Sekce

30. 5. 2011
otázka
Dobrý den pane doktore, V roce 2008 jsem rodila sekcí-praskla mi voda o 3týdny dříve a porod nepostupoval,ale vše v pořádku.V lednu 2010 jsem spontálně potratila v 10týdnu,ale ještě ten rok v prosinci jsem porodila opět císařem-dcera měla přes 4kg proto se přistoupilo k sekci.Po 6-ti nedělí jsem si nechala píchnkout depu-proveru,ale jelikož jsem s ní nebyla spokojená na další injekci jsem již nešla a právě v tomto přechodném okamžiku jsem otěhotněla...jenže jsem momentálně pouze 5měsíců po porodu.Nerada bych uvažovala o interupci a tak bych se chtěla zeptat,jaké rizika podstupuji...především co se jizvy týče,může prasknout?Musím dodat,že děti mám vždy velké při narození, a sama mám v těhotenství velké břicho,takže se mi dost natahuje... Děkuji Hanka
odpověď
Dobrý den, pokud dítě hodně chcete,pak reálné riziko prasknutí dělohy není sice reálně velké,ale je rozhodně podstatně větší než kdyby jste otěhotněla např .za rok po řezu. Přesněji nikdo neumí říci. Je tedy jen na vás, jestli podstoupíte přerušení těhotenství či budete pokračovat dále.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23145
Další dotazy
23. 6. 2017
otázka
Dobry den, Chtela jsem se zeptat na Vas nazor ohledne OGTT testu v tehotenstvi. Jsem 176 cm vysoka a vazim 58 kg (v tehotenstvi jsem pribrala 1 kg), 26 let, babicka i deda cukrovku meli, jinak moji rodice ne, je to me prvni tehotenstvi, nyni jsem ve...
odpověď
Dobrý den, nahradit roztok glukózy při OGTT smoothie určitě nepůjde, ale je možné do roztoku nakapat citrón, čímž se sladkost ztlumí. Pokud byste to nezvládla, domluvte se na dalším postupu se svým gynekologem. Pro dítě to jistě stres nebude. KA
23. 6. 2017
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně jatrovYch knedlicku v těhotenství. Bohužel až teď jsem si přečetla, ze by se játra v těhotenství vůbec neměla jist. Dnes jsem měla polévku s knedlicky a i jsme si přidala takže za dnešek Cca 10knedlicku :(. Jsem v 9tt...
odpověď
Dobrý den, nedělejte si starosti, 10 knedlíčků Vám ani dítěti neuškodí. KA
23. 6. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, cca před měsícem jsem si četla, že Vám tady psala jedna paní, že porodila mrtvé miminko, že mělo uzel na pupečníku a Vy jste napsal, že jsou toho různé příčiny. Pořád mi to leží v hlavě. Já jsem porodila v 38 tt také mrtvnou...
odpověď
Dobrý den,jak se ukazuje, nemoci tohoto typu  (předčasný porod, preeklampsie, potrat, úmrtí plodu a mnoh dalších) jsou bohužel jasně dány chybně nastavenou komunikací mezi budoucím plodem a matkou pár dní po početí. Relativně často nalézáme...
23. 6. 2017
otázka
Dobry den, Chtela jsem se zeptat na Vas nazor ohledne OGTT testu v tehotenstvi. Jsem 176 cm vysoka a vazim 58 kg (v tehotenstvi jsem pribrala 1 kg), 26 let, babicka i deda cukrovku meli, jinak moji rodice ne, je to me prvni tehotenstvi, nyni jsem ve...
odpověď
Dobrý den,chtělo by aspoň glykémii nalačno,o to tu jde,ale smoothie nevyřeší,musí být standardizovaný test
23. 6. 2017
otázka
Dobrý den, jsem po 3 porodech. První vyvolávaný 37.týden, manuální lýza, ztráta krve do půl litru, 2.porod i těhotenství v pořádku až na opět přirostlou placentu, ale jinak bez komplikací. Třetí těhot. 1.trimestr hematom v děloze, po porodu prý...
odpověď
Dobrý den,zdá se,že Vaše těh.budou spojena s obrovskou pravděpodobností tzv.abnormální invaze trofoblastu.Prevence neexistuje, nicméně spontánní porod možný. Jedině pravidelně hlídat známky vrůstání placenty do dělohy ultrazvukem a být připraven tak...
23. 6. 2017
otázka
Vážený pane doktore, mohu poprosit o vysvětlení výsledků ze screeningu? Na odběrech krve jsem byla v 10tt a UTZ ve 14tt. Bylo mi sděleno riziko preeklampsie - před 34tt 1:208, před 37.tt - 1:64 a nasazen Anopyrin 100. (ten jsem brala už od 6tt) Dále...
odpověď
Dobrý den,jak se ukazuje, nemoci tohoto typu (preeklampsie, předčasný porod, potrat a mnoho dalších....) sou bohužel jasně dány chybně nastavenou komunikací mezi budoucím plodem a matkou pár dní po početí. Relativně často nalézáme závažné poruchy...
23. 6. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore,prosím o Vaše názory.Jsem ve 27.týdnu a skoro dva týdny mám úporný kašel, začínám už mít strach,aby ty moje záchvaty kašlání neměly negativní vliv na miminko nebo celkově na průběh těhotenství.Připadá mi,že mám poslední dny...
odpověď
Dobrý den,spíš je lepší zjistit,proč je kašel - astma? alergie? Pokud je délka děl.hrdla normální, kašel by neměl mít vliv
23. 6. 2017
otázka
Vážený pane doktore, obracím se na vás s dotazem a moc prosím o radu. Nyní jsem 18+1, včera jsem byla s drobnějším krvácením na pohotovosti, závěr - prasklá cévka a zbytek krve. Dnes jsem již pouze ráno špinila, ovšem od oběda mám silnější bolesti v...
odpověď
Dobrý den,ano,vypadá velmi pravděpodobně,že by mohl být  tah vazů,ale bez vyšetření nejsem schopen dokonale posoudit.
23. 6. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz ohledně případné aplikace miniheparinu ke konci těhotenství. Jsem heterozygot MTHFR (C677T) a homozygot PAI-1 (4G/4G), těhotenství po IVF (nyní 35.tt), UTZ screeningy v pořádku, je mi 41 let. Prvních deset...
odpověď
Dobrý den,no, D-dimery jsou v trochu jiných jednotkách než máme zvykem hodnotit u nás,takže neumím posoudit.
23. 6. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore. Obracím se na vás s prosbou o názor. Mám dvě děti, obě vzhledem k těžké preeklampsii narozené dřívě, první v 34tt (2013), druhé v 35tt (2015). Průběh preeklampsie byl téměř shodný v obou těhotenstvích. Okolo 30tt byl zjištěn...
odpověď
Dobrý den,jak se ukazuje, nemoci tohoto typu jsou bohužel jasně dány chybně nastavenou komunikací mezi budoucím plodem a matkou pár dní po početí. Relativně často nalézáme závažné poruchy imunity v pozadí (vyš.reprodukčním imunologem vhodné - mj....