Sekce

30. 5. 2011
otázka
Dobrý den pane doktore, V roce 2008 jsem rodila sekcí-praskla mi voda o 3týdny dříve a porod nepostupoval,ale vše v pořádku.V lednu 2010 jsem spontálně potratila v 10týdnu,ale ještě ten rok v prosinci jsem porodila opět císařem-dcera měla přes 4kg proto se přistoupilo k sekci.Po 6-ti nedělí jsem si nechala píchnkout depu-proveru,ale jelikož jsem s ní nebyla spokojená na další injekci jsem již nešla a právě v tomto přechodném okamžiku jsem otěhotněla...jenže jsem momentálně pouze 5měsíců po porodu.Nerada bych uvažovala o interupci a tak bych se chtěla zeptat,jaké rizika podstupuji...především co se jizvy týče,může prasknout?Musím dodat,že děti mám vždy velké při narození, a sama mám v těhotenství velké břicho,takže se mi dost natahuje... Děkuji Hanka
odpověď
Dobrý den, pokud dítě hodně chcete,pak reálné riziko prasknutí dělohy není sice reálně velké,ale je rozhodně podstatně větší než kdyby jste otěhotněla např .za rok po řezu. Přesněji nikdo neumí říci. Je tedy jen na vás, jestli podstoupíte přerušení těhotenství či budete pokračovat dále.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24663
Další dotazy
6. 4. 2020
otázka
Dobrý den.Chci se zeptat jak se postupuje v případě,že je buďto rodička pozitivní na Covid nebo je možnost,že se setkala s člověkem,což už dnes může být prakticky kdokoliv.Bohužel v médiích se prezentuje informace,že je novorezenec oddělen od matky...
odpověď
Dohrý den,my se zatím nesetkali, doporučení se neustále vyvíjejí a mění. POslední je toto https://www.aappublications.org/news/2020/04/02/infantcovidguidance040220 Takže skutečně novorozenec oddělen od matky.
6. 4. 2020
otázka
Dobrý den, včera jsem zjistila z těhotenského testu že jsem těhotná asi více jak 5 týdnů. Doktor Gynekolog mi napsal 5.3. Furolin a nějaké globule na zavádění, takové žluté, plus jsem na zánět močového měchýře a vagíny brala Algifen a Nimesil na...
odpověď
Dobrý den, nepíšete jaké antibiotiotikas, zkonzultujte svého ošetřujícího gynekologa, většina běžných antibiotik není nebezpečná anti v počátku gravidity, AP
4. 4. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás požádala o radu s interpretací výsledků mého UTZ ve III.trimestru (31+5). Výsledky biometrie plodu by měly být dle přiložených norem v pořádku (BPD 77 mm, HC 285 mm, AC 263 mm, FL 61 mm, HC/AL 1.08, BPD/FL 1,26...
odpověď
Dobrý den, výsledky jsou stále v mezích normy.
4. 4. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore. Jsem 15TT a cca před týdnem se mi objevila svědivá vyrážka. Bohužel mě kvůli momentální situací s covid 19 nechtějí osobně přijmout ani na kožním ani u PL, u jediné kožní mám termín až 9.4. Takže vše řešíme přes telefon,fotky...
odpověď
Dobrý den,ani v jednom případě problém pro dítě, ve druhém (pásový opar) jste pouze nebezpečná pro lidi,kteří neprodělali neštovice.
4. 4. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat na užívání léku Lokren v těhotenství. Již dva roky beru 1/4 tablety každé ráno kvůli palpitacím a tachykardiím (120 tepu/min). Jsem v 18 týdnu a 2 dnech těhotenství a dnes mě tak napadlo, jestli...
odpověď
Dobrý den,ano, lék je v těchto nízkých dávkách bezpečný.
3. 4. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás požádala o pomoc v interpretaci výsledků mého UTZ ve III. trimestru (31+5tt). Hodnoty biometrie plodu by měly být dle přiložených mezí normy v pořádku (BPD 77 mm, HC 285 mm, AC 263 mm, FL 61 mm, HC/AC 1,08, BPD/...
odpověď
Dobrý den, úplně nerozumím tomu proč se u Vás tak často provádí měření plodu a průtoků, když dítě je zcela proporční a opakovaně naměřené hodnoty v a.umbilicalis jsou v normě, dále je to už  jenom o akutálním měření, i kdyby byla hodnota 1,2, je to...
2. 4. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Momentálně jsem v 10+4 tt. Před měsícem mi byla zjištěna intolerance na kravské mléko. Léčím se na vzácnou chorobu akutní porfirie jater v ÚVN Praha. Nemám žádné bolesti ani potíže. Miminko...
odpověď
Dobrý den, prosím konzultujte na gastroenterologii, jako porodník nemůžu posuzovat vaši stolici, AP
2. 4. 2020
otázka
Dobry den, pane doktore, chtěla bych se optat, 3x jsem otěhotněla a pokaždé do 12.tydne miminko mělo nějaký problém...v 1.tehotenstvi bylo zamlkle hned ze začátku, 2.byla nalezena genetická vada ve 12.tydnu a nyní 3.tehotenstvi v 9.tydnu přestalo...
odpověď
Dobrý den, lze ještě kontaktovat centrum asistované reprodukce, Váš problém je dysfertilita, neudržení těhotenství, společně se specialistou navrhnout další vyšetření. AP
1. 4. 2020
otázka
Dobrý den, nevím zda patří dotaz Vám. Ale chci se zeptat, v 37tt mě byl udělán test na streptokoka a byl negativní, po porodu moje holčička zkončila během asi 24 hodin na JIPU a poté jí byl zjisteň zánět mozkových blan právě ze streptokoka. Bylo mi...
odpověď
Dobrý den, bohužel i kultivace může být falešně negativní, AP
31. 3. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o názor.. první těhotenství spontánní potrat, ze druhého mám dceru 3kg v 37+2 přirozený porod 12/2014, třetí zamlklé asi v 8 tt - kyretáž 11/2018, čtvrté těhotenství syn 2,75kg akutní sekce - srdeční ozvy padaly k...
odpověď
Dobrý den,tak brzy to je,ale pokud jste se zahojila dobře, rizika komplikací jsou malá. Se zlepšením operačích technik,materiálu atd. se rizika v čase snižují. Na druhou stranu,NIKDO na světě Vám nedokáže určit,jak moc velké riziko konkrétně máte....