Sekce

30. 5. 2011
otázka
Dobrý den pane doktore, V roce 2008 jsem rodila sekcí-praskla mi voda o 3týdny dříve a porod nepostupoval,ale vše v pořádku.V lednu 2010 jsem spontálně potratila v 10týdnu,ale ještě ten rok v prosinci jsem porodila opět císařem-dcera měla přes 4kg proto se přistoupilo k sekci.Po 6-ti nedělí jsem si nechala píchnkout depu-proveru,ale jelikož jsem s ní nebyla spokojená na další injekci jsem již nešla a právě v tomto přechodném okamžiku jsem otěhotněla...jenže jsem momentálně pouze 5měsíců po porodu.Nerada bych uvažovala o interupci a tak bych se chtěla zeptat,jaké rizika podstupuji...především co se jizvy týče,může prasknout?Musím dodat,že děti mám vždy velké při narození, a sama mám v těhotenství velké břicho,takže se mi dost natahuje... Děkuji Hanka
odpověď
Dobrý den, pokud dítě hodně chcete,pak reálné riziko prasknutí dělohy není sice reálně velké,ale je rozhodně podstatně větší než kdyby jste otěhotněla např .za rok po řezu. Přesněji nikdo neumí říci. Je tedy jen na vás, jestli podstoupíte přerušení těhotenství či budete pokračovat dále.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23844
Další dotazy
26. 9. 2018
otázka
Dobrý deň pán doktor, v prvom rade by som Vam chcela veľmi pekne poďakovať že si nájdete čas a venujete sa tejto pôrodníckej poradni. Chcela by som sa Vás opýtať - som v 19. týždni tehotenstva a chytila som opäť virózu - bolesť dutín, sople, bolesť...
odpověď
Dobrý den,uvažujete logicky a jistotu Vám nedá nikdo,ale dle zkušeností,které máme z x-těhotných ,není prokázáno,že by kortikoidy s sebou nesly takový útlum imunity,že by jejich užívání bylo spojeno s vyšším výskytem vad u dětí....nástroje imunity,...
26. 9. 2018
otázka
Vážený pane doktore, prosím Vás o pomoc s ujasněním situace. Jsem těhotná, v 18. týdnu. Mám krevní skupinu B rh negativní, manžel rh pozitivní. Jednou jsem již těhotná byla, v 10+1 zjištěno zamlklé těhotenství, následoval samovolný potrat. Injekci...
odpověď
Dobrý den,ano,starší schéma - kontrola protilátek 12,28,36.týden,nové , přesně,jak říkáte.Ochranná aplikace anti-D protilátek snižuje riziko nesouladu mezi krevní skupinou matky a plodu.Protilátky se mohou začít tvořit kdykoliv,u závažných forem...
26. 9. 2018
otázka
Dobry den, chtela bych Vas pozadat o radu, zda je mozne v tehotenstvi a pri kojeni uzivat doplnek stravy Nefdesante Omega 3 - viz nize specifikace produktu: https://doplnky-stravy.heureka.cz/nefdesante-omega-3-90-cps/specifikace/ Omega3 obsahuje...
odpověď
Dobrý den,ano,je o.k, nijak nevadí, je "lepší" než jen rybí tuk.
26. 9. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem ve 33tt a od začátku užívám vitamínové doplňky - Femibion, aktuálně Femibion 2. Na předpis ještě užívám Magnosolv. Nyní mi byl zjištěn horší krevní obraz a doktor mi předepsal Maltofer fol...
odpověď
Dobrý den,Femibionem se nemůžete předávkovat...určitě se vyplatí pokračovat do konce těh.
26. 9. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, trpím velmi často záněty močových cest a výborně mi zabírají kapky Rowatinex, které jsou bez předpisu, ale na letáku uvádí ne pro kojící. Momentálně kojím 4 týdenního novorozence, mám už druhý den zatím mírné pálení močových...
odpověď
Dobrý den,no, zánět moč.cest je definován přítomností významené koncentrace bakterií v moč.cestách +- příznaky. No a pokud nemám splněné první, nemůžeme potvrdit či vyloučit. Tj. nemáme "A" - diagnosa, pak až  může být "B"-léčba.Nechci Vás...
26. 9. 2018
otázka
Dobrý den. Pane doktore chci se zeptat, zda je na 3.porod nějaká reálná příprava, kterou bych mohla pro hladký průběh porodu udělat (např. cvičení s aniball, masáž hráze..). Ani při jednom z předchozích porodů jsem se nevyhnula nastrihu. Porody byly...
odpověď
Dobrý den,rád bych řekl něco jiného,ale není. Každý porod s sebou nese do jisté míry nesmazatelné stopy na těle a prevence není žádná reálně možná.Aniball neřeší ani tolik hráz - ale spíše pochvu,určen spíše prvorodičkám.Kde už por.poranění mnoho...
26. 9. 2018
otázka
Dobry den, pane doktore, mam jiz od predminuleho tydne zanet mocovych cest (11.9.2018 krev v moci na + a caste moceni; 17.9.2018 krev v moci +++, bolest pri domoceni,castejsi moceni). Jsem nyni v 19.tydnu, prvni tehotenstvi. Mam alergii na...
odpověď
Dobrý den,uriesignifikatní koncentrace bakterií v moči je až 10 na 5,ale pokud příznaky,které uvádíte a alergie na PNC ATB,pak např. nitrofurantoin 10 dní.
26. 9. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, navazuji na dotaz, na který jste mi odpověděl včera, za což děkuji. Když mi tedy byl při zastavení předčasného porodu podán v porodnici Utrogestan (2 tablety) a potom ještě o dva dny později od mého gynekologa, ačkoliv to...
odpověď
Dobrý den,ne, rozhodně nemohl uškodit, s Utrogestanem jsou zkušenosti více jak 20 let,miliony těhotných ho užívají k podpoře těh. a zatím nejsou zprávy o "poškození" těhotenství. Samozřejmě, u určitého malého vzorku může "demaskovat" sklon k...
26. 9. 2018
otázka
Dobrý den, měla bych takový dotaz. Jsem v 8tt a je mi celodenně špatně. Nezvracím, ale špatně mi je. Zkoušela jsem zázvorový čaj, jeden denně a ještě naředěný cca do půl litru vody.mám trochu obavy kolik toho můžu vypít. V lékárně mi paní doporučila...
odpověď
Dobrý den,zázvor, jeho extrakty, velmi populární v USA, zde užíván "po kýblech" a nejsou žádné zprávy o nepříznivých dopadech.  
22. 9. 2018
otázka
Dobry den pane doktore,40 let,spontanni tehu,11tt bez komplikaci.Pred otehotnenim jsem jedla rizikove potraviny(sushi,tatarak,zrajici francouzske syry,musle v cizine).Pro svuj klid jsem si nechala udelat nabery (Synlab),gynekolog mi rekl,ze to tu 40...
odpověď
Dobrý den, nejspíše bych se nestresoval, upřímně, riziko vady je velmi malé,když už , reálně hrozí horečnatý potrat, předč.porod,ale to už by se stalo dávno,nyní si myslím,že je za Vámi. Rizikové potraviny? :-))). Obávám se,že veřejnost vůbec netuší...