špatný spánek kojence

26. 5. 2015
otázka

Vážený pane doktore, ráda bych se poradila o spánku svého dítěte. Moje dcera téměř 9m nebyla nikdy co do spaní žádný přeborník, cca od 3m se spaní horší, až jsme se dopracovaly k tomu, že se budí i 15x za noc. Usne, za půl hodiny se budí, pláče, dostane dudlík, usne, za půl hodiny totéž a tak je to pořád dokola. Přes den spí jen v kočárku za jízdy. Moje vyčerpání už je opravdu veliké Zkoušela jsem z alternativ snad vše - sirupy Sedalia, Pediakid pro lepší spánek, byly jsme u věhlasného pražského homeopata, který si s ní též nevěděl rady, dostala Belladonu na 1 den v kapkách, vše bez efektu. Už nevím, co dál. Jinak je její vývoj dobrý, sedí už pěkně stabilně, začíná se stavět, dělá paci paci. Naše paní doktorka říká, že je velmi aktivní a že je to pro ní zbytečné spát. Ale já už opravdu nemůžu. Poradíte??

odpověď

Dobrý den. Posílám doporučení, které zpracovala paní doc.Příhodová, nejlepší expert na dětský spánek, co znám. Ale chce to pevné hodně nervy... Pokud nezaberou pokusy spánek zlepšit, napište mi prosím mail, přepošlu kontakt k objednání do její ambulance.

 

Hlavní zásady spánkového režimu kojenců:

1. Dítě má spát ve vlastní postýlce. Je prokázáno, že spánek dětí, které spí v posteli s rodiči, je

méně kvalitní.

2. Dodržujte pravidelnou dobu usínání a probouzení.

3. Prostředí ke spánku má být příjemné (oblíbená hračka, závěsné hračky), tiché, neosvětlené.

Teplota v ložnici má být přiměřená (asi 20 st.).

4. Podmínky před usínáním mají být neměnných sledem činností, které jsou přípravou ke

spánku (např. koupání, uklidnění dítěte, zpěv, povídání). Pokud má dítě problémy

s usínáním, lze koupání posunout do dřívějších večerních hodin nebo na ráno. Dítě nemá

usínat hladové, ale ani jíst bezprostředně před spaním.

5. Okolo 3. měsíce ukládejte dítě do postýlky ospalé, ale bdělé. Po uložení do postýlky se

s dítětem rozlučte a odejděte, aby si dítě zvyklo usínat samo. Pokud se dítě v noci probudí

(v tomto se děti normálně budí několikrát za noc), znovu usne, protože se naučilo usínat

samo.

6. Důležité je, aby dítě usínalo za podmínek, které se v noci nemění (oblíbená hračka, závěsné

hračky). Dítě totiž vyžaduje při nočních probuzeních pro opětovné usnutí stejné podmínky

jako mělo k večernímu usínání. Pokud je k usnutí nezbytná vaše asistence, bude ji dítě

vyžadovat i v noci. Nenechte dítě proto usínat ve svém náručí, při houpání, při kojení a

krmení. Jinak bude dítě tyto činnosti vyžadovat během nočních probouzení.

7. Od 6.měsíce věku postupně vynechejte noční stravu, dítě ji již nepotřebuje.

8. Kojenci mají spát pouze v poloze na zádech.

9. Pokud dítě při usínání pláče, uklidněte ho slovně nebo pohlazením, ale neberte ho z postýlky

ani nerozsvěcujte.

Pokud jste dítěti nevytvořili správný spánkový režim (naučili ho usínat při kojení, při houpání,

ve své posteli atp.), existuje několik návodů, jak situaci změnit. Musíte naučit dítě, aby usínalo

ve vlastní postýlce samostatně. Vyžaduje to především naprosto důsledný, neměnný a vytrvalý

postup z vaší strany. Úspěch se může dostavit již 3. noc, ale někdy až za týden či 14 dní.

Zpočátku se situace může zdánlivě zhoršovat, křik a pláč dítěte se může stupňovat (kritická bývá

zejména 2. noc nácviku), nesmíte však ze zavedených pravidel ustoupit. Pokud nejste odhodláni

vytrvat, můžete svým selháním potíže se spánkem dále upevnit.

 

Návody na změnu špatných spánkových návyků:

Vyberte dobu k usínání, kdy je dítě nejvíce ospalé, a tuto dobu striktně dodržujte. Koupání lze

posunout o 1-2 h před usnutím nebo koupat ráno (některé děti to před spaním stimuluje). Před

spaním dítě nekrmte, nekojte. Dodržujte stereotypní sled činností před ukládáním ke spánku

(večeře, koupání, uklidnění, uložení do postýlky, rozloučení se s dítětem).

Dále existuje několik možností:

a) Odejděte z místnosti a ignorujte pláč dítěte, až se uklidní a usne. Při nočních probouzeních jen

vejděte do místnosti, zkontrolujte, zda je dítě v pořádku, a opět odejděte a ignorujte pláč dítěte.

Metoda je velmi účinná, ale někteří rodiče trpí výčitkami při pláči dítěte.

b) Zůstaňte v místnosti, ale ignorujte pláč dítěte, neberte ho z postele, počkejte až přestane

plakat, uklidní se a usne.

c) Odejděte z místnosti a při pláči dítěte se v pravidelném intervalu vracejte zkontrolovat dítě. Při

kontrolách jen vejděte do místnosti, promluvte na dítě, uklidněte ho slovně, ale nehlaďte ho ani

neberte z postýlky. Účelem kontroly je ujištění dítěte, že jste ho neopustili. Pláč dítěte po vašem

návratu do místnosti může přechodně sílit.

Záleží na vás, jaký počáteční interval kontrol si vyberete (např. 2 min). Tento interval se

postupně prodlužuje, budˇ již během první noci (5- 10min- 15 min) nebo v průběhu dalších nocí.

Někteří autoři doporučují toto schéma: 1noc: 1. kontrola… za 1 min, 2. kontrola… za 3 min, 3.

kontrola a další… za 5 min. 2.noc: 1. kontrola….za 2 min, 2. kontrola….za 5 min, 3. kontrola a

další… za 8 min.

d) Postupné zvykání na Vaši nepřítomnost: 3 dny např. sedíte při usínání u postýlky, další 3 dny

půl metru od postýlky, další 3 dny metr od postýlky atp., až opustíte při usínání místnost zcela.

Vybraný způsob závisí na temperamentu dítěte a toleranci rodiče. Pokud naučíte dítě usínat,

postupně vymizí i noční probouzení spojená s pláčem.

Změny spánkového režimu je dobré časovat na víkend, protože nebudete stresováni tím, že se

ostatní členové rodiny nevyspí.

Musíte počítat s tím, že 1. a 2. noc téměř probdíte, pláč dítěte bývá úporný (vyžaduje, na co je

zvyklé), ale obvykle 3. noc je vidět úspěch. Druhou noc se situace může ještě zhoršovat. Nesmíte

se nechat odradit. Pokud víte, že nevytrváte, nemá smyslu s opatřeními začínat, protože poté, co

dítěti polevíte, se obvykle potíže ještě upevňují. Někdy se úspěch dostaví až za delší dobu,

během týdne, nejpozději za 14 dní. Záleží samozřejmě také na temperamentu dítěte. K dítěti se

musíte během změny spánkového režimu chovat laskavě, ale naprosto důsledně.

Nejčastější obavou rodičů při změnách spánkového režimu je obava z emoční újmy dítěte nebo z

narušení vztahu mezi rodičem a dítětem. Žádná z řady studií, které se touto tématikou zabývaly,

takovéto negativní důsledky nepotvrdila.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1875
Další dotazy
16. 10. 2019
otázka
Dobrý den. Mám dvouměsíční miminko a má stolici v podobě pasty až slizu. Od porodu je částečně kojená a částečně dokrmovaná. Momentálně ji dokrmuji UM každé kojení. Asi od konce šestinedělí začala být její stolice jako pasta a momentálně mi přijde...
odpověď
Dobrý den. Pokud je miminko jinak klinicky v pořádku a bez příznaků, prospívá na váze, ve stolici není přítomna krev, nemá zácpu nebo četné vodnaté stolice, tak bych to asi moc neřešil. Kdyby se objevil jakýkoli příznak, konzultujte PLDD.
16. 10. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, malá má jít za 14 dní na první očkování hexavakcínou. Mám v plánu ji nechat očkovat i proti pneumokokovi, ale nevím, jestli dohromady nebo zvlášť. Naše paní doktorka říkala, že klidně dohromady. Dcera je ale malá, teď v 7,5...
odpověď
Dobrý den. Musím připustit, že tady hraje velikou roli strach a psychika. Očkovat se klidně může oběma vakcínami najednou. Avšak teplota se po očkování klidně může vyskytnout a pak si maminky vyčítají, že souhlasily s očkováním obou vakcín najednou...
16. 10. 2019
otázka
Milý pane doktore, tímto vám chci jen poděkovat za zodpovezeni mých dotazu. Vždy me uklidnite. Děkuji moc! Hezky den.
odpověď
Jste hodná! Děkuji:-)
15. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Dcera byla od narození na UM, dávala jsem jí Hipp HA1. S manželem nejsme alergici, ale tohle mlíčko jsem dostala už v porodnici a dcerka vypadala, že jí nedělá problémy, tak jsem nechtěla zbytečně měnit. Teď měla 6 měsíců a...
odpověď
Dobrý den. Mléko HA rozhodně nelze považova za mléko, kterým by se dala léčit ABKM. Rovněž tuhé stolice nejsou příznakem ABKM, ale spíše zavedení přékrmů, které byste již v 6 měsících měli mít. Po formulích některých značek maminky udávají spíše...
15. 10. 2019
otázka
Milý pane doktore, mě 9,5 měsíční dite má už skoro týden Slzave ocicko s trochou příměsí hlenu, nejdříve jsme pouze vyplachovali omisanem, po tel. konzultaci s dr jsme dnes nasadili atb kapicky, nicméně dite to nemá tak hrozné ocicko pouze teče....
odpověď
Dobrý den. Paní doktorka se rozhodla dobře, antibotických kapiček se vůbec nemusíte bát. Dnes používaná antibiotika jsou velice bezpečná a ta oční se navíc prakticky vůbec nevstřebávají do oběhu. Výplachu bych se zatím nebál, máte druhý zánět...
14. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, nevíte, jestli je dopegyt bezpečný při kojení? Během těhotenství jsem ho brala na vysoký tlak a nevím, jestli je ted při kojení bezpečný. Beru 2tbl denně. Kojím jen částečně, ale přesto si řikám, jestli by to nějak neohrozilo...
odpověď
Dobrý den. Dopegyt se sice používá při hypertenzi v těhotenství, ale při kojení doporučován není. Vždy je potřeba zvážit přínos a rizika. Nevím, jestli Vám hypertenze stále přetrvává a jestli léčbu stále potřebujete. Jestli ano, ošetřující lékař Vám...
11. 10. 2019
otázka
Hezky den pane doktore, mám 9 měsíční dite, od začátku je na UM beba sensitive a to do teď, měla bych přejít na jiné mleko? Konkrétně na nějaké to “pokračovací” četla jsem zde v diskuzi, kde jste psal, ze má to pokračovací více bílkovin. Neudělala...
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát. Miminko vyrostlo nádherně, váha odpovídá věku. Teď už bych přešel na pokračovací mléko, není důvod mít stále počáteční.
11. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore. Blbla jsem dneska s půlroční dcerkou a jak jsme byly rozdováděné, vyhodila jsem ji do vzduchu. Bylo to jen pár centimetrů, normálně jsem ji chytila (hlavička trochu zakvrdlala), ale člověk všude čte články o tom, jak je to...
odpověď
Dobrý den. Vypadá v pořádku, chová se normálně a do ničeho se neudeřila, takže se nemusíte bát. To, co je fakt rizikové, je pokud se s dítětem třese. Vyhazování miminka a podobmě bude pak lepší, až děťátko dobře udrží svou těžkou hlavičku.
11. 10. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, proč musí fontanela zarust do dvou let věku dítěte? Na internetu to nepíšou. To znamená tedy, že když dítěti nezaroste ve dvou letech, ale třeba až později ve 2,5 znamená že je nemocné? Dceři je 18 měsíců fontanelu má 2x1,...
odpověď
Dobrý den. To rozhodně neznamená, že mimino je nemocné. V pediatrii se ale řídíme percentily, které jsou vypracovávány na základě populační normy. A u 97% populace se fontanela do 24 měsíců uzavírá. Pokud se neuzavře, je právě vhodné zkontrolovat...
11. 10. 2019
otázka
Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na zavedení příkrmů. Syn se narodil 19.6.2019, 3890g, 50cm (porod přirozený, Apgar skóre 10-10-10, doteď vše zcela v pořádku). Je plně kojený, nyní (tedy v necelých 4 měsících) má 7300g a 70cm. Zdá se mi, že...
odpověď
Dobrý den. Plně Vám rozumím. Jsem přesvědčený, že u takto velikého miminka skutečně není potřeba čekat do 6 měsíců a lze příkrmy (nebo i mléčnou formuli, pokud nebude mateřského mléka dostatek) zavést dříve. Ne však před ukončeným čtvrtým měsícem.