Rychlé nabírání na váze u miminka

1. 12. 2015
otázka

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na přílišné nabírání na váze u mé skoro 4-týdenní dcery. Její porodní váha byla 3570g, nyní v necelých 4týdnech má již 4200g. Za poslední týden přibrala 400g. Je to normální? Bylo mi doporučeno snížit dobu kojení. Nyní kojím 6x denně, 8minut z každého prsu. Po úpravě bych měla kojit 5minut z každého prsu. Bude to pro ní dostačující? Ještě jsem se chtěla zeptat zda na toto přibírání na váze může mít vlit těhotenská cukrovka, kterou jsem v těhotenství měla. V těhotenství jsem cukrovku velmi dobře kompenzovala dietou (bez inzulínu). Je pravda, že po porodu si občas sladké dám...může to mít vliv na mé mléko po kterém dcera může neúměrně nabírat? Děkuji moc za odpovědi.

odpověď

Dobrý den. Těhotenská cukrovka má vliv na přibírání plodu a ne miminka. Naopak pokud by jste neměla cukrovku dobře kompenzovanou, mohlo by se Vám narodit nadmíru velké miminko s tzv. diabetickou fetopatií (klasicky nad 4kg, naducané tvářičky, chlupaté uši:-), co s velikou pravděpodobností nebyl Váš případ. Jestli budu počítat, že Vaše dítě nejdřív 200g ubralo od porodní váhy a pak za tři týdny přibralo 1kg, vychází to průměrně na 300-350g váhového přírůstku na týden. Což je určitě více, ale ne vysloveně špatně, pokud se dítě nepřepíjí, neublinkává, nebolí ho bříško. Takhle malé miminko by mělo pít cca 150ml/kg/den, tj. jestli kojíte 6x denně, tak s váhou 4,2kg to vychází kolem 100-110ml na jedno pití (nebo 7x90ml). Zkuste dítě alespoň třikrát zvážit před a po kojení jak v porodnici, odečíst rozdíl, a uvidíte, jestli dítě nepije výrazně vyšší dávky. V tom případě vhodné kojení o něco zkrátit. Doporučoval bych v tomto věku kojení min. 7x denně. Vaše nynější dieta na to nemá žádný vliv.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1728
Další dotazy
17. 6. 2019
otázka
Dobrý den, prosím o radu - všimla jsem si u 10ti-měsíční dcery, že má pár dní lehce propadlou fontanelu. Dehydrovaná snad není. Všimla jsem si, že vleže žádnou propadlinku nenahmatám, pouze v sedě/ve stoje. Někde píší, že to normální není, jinde, že...
odpověď
Dobrý den. Pokud normálně roste, prospívá, nemá známky akutního infektu, velká fontanela není nápadně velká, růst hlavičky je v pořádku (to Vám řekne PLDD), tak bude vše v pořádku.
17. 6. 2019
otázka
Hezky den pane doktore, mému dítěti je 24 týdnu, je plně na UM vypije za 24 hodin cca 500ml, váží 6 kg. Prikrmujeme- oběd ( zelenina někdy maso) 125 g a ke svacine presnidavka ovocná 125g , někdy to cele nesni. Nechce mi pít vodu ani čaj, nevím zda...
odpověď
Dobrý den. Čaj ani vodu nepotřebuje, zkoušel bych zavádět další příkrm, třeba na večer kaši. Vodu ani čaj nepotřebuje, klidně ať zapíjí mlékem. Zbytečně bych nepřislazoval, jenom kdyby fakt přestával pít. To, jestli je to dost, závisí především na...
17. 6. 2019
otázka
Dobry den pane doktore, chtela bych se zeptat, co jineho davat dceri na snizeni teploty. Jsou ji 3 roky a mesic, trochu pres 16 kg a vcera jsem snizovala vecer horecku. Mame sirup Paralen SUS a vcera jsem se az lekla, jake mnozstvi sirupu je potreba...
odpověď
Dobrý den. Vhodné by bylo podat i Nurofen susp., kde by byla dávka menšího objemu -  5ml, max 4x denně. Můžete také rozdrtit půlku tabletky 500mg Paralenu, mohla by to maximálně 4x denně. 
17. 6. 2019
otázka
Hezký den, syn byl v kontaktu s holcickou, která dalsi den dostala nestovice. Je to 10 dni. Narodil se nam ted chlapeček a po navratu z porodnice pocitame s tim, ze braskove budou po inkubacni dobu od sebe(zatím se syn neosypal). Rada bych ale za...
odpověď
Dobrý den. Pokud jste neštovice v dětsví prodělala, tak je nechytíte, ani nepřenesete. Navíc bude miminko částečně chráněno přenesenými protilátkami od Vás, které dostalo ještě přes placentu. Oddělit děti na nějakou dobu bude vzhledem k tomu, že se...
17. 6. 2019
otázka
Dobrý den, mám 4 týdenní holčičku a už pár dnů se přetáčí na bok tím, ze se jakoby prohne do luku a horní nožičkou si kopne. Dnes se takto dostala i na bříško. Příjde mi to hrozně brzy a bojím se aby si tím spíš neublížila...i když nevím jak bych jí...
odpověď
Dobrý den. Bylo by dobré, aby praktický lékař vyšetřil, jestli miminko nemá zvýšený svalový tonus, zvážil rehabilitaci a dále to sledoval. Nejspíše bych doporučil i monitor dechu.
17. 6. 2019
otázka
Dobrý večer, mám syna, je mu 17 let a je aktivní sportovec.Měří 178cm a váží 70kg. Na sedmnáctileté prohlídce mu jeho pediatr změřil tlak a má prý trochu vyšší. Máme tlak měřit a průběžně zapisovat jeden měsíc a pak přijít na kontrolu.Syn má každý...
odpověď
Dobrý den. Tento tlak je podle našeho kardiologa v tomto věku již k léčbě. Nejdříve by měly být vyšetřeny možné příčiny.
14. 6. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, zajímalo by mě, zda mohu v pořádku zkusit podat ovesné vločky uvařené na kaši. Jsou celozrné, četla jsem, že celozrné pečivo je pro malé děti nevhodné,nevím ale jestli to platí i u těchto vloček.Stejně tak by mě zajímalo,...
odpověď
Dobrý den. Jahodové přesnidávky bych se nebál. Když uděláte ovesné vločky fakt na kaši, tak to bude v pořádku. Ale stejně bych zvolil spíše nějakou energeticky bohatší stravu - např. kaši rýžovou nebo krupičnou.
14. 6. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, moje 14mesicni dcera mela od vecera neděle horečky, které trvaly do stredy 12.6.. 11.6. jsme byli s dcerou na pohotovosti a rikali ze ma horecky z prořezávání zoubků. CRP méně než 5. Dnes 13.6.uz horecku nemá ale všimla jsem...
odpověď
Dobrý den. Bílý povlak na jazyku může mít spoustu příčin a většinu z nich nejspíše ani neznáme. Pokud není horečka, tak bych se tím dále neznepokojoval. Na letácích je nejspíše napsáno 3 dny, aby mezitím byl pacient vyšetřen lékařem, který posvětí,...
14. 6. 2019
otázka
Dobrý den v pondělí 17.6. Jde dcera na povinné očkování v 5 letech a 25.7 nás čeká operace nosních mandlich nemám očkování odložit kvuly operaci aby se vše ještě nezhoršilo děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den. Rozestup mezi očkováním a operací mi přijde naprosto dostatečný, nemělo by to spolu nijak interagovat.
12. 6. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám 14mesicni dceru a od vecera neděle má teplotu a horečku.davam ji na srážení teploty na střídačku po čtyřech hodinách nurofen a panadol.chtela jsem se zeptat jak dlouho to může takto užívat?na pohotovosti měla dcera včera...
odpověď
Dobrý den. Pokud se jedná o virózu, tak to může trvat i 5-7 dnů. Důležité je, vždy když by se stav zhoršil - nedařilo by se horčeku snížit, zásadně by se změnilo chování dítěte, byla by apatická, zvadlá, nechctěla by pít, opět navštívit lékaře, i v...