Screening

26. 6. 2020
otázka

Dobrý den pane doktore. Procetla jsem Vaši poradnu ohledně velikosti NT a někdy se názory velmi liší, chápu ze některé dotazy byly podány již v r.2006. Můj dotaz je na hodnotu NT 2,6mm merenou v 13+4( CRL 76mm) NT mi vyšla ještě pod 95.pertencilem. Riziko Down prepocteno na 1:3621, věk 32let, screening negativní.Byla jsem ujistena ze je vše OK. Ovšem jsem již klasicky vystresovana těhotná, takže dle různých odborných článku je NT hraniční a někde jsou ženy dále vysetrovany, což mi nebylo nabídnuto. Postupoval by jste stejně prosím? Jinak ultrazvuk jsem měla podrobny v 17+5( jsem nositelka genu CF) a poté klasicky ve 20tt vše naprosto v pořádku. Děkuji Veronika

odpověď

Dobrý den,neléčíme čísla. Skríning by měl být hodnocen jako celek = negativní = nízké (nikoliv nulové) riziko např. Downova syndromu. Pokud bude UZ 20.-22.v pořádku, pak bych se nestresoval. Lze ale ještě upřesnit pomocí NIPT - viz google.cz

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24751
Další dotazy
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, moc děkuji za zodpovězeny předchozí dotaz. Mám diagnostikovanou cholestazu, jsem 34+0tt. Nejvyšší hodnoty Alt 7,3, Ast 3,7, zlucove kyseliny 22. Brala jsem 2xdenne transmetil a 3x denně ursosan, nyni me propousteji z nemocnice s Alt 1,57...
odpověď
Dobrý den,pokud je opravdu cholestáza, Transmetil opravdu placebo efekt, cholestáza není porucha funkce jater, zvýšení jaterních enzymů není spojeno s abnormalitami funkce jater a rychle se normalizuje po porodu. Za mě žluč.kyseliny á 2 týdny a...
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, jsem po druhé těhotná, již 38 tt. Mám problémy s pánví, bolí mě při chůzi i vleže. V nemocnici mi symfyzu pravidelně měřili a na posledním měření byla 14mm. Byla mi doporučená sekce, z důvodu hrozby prasknutí pánve. Nikde není dano, že si...
odpověď
Dobrý den, pokud je opravdu zobrazovacím metodami potvrzena sympfyzeolýza, pak doporučujeme graviditu ukončit císařským řezem, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, mám na Vás otázku týkající se cisterny magny. Na UZ v 30 týdnu bylo zjištěno, že je zvětšená, 13 mm. Lékař naplánoval další UZ + MRI. Zajímá mě, jaký následek (postižení) by mělo dítě s takovouto diagnozou. Zda se jedná o nějaký syndrom...
odpověď
Dobrý den, nyní asi nelze určit prognozu bez přesné diagnozy, počkejte na výsledek kotnrolního uktrazvukového vyšetření a magnetické rezonance, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na Váš názor ohledně mé situace. Právě jsem začala 30tt těhotenství, zhruba před dvěma týdny mi můj doktor oznámil že malý hodně naléhá hlavičkou na čípek který se zkrátil na 30mm nařídil mi přísný...
odpověď
Dobrý den, není důvod dodržovat klidový režim, máte těhot.nález, riziko předčasného porodu je velmi nízké, AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den vážený pane profesore. Chtěla bych se vás zeptat, jsem nyní v 8+2 týdnu těhotenství. Včera jsem byla u kamarádky, která má doma domácí doppler podobný angelsounds o frekvenci 2,5MHz, a říkala, že už tak brzy slyšela miminko, tak jsme to...
odpověď
Dobrý den, z jednorázového použití je riziko poškození plodu nereální, doporučujem tyto přístroje používat až po 14 g.t., AP
14. 8. 2020
otázka
Vážený pane profesore, dovoluji si Vás požádat o radu. Jsem ve na konci 4. měsíce těhotenství (věk 37 let), mám sedavé zaměstnání a trápí mě otoky končetin. Objeví se vždy když dlouho sedím. Otékají mi kotníky, nárty a lýtka, prsty u rukou, večer mě...
odpověď
Dobrý den, zkuste se vyhýbat dlouhému sezení, prokrvení končetin podpořte kompresivními podkolenkami , můžete zkusit i venotonika např.detralex a užívejte hodně bílkovin, s pozdravem AP
14. 8. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem v 31tt a včera poprvé jsem měla lehké špinění takové hnědší barvy může to být způsobené námahou? Protože jsem v ten den myla okna tahala kbelík s vodou pracovala na slunci na zahradě. Mám trošku obavy o miminko...
odpověď
Dobrý den, ano může to být způsobené větší námahou, pokud to bylo jenom slabé špinění a nemáte pravidelné bolesti, žádný výtok ani solné krvácení, nemusíte akutně na gynekologickou prohlídku, AP
10. 8. 2020
otázka
Dobry den, jsem momentálně 33+5tt a jsem již 22 dní hospitalizována na rizikovem kvůli zvysenym jaterním testum. Nemám jiné priznaky- žádné svědění, žádné otoky ani vysoký tlak, žádná tmavá moc a světla stolice. Jen zvýšené jaterky a občas tlak v...
odpověď
Dobrý den,cholestáza má mít splněna "nějaká" kritéria, mj. vzestup hladiny žluč.kyselin a/nebo svědění.Soudě dle uvedeného bych za cholestázu považoval. Pokud nedochází k astronomickému vzestupu hladin žluč.kyselin, sledujeme ambulantně, přidaná...
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 29tt+6. Minulý pátek (28tt+6) jsem byla přijata k hospitalizaci na doporučení mého gynekologa po kontrole děložního čípku- naměřeno 8mm + 15-20 tuhnutí břicha denně. V nemocnici ještě ten den kontrolní UTZ, naměřeno 12 mm,...
odpověď
Dobrý den,možná jsem přehlédl,ale nevidím to  nejzásadnější opatření,progesteron vaginálně. Pakliže ale riziko předčasného porodu před 33.týdnem nízké ,zdá se,podle stávajících parametrů, že hospitalizace nezbytná není.
9. 8. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 20+5 tt, cervikometrie 26 mm. Stejná hodnota i 13. a 27.7. Hlavička naléhá, pohyby citím hodně dole. Jsem po LEEP děložního čípku v roce 2018, po konizaci dle lékaře čípek nezkrácen s dělkou hrdla 46 mm. Tvrdnutí břicha od 16 tt...
odpověď
Dobrý den, norma mezi 20.-30.týdnem 25 mm a více, po konizaci zatím tedy vše o.k., pokud by se hrdlo zkracovalo (cervikometrie á 3-4 týdny vhodná), progesteron vaginálně na místě a kdyby bylo možné, doupřesnit via predcasnyporod.eu riziko...