Sekce

30. 5. 2011
otázka
Dobrý den pane doktore, V roce 2008 jsem rodila sekcí-praskla mi voda o 3týdny dříve a porod nepostupoval,ale vše v pořádku.V lednu 2010 jsem spontálně potratila v 10týdnu,ale ještě ten rok v prosinci jsem porodila opět císařem-dcera měla přes 4kg proto se přistoupilo k sekci.Po 6-ti nedělí jsem si nechala píchnkout depu-proveru,ale jelikož jsem s ní nebyla spokojená na další injekci jsem již nešla a právě v tomto přechodném okamžiku jsem otěhotněla...jenže jsem momentálně pouze 5měsíců po porodu.Nerada bych uvažovala o interupci a tak bych se chtěla zeptat,jaké rizika podstupuji...především co se jizvy týče,může prasknout?Musím dodat,že děti mám vždy velké při narození, a sama mám v těhotenství velké břicho,takže se mi dost natahuje... Děkuji Hanka
odpověď
Dobrý den, pokud dítě hodně chcete,pak reálné riziko prasknutí dělohy není sice reálně velké,ale je rozhodně podstatně větší než kdyby jste otěhotněla např .za rok po řezu. Přesněji nikdo neumí říci. Je tedy jen na vás, jestli podstoupíte přerušení těhotenství či budete pokračovat dále.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22984
Další dotazy
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den p. doktore, v červenci 2016 jsem ve 34 tt kontaktovala svou ob.gyn. z důvodu náhlé absence pohybů a ta mě po vyšetření ultrazvukem poslala domů, že je vše v pořádku.Měla jsem edémy na nohou i v obličeji a byl mi naměřen tlak 156/86 (do té...
odpověď
Dobrý den,hmm,tak definice hypertenze až tehdy,když především dolní /diastolický/ tlak více jak 90,otoky má každá těhotná,o tom to není.Spíš při nevysvětlitelném úmrtí plodu vhodné před početím vyšetření reprodukčním imunologem a od počátku další...
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, Našla jsem Vaši poradnu a ráda bych se Vás na něco zeptala. Včera jsem byla na kontrole u paní doktorky a ta mě vyděsila, že se začínám otevírat, jsem v 27tt. Když jsem se jí zeptala,co to znamená a jak moc jsem otevřená, tak...
odpověď
Dobrý den,bez měření délky hrdla ultrazvukovou sondou si může kolegyně říkat co chce,ale prognosu stanovit nelze.
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat,v jakém týdnu je vhodné vysadit utrogestan? Od 27tt ležím doma s cipkem o délce 8mm,ale uz dávno bouram lékařské statistiky,zacinam 37tt,za což jsem šťastná. Moc si přejí,abych ještě těch pár dní vydržela a miminko...
odpověď
Dobrý den,38.týden vysadit vhodné náhle a kompletně, o žádném šoku zatím nevím.
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu rodit přirozenou cestou, když jsem měla před cca 10 lety sinus pilonidalis a od té doby mám dermoidní cystu? Od kamarádek, které rodily, vím, že během porodu je to šílený tlak na kostrč a...
odpověď
Dobrý den,nekomplikovaná pilonidální cysta není překážkou porodu.
22. 3. 2017
otázka
Vážený pane doktore, mám na Vás několik dotazů. V těhotenství jsem trpěla cholestázou. Přišlo se na to v 35 tt. Byla jsem hospitalizovaná. Od 17 tt jsem měla denně stahy. Ke konci těhotenství více jak 20 za den. Porod začal jako spontánní ve 36 tt,...
odpověď
Dobrý den,skákání na břicho není vhodný postup,ale játra při běžné cholestáza nejsou nijak ohrožena.  Kostrč těžko říci, někdy bývá a někdy nebývá překážkou porodu,záleží na indiv.vztahu dané pánve a daného dítěte,virtuálně nelze posoudit.
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore. Před rokem jsem byla poprvé těhotná - 34 let, zdravá, sportovkyně - a od 20.týdne mě začalo tvrdnout břicho - vždy se mi udělala na levé straně boule, bylo to tak 5x denně, max.10x a nebolelo to. Zhruba od 12.týdne jsem byla...
odpověď
Dobrý den,zatím máte,co máte mít,nic jiného bych nedoporučil. Cerkláž jen tehdy,bude-li hrdlo kratší méně jak 25 mm před 26.týdnem,jinak nic dobrého nepřinese. Mojžíšová neublíží,ale dle současných poznatků také nepomůže
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den, podstoupila jsem prvotrimestrální screening na certifikovaném pracovišti. Výsledek byl sice negativní, nicméně pan doktor poznamenal, že by "amniocentéza možná stála za zvážení, ale že záleží na mně". Vyšetření proběhlo v term 13+6 dle...
odpověď
Dobrý den,pak mohlo být certif.pracoviště,ale postup není optimální: buď kombinovaný test a UZ skríning 20-22,ale nekombinovat ještě s AFP atd. = návrat do minulého desetiletí. Pokud cetif.komb.test, pak bych o AMC neuvažoval,resp.nevím proč.
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně odběru plodové vody. Nechala jsem se přesvědčit k odběru plodové vody, nicméně mám doma nemocné starší dítě (kašel, rýma) a samotnou mne lehce pobolívalo v krku bez teplot. Na různých...
odpověď
Dobrý den,velmi pravděpodobně by neměl být problém.
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli užívání magnosolvu (po dobu cca 1 měsíce, 3 týdny 1 sáček denně, 1 týden 2 sáčky denně, 29TT-32tt - pozn. nerpím nedostkem hořčíku, ani mi netvrdne břicho, jen je miminko položené nízko), může mít viv na...
odpověď
Dobrý den,nikdy to nebylo prokázáno = hloupost,pokud dodrženo dávkování, něco jiného jen vícedenní aplikace magnesia v infůzi před předčasným porodem,tam souviset může.
22. 3. 2017
otázka
Dobrý den,pane doktore,minulý rok nám ve 33.týdnu, během několikadenní hospitalizace v porodnici, zemřelo miminko. Příčina: infarkty na placentě kvůli preeklampsii. Doktoři tuto zákeřnou nemoc nepoznali. Bylo to mé první těhotenství. Pátým rokem se...
odpověď
Dobrý den,ano,vhodné vyšetření reprodukčním imunologem a vyloučení trombofilií.