Sekce

30. 5. 2011
otázka
Dobrý den pane doktore, V roce 2008 jsem rodila sekcí-praskla mi voda o 3týdny dříve a porod nepostupoval,ale vše v pořádku.V lednu 2010 jsem spontálně potratila v 10týdnu,ale ještě ten rok v prosinci jsem porodila opět císařem-dcera měla přes 4kg proto se přistoupilo k sekci.Po 6-ti nedělí jsem si nechala píchnkout depu-proveru,ale jelikož jsem s ní nebyla spokojená na další injekci jsem již nešla a právě v tomto přechodném okamžiku jsem otěhotněla...jenže jsem momentálně pouze 5měsíců po porodu.Nerada bych uvažovala o interupci a tak bych se chtěla zeptat,jaké rizika podstupuji...především co se jizvy týče,může prasknout?Musím dodat,že děti mám vždy velké při narození, a sama mám v těhotenství velké břicho,takže se mi dost natahuje... Děkuji Hanka
odpověď
Dobrý den, pokud dítě hodně chcete,pak reálné riziko prasknutí dělohy není sice reálně velké,ale je rozhodně podstatně větší než kdyby jste otěhotněla např .za rok po řezu. Přesněji nikdo neumí říci. Je tedy jen na vás, jestli podstoupíte přerušení těhotenství či budete pokračovat dále.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, pane profesore. Chtěla bych se zeptat, jestli je užívání Femibion 1 bezpečné v 1.trimestru (jsem 5t.) - dočetla jsem se, že doporučena denní dávka vit.D pro těhotné je max. 400IU, Femibion obsahuje vitaminu D3 20ug, což je víc než...
odpověď
Femibion 1 obsahuje  vitamin D3 . Vitamín D3 přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu dělení buněk, takže proto je dávka nastavená v prvních týdnech vyšší než je běžně doporučována.AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, chtěla jsme se zeptat, jaký vliv má časté podávání antibiotik v těhotenství na nenarozené dítě? Na začátku těhotenství mi našli píštěl a na antibiotikách jsme skoro pořád, do toho jsme ještě dostala první dávku biologické léčby (Stelara...
odpověď
Dobrý den, určitěš Vám nikdo nedoporučíé předčasný porod ve 28 g.t., z důvodu užívání antibiotik a bilogické léčby, která je popovolena v průběhu gravidity, jenom kdyby Váš stav byla natolik  vážný, že by jste byla ohrožena a proto by musel být...
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, zhruba od 4.mesice těhotenství užívám Omeprazol Teva 20mg 1x tabletku ob den na pálení žáhy způsobené těhotenstvím. Rennie ani Gabiscon mi už nezabíraly. Při zapomenuté tabletce jsem měla pokaždé šílené pálení žáhy, tedy užívám až do dnes...
odpověď
Omeprazol lze užívat  v průběhu těhotenství. Je vylučován do mateřského mléka, ale je nepravděpodobné, že by ovlivňoval kojence při užívání doporučených dávek, takže i po porodu by to poblém být neměl. AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den. V dubnu jsem v 35+4 týdnu porodila mrtvé miminko, den predtim jsem přestala cítit pohyby, do te doby vše v pořádku. Teprve včera přišly vysledky z pitvy: nález v placentě kompatibilní s diagnózu high grade chronická villitida. Nyní jsem...
odpověď
Dobrý den, jistě si zasloužíte pečlivé sledování a dovyšetření. Dle pitevního nálezu, se mohlo jednat o  zánět neinfekční etiologie, vznikajícími na imunopatologickém podkladě. je potřeba doplnit imunologické, hematologické vyšetření evetn...
14. 9. 2022
otázka
Vážený pane profesore, moje dcera 32 let,1.těhotenství,při I.trimestrálním UZ zjištěna hodnota NT 2,8. Krev a celkový screening negativní. Dceru posílají na různá vysetřeni....genetika, echokardio, zvažují i amniocentezu. Mohu Vás poprosit o radu?...
odpověď
Dobrý den, samotné NT je jenom hodnota, důležitý je celkový výsledek a zhodnocení ultrazvukového nálezu u plodu. AP
14. 9. 2022
otázka
Dobrý den, jsem nyní v 10 TT a mám kvasinkovou infekci. Doktorka mi řekla, abych si zaváděla Gynopevaryl. Měla jsem kvasinkovou infekci už v 7 TT a také mi řekla, ať si zavádím Gynopevaryl. V lékárně mi řekli, že by se to v prvním trimestru mělo...
odpověď
Dobrý den, není důvod proč by jste jej nemohla použít pokud je léčba indikována, AP