Sekce

30. 5. 2011
otázka
Dobrý den pane doktore, V roce 2008 jsem rodila sekcí-praskla mi voda o 3týdny dříve a porod nepostupoval,ale vše v pořádku.V lednu 2010 jsem spontálně potratila v 10týdnu,ale ještě ten rok v prosinci jsem porodila opět císařem-dcera měla přes 4kg proto se přistoupilo k sekci.Po 6-ti nedělí jsem si nechala píchnkout depu-proveru,ale jelikož jsem s ní nebyla spokojená na další injekci jsem již nešla a právě v tomto přechodném okamžiku jsem otěhotněla...jenže jsem momentálně pouze 5měsíců po porodu.Nerada bych uvažovala o interupci a tak bych se chtěla zeptat,jaké rizika podstupuji...především co se jizvy týče,může prasknout?Musím dodat,že děti mám vždy velké při narození, a sama mám v těhotenství velké břicho,takže se mi dost natahuje... Děkuji Hanka
odpověď
Dobrý den, pokud dítě hodně chcete,pak reálné riziko prasknutí dělohy není sice reálně velké,ale je rozhodně podstatně větší než kdyby jste otěhotněla např .za rok po řezu. Přesněji nikdo neumí říci. Je tedy jen na vás, jestli podstoupíte přerušení těhotenství či budete pokračovat dále.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24451
Další dotazy
12. 10. 2019
otázka
Dobrý den, včera jsem byla na pravidelné poradně u gynekoložky. Vše je v pořádku, jen mi řekla, že plod vypadá menší, než by měl být. Jsem po IVF, takže se přesně ví datum oplození, a podle něj bych měla být 17+0, ale dr. včera změřila 15+4. Při...
odpověď
Dobrý den, může být chyba měření,pokud jinak vše o.k.,ale více se opravdu uvidí až při skríningovém UZ vyšetření 20-22.týden.
12. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, V 15+3 tt mi diagnostikovali zamlklé těhotenství, plod cca velikosti 13+4 bez srdeční akce. Potrat mi budou vyvolávat v pondělí pomocí léku Cytotec. Lékařka mne informovala, že po vypuzení plodu provedou ultrazvukové...
odpověď
Dobrý den,záleží na UZ vyšetření, pokud dutina děložní prázdná,revize nutná není. Miniheparin a progesteron = imunomodulace - určitě ano. Kéž bych uměl odpovědět, jestli náhodný jev. Těh. se ustanoví pár dní po početí a pokud souhra imunita matky vs...
12. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore. Podstoupila jsem během 4 let několikrát IUI a 4x zavedení embrya. 3 z pokusů nedopadly vůbec, embryo se neuchytilo, 4.dopadl zamlklým těhotenstvím dvojčat v 8.tt a revizí (kyretáží). Všechna dosavadní vyšetření (...
odpověď
Dobrý den,ad 1 - ano, určitě bych opět Fraxiparine a Utrogestan 0-0-2 tbl nasadil ( více je zbytečné). ad 2 - co nejdříve, nastavení těh.se děje pár dní po početí,ad  3 ano - ale pak rovnou predcasnyporod.eu ,ad 4 - ne tak uplně, pokud...
10. 10. 2019
otázka
Dobrý den, jsem v ranném stádiu těhotenství dle výpočtů 4.týden +6 (předchozí cykly ale nebyly uplne pravidelne).........dnes jsem byla na kontrole u pana doktora z důvodu slabeho nahnedleho špineni a slabeho krvacení....nemam bolesti břicha,...
odpověď
Dobrý den,těh.by mělo být vidět až od 6.ukončeného a vyššího týdne,nyní ještě brzo
10. 10. 2019
otázka
Dobrý den, prosím o radu, nenašla jsem v žádném zodpovězeném dotazu, jaké hrozí riziko při sklerotizaci v časném stadiu těhotenství (když bylo provedeno cca 2 týdny po početí, kdy nebylo těhotenství ještě rozpoznáno). Jaké komplikace by se daly...
odpověď
Dobrý den,neočekával bych žádné souvislosti
10. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu: v 19tt jsem byla na UTZ kvůli slabému hnědému špinění (trvalo celkem 3 dny), paní doktorka zjistila, že cíp placenty zasahuje nízko (vzdálený 1 cm od branky) a že špinění bylo pravděpodobně z tohoto důvodu a...
odpověď
Dobrý den,let sám o sobě nemá vliv na prosperitu těhotenství,ale nidky nevíte,co se může stát.
10. 10. 2019
otázka
Dobry den, pane doktrore, chci se vas zeptat jsem ve 21+5 t tehotenstvi. A jiz 3 tydny mam problem se zuby, bolest jiz ustoupila. Ted uz pociťuji tlak v dasni pod zuby s obcasnou bolesti zubu. Chci se zeptat jak velke je pro miminko riziko kdybych...
odpověď
Dobrý den,reálně žádné riziko.Větší riziko neošetření zubu - předčasný porod
10. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, 26.5.2019 jsem rodila jako prvorodička ve 41+1 mrtvou holčičku. Porod proběhl spontánně bez vyvolávání, týden po porodu jsem měla zánět dělohy, zaléčený atb v pořádku. Tři dny před porodem jsem byla na kontrole v porodnici,...
odpověď
Dobrý den, jak zde opakovaně píšu, vyšetření se provést mohou,ale v podstatě příliš nepřispějí k řešení situace.U nás podáváme miniheparin a progesteron = modulace možné chybné reakce imunity matky na přítomnost plodu. I nicnedělání neznamená,že...
6. 10. 2019
otázka
Vážený pane doktore, je mi 34 let a o naše první dítě se s manželem snažíme už 5 let. Před snahou o otěhotnění jsem prodělala 2x trombózu a plicní embólii, zjištěná Leidenská mutace hererozygot, mutace MTHFR a trvale si ředím krev. Při snaze o...
odpověď
Dobrý den,nepotěším Vás. Karin Malíčková + Koucký + Zdeňka Ulčová Gallová sdílíme přibližně stejný náhled na situaci. Dnes už poměrně jistě víme,že každé neúspěšné těhotenství jak otisk prstu, u každé ženy jinak, u každého těhotenství jinak. Řadě...
6. 10. 2019
otázka
Vážený pane doktore, čekám dvojčátka (bi-bi), první dcera byla pro nepostupující porod a špatné narotování přivedena na svět sekcí, druhé těhu zamlklý potrat v 7.tt, nyní čekám bi-bi, vím, že je ještě brzy, jsem ve druhém trimestru, ale zajímal by...
odpověď
Dobrý den,stav po řezu a dvojčata = řez.