Sekce

30. 5. 2011
otázka
Dobrý den pane doktore, V roce 2008 jsem rodila sekcí-praskla mi voda o 3týdny dříve a porod nepostupoval,ale vše v pořádku.V lednu 2010 jsem spontálně potratila v 10týdnu,ale ještě ten rok v prosinci jsem porodila opět císařem-dcera měla přes 4kg proto se přistoupilo k sekci.Po 6-ti nedělí jsem si nechala píchnkout depu-proveru,ale jelikož jsem s ní nebyla spokojená na další injekci jsem již nešla a právě v tomto přechodném okamžiku jsem otěhotněla...jenže jsem momentálně pouze 5měsíců po porodu.Nerada bych uvažovala o interupci a tak bych se chtěla zeptat,jaké rizika podstupuji...především co se jizvy týče,může prasknout?Musím dodat,že děti mám vždy velké při narození, a sama mám v těhotenství velké břicho,takže se mi dost natahuje... Děkuji Hanka
odpověď
Dobrý den, pokud dítě hodně chcete,pak reálné riziko prasknutí dělohy není sice reálně velké,ale je rozhodně podstatně větší než kdyby jste otěhotněla např .za rok po řezu. Přesněji nikdo neumí říci. Je tedy jen na vás, jestli podstoupíte přerušení těhotenství či budete pokračovat dále.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22940
Další dotazy
21. 2. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, ležím třetÍ den na neschpence a potřebovala bych poradit- ve zkratce- Je úterý.Ve čtvrtek jsem běžela ke gyn. kvůli tvrdnutí břicha, které trvalo cca týden,ale začalo být velmi silné a dá se říct neustálé (bez bolesti a...
odpověď
Dobrý den,progesteron vaginálně až od 25 mm a méně,ale budiž.  Ležení mírně riziko předč.porodu zvyšuje,potud objektivní data a doporučení ke klidovému režimu (zvláště,když zatím vše o.k.) je zcela mimo.
20. 2. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, nyní jsem ve 31.tt a přes víkend se mi z rýmy rozjel zánět levého středouší + je lehce chycená i lícní dutina na téže straně, dnes na orl došlo k píchnutí bubínku, nasazení Bendových kapek a za 2dny dle kultivace...
odpověď
Dobrý den, v tomto trimestru se opravdu již ,,skoro" ničeho obávat nemusíte, je velká škála antibiotik, které jsou bezpečné, AP
20. 2. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Včera jsem byla u kožní lékařky kvůli problémům s mateřským znaménkem na zádech. Po vyšetření digitálním dermatoskopem lékařka konstatovala, že doporučuje znaménko ihned odstranit,...
odpověď
Dobrý den, nemusíte se obávat, klidně zákrok v lokální analgezii můžete podstoupit, AP
20. 2. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore. Dnes jsem 11+5tt a od včera mě začalo svědit tělo. Kdyby se jednalo o prsa a břicho, tak bych si řekla, že je to napínáním kůže, ale tyti části mě překvapivě netrápí, trápí mě svědění hlavy, zad a holení. Mám to nějak řešit...
odpověď
Dobrý den, můžete se zastavit u svého lékaře / praktika, nebo gynekologa/ a podstoupúit vyšetření jaterních enzymů, onemocnění jater v tomto trimestru je extrémně vzácné, s pozdravem AP
20. 2. 2017
otázka
Dobrý den chci se zeptat 10 srpna jsem prodělala katetrizaci srdce měla jsem paroxysmalni arytmii teď jsem v 17 týdnu těhotenství arytmie se sice nevrátila ale mám vysoký tep i v klidu mám pocit že mě vyskočí srdce je to následkem těhotenství? A...
odpověď
Dobrý den, nejlepší by bylo , požádat o kontrolu svého ošetřujícího kardiologa, pokud nemáte, pak cestou praktického lékaře. Předpokládám, že lehká arytmie není kontraindikací spotnánního porodu. Císařský řez na přání se neprovádí. Musí být...
20. 2. 2017
otázka
Dobry den pani doktorko, dnes jsem byla u Apolinare na druhem screeningu ve 23tt. Jelikoz jsem v prvnim tehotenstvi mela problem se zkracovanim delozniho cipku a castym tvrdnutim bricha (podany kortikoidy, tokolyza, mesic hospitalizace, utrogestan,...
odpověď
Dobrý den, další cervicometrie za 14 dnů, v případě zkrácení pod 25 mm a event potíží , kontrakce a pod, pak zvážení hospitalizace, A.Pašková
20. 2. 2017
otázka
Dobrý den, jsem ve 24. týdnu těhotenství a čekám první miminko. Doteď jsem neměla žádné problémy a nezvracela jsem. Dnes v noci jsem zvracela a ráno jsem měla řidší stolici, celý den nemám moc chuť k jídlu. Před chvilkou jsem si změřila teplotu a...
odpověď
Dobrýden, velmi pravděpoobně středvní viroza, kotnrola praktickým lékařem, dieta, na průjem smecta, nebo černé uhlí, pitný režim, při TT nad 38 st, Paralen, AP
20. 2. 2017
otázka
Dobry den pane doktore, mam jen strucny dotaz. Lisi se delka cipku stanovena utz pres bricho a delka cipku zjistena vaginalnim utz? Tento tyden jsem byla u Apolinare na screeningu ve 23tt a cervikometrie mi byla provedena utz pres bricho, myslela...
odpověď
Orientačně je určitě i stanovení abdominální sondou dostačující, AP
20. 2. 2017
otázka
Dobrý den vážený pane doktore, vyhledávala jsem v poradně dotaz ohledně postupu u porodu, když je mimčo v poloze příčné, byla jsem ráda, že se nechá porod rozběhnout a dá se šance mimču, aby se narodilo přirozeně. Taková praxe ale bohužel není všude...
odpověď
Dobrý den,ideální pobyt na rizikovém těh.nemocnice a buď se pokusit o obrat,má-li dané pracoviště zkušenosti nebo dle okolností,je-li poloha "labilní",tj. mimčo není v poloze fixováno, zkusit vyčkat na přirozený porod.NIcméně riziko spočívá v tom,že...
20. 2. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na vícečetné potrácení pouze jednoho pohlaví (chlapeckého). Děkuji
odpověď
Dobrý den,ano, věda je mocná a současná data naznačují,že robustnost otcovských antigenů může přispět k opakování ztrát ,pakliže je nějaká skrytá dispozice přítomna.