screeningové vyšetření v 1.trimestru

20. 2. 2015
otázka

Dobrý den, absolvovala jsem screeningový vyšetření v 1.trimestru s dost sporným výsledkem na Downův syndrom, ráda bych poprosila o názor, konzultaci? stáří při vyšetření 13+4 (dle CRL), 13+2 (dle PM), věk 33let, krev odebraná v 11+0 Papp A - 1,20 mIU/ml = 0,56 MoM Fbh-cg 127,00 ng/ml = 2,01 MoM CRL 75,20 mm BPD 25,40 mm NT 2,30 mm = 1,30 MoM nosní kost: přítomna FHR / z-skore: 160 bpm / 0,21 Tricuspidární regurgitace: nepřítomna kombinované riziko T21 z výsledků v I.trimestru 1/270 (v termínu) kombinované riziko T13+18 z výsledků v I.trimestru 1/44 250 (v termínu) Pan doktor se tvářil, že je vše ok a že případně se to dál řeší až od pravděpodobnosti 1:250 a horší. Musím říct, že mě touto informací příliš neuklidnil, nevidím v těchto dvou číslech nějak zásadní rozdíl, zvlášť, když se dají najít i odborná pracoviště, které uvádělí jako hraniční hodnotu 1:300? Nijak přesvědčivá mi nepřipadá ani hodnota šíjového prosvícení 2,3mm - je to pohled laika a zároveň vystresované hormonálně rozhozené nastávající maminky, proto bych moc chtěla poprosit o další odborný názor, pohled na věc, případně doporučení dalšího postupu, nejistota a nevědomost je pro mě naprosto sžírající a frustrující :-( Děkuji moc, JS.

odpověď

Dobrý den, při riziku pod 1:300, DOPORUČUJEME GENETICKOU KONZULTACI, většinou se pak po dohodě s pacientkou doporučuje invazivní vyšetření- odběr plodové vody v 16 tt, s pozdravem A.Pašková

MUDr. Andrea Pašková

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu

Počet odpovědí: 1434
Další dotazy
18. 8. 2017
otázka
Dobrý den. Je mi 43 let. Otěhotněla jsem hned během měsíce. Jsem naprosto zdravá. Praktický lékař řekl, že mám krev, jako pětileté dítě. Těhotenství bez problému. Akorát mám streptokoka z výtěru. Dnes 17.8 mám termín porodu. Přesto mě nutí k...
odpověď
Dobrý den,ano za mě zcela o.k,zatím z neznámých důvodu strmě stoupá riziko náhlého úmrtí plodu  pot ermínu po 40.roce života,vyvolání porodu jediný způsob,jak snížit riziko
16. 8. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych Vás požádat o názor ve věci postupu lékařů v případě mého těhotenství. Bohužel mne potkala tragédie a o miminko jsme při porodu přišli. Nezpochybňuji lékařské postupy, jen ve svém zoufalství hledám odpovědi na...
odpověď
Dobrý den,abych mohl posoudit, musel bych být u porodu, virtuálne nejde,ale za mé teď už 20 lete praxe jsem bohužel zažil mnohokrát.Dnešní lidstvo není připraveno na to,ze se děje něco, co zde bylo neustále. ...Vím, že historky z mé rodiny možná...
16. 8. 2017
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně ekzému v těhotenství. Ekzémem trpím už od dětství, ale nyní jsem 5tt, a opravdu šíleně se mi rozjel, svědivá, červená kůže hlavně na krku, obličeji a rukách. K tomu po ránu občasná dušnost a celkově opuchlost v obličeji...
odpověď
Dobrý den,Vaše anamneza je typicka pro skryty problém, chtělo by vyšetření reprodukčním imunologem a i když se na nic nepřijde, miniheparin a progesteron od počatku těhotenství. Antihistaminika typu cetirizinu jsou ale zcela o.k
15. 8. 2017
otázka
Dobrý den, jsem a začátku 24.tt a dnes jsem si ze zvědavosti sáhla na čípek. Vyděsilo mě, že je měkký a na prst otevřený. Znamená to blížící se porod????děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den,na čípky doporučuji nesahat
15. 8. 2017
otázka
Dobrý den, v roce 2012 jsem u Vás rodila. Nyní jsem opět těhotná a má gynekoložka mne chce preventivně očkovat inj. Igamad, jelikož mám krevní skupinu negativní. Já si ale nejsem jistá, jestli jsem již nebyla očkovaná po porodu u Apolináře. Je možné...
odpověď
Dobrý den,zjistit lze,ale i tak Rh negativním ženám vyspělý svět doporučuje aplikaci protilatek (není zadne očkování ) v 28.týdnu bez ohledu na předchozí aplikaci ,jsou - li protilátky ale nyní negativní
15. 8. 2017
otázka
Dobrý den, jsem těhotná ve 33tt.Tehotenstvi je druhé, doposud bez komplikací. Již dvakrát v průběhu posledního měsíce jsem byla hospitalizovana pro krvácení(bez bolestí, či tvrdnuti bříška) a vzdy po čtyřech dnech propuštěna domů. Vyšetření v...
odpověď
Dobrý den, pokud kolegové vyloučili nádor, zánět v por.cestách, abnormální uložení placenty, tak buď jen banální krvácení při malých změnách na čípku, ale muže byt i tzv.decidualni hemorrhagie, tj.předobraz budoucího předcasneho porodu, ukáže čas...
15. 8. 2017
otázka
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať, či antidepresíva Sertraline (25 mg ) a Trittico (50 mg) treba pred pôrodom vysadiť? Dá sa s týmito AD kojiť? Teraz som ešte len v 1. Trimestri a moje psychiatrička je 3 týždne na dovolenke, tak sa s...
odpověď
Dobrý den,těhotenství zcela o.k,neni nutné kvůli němu vysazovat, kojeni pokud by šlo, Tritico raději ne
15. 8. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, v 18.tt mě potrápil zánět spojivek. Oční lékařka mi na něj předepsala ATB kapky Azyter na 3 dny, 2x denně kapka do každého oka. Bohužel jsem na ně dostala alergickou reakci a stav stav očí se mi mnohonásobně zhoršil. Lékařka...
odpověď
Dobrý den,ano,přesně tak,není potřeba se stresovat
15. 8. 2017
otázka
Dobry den pane doktore, ráda bych se na Vás obrátila s prosbou týkající se mého čípku, jsem po 2 konizacich; čípek mám 11mm a jsem v 20+5 tydnu těhotenství. Byla jsem dnes na kontrole a bylo mi řečeno, že mě teď čekají 4 nejhorší týdny, kdy mohu o...
odpověď
Dobrý den, jasne, ale především předpokládám, že máte progesteron, no a pak se uvidí, hrdlo pod 15 mm před 30.týdnem riziko předc porodu cca 50 procent před 33.týdnem, ale druhá polovina žen porodí až poté
15. 8. 2017
otázka
Dobry den pane doktore, chtela bych znat Vas nazor na muj problem. V loni v rijnu jsem ihned po vysazeni antikoncepce otehotnela, bohuzel v 7. tydnu jsem musela na revizi pro zamlkle tehotenstvi, totez se opakovalo v breznu - opet potrat v 7. tydnu...
odpověď
Dobrý den , dva a více potratu důvodem k imunologickému vys.,miniheparin i při normálním výsledku určite ano