Screening v 1.trimestru

24. 4. 2016
otázka

Vazeny pane doktore. Chtela bych Vas pozadat o nazor. Vcera jsem absolvovala screening v 12+3tt. Krev byla odebrana v 10+2tt. Pan doktor mi dal zpravu z vysetreni. Srdecni frekvence 157 uder/minuta. CRL 61,7mm. NT 2,57mm. BPD 19,7mm. Ductus venosus PI 1,340. Nosni kost - nepodarilo se zobrazit. Trojcipa chlopen doppler- normalni. Volny beta hCG 35,4 IU/I ekvivalentni k 0,679 MoM. PAPP-A 1,260 IU/1 ekvivalentni k 0,991 MoM. PIGF 40,600 pg/ml. Uterine artery PI 1,24 ekvivalentni k 0,770 MoM. Endocervikarni delka 34,0mm. Riziko Trizonomie 21 PR 1:770 UR 1:1985 Je mi 28 let. Pane doktore, je vysledek negativni? Bylo mi receno, ze to sijove projasneni je vyssi a budem to sledovat, ale se vsemi faktory to vypada dobre. Mne zarazi, ze se pan doktor nezminil o nosni kustce. A ve zprave se pise, ze se nepodarilo zobrazit. Rikal, ze mi muze nabidnout vysetreni prenascan. Premyslim, ze bych si pro klid duse zasla jinam na utz, jen kvuli te nosni kustce. Poradnu mam za 4tydny. Moc dekuji za Vasi odpoved. A.P.

odpověď

Dobrý den,pokud je test prováděn správně a optimálně, musí mít jasný závěr - negativní vs. pozitivní. Pokud není, vzniká chaos.  Tak se omlouvám,ale neumím se vyjádřit.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23873
Další dotazy
15. 10. 2018
otázka
Som v 33.tt, TK 115/60, otvorená na 1prst tesne, hrdlo 2cm, CS-3, preto mi doktorka odporučila klidový režim doma a užívanie 3x500mg magnézium denne. Mam diagnostikovanu lahku OVP. Chcem sa vás spýtať akú formu magnézia mi odporúčate?Magnezium -oxid...
odpověď
Dobrý den,magnesium je placebo v zabránění předčasného porodu a horní hranice užívání jsou 4x2 tbl denně ( 500 mg tbl).
15. 10. 2018
otázka
Dobrý den, pane Doktore, po 14 dnech suchého dráždivého kašle přítelkyně (nyní: 12tt), kdy nepomohlo kloktání či dezinfece dutiny ústní a kašel se spíše zhoršoval, jsme se i na základě Vašich odpovědí na tomto fóru, rozhodli nasadit Sinecod....
odpověď
Dobrý den,je velký problém,že řada farmaceutů,při vší úctě k nim,čerpá data z teoretických zdrojů.Proto jsem svolil a je mi ctí být recenzentem této publikace,která ale určená lékařům https://www.knihydobrovsky.cz/farmakoterapie-v-tehotenstvi-a-pri-...
15. 10. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat můžu rýma ohrozit vývoj plodu v 18.tydnu těhotenství. Objevila se mi vodnata rýma, lehce zvýšená teplota 37,2 pár dní, poté rýma silnější a trvala cca 2 týdny a poté se mi vytvořili opary na rtu a pod nosem (na opary...
odpověď
Dobrý den, běžné virozy a rýma plod neohrožuje, AP
15. 10. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, čekám druhé dítě, jsem 35+0tt a včera mi pan doktor na kontrole řekl, že dítě už je hlavičkou hodně dole a tvrdil mi, že do termínu ho nedonosím. Jinak nález na porodních cestách vcelku optimistický, hrdlo zcela uzavřené, 2,...
odpověď
Dobrý den, dle uložení hlavičky nelze předvídat termín porodu, AP
15. 10. 2018
otázka
Vážený pane doktore, prosím o radu, popř. uklidnění. Kdysi v bláznivých létech jsem si nechala udělat piercing v pupíku. Protože se mi vždy rána špatně hojila, raději jsem ho vyhodila. Nyní v těhotenství, jak se pupík napíná, se jizva opět ozvala a...
odpověď
Dobrý den, ošetřujte dále jako dosud, miminko to neohrožuje, AP
10. 10. 2018
otázka
Dobrý večer pane doktore, měla bych ještě navazující dotaz ohledně těhotenské cholestázy. Žlučové kyseliny mi v pondělí 1.10. vyšly 21, v té době dle UZ stáří plodu 35+0. Dostala jsem Ursosan 250mg 0-0-2 + Transmetil 1-0-1, dočasně svědění výrazně...
odpověď
Dobrý den,ne,přesně jak píšete,kolegové zvolili ZCELA optimální postup,dtto jako my např. HOdnoty žluč.kyselin se nabírají jednou týdně, mezi tím nemá smysl, neuvěřitelně  kolísají,dle toho,jak je "odčůráte" a jak je odbourají játra atd.
10. 10. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o Váš názor. Jsem ve 35.tt (první těhotenství, zatím vše naštěstí v pořádku). V rodině máme vysoký výskyt embolií, proto mi byl dělán před lety test na trombofilní mutace. Závěr je, že u mě nejsou...
odpověď
Dobrý den,MTHFR není dispozicií k trombozám,je porucha zprac.kyseliny listové a tak je dobré doplnit do těla to,co se při této chybě v těle netvoří ještě měsíce před početím a celé těh.,tj.aktivní formu listové kyseliny,kterou má v ČR v sobě jen...
10. 10. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, před časem jsem Vám pokládala dotaz k Rh faktoru negativnímu, moc Vám děkuji za odpověď. Je tedy prosím injekce protilátek ve 28. týdnu dostatečnou ochranou miminka i v případech, kdy by se již předtím protilátky v těle...
odpověď
Dobrý den,když už se protilátky tvoří, je nesmysl je ty samé dodávat navíc.Pak je pozdě a nepodávají se.Proto se před aplikací injekce mají vyšetřit.
10. 10. 2018
otázka
Dobry den. Vim ze je velmi brzy obednavat se ke svemu lekari a presto jsem to udelala. Mam 3 den vynachanou menstruaci a 2 pozitivni tehotenske testy . Mohlo by uz neco jit poznat z vysetreni? Delam namahavou praci a tak mam strach abych plodu...
odpověď
Dobrý den,takhle brzo se nepozná vůbec nic.
10. 10. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem prvorodička 44 let, teď ve 27tt čekám dvojvaječná dvojčata přirozenou cestou. Před 15 lety jsem měla konizaci čípku. Tak od 22tt mně tvrdne břicho, ale cítím se dobře, vlastně teď lépe, než před pár týdny. Zdá se mně, že...
odpověď
Dobrý den,19 mm je pro dvojčata dolní hranice normy.Pokud nemáte pravidelné křeče břicha a není progresivní charakter zkracování hrdla v čase,hospitalizace nepřidá nic navíc proti běžnému ambulantnímu porodu.Není v ní potřeba hledat démonologii, zdi...