-), co s velikou pravděpodobností nebyl Váš případ. Jestli budu počítat, že Vaše dítě nejdřív 200g ubralo od porodní váhy a pak za tři týdny přibralo 1kg, vychází to průměrně na 300-350g váhového přírůstku na týden. Což je určitě více, ale ne vysloveně špatně, pokud se dítě nepřepíjí, neublinkává, nebolí ho bříško. Takhle malé miminko by mělo pít cca 150ml/kg/den, tj. jestli kojíte 6x denně, tak s váhou 4,2kg to vychází kolem 100-110ml na jedno pití (nebo 7x90ml). Zkuste dítě alespoň třikrát zvážit před a po kojení jak v porodnici, odečíst rozdíl, a uvidíte, jestli dítě nepije výrazně vyšší dávky. V tom případě vhodné kojení o něco zkrátit. Doporučoval bych v tomto věku kojení min. 7x denně. Vaše nynější dieta na to nemá žádný vliv.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1483
Další dotazy
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den. Moc Vás prosím o odpověď. Mám 5 měsíčního syna. Narozen v termínu, porodní váha 4110g, já v těhotenství GDM. Přesně na den ve třech měsících dostal syn prujmy, později i hlen ve stolici .. neklid při jídle... pp kazdem jídle urputný pláč...
odpověď
Dobrý den. Reakce na extenzivní hydrolyzát (Nutrilon Allergy Care) může trvat až dva týdny. Nicméně vzhledem k tomu, jak dítě neprospívá, má četné průjmy, bych doporučil hospitalizaci na spádovém dětském oddělení k objektivizaci a dořešení problému...
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den,chci se zeptat na vitamínovou mast Vittela extreme, která obsahuje i vitamín A. Tato mast mi byla doporučena v lékárně v těhotenství, tak jsem jí používala na většinu těla, protože mám suchou kůži. Používala jsem jí několikrát denně a...
odpověď
Dobrý den. Do roku 2000 bylo za 30 let popsáno na světě pouze 30 dětí s vrozenou vývojou vadou asociovanou s předávkováním vitamínu A u matky. Toto číslo je velice malé, riziko z kožní masti vidím jako velice nízké. Nicméně pro miminko bych takovou...
16. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, synovi (7tydenni) se vytvořila pupeční kýla. Pediatrička jej pouze odeslala na dětskou chirurgii a sdělila mi, jak vypadá případné uskřinutí ale více doporučení nemáme a na chirurgii jdeme až na konci ledna. Všimla jsem si,...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát. Uskřinutí malé pupeční kýly u malého miminka je sice čistě teoreticky možné, ale ještě jsem neslyšel, že by se to někdy stalo. Termín na konci ledna stačí. Zatlačovat kýlu můžete, ale myslím, že zásadní význam to nemá....
14. 1. 2019
otázka
Dobrý den, dcera má již 3 roky v podkoží na stehne bouličky po očkování (hexa, prevenar). Před dvěma lety kontrolováno na sono, naštěstí bez nálezuu ale stále mě to znervoznuje. Dcera si stěžuje, že ji to svědí, při zmáčknutí bolí. Chci se zeptat,...
odpověď
Dobrý den. Mohl se tam vytvořit drobný granulomek, drobná jizvička, citlivější tkáň. Nejspíše nemá cenu s tím cokoli dělat, pokud se to nezvětšuje, nemění, což by se nemělo.
14. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Obracím se na Vás s dotazem. Před časem jsem Vám zde psala, že jsem si z prohlídky po šestinědělí donesla diagnózu kapavky a chlamydií, kdy vyšetření moči podstoupily i děti /protože jsem se s nimi v inkriminované době...
odpověď
Dobrý den. Předpokládám, že i kdyby jste infekci prodělala, děti by se ve vaně nenakazily. Jedinou cestou event. přenosu protilátek by bylo, pokud byste infekci měla již během těhotenství. To by se uvedenými nemocemi rovněž nenakazily, ale mohly by...
14. 1. 2019
otázka
Dobrý den, Prosím Vás o radu ohledně péče o genitál dvouměsíční holčičky. Pri každodenní hygieně se od sebe oddaluji protilehlé malé stydké pysky nebo pouze male stydké pysky od těch velkých? Také zda se úplně odstraňuje mazek nacházející se v...
odpověď
Dobrý den. Nejlepší je nejspíše oddálit prsty velké stydké pysky (čímž se oddální i malé stydké pysky) a mázek jemně zvlhčeným obrouskem nebo žíňkou odstranit. 
11. 1. 2019
otázka
Dobrý den, se svým měsíčním synem jsem byla na ortopedii na vyšetření kyčlí. Lékař se se mnou příliš nebavil, jen mi sdělil, kyčle jsou v pořádku, jedna kyčel má omezenou hybnost, takže široké balení. Do zprávy napsal: Klin: abdukce volné Sono: 1b/...
odpověď
Dobrý den. Nález Ib znamená, že vše je prakticky v pořádku, pouze stříšky jsou mírně nezralé. Viz.: http://www.latkovky.info/vysetreni-kycli-kojencu-cislovani-nalezu/ Nározy na široké balení se u Ib nejspíše budou rozcházet (podobně, jak to v textu...
11. 1. 2019
otázka
Dobry den, mam syna, bude mu pet mesicu, zacal se otacet a neuhlidala jsem ho, otacel se v obyvaku na dece a pak byl mimo deku a prekulil se na zada a pritom se trochu bouchl do hlavy do tylu, mame tvrdou plovouci podlahu. Slysela jsem "ranu" a pote...
odpověď
Dobrý den. Děti jsou naštěstí hodně odolné. Pokud neměl poruchu vědomí, nemá tam modřinu a zejména nespadl z postele ani z výšky, tak nejspíše bude zcela v pořádku. Pokud by začal zvracet, bylo něco výrazně nápadného v chování, tak by ste měli...
10. 1. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám 13 měsíčního chlapečka, který od zavedení příkrmů (v 5 měsíci) odmítá pít. Vyzkoušeli jsme snad všechny hrnečky, láhve, různá pítka, tekoucí, netekoucí, brčka atd, vodu, čaj, šťávy, UM. Prostě nepije nic a z ničeho,...
odpověď
Dobrý den. Děti si toho umí vymyslet spoustu. Setkal jsem se s řadou dětí, co nechtěly jíst, ale i několik, co nechtěly pít. Žel je to spíše o obrovské trpělivosti a neustálém nabízení a zkoušení, jak to do nich dostat. Zkoušela jste např. slabě ten...
9. 1. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore. Moc bych prosila o zodpovězení dotazu ohledně podávání železa. Byla jsem poučena v lékárně, že mám u dětí aktiferrin vysazovat při nemoci. Ale zapomněla jsem se zeptat, jestli jen u teplot a nebo zda to platí i u nachlazení....
odpověď
Dobrý den. Myslím, že žádné jasné pravidlo na to neexistuje. Preparát se železem se spíše vysazuje, protože může udělat střevní potíže, ty mohou být zesílené právě probíhajícím infektem. Takže u mírného nachlazení, kde dítě nezvrací, nemá průjmy,...